Råd / Luft / · Temperatur /
Skriv början av artikeln om kylaInlägg med kyla som nyckelord.
Funderar på att prova med en drickakyl som svalskåp. Där finns kyla, ljus och gallerhyllor redan i skåpet och en glasdörr. Vad som behövs är en luftfuktare, ytterligare fläktar för bra ventilation och rörelse bland växterna. Tänker att starta kylen med hjälp av en timer så att den skapar den nattsänkning på 5-10 grader som flera av mina plantor behöver. Dagtid är rummets lufttemperatur 22-24 grader och sänkningen sker via den inbyggda termostaten i kylen över natten. Det krävs att ett hål tas upp i skåpet för extra kablar och galler för att kunna hänga en del plantor monterade på bark och annat. Vad tror ni om denna tanke och finns det andra saker man bör tänka på?
Nyckelord: Svalskåp, kyla, nattsänkning
Det bör väl kunna gå bra. Viktigt är att det finns tillräckligt med ljus. standardbelysningen i en läskkyl tror jag inte räcker. Mängden ljus varierar med det man vill odla.
SJälv odlar jag sedan flera år Ophrys, Disa och Masdevallia mm i ett vanligt kylskåp med LED belysning klämd i gummitätningen på kylskåpsdörren. Har inga fläktar, det verkar som kylelementet får luften att röra på sig genom värmekonvektion. Inte heller extra fuktare. Funkar bra och bladen är fina och gröna.
Mvh
Mikael G
Då ska jag prova med det upplägget du beskriver Mikael.
Jag har under några tidigare dagar mätt till 25,5 grader i skåpet och detta måste sänkas till 22. Jag har provat med allehanda lösningar och den ni ser på en dålig bild är att kyld luft tas från AC via en kartongbyggd adapter som leder kalluften in i skåpet via en dammsugarslang.
Kalluften blåses in i den undre delen av skåpet och uppvärmd luft åker ut i det övre delen. Fult och meckigt men kul att testa. Kräver dock en ständig passning då mitt nyinskaffade termostat med kännare inte fungerar ihop med AC.
En bättre och effektivare lösning är att ta upp ett större hål på ena sidan, lågt och ett på motsvarande sida högt för bättre genomströmning. men men det blir ingen skönhet och kommer också att kräva passning.
Jag ska nu prova att kyla rummet på 12 kvadrat aktivt med AC och skåpet åassivt där den inbyggda termostaten som kan ställas på valfri temp. sköter hanteringen.
Nattetid flyttar jag ut de plantor som vill ha en nattsänkning på 10-12 grader som de verkar gilla. Detta sker på min balkong. Detta är absolut ingen märkvärdig och stilren lösning men vad gör man inte för de små vännerna i värmen.Testandet fortsätter!
Nyckelord: odlingsskåp, Kyla
Kul att följa detta projekt! Har själv funderat på hur man bäst håller svalväxande orkidéer vid liv, men har inte haft ekonomi för att fixa till någonting. Finns så mycket kul man skulle kunna odla om man bara får till det på ett bra sätt! För att inte tala om övervintring av diverse allehanda övriga växter också som vill ha det svalt under viloperioden.
Jag har för läge sedan prtat om att jag vill kunna sänka natt temperaturen i mitt skåp till omkring 15 gradar. Har nu konstruerad ett system med 70 W kyleffekt. Detta system bygger på ett Pelti element och alltså inga rörliga delar utom en liten fläkt. Principen är välkänt och används bl.a till kylskå på fritidsbåtar. På peltielementet montera man 2 stycket alu fänsan, en som transportera bort värme och en som sitter inne i skåpet som transportera kyla. Stömförbrukning är 10 A vid ca 12 V alltså 120 W vilket motsvara 3 st 40 W glödlampor (bara för att få en känsla ). Själva bygget hoppas jag skall var klart under dec-januari.
Nyckelord: kyla
Följer med spänning ditt bygge.
Ja du skrev om det där vilket lät intressant!. Kul med mer info! Skall bli spännande och se hur det kommer funka! Var köper man dessa Peltielement? Dyrt? Bra om du kan sänka lite om du nu skall få hem Masdevallior!
Pelti elemnt kan bl.a köpas på Kjell Co. 70 W kostar 149 kr
du är verkligen kreativ du ole ska bli spännande att se ditt bygge sen,
Instämmer med övriga.. Ska bli spännande att följa det hela och se hur det artar sig !
Största kostnade för att bygga kylan är spänningmatningen. Behöver : 230 V primär och sekundär minst 12 V och minst 10 A. Någon som vill sälja ? Går bra med AC ut och går bra med bara trafo, gärne rigkärna. Om någon vill sälja så säg
Spännande!
Kör med bildreportage - det blir lättare att förstå alla stegen
Brrrrr - det är kallt idag på Öland
Visserligen bara 3 minusgrader, men med 10 s/m vind, så blir köldeffekten -11.
Har jag varit ute en sväng för att t ex hämta in ved, så är det skönt att sätta sig framför kaminen en stund och tina upp. Ja, jag är väldigt frusen av mig..
När jag sist var ute och några av hundarna busade runt i snön, så passade jag på att klämma in mig i det lilla övervintringsrummet i växthuset. Det är absolut dagens bästa vitamininjektion, jag blir glad bara jag kommer in där!!
Temperaturen ligger runt behagliga 12 grader, kryddplantorna har börjat växa och ett flertal pelargoner blommar. Knopparna på en av mina kingianum sväller nu också för varje dag!!
Nästa vinter ska vi delvis isolera själva växthuset. Det håller visserligen idag en halv plusgrad och vår stora kamelia står fortfarande kvar därute, men det kommer väl att bli ännu kallare.
Tack OrkidéMormor för att du gav mig idén och för alla goda råd senare!! Jag tänker på dig varje dag, när jag andas in den behagliga luften och njuter av alla blommor
Hoppas att du själv kan använda ditt nästa vinter!
Mia
Här blåser det också och känns kallt. Skönaste rummet nu på eftermiddagen är uterummet där det är 19,5 grader. Men det varma golvet gör att det ändå känns varmare än inne där golven är kalla när det blåser på vintern.
I uterummet har jag det här blickfånget nu med sin bästa blomning någonsinn. Det finns en hel del knoppar som inte slagit ut ännu.
Bertil - jag minns din Stardust sen många år tillbaka - är det samma planta?
Den solgula skönheten fattas fortfarande hos mig, får nog göra nåt åt det
Förstår att du och Kerstin njuter i ert underbara uterum - belöningen för sommarens slit!
Mia, du må tro att jag blev glad när jag läste ditt inlägg
Jag var igår ute och klippte vinrankan i växthuset. En ganska komisk syn, kan jag tänka mig med en varm mössa och fårskinnsvantar på mig. Men vad gör man inte för att få njuta längre fram i vår;)
Jag har fått en SåKalender, där varje dag förklarar vad som är lämpligt att göra med sådd, skörd, beskärning mm mm.
Om det stämmer, det vet jag inte, men.... det får framtiden utvisa
Tankeöverföring eller ej Igår när jag var inne (ute) i växthuset tänkte jag på dig Mia, och att det går fort tills det är dags att sparka i gång frösådden , flytta ut Cymbidier mm.
Hoppas det inte blir kallare, utan att du kan fortsätta och njuta av växthuset tills vintern är över.
Yes - Mia
Den har varit med om mycket - bl.a. åtskilliga spinnangrep.
... och självklart skall då mina c:a 50 orkidéer flytta med mig. De flesta kommer att kunna packas ner i vanliga flyttkartonger, stående i sina krukor, medan de som är för höga får jag hitta andra lösningar för. Vi befinner ju oss nu snart i månadsskiftet oktober-november, med temperaturer mellan 5-10 grader på sistone, i alla fall där jag bor. Flyttransporten kommer att ta c:a 1 dygn, inkluderat färjeöverfarten mellan Å?winoujÅ?cie-Ystad. Det innebär ju att mina plantor kommer att utsättas för betydligt lägre temperaturer under nästan 24 timmar, än vad de normalt är vana vid. I min samling finns diverse hybrider ur släktena Phalaenopsis, Pahpiopedium, Oncidium, Odontocidium, Dendrobium, Cattleya, Ludisia, Epidendrum, Vanda, Ascoscenda. Min funderingar inför flytten är om några släkte generellt är speciellt känsliga för den lägre temperaturen, och i så fall måste skyddas särskilt. Vidare funderar jag över om man inför flytten bör undvika att vattna. En torr kompost kan ju möjligtvis tänkas ha en något värmeisolerande verkan för rötterna, medan en våt kompost snarare utsätter rötter för onödig kyla. Jag vet inte om jag tänker rätt, eller om det inte spelar någon roll. Är det någon som har någon erfarenhet eller som vill bidra med tips?
Jag tycker att du tänker helt rätt. Torra plantor med torr kompost klarar alltid kyla bättre än fuktiga. Dessutom är vattenbehovet så litet i låga temperaturer att även normalt mycket törstiga plantor klarar sig bra utan vatten.
Håller sig temperaturen över nollstrecket så är det knappast någon orkidé som svävar i fara, om de är någorlunda inpackade. Men mest känsliga av dom du nämner är nog Phalaenopsis, Paphiopedilum, Ludisia och Vanda-släktingarna.
Så tänker jag med. Men när det gäller uteväxter så får man ofta rådet att vattna när det är risk för frost på natten för då ska de kunna klara sig bättre. Kommer någon ihåg varför?
Uteväxter kan man försena frysrisken ett tag genom att vattna. Orsaken vad jag hört och förstår beror på att det åtgår en större mängd energi för att vatten och växter skall hinna frysa, främst på morrontimmarna. Det är omvandlingen till is som drar mycket energi.
Jag har ingen ide om vad som är bäst. Om komposten isolerar eller om det åtgår mer energi. Är du inte nere vid fryspunkten tror jag det är bättre att ha luft i komposten, och få en viss isolerande effekt, men hur klarar sig bladverket?
kol: den förklaringen känns vettig och bekant, tack ska du ha!
Winberg: Skaffa en massa bubbelplast, och kanske tunna frigolitskivor att kanta lådorna med. Om du har möjlighet att välja var de ska stå i flyttlasset så ställ dem så centralt som möjligt, så att andra lådor bildar extra isolering. Kan du dessutom ha dem stående högre än på golvet så har du nog garderat dig så gott det går. Så får vi bara hålla tummarna att det inte blir någon riktig köldknäpp just det dygnet!
En tanke till dök upp: kanske är det viktigt att anpassningen till rumstemperatur väl hemma igen går gradvis, det brukar ju rekommenderas när man köper krukväxter och snittblommor på vintern att man helst ska låta dem "stå i farstun" först.
Tack för tipsen. Frogolitskivor i kartongerna får det bli och sedan hoppas på inte alltför låga temperaturer i nästa vecka. Det ser ganska lovande ut just nu. Jag skriver och berättar hur det gick i nästa vecka.
Vad händer egentligen med en Phaleanopsis som står i ett fönster med under 18 grader? Ger den "bara" upp sina blommor, eller dör den helt och hållet?
Nyckelord: Phalaenopsis, kyla
Det beror helt på vad det är för arter du har. Du får ta reda på vilken som är mest köldkänslig och rätta dig efter den.
Vissa arter uppskattar ju också lite kallare på vintern.
det som finns i fönstret nu är: phapar, phallar, oncidium, cambria, dendrobium,och den eläääändiga vandan som gick sönder med sina 7-8 stora blommor på.....
Med Vandor och Phallar i närheten ska det helst inte sjunka under 18 grader.
...akta också bladen från att ligga mot en kall ruta. Det kan bli frysskador på bladen.
ok tack för tipsen,,,,det med frosten har jag erfarenhet av,,,men hade glömt,,,uppfriskat minne är ALLTID BRA tack. )
Det är bara att inse att det inte bara är jag som fryser på vintern. Jag måste nog införskaffa en termometer, så jag vet hur mina orkisar har det. I dagsläget kör jag mest på känn, så att säga.
Köp flera, det går åt...
Jag har en eller två i varje fönster. De flesta digitala termometrar har en sån där fin sladd, så man kan mäta på flera ställen... för det är sällan jämnt fördelad temperatur, har jag märkt. I alla fall inte i mina fönster... Det kan vara 15 grader i högra delen, 8 i den vänstra, och 22 där uppe där alla amplarna hänger... samtidigt..
Det är rätt trist att åma sig runt alla fönster och vänta på att termometern ska visa ett lagom värde... Fast det beror på hur många och stora fönster man har, kanske...
Jag tycker visserligen att det låter rätt så kul att åma sig runt i fönstrena, men jag tror att jag ska lyda ditt råd i alla fall, Troll!
Klart det rä skoj att åma sig runt i fönstrena, men det tar sån jämrans tid att få vettiga mätningar på temperaturen om man ska mäta på 4-6 ställen i 4 fönster...
Ooops.. har inte alls tänkt på kylan. Får nog införskaffa några termometrar jag med, har ju bara en utanför badrummet mitt i huset. Fast det har iof inte blivit några köldskador än vad jag kan se. Vi har haft neråt -21 för ngn dag sedan , och nu snöar det o är -2. Ser ut som ett julkort här utanför
Mina phallar har fått stå ut med enstaka vinternätter med temp. ner till 13 grader utan att ta någon synlig skada. Jag vet att det inte är att rekommendera men det är inte dödligt i alla fall.
Enligt mina anteckningar ligger dödligheten, 50 %?, för bellina nära 17ºC, Phalaenopsis violacea nära 16ºC och många andra vid 11 - 12ºC vid naturliga habitatgränser. Så 13ºC är verkligen på gränsen för de senare.
Det är inte fråga om dödligt - men ska vi inte försöka ordna så optimalt som möjligt för våra orkidéer. Kyla är inget för varmväxare - då blir de försvagade och får lättare sjukdomar o skadedjur. Vill vi ha kyla så odla kallväxare som dracula, masdevallior, och dendrobier m.m. och flytta de varmväxande till ett stängt fönster.
Klart att det handlar om liv eller död. Här skämtar vi minsan inte!
Halloj.
Är det någon här som vet hur mycket kyla en Brassia caudata x verrucosa tål?
Funderar på att ha den ute på den inglasade balkongen under hela vintern p g a platsbrist inomhus.
Jag tror mig också veta varför jag har haft så svårt att få den i blom, har nämligen läst att de hatar att bli delade och kanske för att de stått alldeles för skuggigt. Nästa sommar planerar jag att köra bort några av mammas pelargoner för att på plats med den och Cattleyor på de soliga platserna.
Jag har själv 2 brassior och kollade nu inför vintern i en orkidébok ang. temperatur m.m. Där står det att den vill ha 15-25 grader men också att den älskar sol och kan odlas med cattleyor. Kanske det är viktigast med svalare nattemperatur. Så du får nog akta så det inte blir för kallt på din inglasade balkong!
Jag fantiserar fortfarande om att kunna ha det lite kyligt runt Dendrobierna m fl. Är det möjligt att bygga om ett kylskåp till blomskåp? Jag vet, det blir ju aldrig lika vackert som ett viviarium, men ändå...Går det?
Nyckelord: kyla, vivarium, odlingsskåp
En av medlemmarna här har ett sådant köldskåp. Han har byggt det själv. Jag minns inte riktigt vem dock...
Det är några som har byggt in kylaggregat från kylskåp i sina odlingsskåp.
Lägger man det bara i bakgrunden så borde det tekniskt sett gå att ha som vivarium.
Likaså om man lägger det dolt bakom, eller på något annat sätt ordnar kallare luft som cirkulerar.
Annars går det säkert att inreda en mindre kyl för t ex läsk eller annat som finns i kiosker och sånt, har sett såna säljas på vitvaruhandel, såna där skåp med glasdörr och hela inredningen klädd i silverfolie. Borde gå att göra nåt vettigt av.
Inget av dessa alternativ lär vara vare sig billiga eller energisnåla, men man får ju faktiskt ha dyra intressen...
Micke på Dusk bygger sådana - jag har ett på gång - ett riktigt stort 150×60×205. Jag ska lägga in bild på ett som Micke byggt.
Kan ju inte sluta odla nu när jag flyttar - så istället för uterum blir det ett maxiodlingsskåp.
Vad säger du Monica om inte lika vackert??? Detta skåp är det vackraste skåp jag sett.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 19:59:28 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter