Pollinering?

21/9 -06

Hur gör man för att pollinera sina orchidéer? Kan man korsa vilka sorter som helst med varandra?

Jag har tittat på min dendrobium och sett att det finns ett kladdigt område där man kan fästa pollenet. Jag tror det var en liten pollenknopp framför som jag lyckades pilla bort först och sen fäste jag pollen från min paph på dendrobiumen.

Hur skulle jag göra om jag ville ta pollen från dendrobiumen och fästa på paphen? På den hittar jag inget kladdigt område där pollen kan fästa.

/Mia

Nyckelord: fröförökning, pollinering

21/9 -06

Hej Mia, jag är ingen botaniker men tror inte det är så lätt som att "ta pollen från dendrobiumen och fästa på paphen" det blir liksom som att korsa tex en fågel och en fisk.

/Daniel

21/9 -06

Exakt som Daniel säger.

Paphar och Dendrobium är inte fertila med varandra och att odla orkidéer från frö är så gott som omöjligt om man inte har tillgång till mykorrhizza eller Agar gelé.

21/9 -06

Jag gissade att det inte skulle gå att pollinera dem med varandra. Jag tänkte inte så fröna själv, kanske ge bort fröställningen till någon som kan eller bara på kul se en egen fröställning, men strunta i att så fröna.
Min orchidebutik här fröförökar ju sina orchidéer så jag tänkte att jag kanske kunde lämna frökapseln dit i så fall.
Finns det någon bra sida där man kan se vilka som går att pollinera med varandra och hur man gör?

21/9 -06

Orkidéerna är unika i och med att det faktiskt går att korsa närbesläktade släkten med varandra. De allra flesta växter och djur kan inte korsas och ge fertil avkomma, men inom orkidéfamiljen går det till viss del.

Exempelvis finns det exempel på att man lyckats korsa Vanda med Phalaenopsis (via andra släkten). Mellan exempelvis Vanda och Ascocentrum är det till och emd relativt enkelt att få fertila korsningar.

Dendrobium och Paphiopedilum är dock för långt ifrån varandra släktskapsmässigt för att kunna korsas. Paphiopedilum och Phragmipedium kan säkert korsas och Dendrobium och ... något närstånde släkte likaså, men ej Dendrobium och Paphiopedilum.

Vad gäller fröförökning av orkidéer är själva proceduren också riktigt invecklad. Orkidéfrön har nämligen ingen frövita, utan består mer eller mindre enbart av ett tillväxtanlag. I naturen tar fröna hjälp av värdorganismer, vanligen svampar, för att få näring för att kunna växa till en självständig individ. Artificiellt odlar man fröna i steril miljö i laboratorier, på näringslösningar. Att odla frön hemma kräver att man har laboratorieutrustning och expertkunskap.

21/9 -06

Mia jag kan rekomendera bröderna Axelsson hemsida om du vill lära dig mer om mikroförökning här

/Daniel

21/9 -06

Den här sidan visar grunderna för pollinering av Cattleyor.
Att tänka på är att blommorna vissnar så fort de blivit av med pollenet eller blivit pollinerade.

21/9 -06

Ja, den om mikroförökning har jag kollat på tidigare. Riktigt spännande.

Ja, jag vet att blommorna vissnar när det blivit pollinerade. En av mina paphar hade en blomma som var på väg att vissna, det var därför jag hade tänkt testa på den. Jag vill ju inte förlora någon vacker blomma i onödan ; ) och dendrobiumen har ju så många blommor så jag tänkte att om en vissnar gör det inget.

Nu har jag hittat ett ställe här i närheten som faktskt förökar fröer åt folk för en kostnad. Det tar typ 25 min att åka bil dit så det känns ok om jag skulle vilja prova någon gång. Owens Orchids, LLC

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Mia.P:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik