När det gäller gödning finns det skillnader i hur mycket olika orkidéarter behöver. Liksom för vatten, gäller här att jordlevande tål mer gödning än epifytiska. Exempelvis Pleione-släktet kräver mycket gödning för att trivas och blomma och verkar tåla nästan hur mycket gödning som helst. Det finns många olika typer av gödning att...
benmjöl (2) bladgödning (1) Blomstra (1) calcium (2) etanol (2) fiskemulsion (1) gödning (24) gödsla (1) hästgödsel (1) hästskit (1) hönsgödsel (2) klor (1) mineraler (1) mirakelmedel (1) MSU-näring (4) näring (56) näringsgel (1) näringslösning (1) Orchidéhusets näring (1) risvatten (1) Superdrive (2) Superthrive (1)
Frågan gäller flytande näring.
Noterade att VitaGro http://www.bauhaus.se/vitagro-orkidenari... på Bauhaus kostar 3 ggr så mycket som Plantagens orkidenäring. Är det väldigt olika kvalitet på dem? Är det värt att köpa den dyrare sorten eller vilken är bäst? Jag har 12 orkidéer.
http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...
Min högst personliga ovetenskapliga sammanfattning av docent Tom Ericsson dokument:
En milliliter flytande växtnäring som Blomstra, Substral, Rika, Blomin = OPTIMALT vid var vattning året runt.
Föredrar man i stället att ledas i tro om att specialnäring är hyperviktigt, då får man ju stå sitt kast och betala för det.
Jag använder ca 0.5-1ml flytande till två liter vatten varje vattning. Oavsett märke.
Använder jag regnvatten så har jag i ett kryddmått akerne rain mix per 2 liter.
Har inte räknat Men ta som ett exempel så kan du handla en påse pulvergödning av Peter Görftner och jag är rätt säker på att det blir bättre och billigare än att bära hem vatten med osäkert innehåll
Jag använder ingen gödning överhuvudtaget.
Vattnar en gång i veckan med vanligt kranvatten och mina paffar blommar jämt och ständigt!!
Jag använder Blomstra med halv styrka/blandning till orkidéer. Vattnar med kranvatten, och med gödning var 3e gång. Se mina bilder i arkivet.
Blomstra är framtaget vid SLU och med garanterat perfekt blandning.
Jag köper näring i pulverform från odlare i europa, för de blir mkt. billigare än att släpa hem färdiga näringslösningar. Här går det åt mkt. eftersom jag har massor av plantor i ett växthus, å vattnar med slang. Jag odlar i ett medie som inte bryts ned och ger ingen näring, så därför måste jag tillsätta näring för att plantorna ska växa. Under sommarhalvåret blir det näring nio ggr. och den tionde blir de bara regnvatten. Den mörka delen av året blir de bara var tredje gång med svag näringslösning.
Har man bara en mindre samling plantor, så håller jag med stulun , att då går de bra med en färdig lösning som Blomstra utspädd till sina odlingsförhållanden.
Jag använder en blandning av Ionic och Nelson Garden en gång i veckan under tillväxtperiod, utspätt enligt förpackningen. Har inte tillräckligt lång erfarenhet för att veta om det är bra. Tillväxt av nya skott och blomknoppar sägs ha olika krav på näringssammansättning. Nästa gång provar jag nog Blomstra.
Jag har följt anvisningen på förpackningarna, att ge näring "1 gång per vecka". Men det verkar som antalet vattningar är viktigare än tiden som passerat. Nu när det är varmt och torrt, och det går åt mycket vatten, och det växer kraftigt, känns det som jag kanske borde ge näring oftare än jag gjort.
Den billigaste blandingen är väl alltid i pulverform. Alla orkidéodlare använder också ett jämnt n-p-k.
Finns det någon bra långtidsverkande näring för orkideer? Tänker någon variant av kulor att strö över komposten som sen långsamt släpper ifrån sig näring över tid.
Har för många orkideer och näringen blir ofta eftersatt så det skulle onekligen förenkla om jag kunde hitta något bra.
Nyckelord: näring
Gödningstiden är väl i det närmaste avslutad för året.
Ibland ger jag lite magnesium (Epsomsalt) som tillskott vintertid. Tidig höst ger jag ibland benmjöl.
Men det kommer en vår också, och då tänkte jag vara redo!
Hur gör du med benmjölet? Tror jag har några skon skulle gilla lite extra kalcium.
Försöker få tag i granulat av benmjöl men det är inte alltid det finns på Blomsterlandet. Jag strör det i omplanteringssubstratet på våren.
Hittar jag bara finmalet blandar jag in det på sensommaren.
Kalcium har jag aldrig använt. Vad har du det till?
Benmjöl = innehåller kväve, kalium och fosfor samt mikronäringsämnen, det kunde jag läsa mig till. Kalcium=kalk får man om man krossar äggskal o har i vattnet som man vattnar. Trodde de flesta orkiéer var kalkskyende, men det kanske inte är så?
Vissa Paphiopedilum vill ha kalk, typ Guckusko men även andra arter.
Benmjöl använder jag som fosforboost för säkrare övervintring av framför allt Catasetinae men även andra med kraftiga bulber.
Benmjölet jag har hemma (till för djur) innehåller 26% kalcium. Orkidéer vill inte ha några större mängder men även de behöver lite för sina celler. Färdig kompost är ibland berikad men kalcium.
Jag tänker att många av mina orkidéer är nog runt 15 år. Bara NPK räcker inte för att de skall frodas i längden, det behövs fler näringsämnen.
Neem Cake är ett långtidsverkande näring med hög halt av kväve. Kanske skulle vara nåt att prova.
Ett märke låbgtidsverkande gödning jag sett nämnas i orkidesammanhang är Osmocote.
Tack, skall kolla på Neem Cake. Osmocote blir jag lite förvirrad då jag får träffar på sustral. Många är väldigt låga på fosfor så letar vidare.
Har letat vidare kring Osmocote vilket inte tycks helt enkelt att köpa i Sverige. Emmaljunga har dock två varianter som är osmocote, 11-4,5-16 och 15-8-12. Jag är mest inne på 15-8-12, någon som kan motivera en annan åsikt?
Neem Cake är ju även bra för det skrämmer iväg ohyran med
Tänkte prova neem cake också! Har så många orkidéer så tänkte prova lite olika varianter.
Är väldigt nyfiken på vad ni använder för näring till era dendrobium. Jag bruka använda näring från Peter med NPK 20-20-20 till alla mina orkideer men jag har märkt att mina dendrobium inte gillar det för jag har svårt att få dom att blomma om. Vad jag vet är att dom gillar näring med en hög kvävehalt och att dom helst skulle ha ett NPK på 24-9-9 läste jag någonstans. Jag har letat massor men har inte hittat någon sådan näring.
Nyckelord: Dendrobium, NPK, Näring
Tempväxling och bra med ljus vill de flesta dendrobium ha, nog inget fel på din gödning
Dom står i ett söderfönster men det räcker nog inte Kanske borde införskaffa växtljus ändå.
Ett steg i rätt riktning
Har du möjlighet så ha dem ute sommartid då får de mycket ljus och temperatur växling
Många arter dendrobium vill också ha en torrare vila för att blomma. Kolla vad som gäller för din planta.
Jag har 4 st Sa-Nook. Dom har alla fått varit ute i sommar. Tog in alla igår för inatt skulle det bli riktigt kallt. Dom står alltid ute förutom om det är mindre än 8-10 grader då plockas dom in. Jag låter dom torka upp mellan vattningarna och gödning får dom i mellanåt.
Den går i vila nu och kräver inte mycket vatten. Gödning går bort helt fram till att du ser nytillväxt till våren.
Starkt ljus året runt. Gärna svalt vintertid med dimmig spray då och då.
Jag ska inte ger den mer gödning. Problemet är att jag inte här någon växtlampa. Kan det räcka med att den står i söderfönster på vintern och ljuset från lampan på fönsterbrädan? Svalt är det i det rummet för jag har inget element på där. Tror att det är ca 14-15 på vintern.
Om dendrobium har varit ute sommartid kan det räcka för blomning,
För många dendrobium räcker inte naturliga daxljus till
Jag exprimenterar med detta just nu:) har precis börjat så jag kan inte säga om det är olika resultat. Men en vattnar jag med bara akvarie vatten och den andra med lite näring i. Också har jag några ampelliljor som jag provar att göda med fiskmat! Haha. Lite skoj måste man ha.
I ett akvarium strävar man efter att ha så lite näring som möjligt, för annars får man ju problem med alger. Så mängden natrium och fosfor är ofta rätt låg, men å andra sidan behöver inte oroa sig för salter. Problemet är att jag sällan får blommor i mina orkidéer, Dendrobium och Oncidium (?).
Natrium är väldigt skadligt för orkidéer och ska undvikas så långt det är möjligt.
Ursäkta mitt stora fel, jag menar naturligtvis nitrat. Kör ro till akvarierna så det ska inte finnas något salt. ?
Det organiska avfallet i akvarievattnet kan innehålla patogener och sniglar.
Men det som är värst är att vissa vattenavhärdare som används av akvarister, tar inte bort salter och tungmetaller. Istället bindas de med dessa ämnen för att göra dem neutrala och därför ofarliga för fisk. Men är det ofarligt för orkidén?
Undrar om man kan blanda olika typer. Jag menar att ena gången ge 20-20-20 lösning och vid nästa tillfälle en helt naturlig gödning.
Kan de båda motarbeta varandra eller blir plantan förvirrad rent av. En fråga från en nybörjare!
Nyckelord: Gödning
Finns ingen anledning att använda en för stark näring. Dvs det är alldeles för mycket kväve i vanlig näring. Samt spär man ut den så blir de andra viktiga ingredienserna för svaga. Men här tycker många olika och jag går bara på vad alla orkidéodlare runt om i världen gör. Samt egen forskning och erfarenhet.
Tack Peter för återkoppling. Jag håller mig till er 20-20-20 men provar nog den andra för stimulerad blomning också!
Måste också passa på o fråga om gödning. Har precis köpt Guanokalong, flytande, till mina hoyor. Den har N 1 - P 10 - K 1. Kan jag även ge detta till mina orkidéer?
obovata, jag tycker 1-10-1 låter märkligt, fosfor (P) är det som växter generellt behöver minst av, så även orkidéer. Jag skulle inte ge detta till mina orkidéer och absolut inte som enda näring.
Peter Göttfert, nu menade inte jag att blanda olika näringar för att ge på samma gång utan att alternera mellan dem!
OK tack för svar, jag ger orkideerna annan näring med, med ett par droppar superdrive med. Bara vattnat 1 gång med Guanokalong hittills.
Så här står det i produktbeskrivningen:
Produktbeskrivning
Ett organiskt, miljövänligt och naturligt gödselmedel som består av komposterad fladdermusspillning. Har visat mycket god rotbildning och tillväxt men också stärkt immunförsvar och därmed friskare växter i försök.
Guanokalong Extract - Naturlig fladdermusspillning
Näring och ökad motståndskraft mot sjukdomar.
För inom- och utomhusbruk.
N=1%, P=10%, K=1%, Ca=15% samt rik på mikronäringsämnen.
Användning: Blandas ut i vatten. Lämplig för odling i jord, kokos och i hydrokultur.
Sticklingar: 10 ml / liter
Tillväxt: 10-20 ml / liter
Blomning: 10-30 ml / liter
Tillsätt en gång i veckan vid vattning.
Inget om bark o mossaodling, så då får det bli hederlig orkidenäring till dem.....
Jag har haft orkidéer i många, många år. Tack vare att de flesta är riktiga överlevare, så har jag fortfarande idag ett gäng. Men huuu i vilket dåligt skick de är i! De har inte fått någon näring på åratal om ens någonsin, låtit dem toktorka och därefter lämnat dem stående i vatten efter varje vattning, och haft dem planterade i riktigt nedbruten barkmedia... Ja, alla fel man bara kan göra. Men nu har jag tagit mig i kragen och försöker lära mig så mycket jag bara kan om hur man tar hand om dem på bästa sätt och ger dem de bästa förutsättningarna - för att få mina nyare plantor att fortsätta vara fina, och för att rädda de som går att rädda från mina gamla tokmisskötta stackare.
Jag följer bland annat en man från Alabama, Rick L. Orchids på YouTube - och jag bara älskar hans förhållningssätt till sina orkidéer och sätten han försöker tillhandahålla näring och bästa förutsättningarna för att verkligen få sina plantor att växa och att växa så som de naturligt gör i just naturen. Han får det att upplevas som så enkelt, och hans resultat är helt otroliga! Jag skulle så gärna vilja försöka efterlikna hans sätt att sköta om sina orkidéer, just bara för att mina döende och misskötta plantor verkligen skulle vara bra kandidater för att se om hans förhållningssätt och tankar kring att förse lämpliga näringsämnen och mängd ger resultat. Problemet är bara att han befinner sig i USA, och de produkter etc han använder sig av verkar inte finnas här hur som helst. Antar att det borde finnas något liknande, men usch vilken djungel det blev... Men jag kan tänka mig att det säkert finns några här som sitter på bra tips och svar!
Dessa tre produkter är något han hela tiden har till hands, framför allt de första två:
https://www.amazon.com/General-Hydroponi...
https://www.amazon.com/Maxicrop-1-Liter-...
https://www.amazon.com/Better-Gro-lb-Orc...
Någon som känner till dem, vet om de går att få tag på eller vet några likvärdiga produkter som finns att tillgå här i Sverige?
Novis här! Men kalcium är tydligen A och O för växternas förmåga att just växa och kunna ta till sig övriga näringsämnen etc - men då kan man ju fråga sig varför det inte finns lättillgängligt som produkt på alla hyllor i vanliga odlingsbutiker etc (jag har inte fått något napp när jag hört mig för där jag bor bland de butiker som finns här). Det är väldigt frustrerande! När man verkligen försöker sig på att göra rätt, men då blev det ett gissel med att försöka hitta på bra produkter som hjälper till att täcka in växternas alla behov.
Tacksam för synpunkter och tips!
Nyckelord: Näring
Eftersom det inte är växter, djur eller narkotika så är det väl knappast några problem att skicka efter preparaten som anges i dina länkar. Frakten kostar väl en del men smakar det så kostar det.
Själv använder jag Akernes Rain Mix med tillfredsställande resultat. Jag mäter alltid ledningstalet och brukar ligga på 150 - 200 mikrosimens. Det är knappast valet av gödning som ger fina resultat utan noggrann skötsel. I naturen får ju alla växter på samma träd samma näringstillskott.
Inte jag men många köper vanlig flytande blomsternäring och dosera hälften av det som står på flaskan.
Nu vet jag ju inte vilka orkide du har men är det Phalaenopsis fungera det bra
Blomstra med 10-20 ggr mer vatten än angivet på flaskan funkar utmärkt, har jag använt länge. Liksom Rain Mix som nämns här ovan.
Ni som har odlingsskåp med varmväxande orkidéer, vilken gödning rekommenderar ni?
Nyckelord: Odlingsskåp, Gödning
Orchidehusets ! Butik på nätet.
beror lite på vad du odlar och vilket vatten du har
Bor i Ystad, och har en del bulbophyllum, phalanopsis, cattleya m.m
Då fungera Brittmaries förslag utmärkt, finns många andra men kanske det enklaste att beställa från Orkidéhuset
Hos mig får orkidéerna enbart naturlig gödning från nedbrytningen i terrariet och från jungfrugeckos. Är ingen fan av konstgödning, ekologiskt och naturligt är min melodi.
Mvh
Magnus
"ekologiskt och naturligt" med tropiska orkidéer och jungfrugeckos i Sverige...
Jag har dem inte utomhus
roussiana, Vilken sorts gödning du använder spelar väldigt liten roll, om ens någon. Jag har odlat orkidéer i mer än 50 år och använt olika preparat, en del flytande en del pulver. Även organiska men de har haft olägenheten att lukta och det går inte an inomhus. För tillfället använder jag Akernes Rain Mix som i stort sett är det samma som den Orchidehuset säljer. Köp det som du har lättast att inhandla i närmsta butik. Undvik bara de där små söta flaskorna med fina bilder på, rent lurendrejeri. Inte ett dugg bättre än Blomstra o.dyl.
Jag använder först och främst väldigt LITE gödning i skåpet och i övrigt också (har gött ihjäl ett större antal orkisar under åren) och sedan håller jag med om att det går utmärkt med Blomstra. (Fast lite sugen på 'de där små söta flaskorna med fina bilder på' blir jag allt: en sådan kanske skulle kunna pryda sin plats bland orkidéreferenslitteraturen i bokhyllan i alla fall??)
Vattnet från RO samlar jag i en dunk, häller i gödning skruvar på locket och skakar
Tack för länkar Oled!
Var så lite
Nedan följer ett utsnitt från en av de som utvecklade "MSU-gödning" och det är den balanserade "kosten av näringsämnen" utifrån det vatten man startar med som verkar ha gett resultat, längst ned är länk till artikeln.
There is nothing “magic” about the fertilizer
being used by Jan Szyren at Michigan State University.
Dr. John Biernbaum (from MSU), Larry Metcoff (from
GreenCare fertilizers), and I designed two fertilizer
formulas to be used with the two types of irrigation
water found at MSU research and teaching greenhouses.
The formula for pure water (13-3-15) was designed to
be used with reverse osmosis purified water.
Specifically, the 13-3-15 contains very low ammoniacal
nitrogen (acidic nitrogen) to match the very low
alkalinity of the RO water. In addition, the 13-3-15
supplies calcium and magnesium because these
nutrients are not supplied by the RO water. The
formula for well water (19-4-23) was designed with
higher levels of ammoniacal nitrogen to compensate for
the higher alkalinity levels of the well water. In
addition, the formula contains a small amount of
calcium and no magnesium because these two nutrients
are found at high concentrations in the MSU well water.
Both formulas were designed to be used at 125 ppm
total nitrogen with every irrigation. At this nitrogen
rate, both formulas also supplied about 12 ppm
phosphorus.
http://www.atlantaorchidsociety.org/wp-c...
Samt en länk till problemen med att mäta TDS
http://reefkeeping.com/issues/2004-04/rh...
Jobbigt jämföra ppm med mg/liter.
Stockholm Vatten använder mg/liter.
http://www.stockholmvatten.se/globalasse...
Google på omräkning ppm till mg så får du hjälp att räkna om
Intressant länk Ang att mäta ledningstal dock inget problem om man använder RO. Nu är mitt membran på upphällning vilket jag inte haft en aning om om jag inte mätte ledningstal. Nytt är beställd och kostar 425 så all anledning att mäta
Spjuttan vid låga koncentrationer (<1000mg/L) är 1mg/L = 1ppm, det är en approximering men i detta sammanhang fullt funktionell
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:06:57 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter