Skriv början av artikeln om blommor

Nyckelord: blommor

Inlägg med blommor som nyckelord.

Moderplanta med nya babisar. Från nar.
separerade babisar. Från nar.

Hej Hej!
Jag har frågor om min orkidéplanta. Den hade många babisar och hade inte fått blommor alls. Fick rekommendationen att klippa babisarna från moderplantan för att ge chans åt mamman att blomma. Jag gjorde det, som ni kan se på bilderna. Men det kom ingen blomma från mamman. Istället är det nya "babisar" som har börjat växa. Vad rekommenderar ni?

Nyckelord: Babisar, Blommor

1/9 -23

Du kan testa klippa av stänglar vid ett öga där det inte finns fler plantor under till. Göda och ställ dem i ett ljust fönster

Ge ditt svar

8/11 -15

Blc. young kong sun

Blc. young kong sun. Från Marrehj.

Äntligen blommar den här härliga orkidén
Jag var orolig att den inte skulle klara av de knoppar som den kom med, då den även kom med hårt packade och döda rötter, men jag har sett några små gröna rotändar ^^
Den har tre knoppar varav två slagit ut och en är på väg.

Nyckelord: Blc, Cattleya, Blommor

8/11 -15

Härlig

8/11 -15

Jättesnygg!

8/11 -15

Jättefin

8/11 -15

Grattis!!

8/11 -15

Jättefin kul att du "räddade" den det ger extra känsla.....

8/11 -15

Vacker Grattis

Prata om bilden
Dendrobium anosmum blommor på bladlös planta. Från Isis.

Tack till Alf Forsblom för tipset om Tropiska växthuset i Uppsala, det var väl värt de 40 Kr i inträde och parkeringsavgiften på 5 Kr/tim - mkt bättre än Bergianska som har högre inträde, dyr parkering och inte minst ligger precis vid en vägtull om man skulle få för sig att åka på en vardag! Dessutom fanns här betydligt fler orkidéer att beundra och sniffa på! Samt en härlig äldre herre i entrén att prata orkidéer och microsystem med, en supereftermiddag blev det.
Mvh, I

Nyckelord: blommor, Uppsala Tropiska Växthus, Dendrobium anosmum, botanisk trädgård, Den

1/3 -14

Tack för informationen (inte minst de fina bilderna!)!
Jag ska nog åka dit nästa helg. Hoppas jag inte kommer för sent!?

2/3 -14

Ja då är den som min halv-vita variant delacourii Fast även den skulle säkert må mycket bra av att växa i Tropiska växthuset i Uppsala.

Prata om bilden
blommor, orkidé, ledsna, skrumpna. Från velicious.

 

Nyckelord: orkidé, skrumpna, blommor

Prata om bilden
Brukar keikis blomma ????. Från James. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Phalaenopsis, keikei, blommor

16/7 -11

Ja det gör de..

Prata om bilden
Brukar keikis blomma ????. Från James. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: blommor, keikei, Phalaenopsis

Prata om bilden

16/7 -11

Bild

Från James.

 

Nyckelord: Phalaenopsis, blommor, keikei

Prata om bilden
Paphiopedilum Pinocchio. Från tussan2.

Har fått 1 ny blomma o en till
på gång..

Nyckelord: blommor

1/5 -10

Härligt ! sköter du den eller att den trivs rättare sagt så har du blommor hela tiden..

1/5 -10

Härligt härligt, kanske det blir en härlig till om du har "tur"

Prata om bilden

Se där nu har jag också lyckats lägga ut några bilder, fler kommer då återstående orkideer blommar.

Nyckelord: Blommor

Ge din åsikt

Jaa, på helt eget bevåg har orkisarna startat en tävling om att dofta starkast.

Har lovat Phal Miva Fokus att berätta att det var hon som startade det hela. Någon vecka efter att hon kom till oss öppnade hon sin första blomma och spred en ljuvlig och stark doft i mitt vardagsrum. Men inte kunde hon väl ana vad detta skulle få för resultat. C. forbesii, som också står i vardagsrummet, öppnade snabbt sina två knoppar och blandade sin väldoft med Phalens. Javisst luktar forbesii himla gott men om sanningen ska fram, inte riktigt lika starkt. Jaha, Brassadan, som blommade i februari och i maj och som hade ny stängel la sig i det hela och slog ut några av sina små blommor och genast fylldes rummet av kryddat brännvin.

Nu var doften så påtaglig att den kändes ut på balkongen, där en Brassiahybrid slog ut sina väldoftande blommor på sin tredje stängel för i år. Vid det här laget stod det klart för alla och en var att det gällde att hänga med och Miltoniopsis, som är äldst i gården, tog upp kanpen genom att släppa ifrån sig väldoft från ytterligare en stängel och snabbt därefter ville inte min Miltoniahybrid vara sämre utan blandade sig i doftkaskaden med några blommor på sin första stängel.

Men nu hördes knorranden. Protesterna haglade över hela bostaden, tre Cattleyahybrider påpekade högljutt att de minsann blommat rikligt under våren och nu ansträngde sig till det yttersta för att producera många skott och tänkte starta en egen tävling senare. Till detta anslöt sig en Paph, som låter sitt nya skott växa så det knakar och Pinochion lät höra sin späda stämma och påminde om att hon har både blommor och knoppar och kan väl inte hjälpa att hon inte blivit begåvad med doft och detta instämde Phal. Everspring i med sina fem blommor. Från balkongen ropade D. kingianum att hon krävde att jag skulle berätta att hon fyllt mitt kök med den härligaste honungsdoft under tidig vår och att hon nu skyndade sig att komma med en hel mängd nya skott.

Nu har Miva Fokus blivit sur och kastat ifrån sig delar av sin blomma och anledningen är att jag berättat att jag tänkte låta en Doftranka delta i tävlingen. Hon har blommat hela våren och sommaren och är verkligen doftstark. Jo då, hon fick vara med om jag lovade att kalla henne för en "vanlig simpel krukväxt", så låt gå för det då.

Som en del av er vet, kan jag inte lägga in foton, så ni får hålla till godo med denna lilla illustration över vad som pågår här hos mig.

Mvh
Birgitta

Nyckelord: Blommor, doft

16/8 -08

Vem behöver bilder med så målande beskrivningar! Däremot önskar jag att man kunde skicka doftmeddelande!

16/8 -08

Sicken härlig doftillustration Nyfiken!

Så underbart Birgitta! Tack för ditt fina inlägg. Jag riktigt känner alla dofter i näsan! Jag säger som Jannie: doftmeddelande hade inte varit dumt. Jag är så dålig på att beskriva dofter men det hindrar inte att jag njuter av dom!!
/Annette

16/8 -08

På tal om Doftranka som måste vare den starkast doftand blomma som finns, så har den faktiskt äcklast mig för att doften varit för stark, och då blir det inte väldoft längre. Däremot har ju Porslinsblomman en kraftig doft, men den doften blir aldrig övermäktig. Jag håller tummarna för nopsisen För det var väldoft vi pratade om?

16/8 -08

Bästa berättelsen EVER!!!!!!!!

Jag säger samma som Jannie - vem behöver bilder ! !!!

16/8 -08

Tusen tack för din ljuvligt doftande berättelse! Vem kan toppa det här? Nu väntar jag spänt på en målande beskrivning av den andra sidan av doftskalan; de orkidér som inte doftar utan luktar eller rent av stinker:D Häromdagen lärde jag mig att det finns vissa C percivaliana som luktar gamla strumpor eller ännu värre...

16/8 -08

OBS! Se doftbeskrivningar av Bulbuphyllum. Ruttet lik osv. Det är inte doft det är stank. Jag avstår.

Mina orkisar hälsar och tackar.

Nej Spindeln, det gällde inte att tävla i väldoft utan i starkast doft (rena turen att jag inte har stinkande växter hemma). Ett tag tänkte jag styra upp det hela, så att det skulle handla om vem som kan dofta godast. Detta måste jag avstå ifrån. Det skulle ställt alldeles för stora krav på mig och min förmåga att beskriva dofter och det är jag urdålig på.
Tror ni att man kan träna upp den förmågan?
Birgitta

16/8 -08

Åh, det är nästan så att man känner dofterna ...:-) Härlig berättelse och idé, Nyfiken!
Det blir som en liten feber i sig det där, att försöka skaffa sig doftande plantor så att man har någon väldoft att njuta av helst hela året runt, en samlaridé så god som någon!
Man kan träna upp sitt luktsinne och sin förmåga att särskilja och beskriva dofter, det gör bland annat dem som blir högre skolans vinkännare. Och förstås parfymörer oxå! Med parfymer ska man ju urskilja toppnot (den doft som först känns) hjärtnot (den som känns "under" toppnoten, och basnot (den som stannar kvar länge) och var och en av dessa noter kan bestå av flera dofter. Det hade varit himla kul att få prova på en sån lektion med mängder av dofter i små provflaskor, jag är säker på att man ganska snabbt hade utökat sitt ordförråd och sin förståelse för dofters indelning i t.ex. vad som är fruktigt, kryddigt, blommigt osv.
Det finns speciella dofttävlingar för orkidéer - det hade jag bra gärna velat vara med på! Tänk att få gå runt och sniffa och känna subtila skillnader, samt få höra de riktiga doftexperterna beskriva en doft samtidigt som man upplever den - det måste vara som att få öppna dörren till en helt ny värld
I boken "Fragrant Orchids" skriver författaren Steven A. Frowine att man i Sydafrika vid orkidédoftstävlingar använder fyra grundindelningar för dofterna:
1) intensitet: alltså hur stark doften är
2) spridning: hur nära man behöver komma för att känna doften
3) behaglighet: om doften upplevs som behaglig eller obehaglig
4) elegans: om doften känns rundare och mer parfymlik anses den elegant, medan däremot inslag av kemiska noter eller "tunna" doftintryck drar ner eleganspoängen.
Man kan få 1-10 poäng i vardera kriterium, förutom i behaglighet som kan ge ända upp till 20 poäng, och alltså skulle en maxpoäng vara 50 poäng.
Den boken rekommenderas varmt till alla som är intresserade av orkidéernas doft, då den har en bra indelning där man snabbt kan söka upp plantor t.ex. efter doftintensitet, tid på dygnet då plantan doftar, tid på året den brukar blomma, och inte minst vilken svårighetsgrad den anses ha att odla, med mera.
Dofter är en spännande värld, och högst subjektiv. Vi har blivit förslappade i våra doftmuskler hävdade någon, för att vi utsätts för så mycket kemiska och konstgjorda dofter och gör allt vad vi kan för att dölja naturliga dofter (eller odörer var kanske vad som avsågs) att vi inte längre litar på våra näsor... då passar det väl utmärkt att regelbundet ha doftgympa bland sina orkidéer!

16/8 -08

Jag har hittat på nätet en intressant del av Linet Hammans föreläsning om dofter som kan hjälpa en bit på vägen när man ska beskriva dem:

"....CLASSIFYING FRAGRANCES

When we first smell an orchid flower we relate it to substances we have already identified such as rose, hyacinth, cinnamon or jasmine. With more experience of sampling orchid fragrances we begin to relate scents to a particular orchid species.

Publications dealing with the description and classification of scent impressions abound in the specialist literature. For this lecture's purpose I am omitting the complex chemical names and will stick to a simple but effective classification .

Certain fragrances can be related to certain colours. The major colour groups are:

1. white floral image - a soft fragrance
The white-floral scents incorporate the very pleasing scent notes of jasmine, tuberose, orange flower, honeysuckle etc. These flowers really are white in the majority of cases and release their scent mainly during the late evening or night. Most are pollinated by moths which use the scent and white colouring as pointers to the flower.

2. rosy floral image - a sweet, rosy smell almost like Turkish Delight
The scent of cyclamen, lily of the valley, sweet pea and rose identify this group. Sunlight and warmth trigger scent production.

3. Yellow scents - strong, citrus-like freesia fragrance

4. brown scents - reminding of spices ; cloves, coriander; caraway and cinnamon
Typical scent of a carnation.

5. Green scents - a mossy, wet / forest scent

6. dark smells - mostly unpleasant; musty, stale-socks

Remember that orchid fragrances are in many instances combinations of different fragrant compounds...."

Oh så intressant ni gjort den här tråden, tack!

16/8 -08

Helt underbar tråd det här - Jag ryyyyyser!

Tack för ett underhållande och trevligt inlägg Birgitta!

16/8 -08

Tack Birgitta för ditt doftinlägg som inte kan beskrivas i bild! Tack till er andra för intressant beskrivning av dofter.

16/8 -08

Härligt att läsa! Jag börjar helt plötsligt tänka på mina orkideer på ett annat sätt...

En kingianum jag hade för flera år sedan doftade så starkt att jag fick ta ut den ur vardagsrumet för att få lite "TV-lugn och ro"!

16/8 -08

Birgitta, tack för en underbar beskrivning av dina orkidéers dofttävling.
Jag kan riktigt känna alla goda dofter som ingår i tävlingen
Miva Fokus tycker jag visar på storsinthet, när hon trots protester, lät Doftrankan få delta i tävlingen
Kanske har orkidéerna smittats av OS-feber det verkar som de inte bara tänker ha en `doftgren´utan en `bulbgren´också

Jag blev så inspirerad av detta doftprat att jag går och sniffar på alla mina orkisar. (mer än vabligt) Upptäckte alldeles nyss att min Miva Barbara x mannii doftar. Den har blommat flera gånger hos mig men jag har inte känt doften. Nu ska vi se: en inte såå intensiv doft skulle gissa på 4, elegant doft på ca 6, man måste sticka näsan i blomman för att känna doften 2, doften är mycket behaglig 12. ,Nu vet ni precis hur den doftar va
Annette

17/8 -08

Ja Annette, exakt. Vilken härlig doft

Jajjemen, det var tydligt och exakt

17/8 -08

Anette, fint foto och vacker blomma ett pluss med doften:

17/8 -08

En sådan har jag också, Annette! Nästa gång den blommar ska jag sticka näsan i den!

19/8 -08

hittade denna sida där det finns förklarat vad olika orkidéer doftar http://faq.gardenweb.com/faq/lists/orchi...

20/8 -08

såfia - vilken rolig sida! läs särskilt om bulbosarna, hehe..

"echinolabium – Partially decomposed rat"

Ge din åsikt

24/1 -08

24/1: :(

Blommorna på orkideerna börjar så sakteliga att falla av:(
Det är alltid lika trist att se en blomma ligga i krukan nedanför. Nu får jag väll förmodligen vänta ett ganska långt tag innan jag ser några nya knoppar. Vad skall man göra med stängeln när den har vissnat? En del säger att man skall låta den vara, andra säger att man skall klippa av den. Vilket brukar ni göra???

Nyckelord: blommor

24/1 -08

Det beror på vilken sort det är, men du behöver inte klippa av något som inte har torkat ihop, är det grönt-låt det vara kvar.
Välkommen hit förresten, du måste tillhöra den yngsta här. Roligt.

24/1 -08

Hej a.andersson, vad roligt med en så ung människa som hittar hit!

24/1 -08

Hej och varmt välkommen hit ....
Vissa sorter får nya blomknoppar på gamla stänglar, medans andra sorter vissnar ner ......
... du beskriver och förklarar allt så bra, men ibland kan det vara svårt att veta namnet på vissa orkideér ... för det blir lite lättare att få hjälp om man har det, eller om kanske har ett foto som man kan sätta ut här !
I annat fall så kan du kanske hitta någon snarlik på nätete som du kan hänvisa (länka) till när du har en fråga ! ... för det finns så många duktiga här som gärna vill hjälpa dig !
Spännande att kanske få se dina orkidér på foto här så småningom ....
Lycka till !

24/1 -08

Välkommen hit a.andersson...kul med så ung medlem.
Du får önska orkidéer när du fyller år och så ...
Bim

24/1 -08

Det är ju Phalaenopsis du har och jag brukar inte klippa stängarna på dem efter blomning, dvs inte förrän de blir bruna.
Ibland kan det komma nya knoppar längst ut på stängeln, på andra plantor kan de komma små grenar från stängeln, det beror lite på plantans arvsanlag.

Lycka till med dina orkidéer!!

Ge din åsikt

Hej, jag har Phalaenopsis och de tappar "spänsten" i blombladen som om de inte fått vatten. De har ännu inte tappat några blommor (efter två veckor) utan ser hängiga ut och har inte någon lyster. Det finns ett antal knoppar kvar på varje stängel. Jag vattnar enligt konstens alla regler.
Orkidéerna är planterade i Spagnum och har tidigare mått mycket bra.

Vad kan ha hänt vad är det för reaktion.

Finns det några tips på vad jag kan göra och eller vad det är för reaktion.

Nyckelord: blommor, Phalaenopsis

25/2 -07

Kolla så att rötterna mår bra.Det låter som rotröta.

25/2 -07

jag skulle okså kolla röterna och om det är rötta pudra med kanel och bytta substrat Spagnumen kan ha blivitt för gammal jag skulle rekomendera bark.

25/2 -07

Ja, jag har fått för mig att Phalaenopsis vill bli torr mellan vattningarna för det mesta, jag har aldrig odlat Phalaenopsis på enbart spagnum då mossan inte gillar att torka ut helt.

Tror det beror på vilken Phalaenopsis Du har .Jag har en stor Ph pallens som står i vitmossa och alltid har gjort det,den blommar och har keikis men tror kanske att det gäller endast pallens ?Gör en test nu med en annan Pallens som står i epiweb.
Fast är det en Ph.hybrid så kanske det inet är så lyckat ?
Monika

Ge ditt svar

Denna Ph. är verkligen otrolig. Jag har haft den några år nu. Förra året omplanterade jag den. Inte alls enligt reglerna, men jag var tvungen, den tog inte upp något vatten i rötterna, men den hade ett långt blomskott. Så jag hade oturen att bryta av blomstängeln. Så till omplanteringen. Jag tog bort gamla rötter(och även nya, så den skulle få rum i krukan) och så fick den ny bark. Det tog en månad och en ny blomstängel sköt upp. Mycket lång blev den, men med många blommor. Men i år är den annorlunda. Blomstängeln blev inte alls så lång däremot blev färgen vackrare och blommorna stora, 12×10 cm. Jag ska ta en bild av den också

Nyckelord: blommor

Ge din åsikt