Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /
Skriv början av artikeln om växthusInlägg med växthus som nyckelord.
Var på Rusta och fick syn på detta. Skall montera i kväll, kanske bara skräp, vi får se
B=143, D=143 H=195 cm
Har perfekta platsen i trädgården där solen inte kommer åt.
http://www.rusta.com/se/vaxthus-p6230104...
Nyckelord: Växthus
Easy Mounted stod det på lådan, min minsta son fick hjälpa till då var det lätt. En lättviktskonstruktion så har bundit fast i ett päronträ och ett "staket" samt lagt tyng i ramverket vid marken. Har man inte liknande möjligheter är detta inget att satsa på
Tja, sommarkollo betyder mycket för många !
Japp sommarkollo i en plastpåse står på mångas önskelista
Strålande uppsättning och ser fram mot att se det live billigare än det vi blev förevisade i Dresden?
Faktiskt nöjd just nu men hur länge plasten håller vet man ju inte.
Såg vi nått sådant? Var väl för inomhus?
Jo vi får hitta en dag
Ja det kanske det var, betydligt mindre bara 30-40cm brett med humidifier och lysen
Vi skulle ju också gå på färsk vitmossa jakt någon dag
Fick bråttom i dag att montera en fläkt så inte grönsakerna kokas
Snyggt
Har läge funderat på detta med växthus och inte riktigt landat, tid, pengar och värme och landade i denna kompromiss på 2 kvadratmeter men för mig att det kul att säga till frun "jag går ut en stund i växthuset"
Har köpt ett likadant på Rusta, ska sätta upp det på balkongen. De hade ett likadant förra året fast till ett mkt högre pris så det här får ha vilken kvalitet det vill känner jag. Lycka till du med!
Va kul med placering på balkong. Detta köp har givet många idé. Om det visar sig att PVCen har dålig kvalitet så bygger jag ett likadant i kanalplast och spara (sågar av) så bara hyllorna med ställning är kvar och återanvänder. Har en sån där termometer och hygrometer som även visar max och min. I dag med gassande sol var maxtemp 30 grader och med den kraftiga fläkt jag har tror jag inte det är ett problem
Oled: I Vilket läge står ditt placerat? Har inte packat upp mitt än det har stått i ett hörn 2 månader nu men undrar ifall man endast kan rulla upp plasten på ett enda ställe, inga fler ventileringskanaler ? Kan bli varmt på min balkong har ingen tillgång till el där så flekt är inget alternativ,,, får fundera ut nåt bra,,,,hmmm
Jag har placerat mitt i den skuggigaste delen av trädgården men ändå skall jag köpa skuggväv
Nej inga venthål uppe men lite öppet vid marken och med min kraftiga fläkt blir det luftomsättning
Oled: Vart köper man skuggväv?
Jag har köpt på Plantagen. Ett grönt väv. Köp inte det som man skall täcka över planteringarna med utan köp för växthus. Har läst på hemsidor och de flesta påstår där att de har. Det jag köpte var på rea från 99 till 30 kr för ca 5 kvadratmeter.
Det har ju varit ett och annat växthusbygge här i sommar på OP, och även jag fick tummen ur innan hösten kom... Mitt bygge har tyvärr varit allt annat än smärtfritt, allt som kunnat gått snett har nog också gjort det (man får visst vad man betalar för), men så idag blev det till sist satt på plats!
Jag började med att gräva ur grunden, och stötte då på berghällen, vilken tyvärr var väldigt ojämn. Jättebra för dräneringens skull, men mindre bra för gjutningens skull. Så när hällen var rengjord la jag lite dräneringsrör på markduk i ett dike ut från markytan, sedan dräneringsgrus och frigolit. På frigoliten la jag mer grus, och lite sättgrus, sedan marksten och sand mellan fogarna.
Det blir nog inte många dagar med orkidéer i det i år, men står det kvar efter vinterns påfrestningar hoppas jag på en växthus-säsong för orkidéerna under nästa år!
Nyckelord: Växthus
Det kommer de att uppskatta nästa år, orkisarna! Kul projekt!
Tack Xara, jag hoppas det inte brakar ihop under snömassorna i vinter bara
Eftersom du inte tycks ha det i drift i vinter så måste du sätta en ordentlig stötta som stöd under nock-profilen annars kan det hända tråkiga saker när blötsnön kommer. Lycka till!
Ser fint ut, bättre sent än aldrig
Tack för tipset, bolebo, här finns gott om möjliga stöttor att såga till
Det ser veldig bra ut, Annika!
Andra råd och tips som ni vill dela med er av mottages tacksamt!!
Nyckelord: växthus
Jeg har akkurat bygd et drivhus på 10 kvm og fort skjønt at det er ikke så enkelt. Jeg har et veldig stort vindu i bakerste vegg og et automatisk takluke. Når det er sol ute, temperaturen kan komme opp til +54 C der inne. Åpner man alle takluker og dører, går det ned til +30 og et veldig lav luftfuktighet. Uten portabel AC ville jeg ikke ha klart meg. Med AC der inne som har en slange som leder ut varmt luft, har du alle vindu og dører lukket. Mindre fare for å få skadedyr der inne, mye høyre luftfuktighet og bedre klimakontroll. Jeg har en Matsui AC som funker som vifte ellers og når temperaturen kommer over +28 så slår den seg på. På natta har jeg varmeovn koblet til automatisk termostat som slår seg på når temperaturen går under +16. Ellers har jeg på et stort tårnvifte på hele tiden og en Hydrofogger koblet til et 70 liter vannbeholder. Luftfuktigheten holdes over +70 hele tiden. På natta er fuktigheten veldig høy uansett. Du ma ha god fundament. Min samboer tok gode 2 uker å bygge opp fundamentet. Grave ca 30 cm ned i bakken, fylle på med subus og sand, legge over isoleringsplater og ugrasdukk og til slutt legge steingulvet (hos meg er det 30×30 cm steiner over hele gulvet. Husk å legge dreneringsrør under gulvet for hvis du skal vanne der så må vannet ledes ut eller får du ustabil grunn og ujevn og hele konstruksjonen kan ha skade av det. På denne måten holder du også insekter og annet ute og har en veldig god isolering i gulvet. hvis du har dobbeltlags polycarbonat plater så burde du tette alle kanalene med silikon på toppen slik at du får ikke insekter, sopp og algevekst inne i platene. Du finner flere tips også på www.willabgarden.se.
Når det kommer til skygging har jeg følgende (skal legge bilder senere): 6 hyllevinkler (L-formet rustfrie metall vinkler) festet 3 på toppen av huset og 3 på det ene kanten. Dette gjøres for at det skal være ca 20-30 cm avstand mellom skyggeduken og drivhuset for at luften fungerer som isolasjon. Gjennom hullene på toppen av vinklene er trådd rustfri wire. Skyggenettet som kan være vannlig grønn skyggenett aller hvit fiberduk festes som en slags gardin med gardinringer til den wire på toppen av huset og legges slik at den går over den sidewire. Det blir en slags gardin som du kan dra til side når det er skyet. veldig enkel og billig metode.
Jeg har mine Catasetinae og Dendrobium der inne for jeg synes at det blir veldig varmt alikevel og masse lys (jeg har mitt hus i full sol) som de kan utnytte. Når det blir kaldere så flytter det inn og Neofinetia, Dracula og annet kaldvoksende flytter ut i huset. Nå er de kaldvoksende ute på et skygget sted. Som sagt, bilder kommet
Tack så mycket för ditt svar Olga! Bra idéer! Jag har också funderat mycket kring alger/diverse patogener, och även mycket om temp/luftcirkulation. Så här har jag planerat mitt, hittills... men det lär bli justeringar under resans gång som vanligt.
Hålla rent/patogener:
Mitt hus kommer med härdat glas, så jag behöver inte oroa mig för att täta kanalplastskivorna. Jag valde att ställa växthuset på betonggrund med betonggolv. Betonggolvet blir stabilt och även lättare att hålla rent och desinficera. Jag klurar fortfarande på bakvägen... den är murad, och jag vill ju kunna försluta betongblocken på något vis, men helst med en klarlack så den fina muren bevaras. Någon som vet vad jag skall använda?
Temperatur:
Jag odlar ju svalt, så jag placerade växthuset på en väl skuggad plats i nordöstläge. Endast morgon/ förmiddagssol når fram oskyddat. Berget och en tjock mur skyddar den varmaste delen på dagen och träd skuggar på eftermiddagen. Jag valde även att gjuta en 20 cm hög betongmur på betongplattan som huset står på. I muren har jag satt in flera (8 st) ventiler hela vägen runt om, tanken är att svalare luft kommer in där och varmare luft slipper ut genom takluckorna genom självdrag. Jag beställde en extra taklucka så det blir tre totalt. Två luckor i det intemediära delen och en i den svala delen (temperaturzonerna delas av med en glasvägg med skjutdörr inne i huset). Men för att bli av med varmluften snabbare installerar jag även en kanalfläkt i en av ventilerna i den svala delen för att dra in ännu mer sval luft. Jag har även an portabel AC som får jobba extra varma dagar. Så blir det en stor cirkulationsfläkt i varje del också. Ytterdörren kan också lämnas öppen vid behov då jag har en nätdörr till den.
Skuggväven som ligger på beställning har aluminiumremsor insydda vilket gör att det inte bara skuggar (som vanliga nät) utan dessutom reflekterar solljuset och därmed hjälper till att hålla värmen nere. Men till dess att den kommer får jag improvisera lite... ja, lägg gärna upp bilder på din lösning Olga!
Fukt:
Jag kommer sätta in ett regnsystem, det avger små droppar som en fin dimma (60 microns) som kan hjälpa till att hålla uppe luftfuktigheten. Jag kommer att ha två system. En pump som driver bevattningen till pleurothalliderna i den svala delen, och en annan som fungerar indirekt (sprutar inte direkt på plantorna) som istället är kopplad till en hygrostat och sätter igång om luftfuktigheten i huset faller.
Ohyra:
Skall man försöka sätta någon slags nät på takluckorna? Hur gör man då med de automatiska lucköppnarna? Jag har beställt snigeltejp (koppar) som jag kommer att sätta på tröskeln och alla bordsben, och myrhotell på golvet... Vad mer kan man göra i förebyggande syfte?
Hur gör ni??
Jag har absolut inga råd och vill bara säga att jag är så djupt imponerad över era fantastiska projekt och ert tänk i allt detta!! Bra jobbat, tjejer!!
Jag använder vanlig vit väv som man har till att lägga över växter ute som skuggväv. Som Olga ser jag nu. Det funkar bra men de har olika kvalitet, endel förstörs efter ett par säsonger. Ohyra har jag aldrig haft problem med. Sniglar har kommit in till paprikorna, de kan man jaga i mörkret med ficklampa. Har ett 12 kvadratmeters växthus med tre luckor. Automatiska öppnare fungerar bra,
Tack Nenne! Ja det tar en del tänkande att planera... men det är en del av det roliga.
Tack Alf, skönt att höra att du inte upplever att ohyra och sniglar har varit ett större problem. Mitt växthus står som sagt på en naturlig plats, det finns gott om sniglar, myror och allt möjligt runt omkring, varför jag vill vara smart med så många förebyggande åtgärder från början. Men jag får införskaffa en bra ficklampa och jaga sniglar på nätterna jag med.
Jag får säga som Nenne, har inga tips, men vilka fantastiska projekt ni ger er på!
Det finns kanske inte lika många arter av marodörer här uppe i Hälsingland, t ex har vi sluppit mördarsniglar hittills. Men de grå sniglarna gillar också t ex chili o paprika. De kryper på stengolvet och även på glasrutorna. Ser man slemspår eller gnagda blad får man ge sig ut på jakt. Fälla har inte fungerat. Förra sommaren som var sval var det inga problem, året innan var det många. så jag räknar med fler i år då sommarvärmen verkar bli bättre i år. Orkidéerna har klarat sig bra då jag undvikit placering mot glasruta. Har haft flera stora Dendrobier på golvet utan att få några skador. Jag har ca 50 orkidéplantor på bänkar och ca 20 utomhus. Mitt största problem utomhus har varit småfåglar som plockat ur vitmossa ur krukor. Nu har jag inte längre så mycket mossa kvar i mina krukor då jag upplever att det lätt blir för geggigt. Har återgått till bark och kokosblandning.
Alf: I Bohuslän har vi gott om mördarsniglar, svarta sniglar, snigelsnäckor... svarta myror, röda myror... ja du vet. Tanken var att mota dem i grind INNAN jag får in dem så att säga. Koppartejpen skall vara ett giftfritt sätt att slippa sniglarna då de får en liten stöt och inte tar sig över barriären, hoppas innerligt att det funkar som lovat. Jag tycker lite som du om vitmossa. Antingen för blött, eller svårt att blöta igen när det fått torka lite för mycket, och geggigt när det bryts ner. Jag har valt att gå över till bark och vulkanstensblandning, alternativt ren vulkansten eller korksubstrat.
Jeg har ikke opplevd noen problemer med ohyra på ingen av de som er i drivhuset eller står ute. De er faktisk bedre enn de i terrariet eller i huset Der ute har de sine naturlige rovdyr i tillegg. Og hvis som du sier, huset står ikke på bar bakke så er det ikke et stort problem. Men for meg var det viktig å ha et mer lukket system, så jeg har bare et takluke som jeg ikke åpner og da er det mer tropisc der inne. Fuktigheten forsvinner veldig fort gjennom vinduer og dører. Og har du en AC der inne så er ikke effekten bra med åpne luker. Men du får erfare det selv. Jeg skjønte fort at det var ikke nok med bare skygging og jeg får ikke kjøleeffekt av å bare åpne alt. Nå er det skyet her på Ås, mine skyggegardiner ar trukket til side og inni huset er +24 C og RH på 89 %. For dine kaldvoksende er dette kanskje en maks temperatur, men hvis solen kommer bare litt opp for noen minutter så har du tilnærmet +30 der inne. Hvis du har alt lukket som en slags stort terrarium så har du bedre kontroll over alle faktorene. Men jeg vet ikke hvordan regnsystemet vil funke så du får sikkert andre erfaringer. men der hvor plantene kommer fra regner mest på natta når stomata til orkideer er åpne ( orkideer er fakultative CAM planter). Så viktigst er at de har det fuktig på natta for på dagen lukker de spalteåpningene.
Og forresten, hvor kommer til å bli av alt det vannet som renner ned på gulvet? Masse vann hver dag må jo ledes bort og ut fra huset. Du vil ikke ha masse vann på gulvet hele tiden. Skal du legge et rør i gulvet? Som et slags bad? Da må gulvet hele litt på skrå mot sluket.
Att odla i ren vitmossa i växthus eller skåp kan vara knepigt då mossan är starkt vattenhållande och även drar åt sig fukt ur luften. På fönsterbrädan är förutsättningarna desto bättre.
Ska bli spännande att följa ditt växthusprojekt valkyrie
Tack Olga för att du delar med dig av dina erfarenheter. Ang. dränering så har jag en 2 meter lång dräneringsränna (med brunn i ena ändan) nerdjuten i golvet som sluttar lite svagt in mot den. Om man bedömer hur den funkar när det regnar, som vi ju redan kunnat testa... typisk svensk sommar... så funkar den väldigt bra!
Lasse: Tack! Jag återkommer med uppdateringar om bygget. Profilerna går upp nu... spännande!!
Ha! Nu så!! Jag har klurat färdigt på en sak till... Fick tag i en helt osynlig produkt att spreja på betonggolvet och den murade väggen som skall skydda mot mögel, patogener, virus och allt möjligt elakt. Det håller i 4 år, sedan får man spreja igen. En relativt ny produkt de använder på sjukhus tydligen. Anti-fungal/ anti viral spray någonting... Vet tyvärr inte vad märket hette, fick det av målaren, men hoppas det funkar!
Fantastisk John. Var finns du? Orkisar ute i växthus är inte tänkbart på mina breddgrader.
Vilken härlig syn!
Mvh
Mikael
Wow, riktigt vackert!
Härligt att se en så fin samling V/A
En njutning för ögat!
Underbart!!
Helt underbart!
Denna helgen har jag flyttat in de flesta orkideerna från växthuset till fönsterkarmarna. Kvar i växthuset finns bara de mer 'köldtåliga' plantorna, som Coelogyne cristata och cymbidierna. Inatt var det drygt två minusgrader utomhus och precis på nollan inne i växthuset.
Den ena cymbidien har två stänglar med sammanlagt tretton knoppar på gång. Jag hoppas den kan vara i växthuset tills blommorna slår ut och jag kan ta in den i värmen. Jag ska INTE göra om misstaget att ta in den för tidigt och riskera att knopparna ramlar av...
Nyckelord: fönster, växthus, odlingsplats
Oj har ni så kallt där nere...hoppas få se bild sen på en fin cymbidium
Där inne skulle man kunna övervintra även om man inte har klorofyll i venerna !
Och näringen skulle bli några lådor gott rött vin.
+ en bit ost Berrak
100 kg ost bolebo
Ser ut som et drømmeslott
I varje fall är el-räkningen en dröm Ingse, - en mardröm. Bättre att tänka på ost och vin.
De rike de kan och de fattiga försöker
Oj vad läckert! Hur stort är växthuset? Hur värmer du det? Kommer ha våta drömmar om ditt växthus!
Jag som tycker mitt vivarium är ganska stort (4-5 kubikmeter)...haha
Oled: Du har så rätt och jag försöker så gott jag kan.
PontusGBG: Växthuset är ca 85 kvm, brutto, tornhöjden ca 7 m upp till vindflöjeln i toppen. Basvärmen kommer från två värmepumpar som räcker om vintern är "normal". 2010 var ett besvärligt år med ned till - 25 grader och då krävs tilläggsvärme i form av byggfläktar och fotogenkaminer.
Ett vivarium på 4-5 kubikmeter är väl stortI Många små plantor får du ju plats med.
Jeg er sikker på at det er verdt hver krone det koster å holde det i bruk.
Min el-räkning steg med 65% i forhold til "normalt", men lykken det er å gå ut på verandaen, med "strålende sol", +24c og lett bris, gjør at det er verdt hver krone
Ingse! Precis så är det. När en orkidé man haft sedan den var en liten fröplanta kommer med sin första blomma, då är alla besvär och kostnader som bortblåsta. Det är detta som kallas passion.
bolebo: har du bygg själv? vad jag minns så har du använd kanalplastskivor? Är det Aluprofil i stummen ?
Ja, jag har ritat och byggt det själv. Med hjälp av familjen och en god vän som ställt upp när det behövts ett par extra händer. Ursprungligen byggde jag det i trä men det krävde för mycket underhåll så för några år sedan började jag bygga om det med aluminiumprofiler. Eftersom det är så stort har jag använt samma profiler som man har till yrkesodlingar för att tåla snötrycket och det känns bra en sådan här vinter. Taken är i 16 mm polykarbonatplast med 4 skikt. 2 väggar (mot grannarna) är i samma material. De 2 övriga (mot trädgården) är av isolerglas, också 16 mm.
Mycket fantastiskt har jag sett även här på OP, men detta!! Du har väckt en dröm inom mig, att en dag göra något motsvarande,,, och ha råt att värma upp det. Tack även för den inspiration du ger mig
Sååå häftigt!
Åhhhhh! Vad underbart att ha möjligheten! Drömmar föds och önskelistan förlängs! snälla, kan du inte plåga mig lite ytterligare med en bild inifrån ditt "odlingsskåp"
Tack för alla glada tillrop. Oled och alla andra; Ni är välkomna att titta in till våren när man törs ge sig ut på vägarna igen. Slå en signal så jag är hemma (det brukar jag vara) tel.nr och e-adress finns på min presentation.
Elaka de Hex: Bilder kommer men det är fortfarande en del inredningsarbeten som inte gör sig på bild, dessutom är belysningen i "vinterläge" dvs, lågt ner över plantorna vilket ytterligare fördärvar fotomöjligheterna.
På med solglasögonen och ut med solstolen, där ser det ut att finnas bra med ljus. Perfekt för vintertrötta själar. Jag ska definitivt försöka titta förbi i vår - ser väldigt spännande ut.
Vilket fantastiskt relax-hus för både människor och växter!! Och ändå ser vi ju "bara" utsidan på fotot i vinterskrud!! Är lika nyfiken på insidan som Elaka de Hex!!
Har du ett litet "tornrum" i lanterninen eller fungerar den endast, som utsmyckning m. extra ljusinsläpp och takhöjd?? M.v.h. L8!
Bolebo: Stort tack för inbjudan, skall hålla det i minnet
L8-Rinkabyholn: Den lilla delen högst upp rymmer en fläkt modell kraftigare för ventilation främst vår och höst om jag inte vill öppna takfönstren. När den används så finns det luftinsläpp längs marken, på så sätt slipper jag kallras vid dessa tillfällen.
Se upp med snön. Snö är tungt.
Det var en gång ett växthus på 6 500 m²……..
Där dom odlade tomater…..
http://www.olandsbladet.se/index.php?pla...
Ej ej ej vilken katastrof, hoppas han är försäkrad
Vi har hållt på att leta efter ett hus på landet ett tag och gått på lite visningar. Nu har vi hittat det perfekta objektet som en bonde äger och som vi ska få köpa av honnom så snart han har styckat av lite mark Får tillgång till gården efter den 5de juli. Vi ska då börja grejja med trädgården så snabbt som möjligt. Min fråga till er är nu: Är det någon som har ett växthus att sälja eller tips på ett bra ställe där de har fina växthus till bra pris, antingen på nätet eller i Örebros närhet.
Nyckelord: växthus
Totalu AB i Jonslund, Västergötland. De gör jättefina växthus med samma profiler som yrkeshus vilket innebär att de tål snölaster och andra påfrestningar till skillnad från många klenare hus på marknaden. Kostar mer men är " hus för alltid". Gå in på deras hemsida och kika. www.totalu.se
Vårat är härifrån
classicum.se har fina växthus också .
geodesic-greenhouse-kits.com har ett anorlunda hus
Men inget av dessa alternativ är ju speciellt billiga.
Vad ska du ha växthuset till "ska du övervintra eller bara ha på sommaren?"
Ett alternativ är att bygga en stomme av trälister och klä med byggplast de första åren.håller 3-4år.
Viktigt det Niklas-73 skriver men jag vill tillägga att ska vintertemperaturen vara 10+ grader krävs 16 mm isolerskivor eller isolerglas. I tak föredrar jag isolerskivor. Annars blir uppvärmningskostnaderna synnerligen kännbara (de räcker till ändå).
Det är kul att bygga växthus! Lycka till.
www.skanskabyggvaror.se har växthus ganska billigt om det är det man är ute efter. Men dom går ju bara odla i på sommarhalvåret.
Tack för alla tips. jag ska koll aalla sidor Jag ska inte ha växthuset som övervintring utan använda det som sommarstuga åt orkisarna och så kanska odla lite annat där i också. Vad kan man odla tillsammans med orkisar i ett växthus? t ex tomater?
Jag blir nyfiken på svaret på din fråga om tomater. Jag trodde att de var svåra att kombinera med blommande växter, men jag vet inte om det stämmer, minns inte varifrån jag fått det.
Sommartid står mina tomatplantor i svarta spannar vid en solig vägg, men I höstas fick ett par av plantorna flytta in i växthuset, för att de sista tomaterna skulle mogna.
Nu har jag inga blommande orkidéer därute, men väl en hel hög pelargoner och jag kunde inte se att dom tog nån skada. Ananrs är det väl dom mognande tomaterna som avger mest skadlig ämnen?
Tomater avger etylengas som gör att plantorna blommar över fortare men har man ett väl ventilerat växthus så ska det inte vara några märkbara skillnader.
Ha inte tomatplantor tillsammans med dina orkidéer. Tomater bär ofta/alltid? på virus och vid kontakt genom att man tar på båda växterna utan tvättat sig noga eller via ohyra och så kan skadan vara skedd. Tidigare såg jag att någon rekommenderade tobaksavkok som bot för en skadad planta, detta är ett GARANTERAT sätt att smitta sina plantor med tobaksmosaikvirus. Jag brukar inte låta rökare ta i mina plantor. Virusskador syns oftast inte förrän efter en längre tid genom att plantan tappar ork och olika missfärgningar syns på bladen, streck, ringar eller ojämna fläckar. Det finns en hel del litteratur i ämnet.
Ok det låter så klart inte bra. Bara att välja helt enkelt vilken sorts planta man vill ha i huset... antingen orkisar eller tomater. Hur är det med andra plantor då? T ex chili och paprika? Citrus planor (utan frukt) , gurka mm.
Solanum (potatisväxter) växter är generellt suspekta vad gäller virus. Paprika och chili såväl som änglatrumpeter tillhör solanacéerna och är inget bra sällskap för orkidéerna. Gurka, vet ej. Citrus är troligen inte värre än andra växter omkring oss. Något vill man ju ha tillsammans med orkidérna men man måste tänka på odlingshygienen. Se Mikael Gustavssons serie.
PS. Ang. ursprungsfrågan: på blocket finns en del beg hus som duger till sommarhus. DS
Om Du orolig för att plantorna ska smittas av tobaksmosaikvirus så får Du det
jobbigt, det finns många typer av plantor att se upp med i så fall.
http://healthyhomegardening.com/Disease....
Man ska nog inte vara alltför paranoid när det gäller virussmitta, ser man till att plantorna
är starka och välmående klarar plantan att hålla viruset stången.
Woooouhooo!
Ett orkidéslott!!!
vill ha
Ett sånt vill jag också ha!
Et lite" skap" med uenderlige muligheter .
Hvor stort er det ?
Det var ett rejält "odlingsskåp". Så mysigt det ser ut
Jag har varit där, minst lika fint inuti !!
Bruttoytan är 85kvm fördelat på 4 olika temperaturzoner. I tornet är det för tillfället ingenting, från början var där ett epifytträd men ålder och röta bröt ner det, något blir det väl med tiden. Tornet är ca 6 m högt.
Så egentlig kan du starte en feriekoloni for våre orkideer ?
(Jeg trenger noen som kan ta vare på mine 150 vandaer når jeg har ferie )
Ingse: det är nog säkrast att du vårdar dina vandor själv. Jag har ingen framgång med dem. Hade ihjäl några innan jag slutade med dem.
Vilket underbart växthus, var har du detta?
Hej Tommy. Det finns i Älmhult men är inget IKEA-skåp. Dock har det varit ett oändligt skruvande
Inspirerande att se! Är det köpt via Willab Garden?
Wonderful - använder du det på vintern?
Om ja - med vad.
12 +13 Huset är ritat och byggt av mig med profiler för yrkeshus. Jag odlar orkidéer året runt i det, värms med 2 värmepumpar som i huvudsak klarar uppvärmningen.
Et fantastisk flott veksthus! Håper vi får flere bilder herfra fremover
Detta var jo helt fantastiskt! Har du byggd det själv ? ser ut som kanalplast, är det ? Kan du berätta om själva konstruktionen ?
Kan du visa foto inne ?
15 + 16 Det kommer mer senare, lågsäsong för blomning. Tornet är klätt med 16 mm kanalplast av klar polykarbonat. Den lägre delen har tak och 2 sidor av samma mtrl (risk för fotbollar och dyl. De två sidorna som är mot vår tomt har 16 mm isolerglas. Väggar under mark är betonghålsten. I övrigt är allt i aluminium.
Hur gör du med uppvärmning, eller du har bara "snödrottning" ?
Ha ha, nej du oled, 2 värmepumpar och en rejäl elräkning kan göra underverk med vårt klimat. Snödrottning finns plus andra kallväxande. hela spektrat finns utom riktigt varmväxande.
Oh, vilken dröm! Jag tror jag hyr in mig som trädgårdstomte, eller snarare växthustomte där
Helt underbart, växthus. Hur klara du det när du reser bort en längre tid?
Hej Truls.
Det blir lite besvärligt men jag är ganska lokal av mig, är sällan borta mer än 2-3 veckor och då fixar min fru eller en kompis som också är drabbad av den här åkomman det. Vissa plantor (cattleyor, laelior, dendrobier och en del andra) klarar sig i om de är väl genomvattnade i periodens början. Värre är det med Masdevallior och odontoglossum de behöver tätare tillsyn.
Ett "stort" växthus är stabilare klimatmässigt än ett litet och därmed lättare att sköta.
Du har verkligen ett fantastiskt växthus bolebo.Ett av dom bästa jag sett för ändamålet
Har inte koll på alla i Europa men är det det finaste privata? Jag tror det
Förtjusande Tommy! Skojigt med en pratglad kisse också! Jag förstår bara inte hur du hinner med att vattna alla de där vandorna?! Fast du kanske vattnar alla i samma vatten och inte byter mellan varje planta? Men då undrar jag hur du gör med nyinköpta plantor? Jag isolerar alltid nyinköpta plantor själv så att jag inte riskerar de jag redan har ifall det skulle dyka upp något dolt fel på nykomlingarna som inte märks förrän efter ett tag.... Trevlig dag önskar jag dig o övriga OP:are - nu har jag en pratglad gris som vill gå ut så jag måste slita mig härifrån ett tag! hihi
Mycket imponerande, speciellt de blå vandor Sonja är helt otroliga!
Inte har det blivit glesare sedan jag hälsade på senast!
Hääääärliga filmer Tommy!!
Snyggt Tommy! meen Vanda mariea???? måste du ändra.
Masse flotte planter, imponerende!
Hej Annette
Inte Vanda marie där sa jag nog rätt men vanda curvifolium och miniatum.
Tommy, Annette syftar på Phalaenopsis mariae som du nämner som en Vanda.
Tack för att vi får titta in i ditt paradis!
Vilka härliga blommor och vad många. Det måste ta tid att vattna dessa.
Fint Tommy
Men vad ser jag ! ! Odlar du pelagoner osså ?
Ja Hannah du förstod vad jag menade!
Hmmm. Hade det inte varit lättare om allt hetat Vanda?
Jag var i Brasilien för en del år sedan Det växte orkidéer överallt så folk brydde sig inte
En dag ville min brasilianska kompis visa mig en växt som han var väldig glad och stolt över
Han visade mig en geranium som hans farföräldra hade haft med sig från Tyskland för över 100 år sedan
En vanlig röd pelargon
Så kanske din pelargon er speciell den också ?
Helt otroligt!!
Vi kanske skall börja byta med dem, en pelagon mot ett stor Vanda
Spännande tur! Underbar med att ha berättelsen tillsammans med "motion picture"
Ja, Picasso säger tydligt "The End"
Otrolig Vanda-djungel! Tack för turen.
Vilken samling! Gullig katt Är det en Ocicat, bengal eller..?
Riktigt kul att se Tommy!
Wow vilken samling du har, verkligen kul att fått slänga ett öga i ditt växthus
Hej
Tack ska ni ha!
Jo, katten är en primärhybrid på Bengal x Ocicat = Cheetoh
Varmt tack för "titten" in i din ljuvliga "Vandaskog"! Helt fantastiskt!!
Vad vackert du har det i "Vanda rummet", tack för att jag fick kika in!
Tusen tack Tommy för turen i dina vackert orkidésmyckade växthus!
Puff till T.jonsson, ny här på op. Han har några vandor. Kan länka vidare till en som har några fler, Tommy. Lycka till Thomas.
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter