Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om brassiaInlägg med brassia som nyckelord.
Efter jul med släktfirande här hemma, många övernattningar, klagomål på högljudd skåpvattenpump och allmänna plikter, avser jag smita iväg till jobbet i morgon. Tidigt .
Nyckelord: Comparettia falcata, Brassia, Barkeria whartoniana
Fina blommor. Nu precis gick de sista. 3 dagars matorgie är till ända. Ugnen gick sönder julafton så lite annorlunda jul men hur bra som hälst. I morgon ska vi ut och jaga ny ugn, kanske den gamle kan bli ett skåp?
God Fortsättning!
Härliga blomningar och...... snygga naglar! Här har det gnällts på högljudda timers på våra fönsterlampor i övernattningslägenheten, som varit bebodd under julhelgen. Själv kan jag inte höra att de tickar och jag tror inte jag är döv.
Oled: Tja, en öppen vägg... men visst, allt går! Bildbevis och tekniska lösningar behövs, dock . Lycka till !
Tack, Ninni!! Högljudda TIMERS?? Helt galet... Min vattenpump är faktiskt bara igång 08-23 och under den tiden var det ingen gäst som 'dragit sig tillbaka', faktiskt. TIMERS tickar dygnet runt överallt, vilket en kan vara tacksam för om en funderar över alternativet. Sådeså.
Emily, tänk så här: Din Brassiahybrid har haft en tuff uppväxt på en stor odling någonstans i Europa, kanske i Holland. Där vill man snabbt få plantorna i blom, så de drivs på olika sätt mycket hårt. Din hybrid hamnar hos dig efter transport till Sverige och en mellanlandning på Plantagen. Mao flera miljöombyten efter den tuffa uppväxten. Du har skött om den med omplantering (måste göras men är jobbigt för plantan) och näring och den kommer säkert att belöna dig med att blomma om och det kommer den att göra på de nya skotten/bulberna.
Tålamod är en viktig egenskap hos oss som gillar orkidéer och de stora odlarnas metoder är inget att eftersträva! Däremot är det bra att läsa på om sina orkidéer, så man vet hur de vill ha det hemma hos oss. Finns mycket här på OP i övre listen under fliken Odling etc. Lycka till med din Brassia!
Här kommer en länk om Brassia under fliken Odling etc här på OP. Finns massor att läsa här.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
@Emily Eftersom du verkar lyckats med de tillväxtfrämjande faktorerna, så skulle jag säga att tillräcklig ljusmängd och rätt temperaturvariationer ofta är det som saknas. Det har de kommersiella odlarna koll på och det kan du också få.
Jag som oxå riskerar anmälan till orkidéombudspersonen, undrar även jag vad som menas i praktiken med att 'driva hårt till en tuff uppväxt', om än utan många miljöombyten. Naturligtvis absolut inget jag skulle vilja utsätta mina egna små för, ähum, men liiite mer överlevnad, tillväxt och blomning skulle inte skada ! (Jodå, jag har hört om ljus & vatten 😊).
Har du möjlighet kan man ha dem utomhus i halvskugga o i lä sommartid tills temperaturen sjunker till ca 10-12 gr. Temperatur sänkningen triggar igång knoppsättningen.
En av mina brassia blev helt plötsligt så här. För bara några dagar sen så var bladen gröna, och nu ser det närmare ut som om dom håller på att rosta ihop. Det måste ha skett på någon dag bara. Kan det vara brist på vatten, den var lite torr nu när jag upptäckte det?
Nyckelord: Rostiga blad, Brassia
köldskada
Det kan det nog mycket väl vara. Vi flyttade i förrgårkväll och det var ganska kyligt ute. Nog man kan göra? Fjäska extra mycket för den?
Dom skadade bladen blir inte bättre, men förhoppningsvis är det bara dom yttersta bladen som tagit köldchocken och resten oskadat. Tag väl hand om den nu så kan det komma nya friska skott när den kommer igång igen.
Stannade till på Plantagen på väg hem från jobbet, för att köpa tulpaner till helgen. Kom hem med detta. Och tulpanerna då? Nä, dem glömde jag.
Nyckelord: zygopetalum..., paphar, Miltonia, brassia
Använde min Samsung Galaxy- platta för både text och bild ovan, men det verkar fortfarande fungera sådär?! Nu är vår digitalkamera i Alperna utan mig (sportlov), så jag hoppas att ni är kreativa läsare och inte har ont i nacken när ni vill läsa mina inlägg!
Den här mörka årstiden känns det fantastiskt att vara hemma när solen för en gångs skull är framme. Annars är det ju mörkt när jag åker till jobbet på morgonen och mörkt när jag kommer hem på kvällen. Att se de orkidéer som blommar nu i dagsljus är helt underbart!! Min nya, som Lasse hjälpte mig att klassa som 'Brassia' (någon slags spindelorkidé enligt min uppslagsbok), ser himla kul ut. Tror att jag har hittat en ny favorit . Nu väntar tennismatch mot maken medan knattarna går i tennisskola. Sedan kanske jag tar mig ett nytt försök med kameran??
Nyckelord: Brassia
Jag har en brassia vars ena stängel börjar ge upp. Är det någon idé att klippa stängeln en bit ner och hoppas att den blommar om som en phalaenopsis eller ska jag ta bort hela stängeln?
Nyckelord: brassia
Den blommar inte om. När stängeln har torkat in kan Du klippa ner den.
Hej! Är det nägon som kan tala om för mej villken sorts Brassia detta är? Hur sköter man den bäst?
Nyckelord: Brassia
Den här är alltså oxå köpt på blomsterlandet i sundsvall men inget namn på den Vad kan det vara? Nån som vet?
Hej Tomas
Det ser ut som någon Brassia korsning.
MVH
Tommy
Ja visst är det väl det...? Men frågan är bara vilken sort. Så himla tråkigt att dom inte märker sina plantor...:(
Kanske den oxå hör till gruppen Aliceara (miltonia x brassia x oncidium) som verkar lanseras starkt nu? Googlade en del på det tidigare och hittade en sida som tog upp en massa varianter, men tyvärr hade de ännu bara en enda på bild. Men om du vill söka så kanske det kan vara en ände att nysta från. (En ur den gruppen som visats här är Sunday Best Muffin)
Håller med Säluttern - liknar min Sunday Best Muffin som jag köpte nyss på Blomsterlandet i Sundsvall men den var märkt. Lägg in en bild när blomman kommer så vet jag säkert. Tänk att jag kan säga ngt här redan:) - Kul!!
Jaa du ser ju Annika..du kan och va glad man blir när man kan hjälpa någon.
När kommer dina bilder då ...är nyfiken va du köpt..
Tack frör era svar! Så här ser blommorna ut, alla kommer ut upp-o-ned så bilden är vriden. Men tycker ändå inte riktigt att det ser ut som Sunday Best Muffin, men kan ju vara nån annan Aliceara. Det är ju rätt mke brassia över den iaf. Har du bild på den du köpte? Lägg gärna in den isf!
/Tomas
Ja och man blir vriden när man ska försöka kolla bilden också hahaha
Haha, ja det var svårt att få till det bra. Men varför slår dom ut upp-o-ned? Ska man kanske låta stänglarna hänga fritt o inte stötta upp dom?
/Tomas
Nästan alla orkidéer vrider blomknopparna ett halvt varv i slutet av utvecklingen, vilket man ofta kan ana på blomskaften. Som små är knopparna alltså uppånervända. Ändrar man ställning på stängeln efter denna vridning så hamnar blommorna ohjälpligt snett. Det gäller alltså att stötta i tid det som rakt skall bli
Ok, men då förstår jag fortfarande inte riktigt...stänglarna har ju växt rakt upp och fått stöd o ändå slår blommorna ut åt fel håll....?
/Tomas
Hm då var det ju svårare ... men jag har också märkt att det kan bli så ibland. Kanske nån odlingsmässig störning som inträffat just när knopparna ska positionera sig? Som att det tillfälligt blivit för torrt t ex. Bara gissar nu
Stenåsa har en bild på en Aliceara Sunday Best Muffin.
Jag har svårt att säga om den liknar din .. men du kan ju kika själv.
Pia
Igår (2/9-07) var vi på Hornbach och till min lycka sålde de av diverse orkidéer för 69:-/st. Det blev 4 stycken allt som allt (det där med måtta och karaktär är inte min starka sida...). Mitt fynd (enligt mig) var en limegrön Brassia, med läckra små blommor. Ack ja, lyckan fanns visst på Hornbach, vem kunde tro det?
Känner igen mig när det gäller brister i måtta och karaktär! Var på Blomsterlandet i lördags och inhandlade två Pajasorkideér. På söndagen insåg att jag blivit med löss - på blommorna alltså!!! så jag åkte tillbaks till Blomsterlandet för att köpa BARA provadopinnar. Men så fanns där en pajas vars färg jag inte hade tidigare, så den fick följa med hem den också.
Vaknade förra fredagen och gick upp och kollade om min "utekatt" var ute eller blivit insläppt av Boel, grannen. Boel brukar släppa in honom när hon ska till jobbet vid 4-5-tiden på morgonen om han behagat komma då. Jo, katten var inne. Då såg jag att det fanns något i förhallen. En Brassia! Den hade ramlat in samtidigt som katten...
Nyckelord: Brassia
Det var som katten! Med mina katter brukar det endast följa med presenter i form av små gnagare, någon orm eller ödlesvans...
Det är allt en riktig pärla till granne du har - och en så fantastisk Brassia! Grattis till alltihop, Doris!
Tackar, tackar! Ja, vIsst är hon en pärla. Hon hade varit på Lidl och sett att de hade fina orkidéer där, däribland 2 Brassia. Så det var ju helt klart att det var en till oss var...Vi gillar långa spröt och spindelben båda!
Vilken fin granne Du har Doris ! Grattis
Jag såg Brassior på Hornbach för 69 kronor i dag som var riktigt fina.
Monika
Halloj.
Är det någon här som vet hur mycket kyla en Brassia caudata x verrucosa tål?
Funderar på att ha den ute på den inglasade balkongen under hela vintern p g a platsbrist inomhus.
Jag tror mig också veta varför jag har haft så svårt att få den i blom, har nämligen läst att de hatar att bli delade och kanske för att de stått alldeles för skuggigt. Nästa sommar planerar jag att köra bort några av mammas pelargoner för att på plats med den och Cattleyor på de soliga platserna.
Jag har själv 2 brassior och kollade nu inför vintern i en orkidébok ang. temperatur m.m. Där står det att den vill ha 15-25 grader men också att den älskar sol och kan odlas med cattleyor. Kanske det är viktigast med svalare nattemperatur. Så du får nog akta så det inte blir för kallt på din inglasade balkong!
Mycket vacker!
Har du lyckats att få den att blomma om förresten och hur har du bärt dig åt? Mina brassior har bara blommat en gång sen inköp med sina enorma väldoftande blommor. Testar just nu med en köldperiod för dem men de kommer ju bara med fler och fler skott. och jag kan ju inte bara sluta vattna då?
Wow, Påliz, vad fin den är! Hur har du burit dig åt?
Hmm, ajdå. Visste inte att dessa var svåra att få att blomma om, köpte den på jobbet i en salig orkidémix vi fick i oktober. Så det är alltså inte en andra blommning = har jag inga goda råd. Men jag skall gör mitt yttersta för att få den att komma igen och då ska jag berätta hemligheten:)
Min Brassia Rex blommar om. Den håller just på att slå ut, en stängel med en massa knoppar. Jag har, mig veterligt, inte gjort något speciellt med den. Den står i söderfönster och får vatten en gång i veckan. Ju mindre man vet, desto bättre går det?
Jag håller med Kajsa, att låta dem sköta sig själva har varit den bästa medicinen för mina orkidéer.
Tror det är söderfönster som är orsaken.
tack för tipsen, det kanske inte är "kört" då:) Den skall genast få ett söderfönster så fort julen är över..
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:35:01 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter