Inlägg med bladgödning som nyckelord.
Är det någon här som använder sig av bladgödsling? Jag tänkte prova det på mina monterade nykomlingar. De hänger utomhus just nu i mitt redbud träd. Om jag blandar ihop näringen enligt instruktioner på påsen och sedan spär ytterligare med vatten.
Det är N-P-K 20-14-13, och den ska spädas i tsk till 1 gallon (ca 4 liter) och då kan det användas vid varje vattning står det eller 1 msk till 1 gallon vid var 14 -21 dag. Näringen är rekommenderad av AOS (American Orchid Society).
Om jag använder den lägre dosen tror ni det går bra att späda med ytterligare 9/10 vatten? Då blir det ju väldigt svag näring, men om jag då använder den varje dag blir det väl ändå inte för starkt?
Jag duschar ju plantorna med vattenslangen först så de är ordentligt blöta och skulle sedan applicera näringssprayen tänkte jag. Då sköljer jag ju av plantorna varje dag och det borde inte byggas upp för mycket salter.
Lite långt blev det, men vad tror ni? Låter det vettigt?
Nyckelord: bladgödning
Jag brukar ha en svag näringslösning (typ blomstra) när jag duchar mina bäbisar. vissa får en dusch en eller flera ggr om dagen. andra rätt sällan. jag vet inte om d gör ngn nytta. men d gör absolut ingen skada. o jag sköljer av planterna väldigt sällan
Hej Mia, Vad gäller bladgödsling är jag mycket skeptiskt till att det över huvudtaget är fysiologiskt möjligt för växter att uppta näring genom stomata (klyvöppningarna). Undantag finns naturligtvis vad gäller exempelvis spagnum. Möjligtvis kan kanske växter uppta några procent av deras näringsbeov via stomata, exempelvis järn, järn som dessutom är trögrörligt i växten. Rent fysiologiskt passerar näringsintag och vattenintag via rötterna precis som vi får vår mat genom munnen, men visst det går väl att trycka in mat i andra kroppsöppningar, eller Injicera vitaminsprutor intravenöst om man vill dopa sig. Hoppas du förstår min poäng.
mvh,
Stefhan
Hej Stefhan!
Jag skrev nog lite fel så att du missuppfattade vad jag är ute efter. Jag menar egentligen att jag ska spraya rötterna med näringslösningen på de som är monterade på bark och på min Aranda som hänger med fria rötter i en korg.
Om det sedan även kommer gödning på bladen så mår väl inte plantan dåligt av det utan struntar kanske mest i det. Ungefär som om vi spiller lite mat på kinden eller handen.
Hej Mia
Försök att hitta en mer balancerad gödning till Vandoiderna typ 20-20-20.
Om man använder gödning med högt/högre N-värde växer plantorna bra men blommar inte lika bra.
MVH
Tommy
Hej Tommy. Var hittar man gödningen 20-20-20, eller är det något man blandar till själv/Lena
Hej
Orkidéehuset tror jag har denna annars säljer min kollega Tommy P.
Skicka mig ett PM om du vill komma i kntakt med honom.
MVH
Tommy
För att få lite balans även på informationen bör kanske sägas att det finns olika åsikter om nyttan med s k balanserade gödningar.
Den andra gödningen som jag har är en sk. bloom booster den har 11-35-15 i innehållet. Om jag blandar dessa borde jag ju få en mer balanserad näring eller så kan jag precis som det står på påsarna använda 20-14-13 vid tre vattningar och 11-35-15 vid fjärde vattningen. Då borde de ju få den näring som de behöver.
Jag har än så länge mest använt 11-35-15 näringen, den andra näringen köpte jag i förra veckan och har bara använt den en gång. Eftersom de flesta av mina orkisar har börjat sätta knopp eller blomma efter sporadisk näringsbehandling med 11-35-15 så tror jag i alla fall på den näringen. Dessutom växer ju både rötter och skott/bulber bra.
Jo ger man bara tillräcklig mängd av specialnäringarna så blir det ju inget underskott för plantorna, dom kan både växa och blomma bra. Men frågan är om man vinner nåt eller bara bidrar till att försämra substratet genom snabbare saltanrikning.
Jag tror att specialnäringarna är helt onödiga och existerar bara för att öka tillverkarnas försäljning.
Men jag misstänker att det finns andra som tror annorlunda
Jag har inte hittat någon annan näring än de jag valt att köpa. På påsarna står det dessutom att de rekommenderas av AOS (American Orchid Society) så jag litar på det och kommer fortsätta att använda dem. Jag kände att bloom boostern kanske inte var det bästa, därför köpte jag även den nya näringen.
Va Mia litar du mer på AOS än på mig? Det skulle aldrig jag göra
Jag håller i alla fall med om att 20-14-13 måste vara att föredra framför bloom boostern, även om fosforn ligger högt i båda.
Hursomhelst måste det väl finnas vanliga växtnäringar motsvarande Blåkorn, Blomstra och liknande att köpa även over there?
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:14:09 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter