Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om saltvatten

Nyckelord: saltvatten

Inlägg med saltvatten som nyckelord.

5/9 -13

belysning

Är det någon som har erfarenhet av att använda belysning som är avsedd för saltvattensakvarium typ aqua medic 150w som jag köpt? Sitter ett glas för lampan och det ska ej avlägsnas pga stänkrisk vid akvarieanvändande och skadligt UV står det men undrar om orkidéer också tar skada om man tar bort det för att få mer kräm i ljuset? Är någon form av metall halid lampa med två ändar, färgtemp 13000K för att efterlikna ljus vid korallrev, när jag köper ny blir det troligen 6500K istället om nu inte denna gör underverk

Nyckelord: belysning, saltvatten

6/9 -13

Hej Dick,
Om du kommer till Botan i Lund så kan vi prata ljus. En del av tiden säljer jag lotter åt SYS. Jag minns tyvärr inte hur du ser ut.
//Börje

6/9 -13

Hej Börje, jo jag tänkte ta mig dit men idag är det träldom som väntar, är du där imorgon också?
Dick

7/9 -13

Jodå, från 10.00 - 18.00 och på söndag 10.00 - 17.00.
Du och alla andra är jättevälkomna.

Ge ditt svar

Jag passade på att notera under en av mina Tolumniabilder i galleriet att den sprayas med saltvatten. Tänkte starta en liten tråd för att förklara mig.

För ett par år sedan så läste jag på OGD - orchid list digest (en mailinglista) om orkidéer och saltvatten. Jag tror det var OGD, kan ha varit rec.gardens.orchids också.
Det var en diskussion om hur en medlems bekant lät sina Cymbidium stå på ett båtdäck, där de regelbundet besprutades med saltvatten. Cymbidierna trivdes järnet och blommade.
I samma tråd så snackades det också om en gammal artikel/notis i AOS tidning om hur vissa orkidéer (några oncidiinae om jag inte minns fel) hade specialanpassat sig till att med jämna mellanrum få saltvatten på sig där de växte strax invid havet. Säkert nåt med klyvöppningar eller dylikt, minns inget konkret.

I samma veva så började jag lacka ur rejält på min gamla Tolumnia, en av mina orkidéer som hängt med längst utan att blomma (rekordet hölls av en minivariant på Brassavola nodosa). Tolumnian var uppe i säkert 7 år av blomvägran.
Jahapp tänkte jag, nu får det bära eller brista.
Jag blandade ihop havssalt med kranvatten (en viss procentandel för att likna havsvatten, har glömt vilken) och började spraya den stackars plantan några gånger i veckan, tills bladen var silvergråa av saltavlagringar. Detta fortsatte jag med genom vintern 03/04 och vidare in på våren.
Jag urskuldade mig med att den faktiskt kan växa vid havet i naturen.
Sen kom blomställningen.
I somras blommade den också.

Strålande nöjd med mig själv så började jag förra vintern spraya min andra blomvägrare också. Brassavola nodosa, minivarianten. Den legendariska gnällplantan jag säkert startat fyra-fem trådar om på olika inkarnationer av SOS forum under årens lopp.
Gissa vad som hände? Två blomstänglar så fort det började bli lite ljusare.

Jag har fortsatt med saltsprayandet, men det är värt att nämna att jag då och då sprayar med vanligt vatten också.
Båda plantorna är friska och fina i övrigt, så det är inga "dödsblomningar" det är fråga om.

Två plantor under två respektive en säsong(er) utgör inte direkt något imponerade statistiskt underlag. Men jag skriver detta ändå. Både för att efterlysa artikeln i AOS Orchids, (den borde vara från i början/mitten på 90-talet) och för att det är en skoj berättelse.

Dessutom så har jag en tredje fråga. Brassavolan har ju blommat ett par gånger nu, men den har bara en ytterst svag doft som dessutom liknar gamla disktrasor.
Tror ni det kan vara saltvattnet som påverkar doften? Eller sitter jag här nu efter all min kamp med en disktrasedoftande Brassavola?

Tillämpning av beskrivna metoder sker på egen risk!

Nyckelord: Tolumnia, saltvatten, Brassavola

Grattis
Sprayar man bara på bladen så att inget kommer till rötterna är det kanske en sak men jag läste i en gammal Die Orchide där odling av Cypripedium beskrevs, att Cypripedium tar skada av klor innehållande gödning. Med klorinnehållande gödning menar man säkret att det finns klorid joner precis som i salt vatten. Ett varninges finger att man ska nog vara försiktigt med att få saltvattent på rötterna eller i krukan.
Det som fungerar fungerar!
Kanske var det de extra duscharna som gjorde det hela? Även om de duschades tidigare får de nu extra myket dusch. Vad vet jag?! Du fick ju dina blommor.
Jag har inte hört att doft påverkas av stress eller salt, men jag vet inte så mycket om dofter och deras bakomliggande fenomen.
Med vänliga hälsningar
Joakim

Cypripedium är enormt olik de släkten jag nämner och väldigt känslig för salter överlag. De växer ju inte direkt på klippor nära havet som Tolumnior gör, och salter förekommer knappt överhuvudtaget i deras naturliga miljö! Den varning som artikeln handlar om är antagligen för att använda gödning med natrium- och kaliumklorid i. Tror dessa former av de ämnena är vanliga då man tillsätter kalium och natrium i vanliga gödningar.

Saltvattnet jag sprayar har nog snarare verkat uttorkande på plantorna, och har täckt både rötter och blad. Så mysteriet fortsätter! Men som du säger, det som fungerar fungerar!

Hej,
Intressant tanke som jag ska testa. På resor i Asien har jag sett en hel del orkideér bl.a. dendr och Vanda Lamellata som växer så nära vattnet att de måste bli helt översköljda då det stormar. Plantorna har sett ut att trivas bra, så saltet från vind och vatten tycks inte ha negativ påverkan.
Hälsn P-G

15/12 -05

Jag har en Tolumnia triquetra som troligen hörde mig när jag läste om saltvattnet så den har satt knopp.

Så det funkar även med verbala hot

mvh

Mats

Ge ditt svar