Inlägg med blomning som nyckelord.
Jag har en Cattleya som jag haft i över 20 år. Köpte den billigt för den var överblommad, När den var nyköpt delade jag den för den var ganska stor, och det hämmade säkert omblomning för den blommade inte förrän efter kanske 10 år.
Andra blommningen kom kanske två år efter första och sen blommade den regelbundet varje år men med endast en blomma.
För några år sen planterade jag om den för första gången på många år. Mycket av rötterna var döda som jag klippte bort, och jag var lite rädd för att den inte skulle överleva, men den fortsatte växa och blomma varje år, nu med två blommor.
Men de senaste två blomningarna har inte blivit något. Föra året två knoppar och nu senast satte den fyra knoppar.
Men efter månader med knoppar som inte blommar ut torkar knopparna bort.
Jag vattnar som jag alltid gjort och den får bra med ljus.
Vad gör jag fel?
Bifogar bild där två outvecklade knoppar, men som börjat gulna, och en helt uttorkad knopp.
Det du menar är knoppar är så kallade knoppskidor. Om man får knoppskidor så är chansen större att plantan blommar, men ingen garanti. Ibland uteblir det. Sen är det också så att vissa Cattleyor blommar efter en vila, och då i en torr och vissnad knoppskida. Andra utan vila, så det varierar. Det låter dock som att din planta blommat utan eller med kort vila förr, så något kanske inte är optimalt. Har du en genomskinlig kruka så du kan se om rötterna är friska? En stark planta är viktigt för blomning. Annat som hjälper till att locka dem att blomma är en torrare vila, tillräckligt med ljus, samt ibland även temperaturskillnader mellan dag och natt.
Tack för förklaringen. I det som tydligen kallas knoppskidor har det alltid börjat bildas knoppar; avlånga, droppformade, men de som torkat är helt torra; bara ett tunt "fnas". I de två knoppskidor som fortfarande inte torkat har det sen jag postade min fråga börjat bildas något som ser ut som en liten tillskrynklad blomma, dvs inte den avlånga mer kompakta droppformen jag sett förut på både senare torkade och senare utslående knoppar. Så vi kan hoppas på att dessa slår ut och inte torkar.
Det som förvånar mig denna gång är att den står med knoppskidor och ingen som helst utveckling på några månader.
Jag har den planterad i en svart plastkruka så jag kan inte se rötterna. Men som jag nämnde så planterade jag om den för ett par år sedan och då var det inte mycket levande rötter kvar. Men jag är ganska säker på att de har återhämtat sig bra, eftersom plantan lever och frodas, och har greppat fäste i jorden, när den som nyomplanterad behövde hållas på plats med bonsaiståltråd. Den har också skjutit nya bulber sedan dess.
Som tur var hade du rätt. Fram till nu har den aldrig haft mer än två blommor, och aldrig mer än en blomma per bulb. Och nu ser den ut såhär!
Mina 2 Cattleyor BLC Haw Yuan Perl Beauty blommade fint de första 1 ½ åren man har nu inte blommat på ett par år. Vet ej varför. De växer på och det kommer nya skott ganska ofta. De står under uppochner-vända cylindervaser på stora fat med vatten på för att uppnå 100% luftfuktighet. Varmt blir det också av växthuseffekten. De står i söderfönster med lite persienner under april - augusti. (En hel del direkt solljus ändå.) Nu i september har jag dragit upp persiennerna helt. För att få över vaserna lätt har jag bundit in bladen lite. Jag provade att låta dem stå utan vaser och med inbindningen borttagen men då skrumpnade bulberna ihop och jag satte på dem igen efter ett par månader. Jag planterar om dem med 1½ års mellanrum. Jag planterade om dem i våras. På vintern får de extra ljus från växtlampor.
Jag kan bara bidra med deltagande . De flesta av mina Catts vill inte heller blomma och jag begriper mig inte på mekanismerna, även om jag läser på och testar råd & dåd (fast ibland med katastrofala följder ). Och sedan plötsligt 'händer det', vilket kanske är anledningen till att jag fortsätter att harva runt med Cattsen: när det vill sig, är det heeelt obeskrivbart...!! Ledsen att jag inte kan komma med något mer konkret .
Även Cattleya är knepiga, kan blomma och blomma och sedan ta paus, du verka göra allt rätt så ha tålamod dock ska du inte av princip plantare om var 18:e månad utan bara när det är nödvändigt, min åsikt
Du kan inte ha 100% luftfukt hela tiden . Det är ok på en del av dygnet men blir det 100% RF så stoppas växtens cirkulation. Ingen vätska kan avdunsta vid mättad luft och därmed kan inte växten ta upp nödvändiga näringsämnen. Det är viktigt med temperaturskillnad mellan dag och natt på min 5 grader C, gärna mer. Dessutom behöver de rörlig luft omkring sig. Orsaken till att de skrumpnade när du tog bort cylindrarna tyder på att rotbildningen var skral. Många orkidéer mår väl av att det råder en viss brist på vatten. Då måste de prioritera rotbildningen. Om du använder medelgrov tallbark (10 - 20 mm) så behöver du inte plantera om så ofta. Röllke säljer en Pinjebark från Indonesien som håller i 4 - 6 år vid normal odling. Omplantering innebär alltid att man stör växten och blomning kan utebli.
Den slog ut sin blomma igår, om det nu inte är en sådan som slår ihop blomman över natten & öppnar igen när det blir ljust, för då kanske den redan varit utslagen när den anlände i fredags efter 5 dgr i mörker under Schenkers hantering.
Det är en sådan där rackare som blommar upp & ner! Den är pytteliten & har en bleklila eller kanske grå undersida på läppen med prickar på. Just nu har jag kastat ut de små liven på balkongen för att få lite fukt & svalka i regnet. Jag hoppas att jag har energi nog att hinna fota blommorna på de som blommar innan de slutar för den här gången. De minsta blir rejält besvärligt, det blir mellanring på stora kameran...
Nyckelord: Restrepior, Restrepia tsubotae, nyanlända, blomning
Ja, nu börjar plantorna vakna till liv här hemma!
Phal. tetraspis köpte jag från MÅ i början av dec med stängel, den blommar nu med härliga, ojämnt markerade blommor
Phal. corningiana höll jag nästan på att mörda vid förra årets blomning då jag höll den för torr, i år har den två stänglar och verkar få åtminstone 3 blommor, riktigt maffig blomma i år! Inköpt från Schwerter hösten -12
Phal. violacea var Sumatra köpte jag från Schwerter i höstas, riktigt fin planta, violacea gillar jag verklige, lättsamma och blomvilliga, och inte alltför stora
Nyckelord: blomning, Phalaenopsis tetraspis, Phalaenopsis corningiana, Phalaenopsis violacea var. Sumatra
Vilka underbara Phallar! Grattis till dem!
Violacean var extra vacker, men tetraspis med sina små röda fält är också speciell!
Tack Ja, jag gillar verkligen violacea, hoppas min 'Deep blue sea' börjar växa till sig och kan börja tänka på blomning åtminstone nästa år, ska försöka få tag i en snygg alba variant och en vanlig coerulea så jag har hela färgspannet Glömde förresten tillägga att alla givetvis doftar gott
Väldigt fina och kul med väldoft! Min corningiana har en väldigt kryddig stark doft, inte så blomlik .
Grattis, vilken härlig blomprakt! De är alla jättefina.
Grattis! Fina allihopa Det ä så härlig tid nu massor med stänglar och knoppar
Japp, nu är det dags, den började öppna sig i fredags...Det måste ju bara vara min läckraste orkidé hittills!!
Nyckelord: Catasetum x altaflorestense, blomning, stängel
Men kolla, vad läcker! Skulle vara kul att se fler bilder på den
Håller med Annika! Vilken läckerbit!
Har precis varit i kontakt med en som har ett hundratal olika Mormodes & andra Catasetinae korsningar mm till salu. Jag har beställt x antal redan. Längtar efter att mina (som jag redan har) ska börja blomma!
Doftar din gott/mycket?
En annan liten parentes är att min dotter som kommer att födas inom de närmaste 2 dagarna också kommer heta Isis!
Kan inte annat än hålla med, den är riktigt läcker
Oooo var fin! Ser ut som en flagermus
Häftig! Identified flying object
Tack, snälla! Nu har den börjat dofta oxå och blommorna roterat ngt! Den doftar svagt, men behagligt kryddigt av lakrits och mint, halstabletter tyckte min arbetshandledare som var på besök i fm!
Häfftig!!
Hej!
Jag har en brudorkidé som valt att blomma sedan jul -10. Och nu har jag äntligen kunnat plantera om den. Den har fortfarande valt att blomma, kommer nu en ny stängel Är det någon mer som varit med om att det blommar i över 1,5 år?
Sen har jag en annan brudorkidé som har en "dubbelblomma". Den har kommit på min äldsta orkidé som säkert är 7-8 år. Någon mer som har fått det?
Nyckelord: Dubbelblomma, Blomning, Brudorkide
Hejsan! Nu är snart alla mina orkideer i fullblomm. Bara några pluttar kvar som ska veckla ut sig.
Jag älskar att se hur orkidéen utvecklas. Dessutom är en ny stängel på väg i en utav dom
Nyckelord: blomning
Fantastisk John. Var finns du? Orkisar ute i växthus är inte tänkbart på mina breddgrader.
Vilken härlig syn!
Mvh
Mikael
Wow, riktigt vackert!
Härligt att se en så fin samling V/A
En njutning för ögat!
Underbart!!
Helt underbart!
Himla mye lekkert!
Fredagsmys!
Mvh
Mikael
Lyckliga dig som har så mycket fint att titta på .
Härligt! Ett riktigt"orkidehav"
Väldigt trevlig gruppbild!
Vilken blomprakt Malmis bara att gratulera
Grattis Mycket vackert att vila ögonen på
Kan hende du finner svaret her http://www.slippertalk.com/forum/index.p...
Det är en paphiopedilum. Inget att tillägga
Jag har ca 200 st. Av dem är det väl 8-10 stycken som blommar regelbundet varje år.
Grattis till blomningen.
Mattias - det var ju väldigt skönt att höra: Jag ska givetvis inte frånsäga mig ansvaret för mina egna plantors uteblivna blomningar, men om detta även händer dig..
Just nu blommar i alla fall min purpuratum - efter 1 år och 10 månaders väntan
Tack ingse för länken, där fanns mycket "matnyttigt"!
Aha Mattias, det bara är så då att jag måste glädja mej åt blomningen! Hursomhelst, växten är i fint skick och jag är tacksam för det. Tack för inlägget det blev en tröst.
Grattis till blomningen Amatör, Mattias ord är nog en tröst för många även för mig...
Hemma hos mig är många orkideer i blom och många, ffa bulb-sorterna, skjuter stänglar
Är ofta inne och tittar på alla Era vackra bilder, men har inte hunnit skriva på länge. Mina utomhusodlingar med grönsaker och annat tar mycket tid - men så är vi i stort sett självförsörjande på grönsaker också
Har en phal som blommar fantastiskt just nu som jag kände att jag ville dela med mig av... För övrigt samma planta som jag frågade om tidigt i våras ang en keiki, där keikin just nu också blommar i egen kruka
Nyckelord: Phalaenopsis, blomning
Vilken blomprakt. härlig färg på blommorna
Ja det kan man säga ....vilken blomning !
Meeen vilken härlig syn! Vilken fantastisk blomning!
Jösses vilken blomprakt Grattis
Grattis till den makalöst fina blomningen! Och lillen har också hängt med...
Tack!
Igår slog min De Perle ut. Det är första egna blomningen men jag köpte den i blom någon gång förra året och då som nu hade inte toffeln någon vidare form, tråkigt. Jag vet inte hur det är med Paphar, men somliga orkidéer kan ju få bättre form ju fler blomningar de gör, jag får hoppas på nästa skott kanske, jag kan ju njuta av färgerna även om den ser lite lustig ut vid närmare undersökning! Själva plantan är ju en sådan med fläckigt bladverk och mörklila undersidor så den är ju mycket vacker även när den inte blommar.
Nyckelord: blomning, dålig form, primärhybrid, Paphiopedilum De Perle
Har en mer än 10 år gammal phalaenopsis. Den blommar med praktfulla, krämvita blommor med lila och orange stänk centralt. De senaste 2 gångerna den har blommat öppnas inte blommorna helt. De 3 yttre kronbladen öppnar sig. De 2 inre förblir slutna.
Har prövat att flytta den till ett fönster med stort ljusinsläpp, utan resultat.
Hur övertalar man den att öppna sig?
Nyckelord: blomning, phalaenopsis
Tror inte att det har att göra med ljusnivån. Vad har ändrats i dina odlingsförhållanden de senaste 2 åren? En anledning kan möjligen var lite för låg luftfuktighet, en annan möjlighet kan vara att du vattnat lite för snålt under blomningen. Den kan behöva lite mer av båda just då den skall till att blomma.
Nu börjat det hända lite. Paph. delenatii har blomknopp och Paph. parnatanum har fått ett nytt skott samt något på G i bladrosetten, jag hoppas det blir en blomma där också. De andra Papharna som tidigare åkte i golvet har inte klarat sig så bra.
Nyckelord: Blomning
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 22:39:17 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter