Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning /

Skriv början av artikeln om Pollinering

Nyckelord: Pollinering

Inlägg med Pollinering som nyckelord.

Det har lyckats en gång förr i tiden, och jag ska återskapa den!

Phalaenopsis equestris x Neofinetia falcata 'Amami No Mumei'

Det ser onekligen lovande ut!:)
Förra året testade jag equestrisen som pollen förälder till Ascofinetia 'Hsinying Starlight', vilket inte lyckades då "podden" dog ganska snabbt.
Men nu håller jag tummarna!:)
Två av de vackraste orkidéerna i en!

Nyckelord: Pollinering

9/5 -16

Oj, vad kreativt. Jag måste också lära mig detta med att försöka skapa egna hybrider någon gång.

9/5 -16

Spännande

10/5 -16

Spännande. Hoppas på bildserie!

12/5 -16

Idag är podden ännu kraftigare! Ser friskt ut!

Ge din åsikt
Beallara Peggy Ruth Carpenter ' Morning Joy'. Från Jörgen J.

Vad jag kommer ihåg så är den Pollen-steril, men är den även steril så den inte kan befruktas och bilda frö?

Skulle vara kul att kunna använda den som fröförälder, men innan jag testar så är det kanske bäst att fråga om fertiliteten så jag inte behöver lägga ner en massa tid på att försöka pollinera den om det ändå inte skulle gå.

Nyckelord: Fertilitet, Beallara Peggy Ruth Carpenter ´Morning Joy´, Pollinering

25/11 -10

Puff

25/11 -10

Jo jag gjorde likadan med min fru, för att inte lägga tid i onödan

25/11 -10

Ha ha ha, jag hoppas du inte sagt till din fru att du gjorde så, hon kan nog lätt bli sur då

Nåja, nog om det skämtet. Ingen här som känner till nåt i sakfrågan? Annars får det bli så att experimentera. hade varit bra att få svar på svenskt forum, lite jobbigt på andra språk ibland.

25/11 -10

Många hybrider med odugligt pollen kan ju vara fullt användbara som fröföräldrar om de pollineras med pollen från en annan art, så jag tycker absolut att du ska prova. Du behöver kanske inte ens hålla dig till samma släkte.

13/12 -10

Jag har pollinerat plantan nu, få se om det tog, väntar med spänning på att fruktämnet ska svullna upp

Ge ditt svar

11/7 -10

Odla vanilj

Hej,
jag har gett mig sjutton på att odla vanilj. Finns det någon här som lyckats? Alltså från stickling till vaniljstång som gick att äta? Någon kanske har ett bra boktips? Behöver alltså veta allt ifrån hur de ska planteras (jord, förhållanden, etc) till hur man pollinerar dem osv osv...

Mycket tacksam för svar!

/Fredrik

Nyckelord: pollinering, vanilj

11/7 -10

Du finner svar på mye her http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

5/8 -10

Och här är en artikel om släktet: http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?a...

Processen för jäsning och torkning av vaniljens frökapslar till vaniljstång finns beskriven här och där på nätet. Bland annat Wikipediaartikeln om släjtet beskriver hela den långa processen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vanilla

Ge ditt svar

5/11 -08

Pollinering

Vanda Kultana Indian Incense x Kultana Fragrance. Från Tommy.

Hej på er!
Pollinerade denna hybrid för ett par dagar sedan och kolla hur snabbt blommorna reagerar.

Så här såg den ut innan.

Nyckelord: Pollinering, Vanda

5/11 -08

Vanda coerulea. Från Tommy.

Så här ser Vanda coerulea ut ett par dagar efter den har bliviit pollinerad. Se hur vit läppen blivit.

5/11 -08

Hej Inger

Ja, tålamod måste man ha när man odlar orkidéer och ännu mer när man odlar Vanda.

Jag har gjort några hybrider av Phalaenopsis och Vanda varav en Phalaenopsis ICA Maxi och en Ascocentrum christensonianum har blommat.
Har lite plantor hos Lutz Rökle under uppväxt. Bland annat em ny korsning som jag hoppas mycket på, Vanda cristata x Renanthera vietnamensis.

Om man ska så med mogan frö tar det som du säger mellan 12-18 månader för dom att mogan. Men dom som förökar proffesionellt sår frö ur gröna kapslar.
Då tar det 6-8 månader innan kapslarna är redo.

MVH
Tommy

5/11 -08

De två plantorna som jag nämnde hade blommar redan, sådde jag själv i burkar och när dom var klara utplanterade.
Om man vill föröka själv så hår det bra man ska bara tänka på att inte så för många frö i varje burk flaska.

När man sår i burkar behöver man oftast planter om plantorna efter ca: halva tiden då syret tar slut och plantorna slutar växa.
Denna omplantering är nästan omöjlig att göra själv utan ett sterilt dragskåp. Av cirka 30 burkar med olika arter och hybrider fick jag fram fyra som blev dugliga. Det var därför jag slutade och nu låter proffsen göra jobbet.

Du kan beställa ett kit från Lars Jenssen i Falster/Danmark om du vill prova själv. Han skickar allt du behöver till en liten kostnad.
Hälsa från mig.

MVH
Tommy

5/11 -08

Intressant blomman säger ifrån, nu är jag pollinerad. Kan man anta att en insekt som ser färg och även UV-ljus får en signal om att denna blomma är ointressant.
mvh
Mikael

Ge ditt svar

Jag ska börja med ett projektarbete nu i trean på gymnasiet. Och tänkte göra något med orkidéer. Just nu blir det nog pollinering och pollinerinsinsekter, vilka som pollinerar vilka osv. Om någon har något förslag på något annat eller någon bra litteratur som är värd att läsas så är jag glad år förslag tack!

Nyckelord: projektarbete, Pollinering

6/10 -08

Vilket bra projektämne! Du kanske skulle kunna försöka meristemföröka eller odla fram frösådda orkidéer. Projektet behöver ju inte vara teoretiskt utan kan vara praktiskt också. (Jag jobbar som gy-lärare i sv/fr) Det behöver inte heller leda till ett lyckat resultat, även om det naturligtvis är roligare... Du skulle kunna bygga ett eget nanoskåp, allt beror ju på inom vilket ämne du vill göra projektarbetet. Ska du göra det inom kemi passar kanske meristemförökning, inom biologi passar ditt pollineringsarbete, medan nanoskåpet kanske passar bäst inom fysik eller teknik. Kolla in den här sidan http://web.telia.com/~u11206828/sweindex... . Du skulle ju kunna kontakta dem för tips och idéer. Lycka till och berätta gärna för oss hur det går!

Tack Plopp! Jag vill hålla på inom biologin, för det är roligare tycker jag. Jag var på orkidéshowen i Göteborg och pratade men en man där. Han tycke att pollinering var en bra ide och jag fick hans mail. Jag ska kolla närmare på sidan du gav mig. Tack för ditt stöd!

7/10 -08

Jag tycker det är kul när man gör något "eget" och inte bara kör i samma gamla spår! Lycka till!

Ge din åsikt

21/9 -06

Pollinering?

Hur gör man för att pollinera sina orchidéer? Kan man korsa vilka sorter som helst med varandra?

Jag har tittat på min dendrobium och sett att det finns ett kladdigt område där man kan fästa pollenet. Jag tror det var en liten pollenknopp framför som jag lyckades pilla bort först och sen fäste jag pollen från min paph på dendrobiumen.

Hur skulle jag göra om jag ville ta pollen från dendrobiumen och fästa på paphen? På den hittar jag inget kladdigt område där pollen kan fästa.

/Mia

Nyckelord: pollinering, fröförökning

21/9 -06

Hej Mia, jag är ingen botaniker men tror inte det är så lätt som att "ta pollen från dendrobiumen och fästa på paphen" det blir liksom som att korsa tex en fågel och en fisk.

/Daniel

21/9 -06

Exakt som Daniel säger.

Paphar och Dendrobium är inte fertila med varandra och att odla orkidéer från frö är så gott som omöjligt om man inte har tillgång till mykorrhizza eller Agar gelé.

21/9 -06

Jag gissade att det inte skulle gå att pollinera dem med varandra. Jag tänkte inte så fröna själv, kanske ge bort fröställningen till någon som kan eller bara på kul se en egen fröställning, men strunta i att så fröna.
Min orchidebutik här fröförökar ju sina orchidéer så jag tänkte att jag kanske kunde lämna frökapseln dit i så fall.
Finns det någon bra sida där man kan se vilka som går att pollinera med varandra och hur man gör?

21/9 -06

Orkidéerna är unika i och med att det faktiskt går att korsa närbesläktade släkten med varandra. De allra flesta växter och djur kan inte korsas och ge fertil avkomma, men inom orkidéfamiljen går det till viss del.

Exempelvis finns det exempel på att man lyckats korsa Vanda med Phalaenopsis (via andra släkten). Mellan exempelvis Vanda och Ascocentrum är det till och emd relativt enkelt att få fertila korsningar.

Dendrobium och Paphiopedilum är dock för långt ifrån varandra släktskapsmässigt för att kunna korsas. Paphiopedilum och Phragmipedium kan säkert korsas och Dendrobium och ... något närstånde släkte likaså, men ej Dendrobium och Paphiopedilum.

Vad gäller fröförökning av orkidéer är själva proceduren också riktigt invecklad. Orkidéfrön har nämligen ingen frövita, utan består mer eller mindre enbart av ett tillväxtanlag. I naturen tar fröna hjälp av värdorganismer, vanligen svampar, för att få näring för att kunna växa till en självständig individ. Artificiellt odlar man fröna i steril miljö i laboratorier, på näringslösningar. Att odla frön hemma kräver att man har laboratorieutrustning och expertkunskap.

21/9 -06

Mia jag kan rekomendera bröderna Axelsson hemsida om du vill lära dig mer om mikroförökning här

/Daniel

21/9 -06

Den här sidan visar grunderna för pollinering av Cattleyor.
Att tänka på är att blommorna vissnar så fort de blivit av med pollenet eller blivit pollinerade.

21/9 -06

Ja, den om mikroförökning har jag kollat på tidigare. Riktigt spännande.

Ja, jag vet att blommorna vissnar när det blivit pollinerade. En av mina paphar hade en blomma som var på väg att vissna, det var därför jag hade tänkt testa på den. Jag vill ju inte förlora någon vacker blomma i onödan ; ) och dendrobiumen har ju så många blommor så jag tänkte att om en vissnar gör det inget.

Nu har jag hittat ett ställe här i närheten som faktskt förökar fröer åt folk för en kostnad. Det tar typ 25 min att åka bil dit så det känns ok om jag skulle vilja prova någon gång. Owens Orchids, LLC

Ge ditt svar