Råd / Släkten, arter och hybrider /
Zygopetalum är färggranna och ofta väldoftande orkidéer som naturligt finns i svala regnskogar. Zygopetalumsläktets plantor ger stora, intensiva blommor. De är väl värda en plats i var orkidésamling, inte minst för att de är relativt enkla att odla. Plantorna uppskattar halvskugga, ganska mycket vatten och lite extra luftfuktighet. Temperatur Denna planta är relativt...
Inlägg med zygopetalum som nyckelord.
Inköpt okt-18 (Coop)
Stod ursprungligen i söderfönster på lila toaletten med vattrat glas och skugga från buskar utanför.
Från 2022: ute på verandan om sommaren, söderfönster på vintern
Satt nya bulber under 2019 (ingen blomning)
Typiska blommor för arten i lila och grönt. Doftar.
Nyckelord: Zygopetalum
Detta är min första Zygopetalum.
Är denna sjuk på något sätt eller blir dom såhär? Alltså, mörka överst på bulberna? O får mörka blad i mitten av bladkronan liksom?
Vad ska jag göra? Buhuuu.
Nyckelord: Pajasorkidé, Zygopetalum, Bulber
Du har troligtvis fått vatten i bladvecket på den nya bulben. De äldra vill jag inte yttra mig om eftersom jag inte har någon själv:)
Doftar starkt på morgonen men som väl är gott
Nyckelord: zygopetalum
Vackra färger
Väldigt vacker
Vilken härlig färg!
Ja den var verkligen snygg. Det var en ovanligt o-tråkig lila färg... Från en som vanligtvis inte gillar lila så mycket, hehe
Tack allihop! Jag tycker om kombinationen med äppelgrön mot den blå-lila läppen. Den bleknar lite på de äldsta blommorna, mot det blå hållet.
Ääälskar Zygar och speciellt sådana här färgvarianter ! ! Men de är oberäkneliga, tycker jag. Är så glada och blommande... och blommar om! Och så plötsligt tvärdöda. Lyckas inte, så jag måste läsa på om deras naturliga tillvaro, helt klart. !
Haha, min första hade jag ihjäl på en månad ungefär Så jag förstår precis vad du menar. Hoppas innerligt att denna överlever.
Jag har 2 st... o när jag fick dem så höll jag på att döda de nästan båda två... den ena hade till slut inga blad alls.... idag skjutter de friska nya skott och den större av dem hoppas jag på att den blommar.
Vad jag kom fram är att vattning är lite besvärlig. För de gillar vatten, men verkar extrem känsliga om det blir för fuktigt! Så jag följer inte rekommendationer med att hålla dem lätt fuktigt hela tiden... jag vattnar först när jag tror att det är nästan helt torrt i krukan. Och så har jag borrat en hel del håll i krukans sidor så vatten rinner ut och rötter får luft. På sommaren var vattningen lättare för plantor hängde fritt i luften och torkade snabbt.
Inte är jag expert på Zygopetalum, men mina tankar kanske hjälper?
En sak till... de tolererar inte vatten i bladrosetten eller på de minsta nya skott/tillväxter heller!
Kom på en sak till... då jag upplever att den är så känslig för överfukt, så verkar det också vara känslig för salter. Numera "tvättar" jag komposten varje månad.
Tack för tipsen Dorra! Jag tror den förra fick vatten i bladen, förklarar varför den dog. Hoppas denna överlever!
Jag försöker desperat att rädda flera av mina orkidéer just nu. Köpte tre småplantor phalaenopsis innan jul (jag skulle så klart ha satt de i karantän men det tänkte jag inte på) och jag vet inte om det var plantorna från början eller omplanteringen i orkidékomposten från Blomsterlandet som gjorde de sjuka. Att flera av mina andra plantor också drabbades vet jag inte om det berodde på att det spred sig eller om det var för att det återigen var fel på komposten jag planterade i, eller både och.
Jag upptäckte först att alla bladen vissna och torkade, de nya plantorna såg ut att ruttna i bladrosetten. Senare upptäckte jag också som små, vita ägg i komposten på flera av mina plantor. Jag har haft flera i kuvös och de jag inte haft spagnummossa till har helt enkelt fått stå fritt i en plastpåse i väntan på ny kompost från Orchidéhuset. (Eftersom två påsar kompost från Blomsterlandet hade massa vitt "spindelnät" när jag öppnade den och såg ut som den komposten jag var tvungen att slänga från mina plantor).
Vissa plantor klarar sig just nu bättre än andra men det är fortfarande osäkert hur det kommer gå. Jag är rädd för att jag kommer förlora en Cambria och en Miltoniopsis (tror jag att det är). Jag har gjort slut på en hel flaska Provado-spray men jag ser fortfarande svarta små prickar (som jag tror är kryp) på mina två Vuylstekeara. Dessutom kan jag se små, orangea små prickar på de sjuka plantorna fortfarande
Jag hoppas verkligen att de överlever men jag börjar tro att jag gör något allvarligt fel. Eller så har jag bara för dåligt tålamod. Jag vill ju så gärna att de ska klara sig så jag är väl där och pillar lite för mycket Jag fortsätter hoppas och tar gärna emot tips och råd!
Nyckelord: Skadedjur Cambria Vuylstekeara, Miltoniopsis, Zygopetalum
Jag var inte helt nöjd när jag använde Blomsterlandets orkidékompost för ett par år sedan och det var inte mina orkidéer heller.... nu planterade jag om dom eftersom dom inte verkade trivas, och komposten var väldigt kompakt och finfördelad. När jag köpte ny kompost inför denna omplantering upptäckte jag den troliga förklaringen- den från Blomsterlandet innehåller barkbitar och torv. Jag tror absolut du gör rätt i att byta kompost. Kanske skulle du också köpa mer spagnum så alla kan få sitta i tills du kan plantera i annan kompost. Jag har lyckats rädda flera plantor med hjälp av spagnum. Lycka till!
Hej demonkyss de svart små prickar kan du se att de kryper eller kan du se nån rolesen eller de är på det samma plats? Kanske du har spidermites.
De små vita ägg i komposten kan vara svamp. De små orange-svarta prickarna på bladen kan vara spinnkvalster. Kolla med en lupp.
Växthusspinnkvalster: är små gröna eller röda kvalster, som är ca 0,5 mm långa. Under vintern och tidig vår och sen höst kan spinnkvalstren vara röda eller orangefärgade. Det är vinterformen av kvalstren; på sommaren är de grönaktiga. Spinnkvalstren sitter främst på undersidan av bladen.
Falska spinnkvalster: är bara 0,2 - 0,3 mm, d.v.s hälften så stora som växthusspinnkvalster. De rör sig också mindre än vanligt spinn. Falska spinnkvalster är ljust orange till mörkröda i färgen, med mörka fläckar. De finns på bladens över - och undersidor. Svårt att se med blotta ögat. De är svårkämpade.
Såpspritlösning: blanda 0,2dl såpa + 0,1 dl T-röd i en liter vatten.
Skulle gå tillbaka med komposten och göra butiken uppmärksamm på problemet. Då har de oxå chansen att rätta till ev problem som uppstått. Kan ju va så att det kan drabba flera och de sparas ju om du går tillbaka med varan. Hoppas det löser sig på bästa sätt.
Oj, vad många svar! Vad snälla ni är!
Jag får studera de små krypen lite närmare och försöka reda ut vad det kan vara. Ny orkidékompost från Orchidéhuset har kommit så imorgon blir det till att bädda in dem i ny, fräsch kompost så får vi se vad de tycker om det. Får väl försöka skrapa ihop till en beställning på spagnum och Provado också. För nu är det krig! Såpspritslösning låter ju också som en idé men de tar inte skada av det?
Så får jag väl också som du säger Larsa, gå tillbaka med den kassa komposten till Blomsterlandet.. Synd om fler ska drabbas.
Såpspritlösningen är inte skadligt. Använd det proportioner som rekommenderats
Den nederste orkide er "bare" en almindelig men smuk Phalaenopsis.
De är färggranna!
Köpte mig idag en Zygopetalum hybrid.
Hade en sån tidigare och googlade för hybrid namn, då hittade jag någonstans att det ska vara Louisendorf men när jag googlar nu på det namnet ser det helt annorlunda ut. Så denna kanske har inget hybridnamn. Doftar underbart.
Nyckelord: Zygopetalum
Ja de kan verkligen dofta helt fantastiskt!! Vackra är det oxå .
Jättefin och jag förstår att den doftar härligt! Tyvärr har jag aldrig lyckats med dem.
Tack. Som sagt har jag haft en tidigare och det gick inte så bra men jag tänkte prova en gång till.
Hej! Det är som du säger ingen Louisendorf. Denna har mycket av Zygopetalum mackai i sig men så vitt jag vet har den inget registrerat hybridnamn ännu.
Tack Peter!
Grattis! Dom kan verkligen dofta gott!
tror det är en zygopetalum bärbel höhn !
missflower, Ja den är lik Bärbel Höhn men det finns så många den liknar tex. Zyg Rhein Blue, Zyg B.G. White ´Stonehurst´, Zyg Kiwi Geyser x Jumpin Jack så man vet inte med säkerhet vad som ingår i hybriden
Om man köper orkidé i en affär kan man aldrig vara säker om den inte har ett namn tyvärr. Finns så mycket hybrider Men fin är den verkligen! Hoppas den kommer trivias hos dig :3! Jag har också just köpt en zygopetalum, och de vill ha mer ljus en jag trodde. Men man får se om ½år hur den mår
Jag vill veta vad en blommande Zygopetalum och en blommande Miltoniopsis kostar samt var de finns att köpa i Stockholm.
Nyckelord: Zygopetalum, Miltoniopsis, Var i Stockholm?
Måste väl finnas på närmsta IKEA- eller Plantagen-varuhus för mellan 50 - 125 kronor. Här nere finns de överallt i varuhusen, lite dyrare ibland, samt i traditionella blomsteraffärer till oftast mycket högre pris.
Edwin, så här inför jul och nyår svämmar butikerna över av vita Phalaenopsis, så jag tror du får svårt att hitta dina önskeplantor just nu. Här i Västerås finns de ibland på IKEA, PLantagen och Blomsterlandet och väldigt sällan i traditionella blomsteraffärer. Såg stora fina Zyggar i september i en nyöppnad blomsteraffär i city och de kostade nästan 400:-. Mitt råd till dig är att du får ge dig ut och leta, men ha inte så stora förhoppningar. Lycka till!
Det vore kul att få veta om du hittar några och i så fall var.
Tror båda finns i plantagen i frescati. Alltså plantagen bredvid Bergianska
Förutom Phaleonopsis har jag 2 Oncidium. Dessutom har jag en orkidé som kan vara en Miltonia, Miltoniopsis eller Oncidium. På etiketten stod det "Orchid, half shade in summer, sun in winter,18-24 C both perods,water every 5-7 days in summer,7-10 days in winter,fertilize every 30 days in summer, every 60 days in winter." Vad kan det vara för art? Häromdan när jag köpte min 20.e Phaleonopsis fick jag en broschyr om olika orkidéer. Zygopetalum skulle ge massor med blommor och vara lätt att få att blomma om. Dårför om den verkligen är lättskött funderar jag på att skaffa en. Helst vill jag ha en som är riktigt blå. Jag vill absolut inte ha en som är nästan vit. Finns det en sådan som jag önskar att köpa? Vad kostar ett blommande exemplar? Var i Stockholm finns den att köpa? Tack för alla svar gärna med tips om bilder på webben med de olika färgerna i dagsljus (ej mörkad bild) som Zygopetalum finns i.
Nyckelord: blå, vinterblommande, Zygopetalum, lätt att få att blomma om, blomrik
Köpte den med stängel och nu är nästan alla utslagna, fast ett antal knopp finns kvar. Doftar undrbart!!
Nyckelord: zygopetalum
Stilig Med underbar doft
3-pack penséer var vad jag skulle ha. Men det går inte så bra för mig att passera orkis-bordet: som att få knattarna att passera godishyllorna...
Nyckelord: zygopetalum, brudorkidé
Vilka ovanliga, härliga penseer du fått tag i!
Eller hur! Och nu har en av dem flyttat in i blomfönstret! De andra har tagit plats i fönstret i gillestugan, där fanns det nämligen ett par lediga decimetrar efter att jag flyttat en massa oväsentliga fotoramar eller vad det var för skräp som stod där innan.
Det måste vara en ny sorts pensé, för jag har aldrig sett den förut. Här i Västerås har Plantagen penséutförsäljning, dvs nästan gratis, pga den sena våren, men det är nog inte denna sort!!
Känner igen det där med att "möblera" om i blomfönster, för att kunna trycka in någon extra planta och det går ju alltid!!
Känner igen det där, har själv väldigt svårt att komma ut från blomsteraffären utan orkisar
Åh karln bara skakar på huvudet när jag kommer hem!
Ja, har fastnat lite för detta släkte (oxå) men hittar en hos Schwerter, 3 hos Orchids & More och en hybrid hos Stenåsa.
Har inget emot hybrider bara de är reggade så man har lite koll på vad som är i
Så om någon vet vart de finns, om de finn så får ni gärna tipsa mig
Nyckelord: Zygopetalum
Har köpt min antingen hos Blomsterlandet eller Växtriket, kommer inte ihåg vilket.
Kollade, det var Blomsterlandet.
Fanns på Åsby såg jag, men det är ju en bit för dig att åka. men iaf inom Europa
Du har inget av Blomsterlandets utställningar i närheten? De brukar ha Zygopetalum där till en rimlig summa
Jag har köpt hos Karge i Dahlenburg, Tyskland.. Blomsterlandets utställningar nu i vår har hans plantor.
Ja, jo det är utställning i Umeå 30 mil bort i mars och med norrländska mått är det inte så fasligt långt, och har Karge Zyggar där så är det ju helt klart 30 mil
Men brukar det inte vara i Luleå med en utställning? Dit är det ju inte så långt.
Kolla då först med den tilltänkta affären innan du kör 30 mil om de har Zyggar från Karge. så de inte tar från ngn annan odlare.
stella Jo, fast utställningen i Luleå är inte förrän till hösten.
Truls Jo det borde jag nog fast har en gammal kompis i Umeå som tjatat på att jag ska komma och hälsa på nu i 4 år så kanske skulle slå 2 flugor i en smäll, har de inte Zyggarna då har jag ju iaf varit en bra kompis
Kollade när jag har köpt min Zyg, det var på Blomsterlandet, ganska exakt för ett år sen. Då var det ingen utställning i alla fall. Så kolla, dom får in ibland orkidéer fast det är ingen utställning.
På Blomsterlandet har de just nu otroligt vackra Zygopetalum som jag är sååå himla sugen på att köpa mig en... men, på varenda planta fanns det flertalet blad med brunsvarta, döda toppar.
På denna sida läste jag följande:
"Salter som finns naturligt i vatten och de vi sätter till i form av orkidénäring kan bygga upp kristaller i komposten och på plantans rötter. Om detta sker minskar rötternas förmåga att dra vatten vilket resulterar i att bladens toppar kan dö och sedermera att hela bladet dör i förtid."
"Att bladens toppar dör eller att hela bladen dör kan också bero på att plantan ej vattnats ofta nog. Dock kan även för mycket vatten orsaka problemen då rötterna kan ruttna om de står blöta för länge."
Är det något av detta som har hänt med plantorna på Blomsterlandet eller kan det vara ett virus? Om det är salter i komposten eller för mycket/lite vatten, är det bara de drabbade bladen som dör eller är det försent och hela plantan kommer dö? Med andra ord, vågar man köpa en planta eller inte?
Nyckelord: Blomsterlandet, Zygopetalum, bruna bladtoppar
Generellt skall man bara köpa fullt friska orkidé. I detta fall kan det vara felaktig gödning. Men visa gärna ett foto.
Jo, det är så jag tänker också - vill ju inte ta hem något som sprider sig till de andra heller. Men om det "bara" är lite fel skötsel och den går att rädda så tänkte jag att det kanske var värt att ge det ett försök... Har nämligen aldrig sett såna här orkidéer i butikerna annars, vill verkligen ha en men vet inte vart jag ska vända mig, finns ju bara phallar och en och annan dendrobium...
Jag har tyvärr inget foto, vågade inte riktigt ställa mig och fota bladen i butiken då en kvinna stod och vattnade orkidéerna precis bredvid. Nämnde de svarta bladtopparna för henne och hon sa att Zyg har mycket problem och att de där endast var där för "bredden på utställningen". Vet inte om hon visste själv ens vad det var.
Pajas orkidee` som jag fick i sommar..men efter någon månad dog blommorna..men nu i september kom en ny liten blomma skoj...
Nyckelord: Pajasorkide, Zygopetalum
Söt liten blomma. Grattis
Kul när det kommer blommor så där oväntat...grattis
Grattis, då har du väl fått god doft på köpet också!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 09:00:39 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter