Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Miltoniopsis

Nyckelord: Miltoniopsis

Inlägg med Miltoniopsis som nyckelord.

23/10 -20

Miltoniopsis

Från Helen45.

Har en relativt nyköpt Miltona som bladen gulnar på , nån som vet varför ?

Nyckelord: Miltoniopsis

23/10 -20

Troligen har den fått för mycket vatten. Övervattning är den vanligaste orsaken att växter dör och detta gäller också orkidéer. Vore det min planta skulle jag plantera om den i ny kompost som är porös och luftig. Tallbark, lite Spagnum (vitmossa, inte renlav som säljs till julplanteringar) samt små frigolitbitar/perlit). Vattna igenom planteringen ordentligt och låt den stå ev med en plastpåse med hål i för ventilationen. Om den börjar sloka så vattna ordentligt och gör om proceduren.
Miltonopsis och liknande är inte särskilt lämpliga i ett vanligt vardagsrum. Mättre med Phalaenopsis och andra med hårdare blad. Lycka till.

25/10 -20

Från Helen45.

Tack för svar
Nu har dom gula bladen lossnat och knopparna sitter kvar och det doftar ljuvligt ? har satt en kruka med vatten bredvid för att höja luftfuktigheten . Håller tummarna att det hjälper . Vill helst inte plantera om den nu nör den har knopp

Ge ditt svar

Jag försöker desperat att rädda flera av mina orkidéer just nu. Köpte tre småplantor phalaenopsis innan jul (jag skulle så klart ha satt de i karantän men det tänkte jag inte på) och jag vet inte om det var plantorna från början eller omplanteringen i orkidékomposten från Blomsterlandet som gjorde de sjuka. Att flera av mina andra plantor också drabbades vet jag inte om det berodde på att det spred sig eller om det var för att det återigen var fel på komposten jag planterade i, eller både och.

Jag upptäckte först att alla bladen vissna och torkade, de nya plantorna såg ut att ruttna i bladrosetten. Senare upptäckte jag också som små, vita ägg i komposten på flera av mina plantor. Jag har haft flera i kuvös och de jag inte haft spagnummossa till har helt enkelt fått stå fritt i en plastpåse i väntan på ny kompost från Orchidéhuset. (Eftersom två påsar kompost från Blomsterlandet hade massa vitt "spindelnät" när jag öppnade den och såg ut som den komposten jag var tvungen att slänga från mina plantor).

Vissa plantor klarar sig just nu bättre än andra men det är fortfarande osäkert hur det kommer gå. Jag är rädd för att jag kommer förlora en Cambria och en Miltoniopsis (tror jag att det är). Jag har gjort slut på en hel flaska Provado-spray men jag ser fortfarande svarta små prickar (som jag tror är kryp) på mina två Vuylstekeara. Dessutom kan jag se små, orangea små prickar på de sjuka plantorna fortfarande

Jag hoppas verkligen att de överlever men jag börjar tro att jag gör något allvarligt fel. Eller så har jag bara för dåligt tålamod. Jag vill ju så gärna att de ska klara sig så jag är väl där och pillar lite för mycket Jag fortsätter hoppas och tar gärna emot tips och råd!

Nyckelord: Skadedjur Cambria Vuylstekeara, Miltoniopsis, Zygopetalum

6/4 -15

Jag var inte helt nöjd när jag använde Blomsterlandets orkidékompost för ett par år sedan och det var inte mina orkidéer heller.... nu planterade jag om dom eftersom dom inte verkade trivas, och komposten var väldigt kompakt och finfördelad. När jag köpte ny kompost inför denna omplantering upptäckte jag den troliga förklaringen- den från Blomsterlandet innehåller barkbitar och torv. Jag tror absolut du gör rätt i att byta kompost. Kanske skulle du också köpa mer spagnum så alla kan få sitta i tills du kan plantera i annan kompost. Jag har lyckats rädda flera plantor med hjälp av spagnum. Lycka till!

7/4 -15

Hej demonkyss de svart små prickar kan du se att de kryper eller kan du se nån rolesen eller de är på det samma plats? Kanske du har spidermites.

7/4 -15

De små vita ägg i komposten kan vara svamp. De små orange-svarta prickarna på bladen kan vara spinnkvalster. Kolla med en lupp.
Växthusspinnkvalster: är små gröna eller röda kvalster, som är ca 0,5 mm långa. Under vintern och tidig vår och sen höst kan spinnkvalstren vara röda eller orangefärgade. Det är vinterformen av kvalstren; på sommaren är de grönaktiga. Spinnkvalstren sitter främst på undersidan av bladen.
Falska spinnkvalster: är bara 0,2 - 0,3 mm, d.v.s hälften så stora som växthusspinnkvalster. De rör sig också mindre än vanligt spinn. Falska spinnkvalster är ljust orange till mörkröda i färgen, med mörka fläckar. De finns på bladens över - och undersidor. Svårt att se med blotta ögat. De är svårkämpade.
Såpspritlösning: blanda 0,2dl såpa + 0,1 dl T-röd i en liter vatten.

7/4 -15

Skulle gå tillbaka med komposten och göra butiken uppmärksamm på problemet. Då har de oxå chansen att rätta till ev problem som uppstått. Kan ju va så att det kan drabba flera och de sparas ju om du går tillbaka med varan. Hoppas det löser sig på bästa sätt.

10/4 -15

Oj, vad många svar! Vad snälla ni är!
Jag får studera de små krypen lite närmare och försöka reda ut vad det kan vara. Ny orkidékompost från Orchidéhuset har kommit så imorgon blir det till att bädda in dem i ny, fräsch kompost så får vi se vad de tycker om det. Får väl försöka skrapa ihop till en beställning på spagnum och Provado också. För nu är det krig! Såpspritslösning låter ju också som en idé men de tar inte skada av det?

Så får jag väl också som du säger Larsa, gå tillbaka med den kassa komposten till Blomsterlandet.. Synd om fler ska drabbas.

11/4 -15

Såpspritlösningen är inte skadligt. Använd det proportioner som rekommenderats

Ge din åsikt

Jag vill veta vad en blommande Zygopetalum och en blommande Miltoniopsis kostar samt var de finns att köpa i Stockholm.

Nyckelord: Zygopetalum, Miltoniopsis, Var i Stockholm?

18/12 -13

Måste väl finnas på närmsta IKEA- eller Plantagen-varuhus för mellan 50 - 125 kronor. Här nere finns de överallt i varuhusen, lite dyrare ibland, samt i traditionella blomsteraffärer till oftast mycket högre pris.

Edwin, så här inför jul och nyår svämmar butikerna över av vita Phalaenopsis, så jag tror du får svårt att hitta dina önskeplantor just nu. Här i Västerås finns de ibland på IKEA, PLantagen och Blomsterlandet och väldigt sällan i traditionella blomsteraffärer. Såg stora fina Zyggar i september i en nyöppnad blomsteraffär i city och de kostade nästan 400:-. Mitt råd till dig är att du får ge dig ut och leta, men ha inte så stora förhoppningar. Lycka till!
Det vore kul att få veta om du hittar några och i så fall var.

18/12 -13

Tror båda finns i plantagen i frescati. Alltså plantagen bredvid Bergianska

Diskutera eller uppfyll önskningen

Min Miltoniopsis som köptes på MatDax i Hagsätra för 59kr är verkligen fantastisk. Den hade en blommande stängel och en stängel i knopp när jag köpte den. Nu har den andra stängeln fällt ut sina fyra knoppar. Alla blommorna är stora som en handflata och dagtid fylls vardagsrummet av en underbar liljekonvaljliknande doft. Både den och den mer penséliknande (doftlösa) Miltoniopsisen planterades om direkt när de kom hem då komposten de stod i var nedbruten och murken och luktade unket. Plantorna ser riktigt pigga och glada ut båda två i dagsläget så jag är mycket nöjd. Bladverket är väl kanske lite väl ljusgrönt, men jag tror att det ordnar sig med lite kärlek.

Vill de bo en stund på min uteplats i nordostläge i sommar tro, eller är Miltoniopsis precis som phallar till för inomhusboende året runt?

Nyckelord: Miltoniopsis

Ge din åsikt

24/3 -13

+ 2/4 -13

24/3: Vad händer i hemmet?

MÅ's plantor har kommit, alla utom Patris var i knopp. Särskilt spänd är jag på Dendrobium Bellatulum och Sedirea Japonica.

Min Dendrobium av phalaenopsis-typ har börjat skjuta ut något litet grönt bakom ett bladpar. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Det är ju bara ett endaste skott i krukan, men det är ett blomstort sådant.

Stanhopean som köptes från Lassse sätter nya sidobulber för fullt, känns jätteroligt och spännande. Jag tror att Miltoniopsisen gör detsamma. Denlilla Trias picta har satt iallafall en ny bulb, och lilla Green Velvet sätter nya blad.

Häromdagen fick jag vad jag tror är en Oncidium-hybrid av ett par kompisar i flyttagen. Den har inga blommor så det blir en överraskning om jag lyckas få den dit. Den är iallafall pigg och frisk och har många nya gröna skott på G.

Under gårdagen passerade jag MatDax i Hagsätra efter besök hos vänner. Där såldes "Miltonia" för 59kr. (egentligen Miltoniopsis) Jag kunde inte låta bli utan köpte två, en cremegul med cerise färgsplash som luktar väldigt starkt och gott, lite liljeliknande, och den andra som är väldigt pensélik och luktar väldigt svagt men lite blommigt.

Funderar fortfarande över hur jag på bästa sätt ska styra upp mitt terrarium, om jag ska ställa det i lägenhetens svalaste rum och ha de som uppskattar det klimatet i det, elle om jag ska göra det mer intermediärt/varmt. Framtiden får utvisa.

Nyckelord: Miltoniopsis, Oncidium, Dendrobium phalaenopsis

Ge din åsikt
Miltoniopsishybrid som jag ej kan ta åt mig äran för, min gamla såg väldigt ledsen ut och fick planteras i sphagnum för att överleva, den repar sig men det går långsamt. Jag hoppas på bättre lycka med denna. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
I all min iver råkade jag bryta av en av dendrochilumens blivande stänglar, men som tur är kommer det 3 till... Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Phalaenopsis (köpt som 'Fancy Fresco') med härligt limegula blommor med cerise läpp. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Den allra första orkidén jag fick, för två år sedan. En flitig blommare och keikimaskin blommar nu på en av de keikis jag låtit sitta kvar. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Stängeln på min Wilsonara Stirling Tiger växer så det knakar, jag undrar hur hög den kommer bli innan knopparna börjar komma... Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Väntan på nästa utslagna blomma på min Coelogyne salmonicolor är bra mycket längre än själva blomningen, men värt det i alla fall. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Dendrobium Phalaenopsis blommar med en stängel, två till var på G men katten åt upp dom (resterna av den ena skymtar i bakgrunden). Denna odlar jag i semihydro. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Småblommig Phalaenopsishybrid som blommar ofta och länge. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Oncidium Tiny Twinkle har blommat på flera stänglar i omgångar under hösten, men stänglarna har varit glest blommande, många knoppar överlevde inte sensommarens bladlusanfall. Det är första gången den blommar om hos mig, så jag är glad för det lilla. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nu när hösten är så mörk är det tur att man har sina orkidéer som kan lysa upp tillvaron. Vid dagens vattning passade jag på att dokumentera de blommande orkidéerna och några som jag för ivrigt väntar på.

Nyckelord: Miltoniopsis, Dendrobium, Dendrochilum

6/11 -12

Det var mycket smått och gott

Ge din åsikt
Miltoniopsishybrid som jag ej kan ta åt mig äran för, min gamla såg väldigt ledsen ut och fick planteras i sphagnum för att överleva, den repar sig men det går långsamt. Jag hoppas på bättre lycka med denna. Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Miltoniopsis

Prata om bilden

4/5 -12

+ 6/5 -12

Dendrobium Nobile

Burrageara, något misshandlade trötta blommor, men fler är på G ;). Från DJungelkatt. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Belönade mig själv efter en hård arbetsvecka med tre nya skönheter till fönsterbrädan. En B. Nelly Isler (visserligen något trötta blommor, men två stänglar till är på G), en Miltonopsis och någon form av Dendrobium Nobile fick följa med mig hem idag. Nu till min fråga, har denna D. Nobile något mer namn eller är det en hybrid? Blommorna är vita, gröna i mitten och lätt lilatonade ute i topparna på kalkbladen. Namn eller inte, den är hur söt som helst!

Nyckelord: Burrageara Nelly Isler, Miltoniopsis, Dendrobium Nobile

4/5 -12

Vackra blommor, och de flesta doftar fint.
D. Nobile är nog bara en vanlig hybrid, jag har en med samma färg, den brukar blomma
ett par gånger per år, blommorna är ganska långlivade och doftar fint.
Den har några år på nacken och börjar ta stor plats, men jag har inte hjärta att dela den.

4/5 -12

Nu så här på kvällen doftar den riktigt starkt, men sött och gott! Miltonopsisen är ju också en härlig luktis

4/5 -12

Jag hade en sådan där D.Nobile. Helt underbar och fin doft. Gav dock bort den pga platsbrist. Nu bor den på Rättsmedicinalverket i Solna

5/5 -12

Grattis! Många skönheter där

6/5 -12

Det står "Miltonia" på etiketten, men det måste väl vara en Miltonopsis (bild 2)?

Ge ditt svar

Jag har nu skaffat mig 7 st orkider`av olika slag
jag hoppas att jag lyckas bättre med dom denna gång nu när jag har fått tips här av olika medlemar oxå..jag har två brudorkider som har vissnad ned så nu har jag satt dom på vila..enna håller på få nya blad ..jätte roligt se att något jag har klarat av..så den inte har dött som mina andra gjort,,

Min pense orkide har jag satt om och blommorna med vissnat ned..hoppas bara den ska leva vidare med..bladen ser då fina ut..jag har ställt den i ett väster fönster..
Jag ger mina blommor vatten var 5-7 dag o näring 1 gång i månaden dom som har blommor
Men dom får väldigt lite näring denna gång..inte som förr mycke..jag tror jag göde ihjäl dom som jag hade tidigare med...
men man lär sig väl någon gång hoppas jag..
kram Eva

Nyckelord: Phalaenopsis, Miltoniopsis, Miltonia

19/4 -10

En till nybörjare, alltså. Kul

Själv har jag inte hunnit samla på mig en enda planta hittills, men jag har en keikis på gång...

Lycka till med dina orkideer!

/Caroline

19/4 -10

tussan2, en bra början med 7 plantor, det kommer nog att bli fler framöver, jag tänkte
också att jag skulle ha några stycken i början. Nu har det börjat närma sig 100.
Jag skulle inte tro att det var för mycket näring som dödade din förra plantor, jag ger
mina lite näring ungefär 1 gång/vecka, och de lever i högönsklig välmåga.
Oftast är det att man vattnar antingen för lite eller för mycket beroende på vilken typ av
kompost det är i krukorna som dödar plantorna. En mycket luftig kompost är det bästa
alternativet, då är det i det närmaste omöjligt att vattna ihjäl en planta vilket är det vanligaste
misstaget man gör som nybörjare.

Ge din åsikt

3/7 -09

+ 26/7 -09

Miltoniopsis

Miltoniopsis. Från Koltrasten.

 

Nyckelord: miltonia, miltoniopsis

Prata om bilden

3/7 -09

+ 26/7 -09

Miltoniopsis

Miltoniopsis. Från Koltrasten.

 

Nyckelord: miltoniopsis, miltonia

3/7 -09

Denna miltonia (el miltoniopsis är kanske mer rätt namn? )blommar hos mig nu...
Någon som vet namnet på den?

3/7 -09

Den är jätteläcker, grattis, Kan ej namnet men det är säkert någon annan här som vet

3/7 -09

Vet inte namnet, men jag vet att de doftar fint.

3/7 -09

Den doftar inte än, men första blomman har precis slagit ut, så den behöver kanske några dagar på sig...

Prata om bilden

min niltoniopsis börjar se ut såhär, varför?
skickar in nägra bilder så ni kan se. bör jag oroa mig?

Nyckelord: miltoniopsis

2/8 -08

2/8 -08

2/8 -08

ser ut som den ruttnar.. vattnat för mycket?

3/8 -08

vattnat två ggr sen jag köpte den, går på känsla när den känns lätt. vad kan jag göra då?

3/8 -08

snälla, vad ska jag göra?

3/8 -08

Är den verkligen så gul som den ser ut på bilden?, dessa plantor
är väldigt kinkiga, om de inte får hög luftfuktighet och jämn fukt i krukan,
så tynar de bort.

3/8 -08

tyvärr ser den ut så. men de nya bladen är gröna och fina som börjar komma fram. vad kan jag göra år det?

3/8 -08

Hoppas den klarar sig, se till att den får hög luftfuktighet och vattna innan
den torkar ut helt, och håll den på ditt svalaste ställe med bra ljus.
De är ganska svåra att odla inne i en vanlig lägenhet, speciellt på vintern.

3/8 -08

på vintern har vi jätte kallt här. så då får den verkligen en kallperiod. vattna innan den torkar ut helt, svårt då den är planterad i en vit kruka och jag får känna när den känns lätt. har leca och vatten u ytterkrukan, vad mer kan jag göra för den?
varför har det blivit då?

3/8 -08

Att den ska stå svalt är för att minska stressen på plantan utifall den har
svårt att ta upp fukt på grund av dåliga rötter.
Svårt att säga varför den blivit så, för låg luftfuktighet i kombination med höga
temperaturer, men förmodligen för mycket eller för lite vatten, rötterna är känsliga
för båda anledningarna.
Miltoniopsis är ju ingen nybörjarplanta direkt.

4/8 -08

har en bordsfläckt, om jag har fläckte igång och mitoniopsisen på bordet bredvid,kan det bli bra då?

Boxer: Jag har en Miltoniopsis som jag odlar i vanlig bostad. Jag har haft den drygt ett år.
Så här har jag gjort:
Står dagtid i ett ljust fönster utan direkt stark sol (öster)
Vanlig rumstemperatur men vill ha en temperatursänkning på natten.
På sommaren ordnar jag det genom att flytta den till balkongen nattetid. På vintern har jag nattetid haft den i ett litet rum, som jag kallar mitt svalrum. Där har jag fönstret mer eller mindre öppet (beror på utetemperaturen).
Vintertid på dagarna har den stått under tilläggsbelysning.
Om ljuset är för dåligt, blir bladen väldigt långa (den söker mer ljus) och då viker de sig lätt.
Luftfuktigheten är jätteviktig. Jag duschar den morgon och kväll och har skålar med leca och vatten bredvid den.
Jag tror inte man kan säga att den är väldigt lätt att sköta men min blommar nu med tre stänglar och jag är också nybörjare, precis som du.
Björn har en informativ artikel under "Råd och bilder", läs den och lycka till.
Birgitta

4/8 -08

birgitta den har jag läst. och ska plantera om den så fort komposten kommer jag skickat efter, så får vi se hur det går. hoppas jag klarar den. vad tror du om det jag skrev med bordsfläckten?

Jag har ingen erfarenhet av fläkt i samband med Miltoniopsis men det fungerar säkert spec när det är varmt. Jag har ju inte sett din planta men den har gula blad förstår jag. Har den fått för mycket ljus, sol t. ex. Du skriver att du vattnat den två ggr sen du köpte den men när köpte du den då? Försök och likna Björns odlingsråd så mycket du kan, så ska det nog gå bra.
Birgitta

4/8 -08

Miltoniopsis får ljusa blad om den står för ljust..

5/8 -08

fick rådet av orchidehuset att sätta den svalare och plantera om den och ta bort allt dött. är det bruna sånt som är dött?
den står nu på balkongen ca 19grader. låter det bra?

5/8 -08

fått ett råt om att ta bort det ruttna och låta den ligga och torka på en tidning, men dom sa aldrig hur länge. någon som vet hur länge?

5/8 -08

Det kanske är bäst om du frågar dem på Orchidéhuset som gav dig rådet om du vill ha en exakt tid? Annars gissar jag på att den ska torka till så att skadorna som blir efter det du tagit bort inte är öppna "sår". Säkert inividuellt hur lång tid det tar. Som sagt, jag gissar bara, fråga dem så får du veta hur de har tänkt.

5/8 -08

det har jag, men inte fått svar än. tänkat att någon här kanske visste.

Ge ditt svar

7/5 -08

Fråga

godkväll i stugorna kan man sätte ut miltonia på altanen nu tror ni, vad jag förstår ätr det bara vissa orkideer som man kan sätta ut,

Nyckelord: Miltoniopsis

7/5 -08

Miltonia trivs bäst mellan 20 och 29 grader klart varmväxande.
Miltoniopsis är däremot mer svalväxande.

Ge ditt svar

10/3 -08

miltonia

vet någon varför blommorna på min miltonia har slokat allihop på en gång efter jag vattnade den igår??
kan jag ha vattnat den för mycket??
den vattnas en gång i veckan, är det kanske för mycket när den blommar

Nyckelord: Miltonia, Miltoniopsis

12/3 -08

Det hände mig i höstas också, fast på en Phalaenopsis och man blir ju minst sagt lite snopen. Ena dagen full blom och nästa dag var blommorna mer eller mindre döda allihopa. Man börjar nästan misstänka att ett brott blivit begånget - mord genom förgiftning, strypning eller liknande....

12/3 -08

Hej Felixan ja väldigt tråkigt när det händer, det var nog för mycket vatten, är inte alls så haj på orkideer,

Ge ditt svar

30/1 -08

Miltoniopsis?

Miltoniopsis?. Från Labolina.

Är lite osäker på vad detta är för en orkidé, men när jag jämför med andras bilder så gissar på någon typ av Miltoniopsis. Kan det stämma?

Nyckelord: Miltoniopsis

30/1 -08

Ja det är en Miltoniopsis. På onamnade hybrider brukar det stå Miltonia på namnskylten. Tidigare tillhörde båda dessa släkten släktet Miltonia, men de särskildes nån gång på 70- eller 80-talet. Men namnskyltarna hänger med än

Tror det är viktigt att ha hög luftfuktighet kring den, annars kan den få dragspels blad (ser att det är lite såna på gång) så försök att höja luftfuktigheten lite. Den är jätte fin. härlig färg.

2/4 -08

Fin blomma syrran

Prata om bilden