Det är viktigt att ha hög kvalité på det vatten som används till bevattning av orkidéer. Men ibland så överdrivs denna betydelse, speciellt om man läser Amerikansk litteratur. Detta beror på att dom har en annan kvalitet på kranvattnet, som ofta innehåller förhållandevis höga halter av klor och fluor.
Olika orkidéer ställer olika krav på vattnet. Epifytiska orkidéer (till exempel Phalaenopsis och Oncidium) har i naturen sina rötter direkt fästade på bark eller i ett tunt mosslager och kommer således bara i kontakt med regnvatten. Jordlevande orkidéer (exempelvis Paphiopedilum) däremot har rötterna begravda i jorden. Detta gör att epifytiska arter vill ha ett vatten med låg mineralhalt och jordlevande orkidéer tolererar lite högre mineralhalt.
Mineralhalten, eller hårdheten, mäts i bland annat ledningsförmåga eller Tyska hårdhetsgrader (dH). Ett vatten med hög mineralhalt är ofta basiskt, det vill säga att det har högt pH-värde. På många orter i Sverige har man ett kranvatten som är ganska hårt (med ett dH på över 10). Om man är osäker vad som gäller där man bor kan man alltid ringa till kommunen och fråga.
Det finns flera sätt att göra kranvattnet lite trevligare för sina växter (Att använda kokt kranvatten är däremot meningslöst).
Men man kan också skaffa bevattningsvatten på andra sätt.
Ofta är kranvatten dock inte så skadligt som man tror.
När man vattnar med hårt vatten är det viktigt att vattna rejält varje gång man vattnar. Det skall rinna ut mycket vatten genom dräneringshålet vid varje vattning. Om man bara går och småskvätter kommer salter och otrevligheter att ansamlas i krukan.
Vilken kompost man odlar sina orkidéer i är också viktig. Innehåller den mycket organiskt material som bark eller torv blir plantorna mindre känsliga för 'dåligt' vatten. Detta beror på att det finns ämnen och mikroorganismer som buffrar vattnet, det vill säga sänker pH och gör det lite trevligare för växten. Växter odlade i GreenMix är känsligare för salt- och kalkinnehåll samt högt pH. Därför är det extra viktigt att man vattnar rejält vid varje vattning om man odlar i GreenMix.
Det finns anna kannan på hälsokraft som tar bort klor, kalk och tungmetaller och ditt te eller kaffe smakar mycket godare pris 200 kronor filter byte ca 1 ggr månaden. både du och dina orkideer mår mycket bättre.
Under punkten 1 nämns oxsalsyra för att fälla ut kalk. Skall man använda denna metod måste man dosera efter hur mycket kalk det finns i vattnet. Oxalsyran fälls ut med kalken, men finns det för lite kalk i förhållande till doserad oxalsyra blir det oxsalsyra kvar i det vatten man vattnar med. Oxalsyra i en viss koncentartion är giftigt och man kan alltså ta död på sina växter.
midnightsun; har kollat Hälsokrafts Webshop men såg bara en flaska som filtrerar vatten. Den kostar 99:-
Nu hittar jag en kanna, pris 199:-, märke Dafi. Är det den du menar. Skulle kanske vara bra för luftfuktarnas skull. Det blir en vit beläggning på de närstående ytor.
Tips för att sänka pH-värdet (OBS! Ej dH-värdet) på kranvattnet är att tillsätta lite citronsyra i det och citronsyra finns dessutom att köpa i vilken välsorterad matbutik som helst.
svar från midnigthsun. anna kannan tar bort klor, kalk, tungmetaller från dricksvattnet orkissarna trivs i det vattnet och du kan även använda den själv till dett te eller kaffe du dricker. en släkting som jobbar på hälsokraft tipsade mig om den hon har använt den i flera år med utmärkta resultat.Själv använder jag den för jag har älvvatten att tillgå, men på våren smakar det inte gott när älven svämmar över då reagerar magen.
Kanske skall ha med ett av de mer vanligare sätten som odlare gör "bra vatten" på, omvänd osmos (reverse osmosis). Plus, att påstå att "ofta är kranvatten dock inte så skadligt som man tror" känns lite väl generellt... det beror ju helt på vilka arter man odlar.
Gör det inte krångligare med vattnet med torktumlare mitt tips är bra
Vill man ha fullständigt koll på vattnet man vattnar med är nog RO det bästa och billigaste sättet.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:05:24 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter