Råd / Ljus / · Tilläggsbelysning /
Skriv början av artikeln om metallhalogenInlägg med metallhalogen som nyckelord.
Antal: Slutsåld. Pris: 700 kr per styck. Frakt: Ingår.
Säljer mina metallhalogen 150w.
Lamporna är använda 2 vintrar, men ha mycket kvar.
En av det bästa tilläggsbelysningar man kan ha.
Frakt tillkommer, ha inte kollat vikten ännu, eller hämtas
Nyckelord: Metallhalogen
Utropspris: kr. Frakt: Ingår.
Sön 27/7 -08 23:45 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).
Den här är liten, smidig och lyser bra med vitt ljus. Den är i väldigt gott skick, kostade 1200, startbud är 700 med lampa i som kostade 350.
Säljs den inte på auktionen så är den till salu sen ändå.
Nyckelord: metallhalogen
Jösses vad liten och smidig, har tre i växthuset och de är gigantiska och ybertunga... inköpta då Jesus gick i kortbyxor
Lägger dock inget bud då jag har dessa tre fungerande och en på lager men nog skulle det vara smidigt...
Jag köpte en sådan här i förra veckan och kan rekommendera den. Liten och smidig om man jämför med de halogenarmaturer jag haft tidigare. Jag lägger 700 som startbud för det kan inte vara fel att ha två!
är den såld?
Har funderat på att köpa metallhalogen till mitt förråd.
70W MH hur många 36w lysrör motsvarar det och kan man ha vilken MH lampa som helst eller?
Bjarne
Nyckelord: metallhalogen, lysrör
Jag undrar vilken watt jag ska välja 100w. 250w eller
högre odlar Cattleya och Laelia hybrider främst.
Beräknar placera lampan 1.50m över plantorna rummet har också ett fönster syd väst.
Gärna tillverkare också Osram?
Nyckelord: MH, metallhalogen, ljus
Det beror på hur mycket ljus du får från fönstret,jag mätte just en 100w metallhalogen med en lux mätare,och för att få det ljuset jag behöver så behövde avståndet vara 80 cm.Då eftersträvade jag endast 3000 lux,Cattleyor behöver nog det dubbla.Förvisso är ljuskällan i min armatur gammal,så man borde få bättre värden med en ny.Osram är bra,även Philips.Övriga fabrikat bör man nog undvika./Tobbe
100W är för lite på 1,5 m avstånd. Jag har 150W MH armatur över fönsterbrädan mot väst på ett avstånd ca 1 meter. Det räcker gott och väl för cattleyor och laelior.
Mycket tack Lycaste och Svetlana
Det blev en 250W sa nu bör jag klara mej
Ja, nu har min Phalaenopsis equestris och Beallara Peggy Ruth börjat blomma, jag ska ta några bilder av dem på måndag då ännu några blommor slagit ut.
Dessutom har jag tittat in på Orkideehuset och köpt en Dendrobium lindleyi som jag har planterat på en tjock trädgren. Det blir fint bara jag lyckas att få den att blomma.
Vidare har jag köpt en metall halogen lampa, men börjar ångra mig. Den är tung och jag är rädd att den ska ramla ner efter jag har monterat upp den och det skulle vara hemskt om hela lägenhet har brunnit upp då jag kommer hem från jobbet. Jag får nog fundera på det och kanske byta till lysrör i alla fall. http://www.thornlight.se har allt i belysningar. Kolla bara.
Nyckelord: metallhalogen, belysning, Dendrobium lindleyi
Startar en ny tråd för belysningspratet som hamnade under min Gongora.
Nyckelord: belysning, metallhalogen, lampor
Både metallhalogener (MH) och högtrycksnatrium (HPS) är så kallade urladdningslampor som alstrar ljuset genom en ljusbåge istället för en glödtråd. (engelska: HID, High Intensity Discharge) De är vanliga i gatlyktor, skyltfönster, fotbollsarenor, gatlyktor, osv...
Högtrycksnatrium (HPS) ser man ofta i gatlyktor ute. De har ett gulgrönaktigt sken och kan leverera mer än 100 lumen (ljusflöde) per watt elenergi, vilket nog är den bästa elekonomin av alla. (möjligtvis med undantag för lysdioder, LED) Problemet är att färgåtergivningen är usel samt att det nästan helt saknas blått ljus som växterna också behöver för fotosyntesen. Orsaken till att man använder HPS i växthus är huvudsakligen för att de är billiga i drift, och eftersom de ändå får tillräckligt med blått ljus från dagsljuset.
Metallhalogener (ej att förväxla med vanlig halogen) ger ett mycket jämnare, mer dagsljus-liknande spektrum och finns i många färgvarianter från varmvitt till blåviolett för de som håller på med saltvattensakvarium. De ger någonstans mellan 80 - 100 lumen per watt och har alltså också ganska bra ekonomi.
Vad jag vet så går det (åtminstone för det mesta) att köra MH och HPS lampor i samma armaturer. Då MH har bättre spektrum både för oss och för växterna så är de nog att föredra. En fördel med HPS är att de har bra mycket längre livslängd är MH. Problemet med båda av dessa är att armaturerna är stora och dyra i inköp.
Den där lågenergilampan som Thomas pratade om på 125 W har nog en nackdel den också. Den ska tydligen vara ung. lika stor som en normal PET-flaska. Jag kan tänka mig att en lämplig armatur till den blir rätt stor den också...
Jag har högtrycknatrium armaturer i källaren 2 st á 150W. Håller med Joppe att det blir väldig konstig färg på blommorna men jag använde mig av dem när jag övervintrar pelargoner, citrusträd m.m. Å de var jättebilliga, helt gratis:-))) Ringde kommun i stan och frågade om de hade några armaturer som de nyss bytt ut så de reserverade 2 st åt mig MED lampor i, glad i hågen köpte jag med mig en tårta till dem och fick 2 st fina armaturer som min gubbe (elektriker) fäste i taket.
Men jag skulle nog föredra melallhalogen om jag ska ha den i bostaden.
Fenomenal beskrivning, Joppe. Men på vilket sätt är lågenergilampor bra? År det alla lågenergilampor eller vissa på 125W? Här antar jag det är W-talet som räknas.
Jag går också och funderar vad jag ska göra åt belysnings situationen mot hösten,men det lutar nog mot halogener av irc typ.Eller ska man flytta alla orkisar till nått ställe över vintern och ha något gräsligt Floura rör.Phuuuust,det är tur att det är vår,man har ju några månader på sig.
EC:
Keramiska brännare är en nyare variant av metallhalogener som tidigare använde kvarts i brännkammaren. De har längre livslängd, jämnare färg över sin livslängd och ger lite mera ljus. Jag antar att de också är lite dyrare i inköp.
Den där skenan du köpte på orkidehuset är garanterat en "vanlig halogen", till skillnad från "metallhalogen". Vanliga halogener är små, smidiga och har ett vackert ljus (för våra ögon). Min erfarenhet är att de är utmärkta som tillskottsbelysning i fönster.
Nackdelarna är att om man skaffar väldigt många så börjar de blir lite dyra i drift. De drar ganska mycket ström i förhållande till hur lite ljus de genererar. Vidare är också ljuset lite dåligt i den blå delen av spektrumet så de är inte så lämpliga som primärbelysning eller för orkisar med höga krav på ljus och ljuskvalité.
Bättre ekonomi och ljuskvalité har då ljusrör av olika slag och lågenergilampor. Det ska tydligen finnas speciella lågenergilampor som har sol-liknande spektrum. Jag tror att Tommy höll på att testa dem. Det blir väldigt spännande att höra vad han tycker.
Problemet med ljusrörsramper är att de generellt är skrymmande och fula. De där kompakta lågenergilamporna kan man dock klämma in i ganska smäckra pendelarmaturer.
Om man märker att man börjar ha väldigt många smålampor här och där och energiförbrukning börjar dra iväg så bör man nog tänka på att fixa lysrör eller en metallhalogen. Om man har väldigt ljuskrävande orkisar men inget bra dagsljus, så bör man nog också tänka i samma banor. Annars är vanliga halogener (speciellt IRC) utmärkta.
ja, man har ju några månader på sig. Jag har ju ett par Cattleyor så jag kommer att behöva lite bättre belysning. Dendroberna klarar sig antagligen med halogenlamporna av IRC-typ. Så antagligen behöver jag ca. 4st lågenergilampor i pendelarmatur, skulle nog bli snyggt också. Jag får ge mig till tåls för att höra Tommys utvärdering. På Blomstermässan här i Stockholm hörde jag om dessa, de var inte billiga, men det är klart armaturen ingick. En symaskinsaffär här i Sumpan ska kunna beställa dem till mig. Det heter OTT-LITE trueColor. (Om det är samma som Tommy ska pröva vet jag inte. ) Detta säger inte så mycket om lampan, försäljaren kunde inte riktigt förklara heller.
MimmiO:
Inte så dumt att ha i källaren! Som sagt tror jag att det skulle gå att sätta in metallhalogener i samma armatur då drivdonen ofta är de samma. Något att fundera på den dagen HPS lamporna lägger av (om 5-10 år eller så .
Men kolla för all del först med någon som har riktig koll på vad lamporna behöver. Bara för att jag har sett många armaturer som klarar både HPS och MH så betyder det inte att alla gör det...
EC:
Hm. Jag trodde att lamporna som Tommy hade var Narvas "Biolight", men det finns säkert flera fullspektrum-lampor.
Tommy efterlyses för kommentarer! Dessa lampor kan beskådas på http://www.ottlite.com
Hej på er!
Eva: Det liknar dom lamporna som jag provar just nu men det är som Joppe skrev Narvas "Biolight" som jag provar. Dessa lampor är betydligt billigare än OTT-LITE trueColor, ca: 300 inklusive reflektor. Denna typ av belysning ska nog bara ses som punktbelysning då dom ger ett begränsat ljusskenen.
Joppe: Känner du till någon prisvärd metallhalogen (lampa+armatur) på 75-150W som man kan ha i t.ex. ett vardagsrumsfönster?
/Tommy
Joppe:
Den lågernergilampan var rätt så biff ja, men armaturen var inte så jämra gigantisk egentligen.
Det är en keramisk sockel, och ett vinkeljärn att fästa i taket eller motsv.
Sen hade han en reflektor som såg väldigt hemmagjord ut.
Det går nog att göra snyggt på nåt sätt.
Om jag ska ha punktbelysning så kommer jag att behöva minst 5 st. Så jag får nog köpa något kompaktlysrör från Dusk också. Joppe, de har metallhalogen Dusk och för 1095kr och 1295kr.
Bra svenska sidor me Lampor
www.nordicgrow.se
www.swedish-growsystems.se
www.hydrogarden.se
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 06:20:44 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter