Råd /

Odlingsplatser

Skriv början av artikeln om Odlingsplatser.

Orkidéer kan odlas nästan var som helst. För en specifik planta kan dock placeringen vara avgörande för tillväxt och blomning.

djungel (1) epifyter (1) jordlevande (1) odlingsplats (42) placering (8) platsbrist (1) samplantering (5) terrest (1)

Odlingsskåp och växthus

akvarium (20) inredning (3) kallhus (1) nanoskåp (22) odlingsskåp (136) picoskåp (1) pump (7) svalskåp (15) terrarium (45) vivarium (39) växthus (38)

Odla Inomhus

Skriv början av artikeln om Odla Inomhus.

Vanligaste stället att ha sina orkidéert på är inomhus. Var inomhus man har sina plantor varierar dock mycket.

badrum (2) bord (1) fönster (80) garage (1) garderobskur (1) hylla (3) kylskåp (2) källare (2) kök (4) odlingsrum (5) regnskogsrum (1) sun room (1)

Odla utomhus

Skriv början av artikeln om Odla utomhus.

Vissa orkidéer vill vara utomhus hela tiden, andra under sommaren. Sen har vi såklart växthuset -- det är ju utomhus men skapar en annan typ av miljö.

altan (2) balkong (14) berggrund (1) orkidékollo (2) orkidékärr (1) party-tält (1) träd (4) trädgård (12) utomhus (53) vinterträdgård (4) väder (2)

Senaste pratet inom området

Svalskåp med utvändig belysning. Från Peder.

 

Nyckelord: Svalskåp

16/1 -22

En uppdatering av mitt svalskåp är kanske befogad för den som funderar på att skaffa ett. grunden är ett svalskåp från Vestfrost FKG 311, en helt vanlig dryckeskyl som jag hittade begagnad. Skåpet står numera på en liten möbelvagn på stadiga hjul och är därför lätt att flytta för rengöring bakom och ev. service. Konensvattnet leder jag med en slang ut till en långpanna som tar hand om avdunstningen. Belysningen består av två olika system. Dels de två LED armaturerna som syns på bilden dels två LED tejper på var sin sida om armaturerna (ej med i bild) vilket ger en allmän belysning under 16 timmar och en förstärkt belysning under 8 timmar med ett varmare ljus. Dessa drivs med var sin timer. Uppe på skåpet står numer en
Exo Terra Monsoon MULTI luftfuktare med 8 liters vattentank. I början använde jag sex sprutmunstycken för att fukta en mossvägg som växer på en EpiWeb-skiva men har nu ändrat till två strilrör från Eheim som monterats på ovansidan av väggen. Luftfuktaren kan ställas in i varierande vattenmängd såväl som hur ofta den ska gå igång. Mossväggen får allt vatten den behöver och håller RH värdet mellan 90-99% dag som natt. De flesta av mina mini-orkidéer gillar ju hög luftfuktighet. Jag driver svalskåpets kompressor som är mycket tyst med en Lucky Reptile Thermo Control Pro II som jag nyss kopplat in. Tidigare använde jag en InkBird för detta ändamål men då gick det inte att få bevakning på både dag som natt temperatur. Pro II kontroll har jag ställt så att dagtemperaturen är satt till max 23 grader och om natten 14 grader. Kontrollen sänker på kvällen alltså med niograder i tre steg under tre timmar för att inte orsaka chock för växterna. Klockan 05:00 ändras temperaturen till normala 23 och det tar mellan 3-4 timmar för skåpet att nå värdet. jag är mycket nöjd med hela anläggningen men har fått testa mig fram en del vilket ger kunskap för framtiden. Skåpet som kom med vita gallerhyllor har kompletterats med lodräta metallnät på tre sidor, där jag kan hänga alla minivarianter monterade på kork, trä eller lergods. Vattningen går ganska snabbt då jag tar in en hink och doppar alla orkidéer varje varannan vecka. Den höga luftfuktigheten håller plantorna gröna och friska. Två fläktar med hög IP klass snurrar för en god luftväxling med en överst riktad neråt och den andra i motsvarande omvänd ordning. Nästa steg är en blomsterkyl som rymmer klart större mängd med plantor men det är än så länge bara en svag dröm!

16/1 -22

Kul projekt, tack för att du delar med dig.

26/1 -22

Fantastiskt kul att se och läsa om. Så många trevliga arter man kan odla däri!

26/1 -22

Spännande att följa detta!

Prata om bilden

29/10 -15

Gödsel

Jag vattnar mina blommor med akvarievattnet, ni som gör likadant, tillsätter ni gödning?

Nyckelord: Akvarium, Gödning

29/10 -15

Jag exprimenterar med detta just nu:) har precis börjat så jag kan inte säga om det är olika resultat. Men en vattnar jag med bara akvarie vatten och den andra med lite näring i. Också har jag några ampelliljor som jag provar att göda med fiskmat! Haha. Lite skoj måste man ha.

29/10 -15

I ett akvarium strävar man efter att ha så lite näring som möjligt, för annars får man ju problem med alger. Så mängden natrium och fosfor är ofta rätt låg, men å andra sidan behöver inte oroa sig för salter. Problemet är att jag sällan får blommor i mina orkidéer, Dendrobium och Oncidium (?).

29/10 -15

Natrium är väldigt skadligt för orkidéer och ska undvikas så långt det är möjligt.

29/10 -15

Ursäkta mitt stora fel, jag menar naturligtvis nitrat. Kör ro till akvarierna så det ska inte finnas något salt. ?

1/12 -21

Det organiska avfallet i akvarievattnet kan innehålla patogener och sniglar.
Men det som är värst är att vissa vattenavhärdare som används av akvarister, tar inte bort salter och tungmetaller. Istället bindas de med dessa ämnen för att göra dem neutrala och därför ofarliga för fisk. Men är det ofarligt för orkidén?

Ge ditt svar

14/7 -21

Kyl

Kyl. Från Peder.

Mitt "nya" svalskåp. Som lätt tar ner temperaturen till 12-14 grader inför natten. Men när jag provade med min LED-belysning så blev det varmt och kompressorn fick gå långa stunder. Funderar på att montera LED-lister på utsidan av dörren som en ram för att hålla värmen utanför skåpet. Har ni några idéer kanske på belysning och annat som gör det möjligt att låta orkidéerna stå kvar i skåpet dygnet runt.

Nyckelord: Svalskåp, , Kylskåp

15/7 -21

Det beror på vad du har för LED-belysning. om du kan separera lamporna från transformatorn och placerar denna utanför så får du ljuset du behöver men slipper värmen. Om du gör som ditt förslag så förlorar du ganska mycket ljus, dels pga glaset men också pga avståndet.

15/7 -21

bolebo, jag har nu lagt order på två 120cm remsor med neutralvita LED som jag ska montera utmed dörrens aluram, lodrätt.
De ska enl.uppgift ge 20W/meter så totalen blir 48W jag hoppas att det räcker annars får det kompletteras med ytterligare remsor. Ska montera med hjälp av aluminium-tejp som kan hjälpa att reflektera ljuset in i skåpet. Det finns för övrigt en variant som är utgående på 26,4W/meter också den på 24V. Det blir att prova detta som jag köpt först och se om det behövs mera ljus.

15/7 -21

Hur många lumen ger varje enskild liten LED-lampa? Endast dessa två kommer inte att räcka som enda belysning. Behovet måste man räkna ut. Antal lumen dividerat med avståndet från ljuskällan (i meter) i kvadrat ger den belysningsmängd ( i lux) som når plantan. Hur många lux varje planta behöver beror på art/sort. Lycka till med ditt spännande projekt.

15/7 -21

Ljusflöde 2690lm/m, antal dioder 126/m, färgtemperatur 4000K, spridningsvinkel 120 grader, mått 10mm bred 2,5mm hög. IP-klass 20, Diod SMD 2835.

16/7 -21

Ett intrikat problem. Idag är det strålande sol i Älmhult och nu är det 60000 lux ute och i full skugga är det 4500 lux. I full sol är det för mycket ljus för de flesta orkidéer, har provat med en vanda några dagar och de tappar färg.
Åter till din belysning. Varje enskild diod ger 39 lux på 50 cm avstånd hela remsan ger ca 5900 lux. Detta motsvarar belysningen i full skugga och dubblas då denna får du ju en god/mycket god belysning inne i ditt skåp utan växter, hur det fungerar är det något enklast att prova sig fram till.
Är lite förvånad över att remsan ger så mycket ljus. Utvecklingen går framåt. Om du hittar en remsa med 6000K så får dina växter lite tillskott av de blåare våglängderna vilket är bra för blomningen. Var beredd på att belysningen är lite stickig. Därför är det bra om åskådaren inte får belysningen rakt i ögonen.

17/7 -21

Häftigt skåp! Vad har du fått tag på det?

17/7 -21

Gustav84 Hämtat utanför Borås!

20/7 -21

Svalskåp snart färdigt. Från Peder.

20/7 -21

Ser mycket fint ut. Blir spännande att se framtida resultat.

20/7 -21

+ 21/7 -21

Nu börjar det likna något men en del arbete återstår.
Grunden är ett svalskåp från Vestfrost modell FKG 311. Detta är nu utrustat med två LED-tejper på ömse sidor av dörren, lodräta men dolda av aluminiumtejp för att slippa se speglingen. De är monterade på utsidan av dörren. Inne i skåpet finns en 32W Led-list i aluminium med RGB dioder vilken är klassad till IP 67 och klarar fuktiga utrymmen. Driver, eller trafo ligger utanför skåpet. Denna belysning ger ett kallare ljus då kelvin-talet är 10000. Eventuellt behövs det en till, en hylla ner eller två för att belysa alla plantor på ett adekvat sätt.

Luftfuktare finns som styrs av en Ink-Bird men kylaggregatet och den kondens som skapas räcker för att hålla fuktigheten på mellan 75-95% RH, det mesta av tiden. Jag har ställt termostaten på skåpet till 22 grader med en nattsänkning till 14 grader mellan klockan 22:00- 06:00 då ljuset är släckt. Nattsänkningen är mycket viktig för växternas allmänna trivsel och stimulerar blomningen.

Detta skåp är för de mindre orkidéarterna som oftast kommer från Sydamerika där de växer på högre höjder med svala vindar och mycket regn. Jag fuktar ett par gånger per dag med en handspruta med destillerat vatten då jag tycker det behövs. Jag har två fläktar, där en sitter uppe och blåser neråt och en som gör det motsatta ner i skåpet. Jag ska förstärka med en fläkt till som kan oscillera för ordentligt luftväxling vilket dessa arter gillar.

Jag kommer säkerligen att ändra lite utmed resans gång och jag behöver hitta rutnät i metall för sidor och rygg. Då kan man hänga många av de plantor som kommer monterade på barkbitar eller de som jag monterat på mossbeväxta oglaserade rör i lergods.

Jag hoppas att någon kan bli inspirerad att själv prova med svalskåp som naturligtvis kan byggas för den händige, men för mig som inte ens har en tumme mitt i handen blev detta skåp en genväg till mitt lilla, och högst privata, nirvana.

21/7 -21

Kul projekt!

22/7 -21

Strålande

23/7 -21

Skall bli intressant att följa!

25/7 -21

Svalskåp med utvändig belysning. Från Peder.

Nu är jag nöjd efter en hel del provande. Jag ökade på med en armatur till av Solar Stinger Fresh Sun Strip 70 som egentligen är tänkt för akvarium. Den mäter 45 cm i längd och ger bra med ljus med 32W/117 lm/W och 10000 K. Denna lösning ger adekvat ljus också i bakkant. Ledlisten i aluminium är klassad för fuktiga miljöer på IP 67 så jag testade inne skåpet men värmeutvecklingen blev för stor och kompressorn fick gå onödigt ofta och mycket. Det hela slutade att jag tog ett belysningsstativ och gjorde en enkel montering av de två armaturerna, lodrätt som nu lyser in i skåpet. Behöver jag öppna
dörren så drar jag bara stativet åt sidan. Fuktigheten är konstant hög nu med ett RH på mellan 75-95% och luftfuktaren behöver knappast skjuta till dimma i skåpet. Jag passar på att tacka för alla kommentarer och ber att få återkomma framöver men då med information om mina orkidéer som ju är huvudsaken för min fotografering!

Prata om bilden

1/7 -21

Svalskåp

Funderar på att prova med en drickakyl som svalskåp. Där finns kyla, ljus och gallerhyllor redan i skåpet och en glasdörr. Vad som behövs är en luftfuktare, ytterligare fläktar för bra ventilation och rörelse bland växterna. Tänker att starta kylen med hjälp av en timer så att den skapar den nattsänkning på 5-10 grader som flera av mina plantor behöver. Dagtid är rummets lufttemperatur 22-24 grader och sänkningen sker via den inbyggda termostaten i kylen över natten. Det krävs att ett hål tas upp i skåpet för extra kablar och galler för att kunna hänga en del plantor monterade på bark och annat. Vad tror ni om denna tanke och finns det andra saker man bör tänka på?

Nyckelord: kyla, Svalskåp, nattsänkning

1/7 -21

Från Peder.

1/7 -21

Det bör väl kunna gå bra. Viktigt är att det finns tillräckligt med ljus. standardbelysningen i en läskkyl tror jag inte räcker. Mängden ljus varierar med det man vill odla.

1/7 -21

SJälv odlar jag sedan flera år Ophrys, Disa och Masdevallia mm i ett vanligt kylskåp med LED belysning klämd i gummitätningen på kylskåpsdörren. Har inga fläktar, det verkar som kylelementet får luften att röra på sig genom värmekonvektion. Inte heller extra fuktare. Funkar bra och bladen är fina och gröna.
Mvh
Mikael G

1/7 -21

Då ska jag prova med det upplägget du beskriver Mikael.

Ge ditt svar
Provtest för kylning av orkidéskåp. Från Peder.

Jag har under några tidigare dagar mätt till 25,5 grader i skåpet och detta måste sänkas till 22. Jag har provat med allehanda lösningar och den ni ser på en dålig bild är att kyld luft tas från AC via en kartongbyggd adapter som leder kalluften in i skåpet via en dammsugarslang.

Kalluften blåses in i den undre delen av skåpet och uppvärmd luft åker ut i det övre delen. Fult och meckigt men kul att testa. Kräver dock en ständig passning då mitt nyinskaffade termostat med kännare inte fungerar ihop med AC.

En bättre och effektivare lösning är att ta upp ett större hål på ena sidan, lågt och ett på motsvarande sida högt för bättre genomströmning. men men det blir ingen skönhet och kommer också att kräva passning.

Jag ska nu prova att kyla rummet på 12 kvadrat aktivt med AC och skåpet åassivt där den inbyggda termostaten som kan ställas på valfri temp. sköter hanteringen.

Nattetid flyttar jag ut de plantor som vill ha en nattsänkning på 10-12 grader som de verkar gilla. Detta sker på min balkong. Detta är absolut ingen märkvärdig och stilren lösning men vad gör man inte för de små vännerna i värmen.Testandet fortsätter!

Nyckelord: odlingsskåp, Kyla

Kul att följa detta projekt! Har själv funderat på hur man bäst håller svalväxande orkidéer vid liv, men har inte haft ekonomi för att fixa till någonting. Finns så mycket kul man skulle kunna odla om man bara får till det på ett bra sätt! För att inte tala om övervintring av diverse allehanda övriga växter också som vill ha det svalt under viloperioden.

Prata om bilden

Hej,
Någon som haft neofinetia falcata i ett tropiskt terraium och fått det att funka?

Mvh
Gustav

Nyckelord: neofinetia falcata, Terrarium

24/4 -21

Jag har länge odlat Neofinetia men aldrig i terrarium. Tror säkert det kan funka förutsatt att det inte blir för varmt och att det är bra luftcirkulation, något som är viktigt för arten.

24/4 -21

Jag testar ?. Sätter den nära fläkten så får den lite svalka och lite luftrörselsen ?

Ge ditt svar

Hej,
Undrar om ni har tips på trevliga orkider attt ha ett regnskogsterraie?

Nyckelord: Orkidéer, Terrarium

23/12 -20

Hej,
Såg att du fått dåligt med svar på din fråga. Lättare att ge bra svar om du ger lite mer detaljer runt ditt terrarium. I första hand storlek, vilken temperatur (dag/natt) samt inte minst vilken belysning du har. Just ljuset, att det i de nedre delarna blir för mörkt för de flesta orkidéer, tror jag är ett vanligt problem. Själv tycker jag det mesta funkar som inte blir för stort, och passar när det gäller temperaturen, så länge de inte hamnar mer än 2 dm från lysrören. Med LED kan man nog ha större avstånd. Bulbpphyllum är ett trevligt släkte, där det finns många småväxta arter som inte har krav på kallare natt.

23/12 -20

Mitt är 90×45×90. Så ganska stort. Har två stora grow up led från dusk på burken nu. Det kommer vara ganska jämn värme troligen, har inte köp temp än, kan bli något svalare på natten. Jag harr lite bulbo samt en haraella som ska in snart. Men mer bulbo samt lepanthes tänkte jag mig...
Tack för svar

24/12 -20

OK, då kan du ju även ha lite större växter. Själv har jag ett par varmväxande Cattleyor i ett liknande skåp (dock inte så högt), och det funkar fint, bara ljuset räcker. Dock blir dom lätt blir för stora. Phalaenopsis kan låta tråkigt i ett terrarium, men även där finns många spännande arter och hybrider som passar bra och är svårare på fönsterbrädan. Du har väldigt mycket att välja mellan bland "varmväxarna", beror nog mer på vad du vill ha.

24/12 -20

Bifogar en bild på mitt regnskogsterrarium med pilgiftsgrodor och jungfrugeckon. Problemet som jag hamnat i är att under tiden jag försöker att hitta rätt placering åt orkidéerna har jag både tappat några och flyttat runt några. Så nu har jag kanske 20 namntaggar och 15 miniatyrorkideer som trivs bra. Men jag har ingen aning om vilken som är vilken . Den bästa framgången har jag med orkidéer från rana terrarienbau. Hela deras sortiment är anpassat till den typen av burkar och inget annat.

24/12 -20

Terrarium. Från Tropfrog.

25/12 -20

Oj, vilket vackert terrarium!

25/12 -20

Fantastisk liten regnskog ?. Så är det väl med denna hobby, några orkider går alltid åt...
Det finns mycket att välja mellan, vilket är kul men också frustrerande. Svårt att välja ?. Vad har du för grodor i?

Tack för tips.

Ge ditt svar

Hej,
Jag går i tankarna att pa migh ett litet terrarium för orchider. Jag undrar vad ni har för regnsystem?

Nyckelord: Terrarium, Regnsystem

8/11 -20

Hej, de flesta av mina plantor vattnas manuellt. Men jag har 2 terrarier med pilgiftgrodor som vattnas med ett regnsystem från Dusk.se och däri odlas ett tiotal orkidéer. Jag har även 2 Vanda coerulea som vattnas av att en fogger sprutar dimma på plantorna 2×15 minuter per dag (kopplad till timer).
Mvh
Mikael

9/11 -20

Jag har också regnsystem från dusk. Den pump man får i deras paket är högklassig och kan dessutom driva många dysor.

9/11 -20

Okej. Har funderat på en Fogger också. Kollade även in denna http://www.exo-terra.com/en/products/mon...
Men har även sneglat på dusk system. Tänkter att sytemen kan användas olika, ett för bevattning eller om man bara ska ha för att öka luftfuktigheten..

11/11 -20

Har ni tips på bra Fogger? Tänker om man ska använda det istället för regnsystem...

Ge ditt svar

14/6 -18

Vattning

Nin brudorchide mådde visserligen bra, men lite dålig på att blomma. Sen när jag började vattna med gammalt akvarie vatten, så har den fått många blommor och stora, stänglar på stänglar har den fått. Den blommar längre än med vanlig gödsel. Får akvarie vatten en ggr i veckan. Ja jag vattnar alla mina blommor med akvarie vatten, inte bara orkidéerna. Har aldrig haft sån tur med orkidéer sen jag börja med detta.

Nyckelord: akvarium, orkidé, Vattning

14/6 -18

Det är så man önskar att man hade ett akvarium

14/6 -18

Visst är det. Hur kan det va att vanliga blommor tar sig bättre av akvarie vatten än akvarieväxter? hehe

14/6 -18

Härligt. Kul när man lyckas

15/6 -18

Hm, nu fick jag idéer i huvudet... Har ju ett skåp, inte ett akvarium, men det är ständigt ett par centimeter vatten i botten. Kan jag använda det som gödningsmedel till övriga orkisar, månntro? Näringsrikt lär det ju vara, om än något 'okontrollerat' !

15/6 -18

#4 om du vet med dig att det inte är nått skadligt i eller är surt, kan du ju alltid pröva. ?

15/6 -18

Vatten till orkidéer ska vara friskt och syrerikt, "begagnat" vatten från botten av skåpet är troligen otjänligt även som näringstillsats. Dessutom kan det föra ev. virus och ohyra vidare. Vad gäller vatten och näring så använder jag regnvatten + Akerne Rain Mix, dessutom har jag en luftpump som syresätter regnvattnet ytterligare eftersom det ibland stått i behållare i flera månader. Jag föredrar numera gödning i pulverform framför organiskt dito.

15/6 -18

#2 om du tar bort näringen från akvarieväxterna och ger till orkidéerna så är det klart att de klarar sig sämre än orkidéerna. De som lyckas bra med akvarieväxter byter antingen mindre vatten eller tillsätter konstgödning.

Mvh
Magnus

16/6 -18

Jo det är kanske klart

Ge ditt svar