Startar en ny tråd för belysningspratet som hamnade under min Gongora.
Nyckelord: lampor, metallhalogen, belysning
Både metallhalogener (MH) och högtrycksnatrium (HPS) är så kallade urladdningslampor som alstrar ljuset genom en ljusbåge istället för en glödtråd. (engelska: HID, High Intensity Discharge) De är vanliga i gatlyktor, skyltfönster, fotbollsarenor, gatlyktor, osv...
Högtrycksnatrium (HPS) ser man ofta i gatlyktor ute. De har ett gulgrönaktigt sken och kan leverera mer än 100 lumen (ljusflöde) per watt elenergi, vilket nog är den bästa elekonomin av alla. (möjligtvis med undantag för lysdioder, LED) Problemet är att färgåtergivningen är usel samt att det nästan helt saknas blått ljus som växterna också behöver för fotosyntesen. Orsaken till att man använder HPS i växthus är huvudsakligen för att de är billiga i drift, och eftersom de ändå får tillräckligt med blått ljus från dagsljuset.
Metallhalogener (ej att förväxla med vanlig halogen) ger ett mycket jämnare, mer dagsljus-liknande spektrum och finns i många färgvarianter från varmvitt till blåviolett för de som håller på med saltvattensakvarium. De ger någonstans mellan 80 - 100 lumen per watt och har alltså också ganska bra ekonomi.
Vad jag vet så går det (åtminstone för det mesta) att köra MH och HPS lampor i samma armaturer. Då MH har bättre spektrum både för oss och för växterna så är de nog att föredra. En fördel med HPS är att de har bra mycket längre livslängd är MH. Problemet med båda av dessa är att armaturerna är stora och dyra i inköp.
Den där lågenergilampan som Thomas pratade om på 125 W har nog en nackdel den också. Den ska tydligen vara ung. lika stor som en normal PET-flaska. Jag kan tänka mig att en lämplig armatur till den blir rätt stor den också...
Jag har högtrycknatrium armaturer i källaren 2 st á 150W. Håller med Joppe att det blir väldig konstig färg på blommorna men jag använde mig av dem när jag övervintrar pelargoner, citrusträd m.m. Å de var jättebilliga, helt gratis:-))) Ringde kommun i stan och frågade om de hade några armaturer som de nyss bytt ut så de reserverade 2 st åt mig MED lampor i, glad i hågen köpte jag med mig en tårta till dem och fick 2 st fina armaturer som min gubbe (elektriker) fäste i taket.
Men jag skulle nog föredra melallhalogen om jag ska ha den i bostaden.
Fenomenal beskrivning, Joppe. Men på vilket sätt är lågenergilampor bra? År det alla lågenergilampor eller vissa på 125W? Här antar jag det är W-talet som räknas.
Jag går också och funderar vad jag ska göra åt belysnings situationen mot hösten,men det lutar nog mot halogener av irc typ.Eller ska man flytta alla orkisar till nått ställe över vintern och ha något gräsligt Floura rör.Phuuuust,det är tur att det är vår,man har ju några månader på sig.
EC:
Keramiska brännare är en nyare variant av metallhalogener som tidigare använde kvarts i brännkammaren. De har längre livslängd, jämnare färg över sin livslängd och ger lite mera ljus. Jag antar att de också är lite dyrare i inköp.
Den där skenan du köpte på orkidehuset är garanterat en "vanlig halogen", till skillnad från "metallhalogen". Vanliga halogener är små, smidiga och har ett vackert ljus (för våra ögon). Min erfarenhet är att de är utmärkta som tillskottsbelysning i fönster.
Nackdelarna är att om man skaffar väldigt många så börjar de blir lite dyra i drift. De drar ganska mycket ström i förhållande till hur lite ljus de genererar. Vidare är också ljuset lite dåligt i den blå delen av spektrumet så de är inte så lämpliga som primärbelysning eller för orkisar med höga krav på ljus och ljuskvalité.
Bättre ekonomi och ljuskvalité har då ljusrör av olika slag och lågenergilampor. Det ska tydligen finnas speciella lågenergilampor som har sol-liknande spektrum. Jag tror att Tommy höll på att testa dem. Det blir väldigt spännande att höra vad han tycker.
Problemet med ljusrörsramper är att de generellt är skrymmande och fula. De där kompakta lågenergilamporna kan man dock klämma in i ganska smäckra pendelarmaturer.
Om man märker att man börjar ha väldigt många smålampor här och där och energiförbrukning börjar dra iväg så bör man nog tänka på att fixa lysrör eller en metallhalogen. Om man har väldigt ljuskrävande orkisar men inget bra dagsljus, så bör man nog också tänka i samma banor. Annars är vanliga halogener (speciellt IRC) utmärkta.
ja, man har ju några månader på sig. Jag har ju ett par Cattleyor så jag kommer att behöva lite bättre belysning. Dendroberna klarar sig antagligen med halogenlamporna av IRC-typ. Så antagligen behöver jag ca. 4st lågenergilampor i pendelarmatur, skulle nog bli snyggt också. Jag får ge mig till tåls för att höra Tommys utvärdering. På Blomstermässan här i Stockholm hörde jag om dessa, de var inte billiga, men det är klart armaturen ingick. En symaskinsaffär här i Sumpan ska kunna beställa dem till mig. Det heter OTT-LITE trueColor. (Om det är samma som Tommy ska pröva vet jag inte. ) Detta säger inte så mycket om lampan, försäljaren kunde inte riktigt förklara heller.
MimmiO:
Inte så dumt att ha i källaren! Som sagt tror jag att det skulle gå att sätta in metallhalogener i samma armatur då drivdonen ofta är de samma. Något att fundera på den dagen HPS lamporna lägger av (om 5-10 år eller så .
Men kolla för all del först med någon som har riktig koll på vad lamporna behöver. Bara för att jag har sett många armaturer som klarar både HPS och MH så betyder det inte att alla gör det...
EC:
Hm. Jag trodde att lamporna som Tommy hade var Narvas "Biolight", men det finns säkert flera fullspektrum-lampor.
Tommy efterlyses för kommentarer! Dessa lampor kan beskådas på http://www.ottlite.com
Hej på er!
Eva: Det liknar dom lamporna som jag provar just nu men det är som Joppe skrev Narvas "Biolight" som jag provar. Dessa lampor är betydligt billigare än OTT-LITE trueColor, ca: 300 inklusive reflektor. Denna typ av belysning ska nog bara ses som punktbelysning då dom ger ett begränsat ljusskenen.
Joppe: Känner du till någon prisvärd metallhalogen (lampa+armatur) på 75-150W som man kan ha i t.ex. ett vardagsrumsfönster?
/Tommy
Joppe:
Den lågernergilampan var rätt så biff ja, men armaturen var inte så jämra gigantisk egentligen.
Det är en keramisk sockel, och ett vinkeljärn att fästa i taket eller motsv.
Sen hade han en reflektor som såg väldigt hemmagjord ut.
Det går nog att göra snyggt på nåt sätt.
Om jag ska ha punktbelysning så kommer jag att behöva minst 5 st. Så jag får nog köpa något kompaktlysrör från Dusk också. Joppe, de har metallhalogen Dusk och för 1095kr och 1295kr.
Bra svenska sidor me Lampor
www.nordicgrow.se
www.swedish-growsystems.se
www.hydrogarden.se
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:54:52 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter