Inlägg med Tips som nyckelord.
Hej!
Jag är färsking på Oncidium och testar min första nybörjarhybrid - en Mizaki Obry. Jag skulle vilja ha lite riktlinjer om någon vill vara så vänlig?
Jag köpte den i våras när den just blommat färdigt. Den står i kompost med mycket vitmossa och översta lagret består helt och hållet av det. Jag brukar vattna igenom den ordentligt ovanifrån alt. dopppa den, ca var 7-10 dag. Sen låter jag den stå på en hylla längre in i rummet eftersom jag bor i söderläge och solen kan ligga på ordentligt.
Men det har börjat bli lite vitt och luddigt i mossan på ytan (inte mycket), bulberna har blivit lite skrynkliga och vissa blad gulnar. Dock har jag även sett viss tillväxt senaste månaden.
Jag undrar: 1. Beror möglet på att jag vattnar för mycket/ofta/fel, och behöver jag göra något särkillt åt saken? 2. Behöver jag oroa mig över bulberna och bladen eller är det så den beter sig? 3. Rötter börjar sticka ut lite i botten - när är det dags att plantera om?
TACK på förhand, den som vill utbilda en gröngöling
// Ikkmo
Nyckelord: Oncidium Mizaki Obry 'Only You', Tips, Skötsel
Att vatten efter intervall är inte den bästa metoden. Använd dig av länken nedan samt: I meny hittar du "odling och sedan släkte, arter och hybrider. Där hittar du en massa information.
http://vsos.se/odlingsrad-2/
Oncidium gillar mycket ljus, dock i direkt solljusI söderfönster kan du skugga med en "genomsläpplig gardin"
Tack så mycket! Där fanns jättemycket bra.
Ny Dendrobium art med bland bilderna på nya arter ifrån Borneo på SVT's webbplats idag!
Bild
Nyckelord: Dendrobium lohokii, bilder, tips, Borneo, nyupptäckt, SVT
OCH en ny art av Thrixspermum!
Hur många gånger sätter man om en orkide`och när?
Tack för tips...
jag köpte min första i november
nu har jag 4 st..
Nyckelord: Tips
Det är lite olika, men oftast när komposten börjar bli lite nedbruten och håller vatten
för länge. Komposten bör helst torka upp på 2-4 dagar för t.ex. Phalaenopsis.
Om Du har köpt dem ganska nyligen bör komposten vara i rätt hyggligt skick, så
då kan Du vänta med att sätta om dem.
Tack för ditt svar..
Nu vet jag det med...
Min nya orckidee..har jag köpt i går och hoppas den lever länge nu när jag fått tips här..:)
Nyckelord: Tips
Tack för tipset I förra avsnittet var en phragmipedium med Man kan se programmet på SVT Play också.
Tack!
Vilken tur att jag fick en påminnelse. Passar perfekt Och så ett glas vin till till det
Bara fem minuter kvar..! Me happy!
Härlig natur och spännande...
Riktigt bra!!
Helt otroligt vackert
Bra, men nästan lite f-ö-r spännande
Mycket bra trots att inte någon orkidé syntes till. De kanske hittade såna men det ska ju vara lite mer dramatik...Vad är väl ens egna små äventyr mot detta. Jag har visserligen paddlat i Thailand, kanske det är bäst att inte veta vad som finns under ytan?
Men.. var det bara jag som så en orkide.. en Phragmipedium var det en gul-grön !
Ojdå, jag missade första kvarten. Såg inledningen nyss. Det var troligen samma planta som i första filmen. Hoppas på fler orkidéer uppe på platåberget i sista delen nästa vecka.
Kommer nog aldrig våga ta ett dopp i sydamerika efter den här dokumentären..!
Ojoj. BBC kan göra naturprogram! Wow!
Jag ville bara tipsa om detta radioprogram som börjar strax!
/Mvh I
Nyckelord: DNA, klassificering, radioprogram, tips, Linné
Nu när min starclass gett avkastning blir jag sugen pt.ex å ytterligare en orkidé.
vill gärna ha tips på vilken samt bilder.
brudorkidéer är det inge mening att ni tipsar om, tycker de är otroligt tråkiga.
vill ha en robust, i stil med starclass, som är mer tät än t.ex brudorkidé.
får gärna vara i annan färg än vit.
hit me
Nyckelord: tips
Ta en titt på Cattleya, de finns i många olika färger och storlekar
Och så kan du ju botanisera bland Björns förträffliga articklar under råd och bilder
läste att den doftar. underbart!
men var ligger prisklassen, och hur stor kan den bli? blir det mycket blommor på den efter ett par år?
Och skulle inte det vara nog, så har du alltid Internet Orchid Species Database (IOSPE).
En ren guldgruva över ca 6000 arter från världens alla hörn.
Kanske inte så lätt att spontant råka på nåt lätthanterligt som dessutom finns att få tag i, men det går nog att hitta något.
Eftersom du lyckas med Dendrobium så bra kan du fortsätta med det släktet ett tag, det är ett av det största släktet med mer än 1000 arter,
så ta och läs om släktet och titta på bilder så hittar du MÅNGA som du vill ha. Och du, välkomen till denna kanon trevliga sida.
Cattleyer är underbara när dom blommar, men dom är "bara gröna" så stor del av året, så du kanske tröttnar på den , vilket är synd.
Skaffa Cattleyer när du har ett gäng av andra sorter som blommar olika tider på året. då är det lättare att vänta på blommningen.
Cattleyor kan bli STORA men det finns mindre tex Cattleya luteola som nog är en av mina favorit Cattleyor (behändig liten planta). Jag kan hålla med Hans om att de kan vara lite tråkiga när de inte blommar men väntan blir så mycket trevligare när man vet hur fantastiska de kan vara, titta bara på Mickaels fönster.
Ett tips till, läs om hur orchideerna vill odlas och hur dom skall skötas! Titta INTE bara på bilderna vissa har väldigt krävande villkor för att blomma om.
Eftersom kanske fler än Amatör är intresserad så tänkte jag lägga upp mina erfarenheter av Masdevallia här i dagboken. Det här är alltså hur jag har skött mina Masdevallia under ca. 3 års tid. Jag har haft tre Masdevallia under den tiden:
M. Mary Staal
M. coccinea
M. ignea
Det här är vad som har fungerat för mig och med ovanstående plantor. Det gäller kanske för andra Masdevallia också, men det har jag ingen personlig erfarenhet av.
------------------------------------------
Det första som förvånade mig med mina Masdevallia var att de vill ha så blött. Jag odlar dem i enbart levande vitmossa och vattnar dem en gång om dagen(!) utom när det regnar på sommaren.
Nyckelordet här tror jag är levande vitmossa. Vitmossan är krävande att hålla levande och fräsch och dör ändå under vintern oavsett hur duktig man är med vattningen. Nu inväntar jag min första skörd av vitmossa så att jag kan plantera om mina Madies och min Dracula. Men resultatet när de växter i levande, fräsch mossa har varit väldigt bra. De växter nästan som ogräs...
Vidare vill de ha svalt. (tom. kallt för att sätta knoppar) Här i Sverige har vi bra förhållanden med svala sommarnätter. Ha dem gärna ute vår och höst också, men akta dig för frost! (Förlorade halva min M. ignea på det sättet...)
Var också försiktig med värmeböljor då de kan få värmeslag. Under en värmebölja är svala nätter ännu viktigare.
På vintern får man vara försiktig med element som står och ångar under krukorna. Sätt dem i ett ouppvärmt fönster. Lite extraljus är nog bra i vår mörka nord om de står i norr, men om du ställer dem i öst/väst/syd så går det nog utan. (Jag har extraljus i norr)
Vidare är de känsliga för salter. Göd försiktigt och använd helst regnvatten eller RO-vatten.
Så, kortfattat:
Fuktigt, nästan blött, i vitmossa. Skuggigt och
svalt. Ute när det inte är risk för frost. Bra, mjukt vatten.
Nyckelord: tips, odling, Masdevallia
Jag kan bekräft allt det där, ända sen jag skaffat osmos, extrabelysning och ställt dem i ett ouppvärmt fönster har de knoppat som galningar.
Fast jag tror de kan behöva större krukor, de torkar ut så snabbt.
Precis. Jag kör med minst 12 cm krukor, även för de minsta med tre blad. Mindre krukor torkar ut för fort, mossan dör och plantan blir vätskestressad.
Jag förlorade iaf. ganska många blad innan jag hajjade hur fuktigt de vill ha...
Detsamma med mig, många har blivit "krullade" av torka eftersom jag trodde de tyckte om att toka ut.
Tack Joppe detta gav mig verkligen en tankeställare. Allting är ju relativt med tanke på fuktighet och svalhet och jag förstår nu att jag har haft alldeles för torrt och varmt runt mina. Inte konstigt att de aldrig kommer i blom, för inte kunde jag tänka att de ville ha det så blött runt rötterna.
Jag måste ordna det bättre för dem. Bra att du kunde beskriva så utförligt, jag förmodar att Aquaris också skulle kunna tänkas föredra samma förutsättningar det antyder ju även namnet.
Tack Joppe för att du delar med dej. Det ska bli ett sant nöje att plantera om mina Masdevallior i större krukor med levande vitmossa. Använder du plastkrukor eller terakotta?
Tack, Joppe! Inser nu att min Masdevallia-hybrid hänger för varmt i köksfönstret. Funderar på hur jag ska kunna odla den svalare...
Ja, jag får nog ta och lägga in en brasklapp för att inte alla Masdevallia tycker om att ha det så kallt som M. coccinea och M. ignea. Dessa två tillhör de mer kallväxande sorterna.
Hybrider klarar tål normalt sett mycket mera värme. Min 'Mary Staal' t.ex. blommade snällt i rumstemperatur, trots att det är 75 % coccinea i den! (tyvärr hade den inte färgen från coccinea heller...)
Ninalina:
Det finns både för och nackdelar med både plast och terrakotta. Jag använder genomskinliga plastkrukor eftersom de håller fukten bättre och för att jag vill se hur rotsystemet utvecklas. Tyvärr får man ganska snabbt alger på insidan av plastkrukorna och då ser man ändå ingenting...
Terrakotta torkar ut snabbare än plast, vilket gör att man kanske måste ha ännu större krukor som blir ganska tunga och klumpiga.
Annars är egentligen terrakottakrukor lämpliga för kallväxande, eftersom avdunstningen från krukan har en avkylande effekt!
Vilka man väljer är alltså en smaksak. Jag tycker plast är enklare, men i ett växthus där fuktigheten inte är ett problem skulle jag överväga att använda terrakotta.
Nu har jag hängt min masdevallia i sovrumsfönstret som vetter mot öster och såhär års ofta står lite på glänt. Hoppas den sätter knopp nu!
Joppe!
Jo det är klart att plast är nog mera praktiskt. Om det inte vore så jädra vackert med terrakotta, men som du säger så torkar det upp fortare.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 09:17:54 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter