Råd / Att köpa orkidéer / · Orkidéförsäljare /
Skriv början av artikeln om BlomsterlandetInlägg med Blomsterlandet som nyckelord.
Idag fick jag pojkvännen att åka långan väg till Borlänge eftersom det ryktades om orkidé vecka på blomsterlandet, och nog hade dom en del orkidéer. Men jag var faktiskt inte sugen på att köpa någon!:)
Var ett gäng cattleyor, dendrobium, zygopetalum, Paphiopedilum och phalaenopsisar.
Men självklart bara dunder hybrider. Eftersom det bara var en hybrid dom lyckats namnsatt och det var en härlig Berry Oda!:) nu när jag ser vilka blommaskiner de var så kan jag inte bärga mig till min som är 3 gånger större kör ut ett gäng stänglar! Här kommer några höjdpunkter!
Det som slog mig var cattleyorna. Är dessa plantor så stora allihop?
Nyckelord: blomsterlandet
Ja jag var där igår o kollade, för mig fanns där inget av intresse. Tråkigt att de inte kan ta hem lite ovanligare orkidéer.
Imorgon, om vädret tillåter (snöstorm i Västerås nu), ska jag kolla Blomsterlandet här! Har lovat köpa 2 Phallar till en 95-årig granne, som också är tokig i orkidéer och hon har ca 20 stycken. De åker ut på rollatorn i köket, när det är dags för vattning! En riktig krutgumma mao!
Imorgon är det måndag och ingen orkidé vecka. Men kanske de har några kvar?
Imorgon är det måndag och ingen orkidé vecka. Men kanske de har några kvar?
Cattsen TAR PLATS... därför har jag på senqste tiden köpt småplantor, men jag lär väl få vänta i tio år eller så på att de ska blomma... och då är de säkert iaf lika stora som de andra! Besvärligt, typiskt att de ska vara så undersköna och lättskötta...
De brukar ha mycket kvar flera veckor efteråt och Phallar finns alltid!
xara oj! Och jag har funderat hur de kan vara så dyra. De ser ganska små ut på kort! Haha
nenne aha! Jo, så kan det ju vara!:)
Hmm, det finns mini Cattleyor som inte är så stora. Jag har några t.ex Cattleya bicalhoi (tidigare Laelia dayana) och Lc Cariad´s Mini Quinee 'Angel Kiss'. Den förstnämnda har inte blommat än men den andra har blommat flera ggr med underbara blå/lila doftande blommor
S
Det får bli min melodi framöver!
Måste erkänna att jag är lite sugen på en Zyg, men Xara du vet ju att det egentligen inte är min grej! Du fick ju ärva nån´ krake jag hade! Men imorgon ska jag ju bara handla två Phallar till 95-åringen, eller kanske det blir nåt´ mer!!
Jag tycker Zygar är nyckfulla, men det är väl bara för att jag ännu inte fattat riktigt hur de vill ha det. Jag ÄLSKAR dem när de blommar med sina färgglada, många och starkt doftande blommor (då åker de upp i topplistan på Xaras orkidélista!)!! Men sedan tvärdör de plötsligt eller står bakom en gardin i 17 år innan de behagar blomma igen. (Man behöver mycket gardiner som orkidéodlare!).
Jag älskar också Zyggar, men tror jag är för dålig på att skölja substratet, för mina trivs i ett år ungefär, sen dör de... Och så är de svåra att få tag i, och när man får tag i dem dör de, Jäkla plantor, har 3 just nu, och de verkar vilja dö nu 2 av dem...
Hur ska man sköta dem då? Skölja genom krukan regebundet?
Mor har flera Zyg och de blommar varje år, de står dock utomhus stor del av året, ljust men ingen sol.
Jag joggade förbi Blomsterlandet här hemma och slängde ett öga på orkidéerna de hade inne. Måste erkänna att Berry Oda har riktigt rara blommor, men inte tillräckligt öh...konstiga för att jag ska vilja köpa en.
dick, Zyg kan vara balkongblomma sommartid mao!
Nyckelord: Blomsterlandet
Såg att Blomsterlandet dragit igång sin orkideutställning för våren. Någon som varit på den under senaste tiden? Om det är något spännande eller om dom nästan bara säljer vanliga plantor som dom gjorde sist jag var där för några år sedan.
Nyckelord: Blomsterlandet
Har köpt orkidekompost från Blomsterlandet men är inte riktigt nöjd. Det ser ut som om det är mögel eller vita sporer på barken. Ska jag använda eller kasta komposten, vad tycker ni?
Nyckelord: kompost, Blomsterlandet
Jag hade samma fenomen sist jag köpte, dock ej Blomsterlandets. För säkerhetens skull kan man steka komposten i ugnen.
Jag har provat detta en gång men klarade inte av den lukt som blir när man värmer barken . Återstår bara att slänga påsen
Jag tror att en av de största smittspridare är kompost både gällande insekt men ochså svamp mm. Men har man bra kraft i sina plantor så är risken för angrepp som påverkar mindre. Att behandla sin kompost med värme är en bra idé, om man står ut med stanken
Detta är faktiskt anledningen till att jag började göra min egna blandning, för komposten jag köpte hos blomsterlandet var i full av svamp och så har jag fått en koloni lyckliga små flugkräk nu också. >:(
Däremot så tänkte jag inte på att den kunde vara ohälsosam utan rensade bort de svampiga bitarna jag såg och använde den - inte så smart har jag insett så här i efterhand. Hittills har ingen nopsis varit illa dock, utan de växer så det knakar.
Hädanefter så är det beställa bark som gäller för min del. Ingen mer färdigblandad kompost och absolut inte Blomsterlandets. Flugkräken lär jag nog aldrig bli av med dock. Det fungerar ju inte med provado eftersom de inte tuggar på nopsisarna (såvida nopsisarna inte dreglar då förstås, då mumsar de glatt i sig saven de små kräken).
Mutanten: kan du inte investera i en köttätare? Ska inte de hjälpa lite?
Prova Emmaljunga Exclusive, brukar använda detta, kan periodvis vara lite ojämn kvalitet men då får man blanda upp det lite som man vill ha det. Brukar finnas hos Handelsträdgårdar m.m
Annika: Det bor tre köttätare i min lägenhet varav två äter insekter och den tredje slår ihjäl dem (likhögarna växer). Jag misstänker dock att du syftar på köttätande växter. Tyvärr så kräver ju de världens specialbehandling för att överleva - att stå på en fönsterbräda är nog inte att rekomendera.
Jag tänker köpa från... Vad heter han? Han är medlem här och driver Orchidehuset i alla fall. Jag beställde en påse grov bark därifrån (och den var verkligen grov) och det var ingen svamp eller flugkräk i utan bara fin-fina barkbitar. Tänker fortsätta blanda själv för jag tycker konstigt nog att det är kul! Har hittat ett bra ställe i england där jag kan få tag på fin träkol till nopsisarna också (måste fortsätta experimentera!).
Mutanten: jag anklagas ibland för att vara otydlig, men som du säger, jag syftade på växten
Som jag förstått det kan de väl stå rätt bra vart som, men att de gärna har vatten t.ex. från torktumlaren..?
Nåja, nu gled fokuset bort från komposten, det här var mest ett tillägg..
Nemtoder tar bort alla sorgmygg o.dyl. NEMABLOM hette min.
Hej, jag har varit i kontakt med blomsterlandet bromma och de söker någon som kan hålla ett föredrag om frilandsorkideer, det är den 11 februari så det är väldigt snart...
Hör gärna av er till mig om ni känner att det skulle vara roligt...
070 730 55 56
Thomas
Nyckelord: Frilandsorkideer, Blomsterlandet
Det er lidt kort varsel
Jag kan hålla ett om Bulbophyllum som växer fritt i flera länder... sorry inga "svenska" här inte.
L
Någon som varit där nu under Orkidéens fascinerande värld? Funderar på att åka dit imorgon men vill gärna veta utbudet av orkidéer lite innan jag åker. Är ute efter Masdevallia, Dracula, Paphiopedilum och småväxta epifyter.
Har egentligen köpstopp men vill ändå kolla läget
Nyckelord: Blomsterlandet, Bromma
Köpstopp brukar sällan funka ... särskilt inte "egentligen köpstopp" Jag har inte varit där men är lite nyfiken jag också då jag brukar titta in där ibland. Senast det begav sig var det tyvärr inte mycket att hänga i granen, mest vanligare hybrider om än lite fler än vanligt.
Utställningen kan nog bäst sammanfattas som phalaenopsis, phalaenopsis och ytterligare flera phalaenopsis. Många nyare och iögonfallande phal. hybrider fanns det. I ärlighetens namn så fanns där en Bulbophyllum av det storvuxna stinkande slaget, men den bar någon till kassan på första dagen.
Där fanns flera Phrag. Living Fire och en Paul Eugen Conroy. Dendrobium Maiden Charlotte, Nora T. och farmeri Pink. Juvelorkideer de vanligaste, samt några vandahybrider. Dyra Paphar. vinicolor (en ynklig rosett för 299 kr.) spicerianum, Maudieae hybrider och några sk. amerikanska. 2 st P. equestris och en Mini Mark.
Cattleyor flera fina namnlösa hybrider. Ja där fanns också flera oncidium hybrider och de vanliga sk. Cambria, Miltonia och Dendrobium phalaenopsis hybrider. Massor av Cymbidium så klart.
Måste nog säga att jag är en smula besviken, det var roligare på Kastbergs tid.
Utställningen var sämre en dålig och en del plantor som jag inte hade tagit emot gratis hade skrattretande priser. Flera st hade svampangrepp. Dessutom personal som gav råd till kunderna
fastän dom skulle behöva råd själva. USELT!!
Vilken tur att jag igår beslutade att inte åka in, hade inget större förtroende för att det skulle vara nåt att ha. Tråkigt
Jag står nog också över den här gången
Det enda jag fick med mig hem var 2 st ljuslyktor, det säger nog en hel del tror jag.
Håller med dig Flora. Saknar också Arne Kastberg & C.O:s utbud när de höll utställningar på Blomsterlandet, men tyvärr har de ju slutat arrangera utställningar där...
Det är nog Blomsterlandet som sagt upp avtalen med Kastbergs, skulle klara detta själva med egen personal..
Just nu har blomsterlandet utställning i Halmstad och jag har set fram emot att höra Tommys föredrag
Vad har hänt Tommy?
Nyckelord: Utställning, Halmstad, Blomsterlandet
Tommy är hos Karge den här veckan.
På Blomsterlandet har de just nu otroligt vackra Zygopetalum som jag är sååå himla sugen på att köpa mig en... men, på varenda planta fanns det flertalet blad med brunsvarta, döda toppar.
På denna sida läste jag följande:
"Salter som finns naturligt i vatten och de vi sätter till i form av orkidénäring kan bygga upp kristaller i komposten och på plantans rötter. Om detta sker minskar rötternas förmåga att dra vatten vilket resulterar i att bladens toppar kan dö och sedermera att hela bladet dör i förtid."
"Att bladens toppar dör eller att hela bladen dör kan också bero på att plantan ej vattnats ofta nog. Dock kan även för mycket vatten orsaka problemen då rötterna kan ruttna om de står blöta för länge."
Är det något av detta som har hänt med plantorna på Blomsterlandet eller kan det vara ett virus? Om det är salter i komposten eller för mycket/lite vatten, är det bara de drabbade bladen som dör eller är det försent och hela plantan kommer dö? Med andra ord, vågar man köpa en planta eller inte?
Nyckelord: bruna bladtoppar, Zygopetalum, Blomsterlandet
Generellt skall man bara köpa fullt friska orkidé. I detta fall kan det vara felaktig gödning. Men visa gärna ett foto.
Jo, det är så jag tänker också - vill ju inte ta hem något som sprider sig till de andra heller. Men om det "bara" är lite fel skötsel och den går att rädda så tänkte jag att det kanske var värt att ge det ett försök... Har nämligen aldrig sett såna här orkidéer i butikerna annars, vill verkligen ha en men vet inte vart jag ska vända mig, finns ju bara phallar och en och annan dendrobium...
Jag har tyvärr inget foto, vågade inte riktigt ställa mig och fota bladen i butiken då en kvinna stod och vattnade orkidéerna precis bredvid. Nämnde de svarta bladtopparna för henne och hon sa att Zyg har mycket problem och att de där endast var där för "bredden på utställningen". Vet inte om hon visste själv ens vad det var.
Bara ett litet tips till de som bor i Värnamotrakten... Blomsterlandet har 80% rabatt på alla orkideer, utom vandor och cymbidier där det 'bara' är 50%...
Jag har idag köpt Cycnoches Wine Delight, Xylobium variegatum, Paph niveum x wenshanense och Paph micranthum x jackii för inalles 250 kr!
Nyckelord: Blomsterlandet
grrr.....hvorfor er det ikke sånne tilbud i Norge?!!
Grattis Jannie! Så många orkidéer för "en liten peng"
Grattis till veckans fynd
Vilken tokrea!!
Om någon råkar vara på Blomsterlandet och hitta en fin planta av Encyclia (Prosthechea) cochleata, köp den gärna och skicka mig – jag är på jakt efter present-planta!
Jag kan gå ner och kolla imorgon. De hade flera stycken idag iaf....
Oj oj, det kanske är tur för min plånbok att jag inte är Värnamo-bo.
Tack plopp!
De hade en kvar! Nu har de ingen... den uppgick till det oerhörda priset av 36 kr. Bara ett par blommor kvar men det kommer ju nya...
Skicka mig din adress - såvida du inte passerar genom Värnamo och vill hämta den.
Dessutom slank det med två stycken Lycaste-hybrider, en röd och en vit. Tur min käre make var med och kunde bära för vi promenerade nämligen dit med hunden.
Tur att man inte bor i Värnamo, nu när man precis knögat in dom sista o maken fick lov att flytta på skrivaren o ge lite extra plats....
Så, tog med mig syrran till orkidéutställningen så hon skulle få handla och njuta lite... fast ni förstår ju hur det egentligen låg till. Kunde inte sluta tänka på phal. equestris alban och den ljuvliga onc. Tiny twinkle som inte fick följa med hem i torsdags.
För säkerhets skull köpte jag också en vit dendrobium...
Har förstått att tiny tw. kan vara lite kinkig!? Ska den ha lite mer vatten? Planteras i spagnum? Hur gör ni som lyckas med den?
Tack på förhand!
Nyckelord: utställning, Blomsterlandet
Jeg har min Tiny Twinkle i levende spagnum i en forholdsvis liten potte. Den holdes litt fuktig, skal vel helst ikke tørke ut, og den kommer nå med 8 stengler Lykke til!
Jag tycker inte att Tiny Twinkle är kinkig. Jag har två stycken som får vistas ute hela somrarna, sen blommar de villigt runt jul och nyår på 8-10 stänglar. De är så söta och doftar vanilj så gott. Mina sitter i en blandning av bark och vitmossa, får lite mer vatten än papharna. Jag har dem i amplar i söder och västerfönster under vintern.
Lycka till!
Tack för svar! Då hoppas jag att jag ska lyckas med min med!
Dagens besök på Blomsterlandets orkidéutställning resulterade i:
1 st Degarmoara Piranha
1 st Cochleanthes
1 st Phragmipedium Mem Garren Weaver
1 st Prostechea cochleata
1 st Phalaenopsis equestris
1 st Zygopetalum x Acacallis Rhein Blue Angel
1 st Masdevallia Aquarius(davisii x urosalpinx)
Så nöjd och glad!
Om någon är väl bekant med mina nya plantor får ni gärna komma med goda råd.
Nyckelord: inköp, Blomsterlandet
Känner till känslan. Har själv monterat fyra nyförvärv.
Vad roligt att du hittade så mycket mumsigt! . Hur var det på Phalaenopsis-fronten? Fanns det fler arter än equestris?
Mina Prostechea cochleata, som nu är 13 år gamla, mår förträffligt och blommar troget. Jag har planterat dem i vulkansten och vattnar de ca en gång i veckan. Dessutom får de stå i växthuset under sommarhalvåret.
Här är mina nyförvärv
Mixen - låter roligt... Ska jag också prova på någon gång!
Cecilia - det enda jag såg var en equestris alba, som var jättesöt, men som jag hoppade över då det såg bedrövligt ut i krukorna. Annars tittade jag inte åt Phal.hållet den här gången...
Plopp - tack för råd! Har du ett stort eller litet växthus? Mitt är ganska litet och blir ordentligt varmt på somrarna... Vulkansten är jag inte alls bekant med. Planterar man endast i sten då, och var får man tag på detta? Är det andra orkideer som också mår bra i vulkansten?
Jag har köpt påsar med vulkansten på Blomsterlandet. Det är framförallt mina Prostechea som planteras i ren vulkansten. Ibland blandar jag i vulkansten t ex med bark och vitmossa även till andra sorter.
Det märktes väldigt tydligt när jag satte dem i vulkansten att de trivdes med det. De började omedelbart skjuta nya skott och blommar betydligt mer - fler blommor - och mer regelbundet.
Jag brukar försöka med mer eller mindre vulkansten i komposten när det står i litteraturen att sorten är eller kan vara litofyt.
Blomsterlandets orkidévecka startar här i Gävle på torsdag. Jag ska naturligtvis dit och förhoppningsvis komma hem med några nya älsklingar.
Men, jag vill våga prova något nytt! Har inte tillgång till något skåp eller specialgrejs.
Tipsa mig!! Vill ha något annorlunda och kul
Nyckelord: Gävle, Blomsterlandet, inköp
Kanske pröva att odla en ren art? För mig är det en extra krydda i hobbyn att läsa om hur en art växer i naturen och försöka härma dessa betingelser i hemmet.
Tack!
Skulle vara jätteroligt!(om dem nu har rena arter på blomsterlandet)
Cattleya, men sådana kanske Du har förut.
Men man behöver inget skåp till t.ex. Phalaenopsis bellina heller, men de brukar
sällan finnas på Blomsterlandet.
Cattleja har jag ingen. Ska genast kolla upp!
Tack för tips
Mina75, Cattleya är mina egna favoriter, de är vackra, de flesta dotar mycket fint,
och de är inte alls svåra att odla. Många av cattleyahybriderna kan dessutom
blomma flera gånger om året.
Någon Cattleya har jag bestämt ska få flytta hem till mig
En liten Ludisia också kanske...
Skulle vara jätteroligt med en Phrag (om dem har) men de kanske är svårskötta!?
Mycket trevliga problem det här
Phraggar är inte så svårskötta egentligen, bara man låter dom stå med "fötterna" i vatten. Dvs att man har krukan i en ytterkuka med vatten i ett par tre cm. Ibörjan av mitt odlande tog jag ihjäl några st men man lär sig eftersom Blomsterlandet brukar ha Phrag Sedenii. Har köpt min där.
O, tack Stella!
Kanske jag kommer hem med en sådan också då... kan bli dyrt det här
En liten sväng på blomsterlandet blev det idag fast jag hade bestämt mig för att låta bli... Skyller på att det är påsk, köper ögongodis istället för den sockriga varianten
Där fanns en cattleya av något slag som jag sneglade på redan förra gången jag var där... Stor och vildvuxen, en halva hängde utanför krukan helt och hållet, och ett virrvarr av rötter. Bulberna var stora och hade till och med spruckit på några ställen. Det var nära att den fick följ amed hem, då priset för den var ringa 75 kronor, men jag behärskade mig, då jag inte har kunskap om cattleyor.
Med hem följde istället
Dendrobium aggregatum En personlig favorit, så vacker med sina små gula blommor. Många vackra bulber har den också, den ska nog få en lite större kruka när den har blommat klart.
Phalaenopsis Equestris Denna såg helvild ut, med dubbla bladrosetter och massor av knoppar på hela tre blomstänglar!
Phalaenopsis mini mark Köpte jag mest för att den var billig, 50 kronor, med två blomstänglar och massor av knoppar!
Dendrobium av okänd sort, en baby-planta med tre små pyttebulber. Ska bli spännande att se vad det blir av den!
Den sistnämna planterade jag i en kruka när jag kom hem, vattnade igenom och ställde ute i halvskugga för att rinna av lite. Sätter mig och solar, intet ont anande, tills jag hör ett "ritsch". Yngsta hunden som har en fäbless för blomkrukor i plast har stulit krukan, helt oförstående om det späda innehållet, det hade han nämligen hällt ut som ett spår efter sitt race genom trädgården. Då var han dödens pudelunge kan jag säga. Men när jag hade hittat den oskadda orkidén, och hämtat tillbaka den numer halvätna krukan ur hundens gap var det bara att plantera om från början. Min ilska lös nog igenom, för det gjordes inga fler ansatser att stjäla några krukor....
Nyckelord: Blomsterlandet, inköp
Ojojoj din hund var i lektagen Tur att det gick bra med orkidén och grattis till nykomlingarna!
Fy på sig, vovven! (Fast lite kul var det... )
Varför har aldrig Blomsterlandet i Värnamo sådana erbjudanden? Här är det bara halvdöda Phalaenopsishybrider till halva priset... från 300 till 150kr...
Håller med föregående talare, vore lite roligare om Blomsterlandet levde upp till sitt rykte om att vara bäst på Orkidéer o Hoyor, vilket jag tycker inte stämmer här i Borlänge iaf. För frågar man dem om något av ovannämnda blomstersläkten ser de bara frågande ut. Sedan vore det roligare om man visste att de sålde lite ovanliga orkidéer o inte bara Phalaenopsishybrider.*Tommy* du som är engagerad i Blomsterlandet, kunde väl puscha på dem lite!!
Hoppas plantan överlever attacken
Ja plantan verkar lyckligtvis oskadd!
Instämmer med er. Blomsterlandet i Uppsala, där jag bor hade senast jag var där några ohyredrabbade eländiga phal-hybrider undanskuffade i ett hörn. Helt annat är det på Blomsterlandet i Nacka! Just nu har de MASSOR av spännande sorter, flaskbarn, ungplantor osv. Allt till halva priset! Och även när de har lite har de mycket jämfört med andra...
Och... sist men inte minst, nu har första blomman slagit ut på min nyinköpta mini mark!
Lika illa med Blomsterlandet i Sundsvall ( Birsta ) de har inte riktiga orkidékrukor ens ( på liten fot och många hål ).
Via Arne i Varberg som då hade utställningarna så fick jag kontakt med Centrallagret för Blomsterlandet och det fanns ju där. For då till BL här och berättade att de fanns på lagret, men det tog flera månader innan de kom hit och de finns inte alltid ändå.
Finns aldrig annat än de orkidéer som alla andra t.o.m K-Rauta och Bauhaus och de kan vara bättre.
Köppte för flera år sedan en påse av blomsterlandets orkidekompost och blev besviken, så många med mig vad jag har förstått. Men hur tycker ni andra att den är i dag? Har den blivigt bättre? (jag blev väldigt missnöjd med min påse jag köppte nu)
Finns det någon anna kompost som är lätt att få tag på annars? Har inte tid och ork att klippa pinjebark i år.
Nyckelord: Blomsterlandet
Jag är nöjd med både Orchidéhusets båda komposter, och med Hasselfors "Orkidéjord" som jag köpt hos min lokala handelsträdgård (i Torsång utanför Borlänge). Hoppas du hittar något bra
Emmaljunga Exclusive tycker jag är bra. Den är uppblandad med vitmossa!
Jag fick lite "mögel" vita partier på vissa barkbitar i min... Den var nog lite för fuktig och plastförpackningen för tät. Varför blev du missnöjd med din?
jag använder blomsterlandets orkidekompost och varit rätt så nöjd.Lite olika dock då det ibland är väldigt mkt större barkbitar å vissa ggr är det mest mindre plus mossa.
Använder även orkidehusets fina kompost. Blandar olika delar för den enskillde plantan.
Har dock dåliga erfarenheter med Hassefors orkidekomost, vart för tät med fyllnadsmatterialet som finns bland barken.
Personligen har jag blandat en en del substrat som funkat bra...
Ska köpa och prova kokos chips el vad det heter på svenska, finns på Reptillagret och inte allt för dyrt.
Li,
var försiktig med cocos. Det var ett mycket bra material förr. Men nu har den blivit mycket sämre och ofta innehåller den ganska mycket salter. Som ett exempel. Förr var den bra i upp till 3 år. I odlingen i Thailand så är den helt nerbryten efter endast 3 månader nu. Här i Sverige så bryts den ner helt på ett år.... Det har blivit mycket dålig kvalitét.
Det är synd då den har haft många bra odlingsfördelar.
Peter
g använder tallbark vitmossa och kokosfiber. tråkigt om kokosfibrerna har blivit sämre...
Personligen vet jag att björkspån är bättre än al eller asp, jag vet att phallar inte gillar en av dom i alla fall.
Om någon har erfarenhet så berätta gärna...
Om cocosen inte längre är bra, vad kan man ersätta med? Bara pinjebark och vitmossa?
Blomtjuven
Jag blev missnöjd eftersom jag fick just detta "mögel" på bitarna precis som du skriver. Sen kändes bitarna nästan nedbrutna redan, det gick lätt att dela med nageln tex.
Hmmhoppas det funkar ändå....att svampen dorkar ut... kanske kan man grilla bitarna lite i ugnen innan man använder dem om man vill öka hållbarheten.
Tyckte inte det var ok med möglig kompost så den är reklamerad!
Köpte den inte där jag bor, så...behövde verkligen kompost och det kan va svårt att hitta
Bra kompost är ett gissel och ibland får man helt enkelt ta vad man kan få tag på. Själv skall jag åka förbi plantagen efter jobbet någon dag och köpa en säck där i stället.
Hej på er
Jag planterar om 2-300 plantor varje vecka i olika delar av landet. Hittills har jag inte stött på någon dålig kompost.
För några år sedan så var Blomsterlandets kompost inte så bra men nu är den fin.
Tog mig en titt på komposten du planterade om med, det var därför jag vågade köpa efter förra gångens missöde. Men komposten i påsen jag köpte var som sagt inte så trevlig, det var därför jag tänkte att det var en enstaka säck som varit för tät.
Det är nog så att om kompostpåsarna legat länge i affären så bryts de ner. Så även en bra sort kan bli som jord efter en lång tids nedbrytning i själva påsen. Känn efter utanpå om det finns mycket bitar av bark och kokos.
Började: tors 14/4 -11 10:00. Avslutades: sön 24/4 -11 16:00.
Då var det dax för säsongsavslutning.
Program för den 14-16 april.
Invigningskvällen håller jag förläsning om Vandaodling. Föreläsningen är gratis men med begränsat antal platser. Förbokning
Torsdag
Bildvisning med föreläsning kl. 19.00
Orkidéakuten kl. 10.00?19.00
Fredag
Föreläsning i butik kl. 17.00
Orkidéakuten kl. 10.00?19.00
Lördag
Föreläsning i butik kl. 14.00
Orkidéakuten kl. 10.00?16.00
Vi ses där!
Nyckelord: Blomsterlandet, Blomsterlandet i Örebro/Österplan
Klart vi kommer.
Kommer!
Slängde en planta jag inte vågade ha kvar i fredags - köpte en ny på trädgårdsmässan på lördagen - gav bort en kruka med två phalaonopsisar i söndags.
Deta borde ju innebära att jag kan köpa två nya, oavsett om det blir en eller två krukor?!?
Tack Tommy för en trevlig och lärorik föreläsning!
Mats
Mycket intressant och vackert, tack för en bra föreläsning ! Blev onekligen sugen på en Vanda till.....
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 06:15:01 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter