Råd /

Vattning

Det är viktigt att ha hög kvalité på det vatten som används till bevattning av orkidéer. Men ibland så överdrivs denna betydelse, speciellt om man läser Amerikansk litteratur. Detta beror på att dom har en annan kvalitet på kranvattnet, som ofta innehåller förhållandevis höga halter av klor och fluor. Olika orkidéer ställer...

Läs hela artikeln

akvarie-vatten (1) att vattna rätt (1) automatisk vattning (1) avkalka vattnet (1) bad (1) bevattning (10) bevattningspump (1) bevattningsränna (1) bevattningssystem (3) dagg (1) droppvattning (1) mjukhet (1) omvänd osmos (4) pH (2) regn (3) regnsystem (13) regnvatten (8) RO (11) rotbadkar (1) rotblöta (1) saltvatten (2) självbevattning (1) självvattnande kruka (2) torka (3) torktumlare (2) torv (1) vatten (38) vattenfall (2) vattenkvalité (2) vattenkvalitét (5) vattenspruta (1) vattensystem (1) vattning (63) vattningsautomat (1) vattningsrutiner (1) ättika (2) översvämning (1)

Näring

När det gäller gödning finns det skillnader i hur mycket olika orkidéarter behöver. Liksom för vatten, gäller här att jordlevande tål mer gödning än epifytiska. Exempelvis Pleione-släktet kräver mycket gödning för att trivas och blomma och verkar tåla nästan hur mycket gödning som helst. Det finns många olika typer av gödning att...

Läs hela artikeln

benmjöl (2) bladgödning (1) Blomstra (1) calcium (2) etanol (2) fiskemulsion (1) gödning (24) gödsla (1) hästgödsel (1) hästskit (1) hönsgödsel (2) klor (1) mineraler (1) mirakelmedel (1) MSU-näring (4) näring (56) näringsgel (1) näringslösning (1) Orchidéhusets näring (1) Superdrive (2) ...fler

Senaste pratet inom området

Frågan gäller flytande näring.
Noterade att VitaGro http://www.bauhaus.se/vitagro-orkidenari... på Bauhaus kostar 3 ggr så mycket som Plantagens orkidenäring. Är det väldigt olika kvalitet på dem? Är det värt att köpa den dyrare sorten eller vilken är bäst? Jag har 12 orkidéer.

Nyckelord: näring, gödning, pris

http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...
Min högst personliga ovetenskapliga sammanfattning av docent Tom Ericsson dokument:
En milliliter flytande växtnäring som Blomstra, Substral, Rika, Blomin = OPTIMALT vid var vattning året runt.
Föredrar man i stället att ledas i tro om att specialnäring är hyperviktigt, då får man ju stå sitt kast och betala för det.

22/5 -16

Jag använder ca 0.5-1ml flytande till två liter vatten varje vattning. Oavsett märke.
Använder jag regnvatten så har jag i ett kryddmått akerne rain mix per 2 liter.

22/5 -16

Har inte räknat Men ta som ett exempel så kan du handla en påse pulvergödning av Peter Görftner och jag är rätt säker på att det blir bättre och billigare än att bära hem vatten med osäkert innehåll

12 jul

Jag använder ingen gödning överhuvudtaget.
Vattnar en gång i veckan med vanligt kranvatten och mina paffar blommar jämt och ständigt!!

12 jul

Jag använder Blomstra med halv styrka/blandning till orkidéer. Vattnar med kranvatten, och med gödning var 3e gång. Se mina bilder i arkivet.
Blomstra är framtaget vid SLU och med garanterat perfekt blandning.

12 jul

Jag köper näring i pulverform från odlare i europa, för de blir mkt. billigare än att släpa hem färdiga näringslösningar. Här går det åt mkt. eftersom jag har massor av plantor i ett växthus, å vattnar med slang. Jag odlar i ett medie som inte bryts ned och ger ingen näring, så därför måste jag tillsätta näring för att plantorna ska växa. Under sommarhalvåret blir det näring nio ggr. och den tionde blir de bara regnvatten. Den mörka delen av året blir de bara var tredje gång med svag näringslösning.
Har man bara en mindre samling plantor, så håller jag med stulun , att då går de bra med en färdig lösning som Blomstra utspädd till sina odlingsförhållanden.

20 jul

Från Dryad.

Jag använder en blandning av Ionic och Nelson Garden en gång i veckan under tillväxtperiod, utspätt enligt förpackningen. Har inte tillräckligt lång erfarenhet för att veta om det är bra. Tillväxt av nya skott och blomknoppar sägs ha olika krav på näringssammansättning. Nästa gång provar jag nog Blomstra.

22 jul

Jag har följt anvisningen på förpackningarna, att ge näring "1 gång per vecka". Men det verkar som antalet vattningar är viktigare än tiden som passerat. Nu när det är varmt och torrt, och det går åt mycket vatten, och det växer kraftigt, känns det som jag kanske borde ge näring oftare än jag gjort.

24 jul

Den billigaste blandingen är väl alltid i pulverform. Alla orkidéodlare använder också ett jämnt n-p-k.

Ge ditt svar

Orchi-pot länk

De här verkar käcka! Och vackert att ha dem hängande - krukan blir osynlig. Bara de inte släpper igenom för mycket vatten, så det droppar på golvet. Passar väl bäst att fästa mossa runt krukan, och lite större barkbitar kanske.

Och dessutom, alla trädväxande orkideer vill väl egentligen inte alls ha sina rötter nedstuckna i krukor, utan istället ha dem fria ovan på ytan som här.

Någon som provat?

Nyckelord: självvattnande kruka

7/11 -22

Jag har provat utan att lyckas utan att också duscha rötterna

8/11 -22

Hmm, kanske man kan väga av det med vattenabsorberande remsor eller snören ner i krukan.

8/11 -22

Har Ecuagenera försäljning i Europa nu, såg att de hade en orkidé som jag länge försökt fått tag i, Dendrobium peguanum, den har legat på önskkelistan i många år

8/11 -22

Vad jag vet så köpte de Röllkes verksamhet och har försäljning i Tyskland

9/11 -22

Rätt oled, jag ska beställa växtvårdsmedel därifrån (mot spinn) som tidigare sålts av Röllke. [Ecuagenera Europe GmbH]

Ge din åsikt

Finns det någon bra långtidsverkande näring för orkideer? Tänker någon variant av kulor att strö över komposten som sen långsamt släpper ifrån sig näring över tid.
Har för många orkideer och näringen blir ofta eftersatt så det skulle onekligen förenkla om jag kunde hitta något bra.

Nyckelord: näring

13/10 -22

Gödningstiden är väl i det närmaste avslutad för året.
Ibland ger jag lite magnesium (Epsomsalt) som tillskott vintertid. Tidig höst ger jag ibland benmjöl.

13/10 -22

Men det kommer en vår också, och då tänkte jag vara redo!
Hur gör du med benmjölet? Tror jag har några skon skulle gilla lite extra kalcium.

13/10 -22

Försöker få tag i granulat av benmjöl men det är inte alltid det finns på Blomsterlandet. Jag strör det i omplanteringssubstratet på våren.
Hittar jag bara finmalet blandar jag in det på sensommaren.
Kalcium har jag aldrig använt. Vad har du det till?

13/10 -22

Benmjöl = innehåller kväve, kalium och fosfor samt mikronäringsämnen, det kunde jag läsa mig till. Kalcium=kalk får man om man krossar äggskal o har i vattnet som man vattnar. Trodde de flesta orkiéer var kalkskyende, men det kanske inte är så?

13/10 -22

Vissa Paphiopedilum vill ha kalk, typ Guckusko men även andra arter.
Benmjöl använder jag som fosforboost för säkrare övervintring av framför allt Catasetinae men även andra med kraftiga bulber.

14/10 -22

Benmjölet jag har hemma (till för djur) innehåller 26% kalcium. Orkidéer vill inte ha några större mängder men även de behöver lite för sina celler. Färdig kompost är ibland berikad men kalcium.
Jag tänker att många av mina orkidéer är nog runt 15 år. Bara NPK räcker inte för att de skall frodas i längden, det behövs fler näringsämnen.

14/10 -22

Neem Cake är ett långtidsverkande näring med hög halt av kväve. Kanske skulle vara nåt att prova.

17/10 -22

Ett märke låbgtidsverkande gödning jag sett nämnas i orkidesammanhang är Osmocote.

21/10 -22

Tack, skall kolla på Neem Cake. Osmocote blir jag lite förvirrad då jag får träffar på sustral. Många är väldigt låga på fosfor så letar vidare.

23/10 -22

Har letat vidare kring Osmocote vilket inte tycks helt enkelt att köpa i Sverige. Emmaljunga har dock två varianter som är osmocote, 11-4,5-16 och 15-8-12. Jag är mest inne på 15-8-12, någon som kan motivera en annan åsikt?

24/10 -22

Neem Cake är ju även bra för det skrämmer iväg ohyran med

24/10 -22

Tänkte prova neem cake också! Har så många orkidéer så tänkte prova lite olika varianter.

Ge ditt svar

Är väldigt nyfiken på vad ni använder för näring till era dendrobium. Jag bruka använda näring från Peter med NPK 20-20-20 till alla mina orkideer men jag har märkt att mina dendrobium inte gillar det för jag har svårt att få dom att blomma om. Vad jag vet är att dom gillar näring med en hög kvävehalt och att dom helst skulle ha ett NPK på 24-9-9 läste jag någonstans. Jag har letat massor men har inte hittat någon sådan näring.

Nyckelord: NPK, Dendrobium, Näring

6/10 -22

Tempväxling och bra med ljus vill de flesta dendrobium ha, nog inget fel på din gödning

6/10 -22

Dom står i ett söderfönster men det räcker nog inte Kanske borde införskaffa växtljus ändå.

7/10 -22

Ett steg i rätt riktning
Har du möjlighet så ha dem ute sommartid då får de mycket ljus och temperatur växling

9/10 -22

Många arter dendrobium vill också ha en torrare vila för att blomma. Kolla vad som gäller för din planta.

9/10 -22

Jag har 4 st Sa-Nook. Dom har alla fått varit ute i sommar. Tog in alla igår för inatt skulle det bli riktigt kallt. Dom står alltid ute förutom om det är mindre än 8-10 grader då plockas dom in. Jag låter dom torka upp mellan vattningarna och gödning får dom i mellanåt.

10/10 -22

Den går i vila nu och kräver inte mycket vatten. Gödning går bort helt fram till att du ser nytillväxt till våren.
Starkt ljus året runt. Gärna svalt vintertid med dimmig spray då och då.

10/10 -22

Jag ska inte ger den mer gödning. Problemet är att jag inte här någon växtlampa. Kan det räcka med att den står i söderfönster på vintern och ljuset från lampan på fönsterbrädan? Svalt är det i det rummet för jag har inget element på där. Tror att det är ca 14-15 på vintern.

10/10 -22

Om dendrobium har varit ute sommartid kan det räcka för blomning,
För många dendrobium räcker inte naturliga daxljus till

Ge ditt svar

Hej! Jag ska åka iväg 4 veckor nu under sommaren och undrar om någon har något förslag på hur jag kan se till att mina orkidéer inte torkar ut under tiden? Semestervattnare? Ställa dem i vatten? Tar tacksamt emot alla tips! Samtliga är Phalaenopsis-orkidéer.

Nyckelord: phalaenopsis, bevattning, semester

11/6 -19

Det bästa är om någon kan komma och vattna

12/6 -19

Jo, det hade ju varit det optimala, men jag har inte fått bekräftat att någon kommer ha möjlighet så jag skulle vilja ha en backup-plan.

12/6 -19

Ta med dem

12/6 -19

Ha dem stående i vatten i en månad tror jag inte fungera

12/6 -19

Jag såg hos min orkidee kompis i Polen, välldig rolig och fungerande lösning. Får se om jag kan beskriva detta begripligt...

Denna metod kräver veke av en grov bomull och "levande" ull.
Denna veke var dränkt i en ytterkruka med vatten i botten, passerade sedan genom ett hål i botten av krukan och hela dennes långa del var placerad i en kruka i en spiral runt bland media/bark och rötter.
Hela krukan med orkideen var sedan placerad ett ytterkruka med vatten. Blomkrukan var hängd så att det fanns en luftning runt omoch inte nuddade vatten... bara veken nådde till botten där vatten fanns.
Det var bara att fylla på vatten då och då...

12/6 -19

Hur många rör det sig om o vilka arter/hybrider är det ? Går o vattna rejält o låta dessa stå någon dag i vattenbad innan du åker. Jag brukar ställa mina i badkaret i vattenbad ett tag, duscha dem rejält några ggr sedan tål de att torka ett tag. Det funkar för mig iaf när jag ej har vattningshjälp o ta till.

12/6 -19

@Dorra - det låter som en lite mer avancerad "semestervattnare" som finns på exempelvis Plantagen, jag ska kika om jag hittar en bra veke och testa lite hemma innan vi åker för att se om det verkar fungera! Tack snälla!

@obovata - det är ca 15 st, och de flesta är sådana "no ID"-hybrider, hälften köpta på blomsterhandel och hälften lite varstans ifrån så jag kan tyvärr inte identifiera dem med säkerhet. Kan de klara sig om de får stå i exempelvis badrummet, där det är lite dunkelt, i en aning mer fukthållande media? Kanske om jag tappar upp vatten i badkaret så kan de snappa upp lite av det som avdunstar? Kanske en kombination med veke-lösningen som Dorra beskriver?

12/6 -19

Jag gjorde semestervattnare av omaka skosnören jag hade liggande. Det fungerade faktiskt riktigt bra fast jag var bara borta i 10 dagar så det är ju lite skillnad. Men ofta finns lösningarna närmare än man först tänker menar jag. Och Phalaenopsis är ganska tåliga. Försök att ställa dem en bit in i rummet så inte solen kommer åt bara. Trevlig resa!

13/6 -19

@Askla - åh så smart! Jag fastnar så lätt i att det måste vara high-tech-lösningar på allt, satt och ritade på en automatiserad pumpanordning och höll på att bli gråhårig. Ja, det är tur att det är Phals och inget mer kinkigt och dramatiskt

13/6 -19

Det där med @ och aviseringar fungerar inte här... bara på FB...

13/6 -19

Askla 10 dagar.. Då kanske den mått allra bäst utan vatten öht.

13/6 -19

Använder det av gammal pre-Facebook-vana då @ = "at" = "till" eller "mot"

13/6 -19

stulun: det här handlade bara om det som inte är Phalaenopsis utan Miltonia, Nelly Isler, Dendrobium och en Eria och var under den riktigt varma perioden i april. Dessutom var det tunna skosnören så de fick inte så mycket vatten som en riktig köpt semestervattnare ger.

13/6 -19

Ok! Då förstår jag.

15/8 -22

Jag skall resa bort. Tänkte prova en semestervattnare, den sorten som består av ett garnsnöre i plastslang. Men jag vet inte om det fungerar till bark och mossa, eller om sugeffekten bara uppstår i kompakt jord?

En annan tänkbar lösning kanske vore att lägga en Wettex diskduk ovanpå rötterna, och klippa ytterligare remsor som når ner till vattenkaret under.

Ge ditt svar

29/10 -15

Gödsel

Jag vattnar mina blommor med akvarievattnet, ni som gör likadant, tillsätter ni gödning?

Nyckelord: Gödning, Akvarium

29/10 -15

Jag exprimenterar med detta just nu:) har precis börjat så jag kan inte säga om det är olika resultat. Men en vattnar jag med bara akvarie vatten och den andra med lite näring i. Också har jag några ampelliljor som jag provar att göda med fiskmat! Haha. Lite skoj måste man ha.

29/10 -15

I ett akvarium strävar man efter att ha så lite näring som möjligt, för annars får man ju problem med alger. Så mängden natrium och fosfor är ofta rätt låg, men å andra sidan behöver inte oroa sig för salter. Problemet är att jag sällan får blommor i mina orkidéer, Dendrobium och Oncidium (?).

29/10 -15

Natrium är väldigt skadligt för orkidéer och ska undvikas så långt det är möjligt.

29/10 -15

Ursäkta mitt stora fel, jag menar naturligtvis nitrat. Kör ro till akvarierna så det ska inte finnas något salt. ?

1/12 -21

Det organiska avfallet i akvarievattnet kan innehålla patogener och sniglar.
Men det som är värst är att vissa vattenavhärdare som används av akvarister, tar inte bort salter och tungmetaller. Istället bindas de med dessa ämnen för att göra dem neutrala och därför ofarliga för fisk. Men är det ofarligt för orkidén?

Ge ditt svar

10/2 -19

Autovattning

Autovattning. Från PeterA.

Jag har under vintern experimenterat med automatisk vattning av både orkideer o andra plantor, främst övervintrande chili. Jag har byggt ett ebb o flod -system. Jag har två parallella system, ett där pumpen är ansluten till en timer och ett system som är anslutet till en microprocessor, en Arduino som mäter fuktigheten i komposten/ jorden. Det tog ett tag att bestämma nivåer och hur ofta det ska vattna. Systemet är konstruerat så att två burkar står på varandra där den undre är vattenreservoar. En vattenpump pumpar vatten från den nedre till den övre. Den övre har ett hål i bottnen så när pumpen slutar gå rinner vattnet ner i den undre burken igen. Nu fungerar det tillfredsställande men förbättringar för jag löpande. Vet inte än hur sommar och värme kommer påverka. Tanken är att koppla in lite andra sensorer såsom ljusmätare o termometer, endast fantasin sätter gränserna

Nyckelord: Vattning

10/2 -19

Häftigt

12/2 -19

Följer detta med intresse!
Mvh
Mikael

Samma här! (Dvs att jag följer detta med intresse). Väldigt spännande! Lekte lite med Arduino när jag läste på Malmö Högskola (numera Malmö Universitet), men mestadels med ljus- och rörelsesensorer. Använder du Processing eller något annat språk? Sorry... lite snedspår från bevattning och orkidéskötsel

12/2 -19

Jag använder någon enkel variant av C++, det krävs inte så mycket kod, någon WHILE och någon IF -sats. Det är ett projekt jag hållit på till och från sedan förra sommaren med. Har varit runt på IKEA o Biltema o shoppat mekanik och lådor. Själva fuktsensorn har varit lite strulig. De kännare jag hittat i Sverige mäter resistansen i jorden, dessa har gått sönder väldigt fort pga att metallen helt enkelt tar slut på den. Är väl jonvandring. Jag hittade sensorer i Kina som istället mäter kapacitansen i jorden. Dessa har hittils fungerat utmärkt. Jag ska hålla er informerade

22/9 -21

Jag har nu kört den här i dryga året. Har gått över till timer med minutinställning. Vattnar 1 minut tre gånger i veckan under sommaren och drar ner till 2 gånger under vintern. Jag har haft olika sorters orkideer för att prova. Det mesta har växt helt ok men framförallt Prag, Oncidium och Eulophia har växt bra. Jag har haft flera Phal i och dom har fått för blött men klarat sig, däremot har Doritis vuxit bra. Erfarenheten ger mig att inte ha så många sorter i utan hitta sorter med liknande vattenbehov. Jag har bara fyllt på vatten när det behövts förutom någon gång då jag bytt vatten helt. Saltansamling i vattnet verkar inte blivit något större problem. Jag tänker fortsätta köra eftersom det besparar mig en hel del vattningsarbete

Prata om bilden

Undrar om man kan blanda olika typer. Jag menar att ena gången ge 20-20-20 lösning och vid nästa tillfälle en helt naturlig gödning.
Kan de båda motarbeta varandra eller blir plantan förvirrad rent av. En fråga från en nybörjare!

Nyckelord: Gödning

3/5 -21

Finns ingen anledning att använda en för stark näring. Dvs det är alldeles för mycket kväve i vanlig näring. Samt spär man ut den så blir de andra viktiga ingredienserna för svaga. Men här tycker många olika och jag går bara på vad alla orkidéodlare runt om i världen gör. Samt egen forskning och erfarenhet.

3/5 -21

Tack Peter för återkoppling. Jag håller mig till er 20-20-20 men provar nog den andra för stimulerad blomning också!

4/5 -21

Måste också passa på o fråga om gödning. Har precis köpt Guanokalong, flytande, till mina hoyor. Den har N 1 - P 10 - K 1. Kan jag även ge detta till mina orkidéer?

4/5 -21

obovata, jag tycker 1-10-1 låter märkligt, fosfor (P) är det som växter generellt behöver minst av, så även orkidéer. Jag skulle inte ge detta till mina orkidéer och absolut inte som enda näring.

5/5 -21

Peter Göttfert, nu menade inte jag att blanda olika näringar för att ge på samma gång utan att alternera mellan dem!

5/5 -21

OK tack för svar, jag ger orkideerna annan näring med, med ett par droppar superdrive med. Bara vattnat 1 gång med Guanokalong hittills.

5/5 -21

Så här står det i produktbeskrivningen:

Produktbeskrivning
Ett organiskt, miljövänligt och naturligt gödselmedel som består av komposterad fladdermusspillning. Har visat mycket god rotbildning och tillväxt men också stärkt immunförsvar och därmed friskare växter i försök.

Guanokalong Extract - Naturlig fladdermusspillning
Näring och ökad motståndskraft mot sjukdomar.
För inom- och utomhusbruk.

N=1%, P=10%, K=1%, Ca=15% samt rik på mikronäringsämnen.

Användning: Blandas ut i vatten. Lämplig för odling i jord, kokos och i hydrokultur.
Sticklingar: 10 ml / liter
Tillväxt: 10-20 ml / liter
Blomning: 10-30 ml / liter
Tillsätt en gång i veckan vid vattning.

Inget om bark o mossaodling, så då får det bli hederlig orkidenäring till dem.....

Ge ditt svar

Hej,
Jag går i tankarna att pa migh ett litet terrarium för orchider. Jag undrar vad ni har för regnsystem?

Nyckelord: Regnsystem, Terrarium

8/11 -20

Hej, de flesta av mina plantor vattnas manuellt. Men jag har 2 terrarier med pilgiftgrodor som vattnas med ett regnsystem från Dusk.se och däri odlas ett tiotal orkidéer. Jag har även 2 Vanda coerulea som vattnas av att en fogger sprutar dimma på plantorna 2×15 minuter per dag (kopplad till timer).
Mvh
Mikael

9/11 -20

Jag har också regnsystem från dusk. Den pump man får i deras paket är högklassig och kan dessutom driva många dysor.

9/11 -20

Okej. Har funderat på en Fogger också. Kollade även in denna http://www.exo-terra.com/en/products/mon...
Men har även sneglat på dusk system. Tänkter att sytemen kan användas olika, ett för bevattning eller om man bara ska ha för att öka luftfuktigheten..

11/11 -20

Har ni tips på bra Fogger? Tänker om man ska använda det istället för regnsystem...

Ge ditt svar