Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /
Skriv början av artikeln om terrariumInlägg med terrarium som nyckelord.
Hej,
Någon som haft neofinetia falcata i ett tropiskt terraium och fått det att funka?
Mvh
Gustav
Nyckelord: Terrarium, neofinetia falcata
Jag har länge odlat Neofinetia men aldrig i terrarium. Tror säkert det kan funka förutsatt att det inte blir för varmt och att det är bra luftcirkulation, något som är viktigt för arten.
Jag testar ?. Sätter den nära fläkten så får den lite svalka och lite luftrörselsen ?
Hej,
Såg att du fått dåligt med svar på din fråga. Lättare att ge bra svar om du ger lite mer detaljer runt ditt terrarium. I första hand storlek, vilken temperatur (dag/natt) samt inte minst vilken belysning du har. Just ljuset, att det i de nedre delarna blir för mörkt för de flesta orkidéer, tror jag är ett vanligt problem. Själv tycker jag det mesta funkar som inte blir för stort, och passar när det gäller temperaturen, så länge de inte hamnar mer än 2 dm från lysrören. Med LED kan man nog ha större avstånd. Bulbpphyllum är ett trevligt släkte, där det finns många småväxta arter som inte har krav på kallare natt.
Mitt är 90×45×90. Så ganska stort. Har två stora grow up led från dusk på burken nu. Det kommer vara ganska jämn värme troligen, har inte köp temp än, kan bli något svalare på natten. Jag harr lite bulbo samt en haraella som ska in snart. Men mer bulbo samt lepanthes tänkte jag mig...
Tack för svar
OK, då kan du ju även ha lite större växter. Själv har jag ett par varmväxande Cattleyor i ett liknande skåp (dock inte så högt), och det funkar fint, bara ljuset räcker. Dock blir dom lätt blir för stora. Phalaenopsis kan låta tråkigt i ett terrarium, men även där finns många spännande arter och hybrider som passar bra och är svårare på fönsterbrädan. Du har väldigt mycket att välja mellan bland "varmväxarna", beror nog mer på vad du vill ha.
Bifogar en bild på mitt regnskogsterrarium med pilgiftsgrodor och jungfrugeckon. Problemet som jag hamnat i är att under tiden jag försöker att hitta rätt placering åt orkidéerna har jag både tappat några och flyttat runt några. Så nu har jag kanske 20 namntaggar och 15 miniatyrorkideer som trivs bra. Men jag har ingen aning om vilken som är vilken . Den bästa framgången har jag med orkidéer från rana terrarienbau. Hela deras sortiment är anpassat till den typen av burkar och inget annat.
Oj, vilket vackert terrarium!
Fantastisk liten regnskog ?. Så är det väl med denna hobby, några orkider går alltid åt...
Det finns mycket att välja mellan, vilket är kul men också frustrerande. Svårt att välja ?. Vad har du för grodor i?
Tack för tips.
Hej,
Jag går i tankarna att pa migh ett litet terrarium för orchider. Jag undrar vad ni har för regnsystem?
Nyckelord: Terrarium, Regnsystem
Hej, de flesta av mina plantor vattnas manuellt. Men jag har 2 terrarier med pilgiftgrodor som vattnas med ett regnsystem från Dusk.se och däri odlas ett tiotal orkidéer. Jag har även 2 Vanda coerulea som vattnas av att en fogger sprutar dimma på plantorna 2×15 minuter per dag (kopplad till timer).
Mvh
Mikael
Jag har också regnsystem från dusk. Den pump man får i deras paket är högklassig och kan dessutom driva många dysor.
Okej. Har funderat på en Fogger också. Kollade även in denna http://www.exo-terra.com/en/products/mon...
Men har även sneglat på dusk system. Tänkter att sytemen kan användas olika, ett för bevattning eller om man bara ska ha för att öka luftfuktigheten..
Har ni tips på bra Fogger? Tänker om man ska använda det istället för regnsystem...
Det var några år sedan jag var här sist.😊 Det börjar klia i fingrarna för att sätta upp ett terrarium med mindre orkidéer. Så till mina frågor. Vilka terrarium använder ni? Och vad har ni till bakgrund? Både när det gäller att bygga upp en regnskog som lite enklare variant. Tack😊
Nyckelord: Terrarium
Jag har vald att inte skapa en typ regnskog utan helt enkelt sattsat på att ha så många som möjligt i skåpet. Då jag är borta en del har jag ett regnsystem. Som skåp kan man ha ett gammal akvarie eller annat som är tät. Kolla i övrigt på dusk.se
Jag har ett gammalt 375-liters akvarium med fläktar och automatbevattning. Just nu med epiweb-bakgrund, men jag har experimenterat med mycket under åren. Just nu är det absolut 'regnskogskänsla' (fast vad vet jag, har aldrig varit i en regnskog...). Men det beror endast på att en massa ormbunksväxter kämpar om världsherravälde därinne; inte för att orkisarna frodas speciellt. Även om de ser hyfsat glada ut och blommar ibland, iaf .
Jag har byggt ett eget helautomatiserat vivarium i vilket mossa och ormbunkar frodats, ja är orkidéer haha. Men de bor i mitt äppleträd nu under sommaren! Kolla in min sida, du kan nog leta dig fram till min byggtråd! Jag ska bygga nytt nu efter sommaren, det ska vara större och även innehålla en vattendelare till fisk!
Tack för svaren! Ska fortsätta att kolla in dusk. Funderar på ett större Exo terra och silicona om botten för att ha fisk som trivs i lågvatten. Samt en liten regnskog.
Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 7000 kr per styck. Frakt: Tillkommer.
Undersöker intresset för mitt orkidéeskåp. Det är ett komplett och fungerande skåp så som det är uppsatt i dagsläget. Byggt på ett 900L terrarium, med bänk, amartur, enklare fuktsystem, fläktar. Säljes som ett "paket".
Ingår:
Glasterrarium med aluminiumprofil, 900L (150×60×100) - nypris 7500SEK
Bänk (svart med två skåp under för förvaring) - nypris 2000SEK
Amatur (inkl 4×80W T5 rör) - nypris ca 4000 SEK (två av rören är oanvända, två har suttit i 6 mån)
Fuktsystem i form av fogger med tre membran, flyter på vatten i en glascylinder i skåpet - nypris ca 1700SEK
Fläktar (två i taket, en till foggern och en på botten)
Även bakgrundsnät att hänga plantor på samt bygd botten medföljer...
Nyckelord: orkidéeskåp, vivarium, terrarium
Her er det noen bilder av stedene hvor jeg dyrker mine orkideer og andre planter. I tillegg til dette, er alle vinduskarmer fylt med planter. Det ser ut at jeg trenger et veksthus
Nyckelord: terrarium, odlingsskap
Det ser väldigt mysigt och välstädat ut
Vilken enorm Dendrobium i knopp! Vilken är det?
Takk, Annika! Jeg tenkte egentlig å komme med bilder av denne Dendrobium senere når alle knoppene åpner seg for den er veldig spesiell Men du er veldig observant Det er en Dendrobium finesterrae med 5 stengler. Stenglene ble oppdaget i begynnelse av august og bare idag beginner noen av knoppene å åpne seg sakte. denne plante er den største jeg har og min stolthet den har stått ute i full sol fra starten av mai til ca midten av september (tok det ut litt og litt for å venne den til temperaturen og lysmengden). Den ble kjøpt ifjår hos Schwerter og har fått 5 bulber første året og nå kommer den med 4. jeg synes den er ganske lettodlat, bare man må passe på å sette den i en tung potte for selve planten er så stor og tung at den velter lett. Potten har blitt veltet noen ganger, men den ser ut til å tåle ganske mye Flere bilder kommer senere!
Ser v'äldigt fint ut. Fler än jag som har egen djungel
Mycket hemtrevligt
Å fint du har det!
Just så där är det, ger du orkide´intresset en lillfingernagel tar det ett tu tre över hela huset Jippii!
Säger bara vooov!!! Så fint du har dina raringar!
Jag ser fram emot att få se din finesterrae i blom
Her er det mye spennende Synes du har fått til to kjempefine skap! Fikk lyst å kopiere viftene dine, er det to tårnvifter du har? Tåler de den høye fuktigheten?? Hvilken temperatur og RH har du?
I det store skapet er 2 små pc vifter i tillegg til tårnvifta; i den mindre skapet er bare denne vifta. Kjøpt på Bauhaus for 100,- i juli måneden. Jeg er ikke akkurat forsiktig med den så den ene sluttet å snurre rundt men den fortsatt blåser. Jeg synes alikevel at den er så bra at jeg kommer til å kjøpe flere. De hadde også en liten hakk større. Vanner med høytrykksflaske (5 liter) neste hver dag (noen ganger annen hver dag når jeg ser at fuktigheten inne er ok. Ellers holdes fuktigheten i begge fra 96 % til 70 %. Lysarmaturene hviler seg helt ned på skapet så temperaturene nå er fra 26 til 18 og i varmere tider kanskje et par grader høyere. Skapene er relativt nye, men det ser ut at alle tryves inni der. I tillegg til orkideer bor det en kjøtetende plante der, hoya stiklinger og en epyfyllum stikling. denne Epyfyllum fikk jeg av naboen og den så ut til å dø ved å være bare i en glass med vann. Når jeg fant ut at den vokser i samme forhold som orkideer, satt jeg den i terraen og nå stortryves den Men alt som går inn sjekkes nøye for sykdomer og skadedyr og gjennomgår en profilaktikk med neem, zalo og pyretal løsning.
Så trevligt du har ordnat det!
Väldigt fint du har hemma för orkidéerna.
Hej,
jag undrar om någon av er vet vilken effekt en fogger (som producerar kall dimma) har på temperaturen i ett terrarium. Tror ni den kan hjälpa att hålla lufttemperaturen på under 24 grader en varm sommardag? Jag syftar alltså på avdunstande vattens kylande effekt.
Misstänker att mycket beror på rumstemperaturen som den går ju att reglera till viss del genom att ha fönstret öppet på dagtid och en del annat.
Tacksam för era åsikter.
Det beror nog på hur slutet utrymmet är där dimman finns. Kan en del av dimman lämna utrymmet tar den förstås med sig en hel del värme, men i ett helt slutet utrymme har den ingen kylande effekt alls.
Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen
Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen
Antar att tillförd dimma har rumstemperatur, tillförda mängd vatten är hur som hälst så minimal att det inte har betydelse för temperaturen
Vatten har mycket hög värmekapacitiviteten och hög ångbildningsvärme, dessa båda egenskaper gör att vatten fungerar som en buffert för stora temperaturskillnader. Foggern, som jag förstått det, slår bara sönder vattendropparna till en mindre storlek och det skapar varken kyla eller värme. Däremot fasövergångar hos vatten, is-vatten-gas, behöver energi eller avger energi beroende på i vilken riktning förändringen sker. Alltså är en högluftfuktighet ett bra sätt att minska möjligheterna till snabba temperaturförändringar.
Vid ca 20 grader är daggpunkten ca 17 gram vatten per kubikmeter, därav ser man att RH inte kan ha en temperaturstabiliserande effekt, eller?
Tack för era svar! Mycket intressant läsning! Den "foggern" som jag tänkte skaffa är en s k Ultrasonic Fog Generator (Exo terra). Tror någon hade en till salu här för ett tag sedan. Det är alltså inte tal om att förånga vatten med hjälp av tillfört värme.
Hur håller ni annars temperaturen på en lagom nivå i era odlingsskåp?
Jag undrar samma, om planen går ihop för mig kommer jag på sikt ha ett vivarium i en stuga där jag kommer elda en del för att hålla värmen, vilket innebär att temperaturen kommer pendla en hel massa grader flera gånger om dagen (och det blir tokvarmt på sommaren)... Hur kan man då stabilisera temperaturen? Räcker fläktarna till för det?
Det finns tex varm växande och kallväxande. Håller man sig till varmväxande skall man hålla temp under ca 26grader vilket är möjligt med rör och ellerLED
Efter knappa 6 månader som orkidésamlare har jag fått en fix idé; dags att gå all in och ordna ett vivarium! På något vänster kom samlingen att bestå utav Dracula, Bulbophyllum och en skruttig Masdevallia, dessa sorter skulle väl uppskatta ett vivarium? Tyvärr har jag inte kunnat gå på Karmas väl tajmade föredrag, så jag får vända mig till forumet med frågorna...
Jag har försökt göra lite efterforskningar och kolla upp vad som skulle behövas för att få allt och fungera, men innan jag som nybörjare tömmer kontot alldeles ville jag stämma av med er som har koll!
Min plan var att skaffa ett exoterra terrarium på 90 cm höjd, 60 bredd och 40 djup. Till detta såg jag att dusk har färdiga bakgrunder med epiweb och vattenpump där bakgrunden kan bli självbevattnande, det låter ju alldeles fenomenalt! Men hur kan man göra om man t.ex. hellre monterar på bark än direkt på epiweb, måste man då fortsatt vattna manuellt i skåpet? Kan man vattna direkt i skåpet då? Det verkar synd att behöva riva runt för mycket om och när allt väl är på plats.
Så förutom dessa saker förstår jag att man behöver fläktar, helst ställbara i hastigheten? Kommer det krävas 2 fläktar till ett så högt skåp? Sätter man dem ovanifrån då, eller vart placeras de bäst? Vidare ville jag för effekten införskaffa en liten fogger, spelar det någon roll om man köper en billig eller dyr, tror ni? Sist tänkte jag man kunde köpa en akvarielampa eller liknande för belysningens skull, i enklare modell...
Så, det var planen i grova drag...finns det något uppenbart galet i resonemanget, eller kan det räcka så här för att få ett fungerande vivarium? Det blev tusen frågor, men jag är tacksam för alla tips!
Nyckelord: vivarium, odlingsskåp, terrarium
Absolut inget konstigt i det du skriver är här är lite av mina åsikter.
Hur stort skåp du än köper så blir det snabbt för litet Så köp så stort som möjligt.
Jo om du montera på bark måste du vattna manuellt och du kan vattna direkt i skåpet.
Ha hällre 1 fläkt för mycket än för litet, behöver inte vara ställbara, Kjell och Co har utmärkta men Dusk har också. Placera dessa så luften "rörs runt" i hela skåpet.
Man får vad man betalar för så lägg en slant på en fogger.
När det gäller belysning skall man inte vara snål. Ha så många rör som möjligt och se till att ha ett bra PAR värde
Lycka till
Tack oled, skönt att höra
Bra att man kan vattna direkt i skåpet, det underlättar ju en hel del...
Jag tänkte precis samma, att skåpet måste bli väldigt litet snabbt,
så 90 i höjd borde ge lite utrymme, med tanke på att jag idag har bara 4 plantor som
vill flytta in. Men jag misstänker att det på sikt blir fler Masd. och Bulb.!
Om fläktarna ska röra om luften, bör de sitta på lite olika höjd då kanske?
Ok, då gör jag så med foggern...
Hmm, vad är nu ett PAR-värde?
PAR värdet beskriver hur pass mycket av energin som ligger inom det vågländsområde fotosyntesen kan tillgodogöra sig. Men du behöver inte gräva djupt i detta, bara fråga karma (finns fler på OK som kan hjälpa dig) vilka rör du bör köpa.
Man får plats med mycket om skåpet är högt men samtidigt minskar ljuset med kvadraten på avståndet. Det medför att du måste ta hänsyn till detta när du bestämmer hur många/kvalitet ljusrör du skall ha. Så snåla inte på den punkten om du skall ha nytta av hela höjden.
Hmm, jag tror att jag förstår vad PAR är på ett ungefär... Står PAR på lamporna, eller får man se till andra mått, t.ex. lumen eller lux?
Det låter ju fullt rimligt som du säger, att ett högre skåp ställer högre krav på bra belysning! Bra poäng...
På lite bättre rör brukan våglängsdiagram finnas, men det är en komplicerad värd. kelvintalet brukar också vara angiven och skall vara ca 6500. Det finns speciella rör för växter, kostar lite extra men kanske värd att satsa på
Om Du håller dig till de rör som anges som dagsljusrör klarar sig de
flesta orkidèer, sedan är det bara frågan om hur många rör det behövs
för att uppnå det ljus dina plantor kräver.
Wexthuset.com har bra lysrörsramper, LightWave, som är mycket bra.
Kelvin förstår jag mig på, om jag letar på flera rör med kelvin och skåpet verkar få ljus hela vägen ner så förmodar jag att det bör räcka helt enkelt?
Jag har gjort som oled tipsade och kollat på de lite bättre (läs dyrare) fogger-apparaterna, de billigare med ultraljud förstår jag mig inte på. Men det jag undrar är över de som är inställningsbara med timer och intervall, hur ofta ungefär behöver en fogger vara på? Om det är flera gånger om dagen förstår jag syftet med att lägga lite extra på en sådan...
Du kan köra den på timer eller kanske bättre med fuktighetsstyrning. Dusk har maniken du behöver i så fall (eller finns det kvar i sortimentet? hittar inte på hemsidan, men kolla med dom, dusk.se
Timer var ju faktiskt ett billigare och lättare sätt att hålla kollen på
Hur ofta bör foggern stå på?
Fogger eller dysor, som de som Karma använder i sitt kallskåp. Fungerar de ungefär lika? Har de samma funktion?
JR
Man måste få skåpet het tät, beroende på hur tät skåpet är måste fogger gå olika ofta så det får man testa sig fram till. Fogger är till för att höja RH, bevatt ningssystem till för att vattna
Man måste få skåpet het tät, beroende på hur tät skåpet är måste fogger gå olika ofta så det får man testa sig fram till. Fogger är till för att höja RH, bevatt ningssystem till för att vattna
Ok, blir det bäst spridning om man placerar fogger/dysor ovanifrån? Jag såg en ultraljudsvariant man kunde placera i in grotta på botten, men det verkar mest vara för effekten då..?
Jag tycker att Exoterras terrarier är rätt värdelösa som de är. Taket består helt av nåt och det är där med omöjligt att hålla upp luftfuktigheten. Byt endera ut taket mot en glasskiva eller köp ett terrarium som är bättre utformat.
masdevallia: jag har funderat över det med taket och helt enkelt tänkt att man kunde lägga en glasskiva ovanpå?
Men det kanske täcker dåligt...? Har du tips på andra tillverkare som skulle funka bättre?
En kompis till mig tog bort nätet och ersatte det med genomskinliga plastskivor. Nätet stjäl ju en del ljus.... Jag vet inte vart du bor, men bor du i en större stad finns det ju ofta någon djuraffärer som bygger akvarier och terrarier på beställning. Då kan du ju få ett utan ventiler. Sedan finns det ju andra modeller av terrarium... Kolla på blocket också! Eller zoonen..
Tack för tipsen, jag har kikat på blocket och zoonen och där finns en del exoterra, men oftast känns de för små
Att bygga på beställning har jag funderat på, men det verkar kosta mer...
Har du sjekket her http://www.repti.net/repti2/index.php?CA...
Heidi: jag hade kollat (trodde jag) men när du skickade länken fanns där plötsligt många fler terrarier, tack!
Ja det där blev väl bra....det kommer du att märka i framtiden också, blir en del skräp och alger som man vill ta bort enkelt.
Det ser bra ut, og så fikk du masse "ledig" plass å fylle med "godsaker"
Det där blir jätte fint.
Äntligen har jag fått i ordning det mesta med terrariet (förutom montering av några plantor som ska in där). Bevattningen fungerar utmärkt med sina fina duschdysor. Riktigt belåten Det är ett ExoTerra terrarium Large med ljusramp 4×26W kompaktalysrör (6400 Lumen, 6700Kelvin). Ska komplettera med någon schysst ledbelysning också med en del röttspektra och lite blått. 2st Be Quiet Silent wings datorfläktar, 12V, 12cm. Exoterras Forest moss på botten för att hålla fuktigheten uppe och ser ganska snyggt ut.
Allt är inköpt från Herperschiose
OBS. Fotot är lite dåligt (mörkt).
Kul att du är nöjd och fort har det gått tycker jag....grattis !
Vart har du köpt fläktarna ?
Fläktarna köpte jag från "Indomo": http://www.indomo.se/6995-be-quiet!-SilentWings-USC-120mm-case-fan-T12025-LF?ref=prisjakt
De är verkligen jätte tysta, hör ingenting och ger ett bra luftflöde på 85,8 m3/tim.
Det ser väldigt bra ut. Tror du kommer kunna fylla det där skåpet ganska snabbt!
Tack, idag får jag Schwerter plantorna så skåpet kommer fyllas på har dock märkt att luftfuktigheten sjunkt ned till 50% på dagen. Måste lösas. Vill ha ca 80%.
Vad du kan göra är att byta ut nätet i taket mot glas eller transparent plast.
Ser fint ut. Bara fylla på.
Mitt skåp är ungefär lika stort och jag har satt nät i taket och på sidorna för att hänga orkisar. Har också några olika långa PVCrör på botten som jag ställer krukor på i olika höjd.
Problemet blir att man hittar många "måsteha plantor" som snabbt fyller skåpet - så är det för mig iaf.
Det blir nog rackarns bra det där! Alltid roligt med nya projekt att pilla med
Ja det är himla kul detta. Har också hört att man kan sätta plastskivor som täcker för nätet på delar av taket-så man fortfarande får en del ventilation. Kanske ska prova det, har även en luftfuktare som jag kanske ska försöka dra in i terrariet. Mkt projekt nu hihi
Jag har hittills bara monterade plantor i skåpet, men när väggen är täckt får jag göra som dig Mixen.
Plantorna kom idag och de är riktigt fina, så jag är nöjd.
Ser kalasbra ut det där ! Tänk vad mycket kul du kan fylla det skåpet med .
Sätt en glasskiva över nätet upptill på skåpet så kommer du få upp luftfuktigheten och orkidéerna kommer bli glada som aldrig för .
Mvh
Stefan
Ser veldig bra ut, og så mye ledig plass er en drøm
Tror jeg hadde tatt bort mosen i bunnen, for det blir vanskelig å holde det rent etter hvert. Noen viste et bilde av en måte å øke luftfuktigheten i et terra her inne.
Det var satt en skål med vann i bunnen og så var det en fläkt som blåste rett ned i skålen.
Ingse- hur menar du med att mossan blir svår att hålla ren? Blir det mögel eller nåt annat? Har ingen kunskap om detta nämligen.
Tycker det är så fint att ha nåt dekorativt i botten. Kanske sten skulle funka bättre, vad tror ni?
Det blir bare lettere alger på glasset.
Jeg fjernet stener og epiweb veggen i mitt terra og har de fleste orkideene der montert, hengende på netting eller stående i nettkrukker. Å holde det rent er mye lettere nå.
Er det noen dyr der ,ser jeg det med en gang. Hadde plutselig masse småsnigler i mosen på Epiwebben og de klarte å spise opp blomstene på en orkide før jeg oppdaget dem.
Tror man må ta et valg og enten ha et terra som er "rent" eller gå for et som hvor man gjenskaper et naturmiljø, som f.eks Nordbergs fantastiske skap. Leser du innleggene her om det er det mange som har hatt problemer med sine terra. Smådyr, mugg, vond lukt og råtnende materialer for å nevne noen.
Usch då, låter inte bra alls. Blev lite skrämd av detta nu, kanske ska ta bort mossan. Har du inget alls i botten av ditt terrarium?
Det var ikke meningen å skremme deg
Har bare sånne "plastplater" som man kjøper til akvarier i bunnen.
Menar du sådana här
Känns spontant som att galler kanske är bättre så inte krukorna får stå i vatten som samlas i dessa platsbrickor. Fast å andra sidan är det ju lättare att tömma ut vattnet då
Men du kanske har andra plastplattor som ej samlar upp vatten?
Har noen som er perforerte, så vannet er i bunnen av terra og ingen orkideer står i vann. Renser bunnen ca. annenhver mnd. så det ikke blir alger der.
Hur rensar du den, hävertverkan?
Ruttnar inte mossan om man har den liggande där i blötan ?
Jag har gjort golv av sådana perforerade plastplattor som man sätter ihop till balkonggolv eller altan .Säljs med kanske 5 i varje kartong...man krokar ihop plattorna. Sågar dem så de passar i kanten.
Står som på fötter så det blir en reservoar för vatten under.....suger ( hävert ) upp vattnet till en hink när det blir för mycket. Sen kan man ju ha andra dekorationer ovanpå om man vill....mangroverötter att ställa krukor på t.ex.
Jag vet inte om mossan ruttnar, har ingen erfarenhet eller kunskap om det. Men ska nog prova på att ha nåt annat i botten. Vart kan man köpa dessa balkongplastgolv?
Den ruttnar ju i krukorna så man får plantera om.
K-Rauta eller annan byggbutik
Så ser golvet ut....blir det alger på så gnuggar jag bara med en svamp och vatten. Runt kanten utvändigt ( så inte man ser under golvet ) har jag klistrat en plastremsa som är avsett för kanten runt arbetsbänkskiva i kök t.ex.
Det där ser ju bra ut Jag ska fixa till nåt liknande så jag slipper oroa mig för merjobb med mossan och dess risker.
Min lilla djungel som jag noga dokumenterar. Försöka fota burken med jämna mellanrum och hålla koll på växterna.
Man blir lite blind och ser inte hur det växer. Men när man väl lägger bilderna bredvid varandra så ser man framstegen.
Nyckelord: terrarium
Riktigt snyggt ! !
Superläckert!
Mitt kontorsterrarium med inriktning på Peru habitat. Det innehåller utestlutande växter med härkomst från Peru och tre små pilgiftsgrodor (R imitator) som finns vilt i Peru.
Växtlistan är lång och det finns ett tiotal sorters orkideér i burken.
Ska försöka plantera in fler miniorkideér när det växt till sig lite mer.
Just det, hela bygget finns dokumenterat här:
http://www.pilgift.se/forum/viewtopic.ph...
Tråden om hur det hela fortskrider, och som kommer vara inriktad på växterna och grodorna är denna:
http://www.pilgift.se/forum/viewtopic.ph...
Underbart!! Jag är grön av avund...
Oerhört inspirerande!
Tackar!
Eftersom ni är växtintresserade kan jag lägga upp den aktuella växtlistan som burken innehåller.
Bromelior:
Neoregelia Tarapotensis
Neoregelia Atlantis
Orkideér:
Masdevallia kimballiana x ampullacea
Masdevallia herradurae (kanon miniorkidé!! har en i min lillburk som kommer blomma snart, den har 14st blommstängler)
Masdevallia sp (från Peru)
Masdevallia sp (från Peru)
Barbosella culcullata
Pleurothalis spec. Peru
Pleurothalis obovata
Platystele misera
Övriga växter:
Microgramma squamulosa (liten klätterväxt med riktigt häftiga blad)
Microgramma lycopodioides
Microgramma latevegans
Pleopeltis polypoioides (snygg ormbunkslik sak)
+ endel okända ormbunkar och mossor från Epiweb mossmixen
Kommer inhandla fler mini orkidéer för att fylla ut burken med, börjar dock bli lite trångt och om några månader så kommer jag bli tvungen att rensa ur misstänker jag.
Intressant och trevlig artlista du bifogade!
Du borde ha ett par Lepanthes arter i också! Jag har flera ovanliga från Peru som jag kan dela lite på i sommar...om det är intressant?
Mmmm väldigt fint!! Bra smak har du också....
supersnyggt! Är det mycket jobb med grodorna? Typ odla mat åt dem, mm.
Snyggt och intressant både växter och grodor.
Mvh
Mikael
Grodorna är mycket lättare än jag trodde de skulle bli.
Bara att ställa in lite burkar med hoppstjärtar så hittar de mat, eventuellt blåsa ut i terrariumet. Jag bor i Uppsala och har nära till en affär som säljer hoppstjärtar så jag har varit lat och inte odlat själv. Det är dock enkelt att odla hoppisar och när grodorna blir lite större kan man även odla små bananflugor.
Har några odlingar av hoppstjärtar som är nystartade och på ge hemma det är busenkelt att odla.
Man får dock vara noga med att stänga burken till grodorna och planerar man att ha grodor så bör man tänka ut vilken sorts grodor innan man sätter igång terrariumet. Alla arter har sina speciella önskemål.
Mina blir max 17-20mm långa så de är små rackare, man får passa så de inte kan rymma, komma iklämm eller till skada.
Jag tycker själv de är kanon eftersom de:
1. Är små och därför inte skadar några av växterna (inte ens de minsta).
2. Hjälper till att hålla efter endel småkryp, min art ska tillåmed kunna käka kvalster
3. Stör inte någon då de har ett lågt lockrop/sång som låter som ett lågt surrande/gnisslande
5. Ger liv till terrariumet, ett stort plus med pilgiftsgrodor är att de är dagaktiva (många grodor är ju annars nattaktiva)
Jag rekommenderar en titt på Pilgift.se för er som är intresserade. Där finns tips, trix och mycket annat om dessa djur.
Åh jag önskar att jag åxå kunde ha ett terrarium med orkideer å grodor
Är du intresserad så har jag faktiskt kvar en stor burk med skalbaggar som en kille från USA hade med sig till Sverige åt alla grodnördar här. Larverna och även skalbaggarna är perfekta som Pilgiftsgrodmat! Mycket små.
Har ju inte haft pilgiftsgrodor sedan 1995 men har kan inte slänga skalbaggarna. Har faktiskt kvar en burk med hoppstjärtar också!...som nog är från -93. Skrev en artikel om hoppstjärtar i Dendrobatid tidningen då nångång. Så vill du ha lite skalbaggar säg bara till!
Du kan ju slänga med en liten burk baggar när det drar ihop sig till växtbyte någon gång i sommar.
Rengjorde terrariet igår. Fick dessutom byta ut ekgrenen eftersom den gamla hade ruttnat igenom (höll i 6 år). Sen jag senast visade upp det så har jag bytt ut belysningen till två Osram Dulux kompaktlysrör på 55W var. Jag kör rören 954 som har färgtemperatur 5400K och Ra ≥ 90.
Få orkidéer som blommar just nu. En blomma på Maxillaria uncata samt knopp på Dinema polybulbon.
Nyckelord: Terrarie, Terrarium, Odlingsskåp
Ser lummigt och fint ut där inne.
Åh vad mysigt du har det i ditt skåp! En fröjd för ögat!
Ser fint ut. Nu har jag tagit mått för mitt första skåp. Ska bli spännande att komma igång på riktigt
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter