Jaa, på helt eget bevåg har orkisarna startat en tävling om att dofta starkast.
Har lovat Phal Miva Fokus att berätta att det var hon som startade det hela. Någon vecka efter att hon kom till oss öppnade hon sin första blomma och spred en ljuvlig och stark doft i mitt vardagsrum. Men inte kunde hon väl ana vad detta skulle få för resultat. C. forbesii, som också står i vardagsrummet, öppnade snabbt sina två knoppar och blandade sin väldoft med Phalens. Javisst luktar forbesii himla gott men om sanningen ska fram, inte riktigt lika starkt. Jaha, Brassadan, som blommade i februari och i maj och som hade ny stängel la sig i det hela och slog ut några av sina små blommor och genast fylldes rummet av kryddat brännvin.
Nu var doften så påtaglig att den kändes ut på balkongen, där en Brassiahybrid slog ut sina väldoftande blommor på sin tredje stängel för i år. Vid det här laget stod det klart för alla och en var att det gällde att hänga med och Miltoniopsis, som är äldst i gården, tog upp kanpen genom att släppa ifrån sig väldoft från ytterligare en stängel och snabbt därefter ville inte min Miltoniahybrid vara sämre utan blandade sig i doftkaskaden med några blommor på sin första stängel.
Men nu hördes knorranden. Protesterna haglade över hela bostaden, tre Cattleyahybrider påpekade högljutt att de minsann blommat rikligt under våren och nu ansträngde sig till det yttersta för att producera många skott och tänkte starta en egen tävling senare. Till detta anslöt sig en Paph, som låter sitt nya skott växa så det knakar och Pinochion lät höra sin späda stämma och påminde om att hon har både blommor och knoppar och kan väl inte hjälpa att hon inte blivit begåvad med doft och detta instämde Phal. Everspring i med sina fem blommor. Från balkongen ropade D. kingianum att hon krävde att jag skulle berätta att hon fyllt mitt kök med den härligaste honungsdoft under tidig vår och att hon nu skyndade sig att komma med en hel mängd nya skott.
Nu har Miva Fokus blivit sur och kastat ifrån sig delar av sin blomma och anledningen är att jag berättat att jag tänkte låta en Doftranka delta i tävlingen. Hon har blommat hela våren och sommaren och är verkligen doftstark. Jo då, hon fick vara med om jag lovade att kalla henne för en "vanlig simpel krukväxt", så låt gå för det då.
Som en del av er vet, kan jag inte lägga in foton, så ni får hålla till godo med denna lilla illustration över vad som pågår här hos mig.
Mvh
Birgitta
Vem behöver bilder med så målande beskrivningar! Däremot önskar jag att man kunde skicka doftmeddelande!
Sicken härlig doftillustration Nyfiken!
Så underbart Birgitta! Tack för ditt fina inlägg. Jag riktigt känner alla dofter i näsan! Jag säger som Jannie: doftmeddelande hade inte varit dumt. Jag är så dålig på att beskriva dofter men det hindrar inte att jag njuter av dom!!
/Annette
På tal om Doftranka som måste vare den starkast doftand blomma som finns, så har den faktiskt äcklast mig för att doften varit för stark, och då blir det inte väldoft längre. Däremot har ju Porslinsblomman en kraftig doft, men den doften blir aldrig övermäktig. Jag håller tummarna för nopsisen För det var väldoft vi pratade om?
Bästa berättelsen EVER!!!!!!!!
Jag säger samma som Jannie - vem behöver bilder ! !!!
Tusen tack för din ljuvligt doftande berättelse! Vem kan toppa det här? Nu väntar jag spänt på en målande beskrivning av den andra sidan av doftskalan; de orkidér som inte doftar utan luktar eller rent av stinker:D Häromdagen lärde jag mig att det finns vissa C percivaliana som luktar gamla strumpor eller ännu värre...
OBS! Se doftbeskrivningar av Bulbuphyllum. Ruttet lik osv. Det är inte doft det är stank. Jag avstår.
Mina orkisar hälsar och tackar.
Nej Spindeln, det gällde inte att tävla i väldoft utan i starkast doft (rena turen att jag inte har stinkande växter hemma). Ett tag tänkte jag styra upp det hela, så att det skulle handla om vem som kan dofta godast. Detta måste jag avstå ifrån. Det skulle ställt alldeles för stora krav på mig och min förmåga att beskriva dofter och det är jag urdålig på.
Tror ni att man kan träna upp den förmågan?
Birgitta
Åh, det är nästan så att man känner dofterna ...:-) Härlig berättelse och idé, Nyfiken!
Det blir som en liten feber i sig det där, att försöka skaffa sig doftande plantor så att man har någon väldoft att njuta av helst hela året runt, en samlaridé så god som någon!
Man kan träna upp sitt luktsinne och sin förmåga att särskilja och beskriva dofter, det gör bland annat dem som blir högre skolans vinkännare. Och förstås parfymörer oxå! Med parfymer ska man ju urskilja toppnot (den doft som först känns) hjärtnot (den som känns "under" toppnoten, och basnot (den som stannar kvar länge) och var och en av dessa noter kan bestå av flera dofter. Det hade varit himla kul att få prova på en sån lektion med mängder av dofter i små provflaskor, jag är säker på att man ganska snabbt hade utökat sitt ordförråd och sin förståelse för dofters indelning i t.ex. vad som är fruktigt, kryddigt, blommigt osv.
Det finns speciella dofttävlingar för orkidéer - det hade jag bra gärna velat vara med på! Tänk att få gå runt och sniffa och känna subtila skillnader, samt få höra de riktiga doftexperterna beskriva en doft samtidigt som man upplever den - det måste vara som att få öppna dörren till en helt ny värld
I boken "Fragrant Orchids" skriver författaren Steven A. Frowine att man i Sydafrika vid orkidédoftstävlingar använder fyra grundindelningar för dofterna:
1) intensitet: alltså hur stark doften är
2) spridning: hur nära man behöver komma för att känna doften
3) behaglighet: om doften upplevs som behaglig eller obehaglig
4) elegans: om doften känns rundare och mer parfymlik anses den elegant, medan däremot inslag av kemiska noter eller "tunna" doftintryck drar ner eleganspoängen.
Man kan få 1-10 poäng i vardera kriterium, förutom i behaglighet som kan ge ända upp till 20 poäng, och alltså skulle en maxpoäng vara 50 poäng.
Den boken rekommenderas varmt till alla som är intresserade av orkidéernas doft, då den har en bra indelning där man snabbt kan söka upp plantor t.ex. efter doftintensitet, tid på dygnet då plantan doftar, tid på året den brukar blomma, och inte minst vilken svårighetsgrad den anses ha att odla, med mera.
Dofter är en spännande värld, och högst subjektiv. Vi har blivit förslappade i våra doftmuskler hävdade någon, för att vi utsätts för så mycket kemiska och konstgjorda dofter och gör allt vad vi kan för att dölja naturliga dofter (eller odörer var kanske vad som avsågs) att vi inte längre litar på våra näsor... då passar det väl utmärkt att regelbundet ha doftgympa bland sina orkidéer!
Jag har hittat på nätet en intressant del av Linet Hammans föreläsning om dofter som kan hjälpa en bit på vägen när man ska beskriva dem:
"....CLASSIFYING FRAGRANCES
When we first smell an orchid flower we relate it to substances we have already identified such as rose, hyacinth, cinnamon or jasmine. With more experience of sampling orchid fragrances we begin to relate scents to a particular orchid species.
Publications dealing with the description and classification of scent impressions abound in the specialist literature. For this lecture's purpose I am omitting the complex chemical names and will stick to a simple but effective classification .
Certain fragrances can be related to certain colours. The major colour groups are:
1. white floral image - a soft fragrance
The white-floral scents incorporate the very pleasing scent notes of jasmine, tuberose, orange flower, honeysuckle etc. These flowers really are white in the majority of cases and release their scent mainly during the late evening or night. Most are pollinated by moths which use the scent and white colouring as pointers to the flower.
2. rosy floral image - a sweet, rosy smell almost like Turkish Delight
The scent of cyclamen, lily of the valley, sweet pea and rose identify this group. Sunlight and warmth trigger scent production.
3. Yellow scents - strong, citrus-like freesia fragrance
4. brown scents - reminding of spices ; cloves, coriander; caraway and cinnamon
Typical scent of a carnation.
5. Green scents - a mossy, wet / forest scent
6. dark smells - mostly unpleasant; musty, stale-socks
Remember that orchid fragrances are in many instances combinations of different fragrant compounds...."
Oh så intressant ni gjort den här tråden, tack!
Helt underbar tråd det här - Jag ryyyyyser!
Tack för ett underhållande och trevligt inlägg Birgitta!
Tack Birgitta för ditt doftinlägg som inte kan beskrivas i bild! Tack till er andra för intressant beskrivning av dofter.
Härligt att läsa! Jag börjar helt plötsligt tänka på mina orkideer på ett annat sätt...
En kingianum jag hade för flera år sedan doftade så starkt att jag fick ta ut den ur vardagsrumet för att få lite "TV-lugn och ro"!
Birgitta, tack för en underbar beskrivning av dina orkidéers dofttävling.
Jag kan riktigt känna alla goda dofter som ingår i tävlingen
Miva Fokus tycker jag visar på storsinthet, när hon trots protester, lät Doftrankan få delta i tävlingen
Kanske har orkidéerna smittats av OS-feber det verkar som de inte bara tänker ha en `doftgren´utan en `bulbgren´också
Jag blev så inspirerad av detta doftprat att jag går och sniffar på alla mina orkisar. (mer än vabligt) Upptäckte alldeles nyss att min Miva Barbara x mannii doftar. Den har blommat flera gånger hos mig men jag har inte känt doften. Nu ska vi se: en inte såå intensiv doft skulle gissa på 4, elegant doft på ca 6, man måste sticka näsan i blomman för att känna doften 2, doften är mycket behaglig 12. ,Nu vet ni precis hur den doftar va
Annette
Ja Annette, exakt. Vilken härlig doft
Jajjemen, det var tydligt och exakt
Anette, fint foto och vacker blomma ett pluss med doften:
En sådan har jag också, Annette! Nästa gång den blommar ska jag sticka näsan i den!
hittade denna sida där det finns förklarat vad olika orkidéer doftar http://faq.gardenweb.com/faq/lists/orchi...
såfia - vilken rolig sida! läs särskilt om bulbosarna, hehe..
"echinolabium ? Partially decomposed rat"
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av En person som inte är medlem längre: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 10:17:17 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter