En av de viktigaste faktorerna vid orkidéodling är belysningen. En orkidé kan överleva det mesta men för att blomma bra behövs en viss mängd ljus. Om man odlar orkidéer inomhus är oftast ljuset inte tillräckligt förutom under sommaren. Om man vill lyckas med sin odling får man antingen välja plantor som...
Inlägg med Ljus som nyckelord.
Inköpt två LED-lampor från odla.nu.
Den ena (16W) är egentligen för den lilla apelsinplantan vi drog upp ur en kärna på förskolan i försomras och som fick flytta hem till mig. Effekten syntes redan efter en vecka med extra ljus!
Den andra (18W) ska hänga i vardagsrummet i det östra fönstret, som är mörkast. Inte säker på att den behövs för de sätter ju stänglar och blommar året om därinne, men de tappar mycket knoppar också, så jag vill testa en teori om att mer ljus behövs så här års.
Nyckelord: LED-lampor, Ljus
Strålande initiativ, i detta mörka land kan det nästan inte bli för mycket ljus
Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.
(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)
Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.
Nyckelord: Phragmipedium, vattning, Masdevallia, ljus, temperatur
Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag
Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.
Spännande när folk vågar testa utanför boxen
Jag har en phalaenopsis som precis blivit inflyttad från min inglasade altan. Nu har den blivit placerad i ett nord-västfönster och jag tänkte ge den extraljus i form av ett lysrör. De andra blommorna i fönstret är ganska låga och jag skulle därför vilja hänga lysröret lågt. Men min phal har en blomstängel och jag ser helst att blommorna blir sådär jämnt riktade som de blir när ljuset kommer ovanifrån, istället för att de verkar vilja krypa ut genom fönstret. Är det bladen som avgör åt vilket håll blommorna riktas eller är det blommorna själva? Ska hela stängeln få ljus måste jag sätta lampan betydligt högre.
Nyckelord: phalaenopsis, ljus, tilläggsbelysning
Ljusets riktning styr på vilket håll stänger "söker sig"
Ja, men är det ljusets riktning på bladen eller ljusets riktning på stängeln?
Jaha, vad som styr vad vet jag inte säkert
Jag har Phalhybrider i norrfönster och de kommer med stänglar utan extrabelysning.
Även om bladen är åt ett håll så blir blommorna att söka sig åt andra hållet om det är mot ljuset. Bladen verkar inte avgöra detta.
Hejsan
Jag älskar mina orkidéer och vill verkligen deras bästa som förmodligen alla här känner. Men jag har en stor brist och det är att jag inte kan förstå ord som "medel", "mycket" osv när det kommer till ljus och vatten. vilket gör att jag enbart går på känsla, jag läser av plantan på rötter och blad samt knoppar. Jag föredrr därför av den anledningen Phalanopsisar dessa kan jag läsa av väldigt bra och de trivs jätte bra. Men jag har ett växande intresse för oskideer och känner att jag vill variera mig, jag vill ha variationer i blad, blommor och växtsätt och har därför skaffat mig andra sorter med eller mindre lyckat.
Jag tror jag misslyckas med att läsa dessa eftersom jag itne förstår vad som är bra teken och jag kan inte förstå hur gammal en planta är eller så. En phalanopis förstår jag direkt vilken fas den är i, har den ett nytt blad som kommer som är ljusgrönt ger jag bara näring, har den kommande knoppar är jag lite försiktig med näring och vatten men har mycket fukt på bladen och rötterna varje dag osv..
Nu har jag ganska nyligen skaffat en Epidendrium Ballerina. Den hade en blomställning med knoppar när jag köpte den men nu har den utvecklat blomställning på alla 3 stänglarna. Så den verkar ju trivas tror jag, men ibland blommar blommor av ren stress också, så ibland är det ett tecken på välmående, men i detta fall då jag bara haft den i ca 1-2månader kan jag inte avgöra detta.
Så det som bekymrar mig är att den har rötter jag inte kan avläsa i en kruka som inte är genomskinlig och blad jag itne kan tolka. Vanliga krukväxter får ett hängit sätt om de fått för mycket/för lite vatten men det är lätt att ta reda på om den är torr eller linte. Orkide bark känns nästan alltid torr tycker jag så ända som gör att jag kan avgöra om den har tillräckligt med vatten är 1 hur fukten inne i krukan ser ut 2 hur bladen ser ut. Epidendrium har blad jag inte kan avläsa, det kommer mycket nya små blad längst nere, små "vårgröna" blad kommer och de gamla skrynklar lite ihop sig som att de är torra. Ytan blir lite som elefanthud på de äldsta bladen. Rötterna är helt vita, hela tiden? Vad ska jag göra för att den ska orka leva med mig i många år och bli större? Vad kan jag göra för att undvika blad som blir texturerade?
Snälla, jag önskar verkligen någon kan ge mig en någorlunda bra förklaring hur den ska må bra!
mvh
Miss Flower
Nyckelord: Skötsel, Epidendruim ballerina, ljus, näring, vatten
Jag har en Epidendrum Ballerina, den har en stängel nu. Jag vattnar den en gång/vecka och sprayar kompostytan några ggr emellanåt. Epidendrum Ballerina vill ha mycket ljus.
ska jag placera den i ett söderfönster??? Trodde i regel aldrig orkideer ville ha direkt solljus förutom vador typ? men läst att den trivs tex i florida så då lär den ju klare att söderfönster? Jag bor en taklägenhet med fönster åt öst och söder i samma rum, så det är ett väldigt ljust rum. Jag har med mina andra orkidéer i öst fönster som är ett uppåtlutande mot himlen så det är alltid ljust där men aldrig "soligt" som i södra fönstret där jag har en timjan som växter för närvarande. Jag kan även ha en i mitten av rummet så den får direkt solljus på sig men ganska långt ifrån d.v.s så den inte står precis vid fönstret utan typ 3m in i lägenheten. Ja svårt att förklara men hoppas du förstår vart jag vill komma
Min Ballerina står i söderläge, inte i fönsterbräda utan en bit ifrån, i ett akvarium. Alltså på våren/sommaren får den mycket sol och höst/vinter är det lysrör som gäller.
De är ganska snabbväxande och tål en del vatten på sommaren. blir bladen rynkiga så öka vattningen
Jag har haft både Ballerina och Berry Oda i söderfönster, men skuggar med persienner när det är som varmast. Sommartid står dom ute och får även då mycket sol.
okay vad jätte bra tusen tack för underbar hjälp!!! Då hamnar det i söderfönster, men tror det inte är 100% mot söder utan en svag lutning mot ett annat väderstreck också så funkar säkert bra. Har ljust putsat fönstrena också så nu kommer det in 40% mer ljus i alla fönster (ingen lär ha gjort det här på 5år haha) Sedan kommer jag öka vattningen. Som sagt har jag haft problem med vatten kvalitén men har nu ordnat så jag har ett liitet förråd av regnvatten som säkert kommer att uppskattas av dom små
Glada nyheter ! Min ballerina stor trivs i söder fönstret, rötterna som ALDRIG förut kunnat bli gröna får en grön skiftande färg i samband med sprayning och bladen har fått en ny spänst som inte va där tidigare. Det är massa nya rötter och skott på väg så nu känner jag mig nästan som en Epidendrium expert. Mycket lyckat med ett söder fönster. Tack för eran hjälp !
Jag har en Cattleya-hybrid som jag odlar i ett terrarium under konstbelysning. Den har fått ett nytt skott som växer bra, men färgen är, som ni ser på bilden, lila/röd.
Vad beror detta på? Får den för lite ljus?
De övre bladen får ca 18.000 lux, de undre ca 10.000 lux.
Mvh
Anders
Det är tvärtom, skottet har fått mycket ljus.
Vad använder du för belysning? och hur nära är lampan orkidén?
Det är ganska vanligt för många orkidéarter att få lilafärgade nya skott. Detta skyddar växter från att nya skott blir mat för vilda djur, som tycker om ljusgröna unga blad nämligen. Skottet ändrar sin färg så småningom och blir grönt som fullvuxet, men då är det redan hårt och seg och inte så attraktivt för djuren längre.
Tack för hjälpen! Det var intressant.
oled: Jag använder en Dulux L 80W från dusk.se och två 30W T8 lysrör, 6500K. Ca 15cm från rören.
Tack för länkarna!
Om röd pigmentering uppstår till följd av för stark ljus så upptrader den först och främst på bladen, därför att det är främst de som är naturligt anpassade för att fånga ljus för photosyntes. Men i det här fallet dök pigmentet upp på de minst belysta ytorna vilket betyder att ljusnivåerna har ingenting med detta att göra.
Håller på att förbereda för tilläggsbelysning för mina orkideer som jag har stående i mina fönster.
Jag har hittat att det finns ett lysrör T (Osram Fluora) men vet inte var jag köper den. Sen har Grönt Ljus AB Led lampor och den jag kan tänka mig är Growspot 9/15.
Är det någon här som har erfarenhet av någon av dessa lampor? För mig känns det att det är lampornas spektra som är det viktigaste - inte färgtemperaturen.
Tacksam för råd
Nyckelord: ljus
Antal: Slutsåld. Pris: 700 kr per styck. Frakt: Ingår.
Nu prissänkt!
Jag köpte en ljusamatur från Dusk till mina blommor, men jag kan inte sätta upp den på ett bra sätt.
Den gick inte att retunera, så jag undrar om någon behöver en sådan. Lysröret ligger i obruten förpackning..
Lysrörsamatur DuskT5 54W Effekt 54 W, Lumen 4050
Lampan är 1171 mm lång och 66 mm bredd (inkl. refl.) . Höjd 55 mm.
2 st Upphängnings wire 2mm,1400mm med justerbara wirelås medföljer.
Pris 700kr Jag står för frakten. (Priset för samma vara hos Dusk blir mer.)
smurf köpte 1 styck.
2 armaturen (70 W NiHA-lampor) på lite olika höjd -- den ena lägre än i fjol. Retro-stylad fläkt från Åhlens. Vattenspruta från Blomsterlandet och vattenhinken är en papperskorg från IKEA. Att vattna med? Ett vanligt enlitersmått.
Hur ser dina vinterfönster ut?
Vad är det för en liten fläkt du har?
Jag köpte den i fjol på Åhlens CIty i Sthlm. 2 lägen, jag låter den gå hela dagarna på det lägre. Bladen rör sig en aning även på denna hastighet, så det är helt ok utan att låta för mycket. Fläkten är 20×25 cm, ungefär.
Nu var det nog inte fläkten som skulle vara i fokus, men vad snygg den var
Du ser väl förberedd ut för vintern!
Ser verkligen bra ut. Mitt är en sorglig syn ännu. Började samla på mig orkideer i somras och har nog inte löst allt ännu känner jag. Men ska idag ställa in en blomlåda med lecrakulor och vatten. I den skall blommorna ställas på fat var tanken. Men varför har du fläkt ?.
Annika: Tack!
Fredrik: Fläkten finns där för att det är bra med luftrörelse. Jag har någon gång läst att bladen helst ska röra på sig till och med. Det kan hjälpa till att förhindra röta och svampangrepp som annars kan sprida sig om man har många plantor tätt packade (vilket jag har)
Hhhmmm... Idag gick "the igniter", en luten mackapär i armaturen, sönder i ena lampan. Försöker hitta en reservdel på nätet men lyckas inte riktigt. Hittade vad jag misstänekr är en "bättre" modell än den jag har. €22 ... i Tyskland. Sicken galen hobby!
22 euro för bara glimtändaren (om det är det en igniter betyder)?!
Ja, glimtändare kan nog vara en bra översättning. Och ja, €22 bara för den. Hela armaturen köpte jag av plumeria för några år sedan, hade kostat något fyrsiffrigt belopp per styck en gång i tiden. Lamporna kostar €25 per styck och räcker en säsong ungefär.
Jag vill göra en orkidee vägg men kan det bli för mörkt för mina Phalaenopsis? kan man sätta upp några lampor för att få det mer ljust? isåfall vad för lampor?
Nyckelord: Phalaenopsis, ljus
Kan vara svårt att få tillräckligt med ljus men det beror så klart på var väggen är placerad mm. Gällande lampa så får man mest lux för sattsat krona med ljusamatur.
Antal: Slutsåld. Pris: 400 kr per styck. Frakt: 25 kr per paket.
Detta är en ny i princip oanvänd growspot motsvarande en 75-100w vanlig lampa. Den har röda och blå LED lampor för att stimulera tillväxt och blomning. Detta är en lampa av senaste teknik. Den har en liten inbyggd kylningsfläkt som surrar lite. Mer info hittar ni på
Lars S köpte 1 styck.
I vinter har jag lyxat mig och köpt några fina Dendrobium Phalaenopsis-hybrider. Nu är alla överblommade och jag undrar hur jag ska sköta om dem nu. Ska jag ställa dem så svalt som möjligt och vattna mindre? Hur är det med ljusbehov, behöver de mer ljus än Phalaenopsis? Jag har ett svalare rum med nordostfönster som är relativt ljust, tänkte ställa dem där och ha dem ute i sommar. Är det fönstret tillräckligt ljust?
Gäller samma för den jättestora fina D Nobile-hybrid jag fick i höstas?
PS Glömde att fråga om näring också, är det lämpligt att göra uppehåll med den?
Nyckelord: temperatur, Dendrobium Phalaenopsis, ljus, Denrobium Nobile
Phalvarianterna vilar inte som nobiletypen gör. Jag lät mina stå kvar i fönstret och vattnade med näring som vanligt. De blommade igen efter några månader.
D nobilehybriden vilar på vintern och växer på sommaren.
Dendrobier generellt vill ha mer ljus än Phalaenopsis. Mindre eller ingen näring på vintern.
Tack båda för svaren då vet jag mer. Alf - jag har inte låtit D Nobile-hybriden stå svalt sedan den blommade över i december. Är det lönt att jag ställer den lite svalt nu, den har fått två relativt stora nya bulber.
Växer den så låt den fortsätta som nu. Vilan är när de vilar (inte växer).
Hej,
Jag har funderat på hur jag bäst kan översätta ljusmängder som anses som lämpliga för diverse orkideér. Det anges ju ofta i FC (footcandles) på engelskspråkiga sidor. Nu ikväll surfade jag förbi en trevlig metod! Tänkte att jag skulle dela med mig av min glädje och kanske hjälpa någon annan med lite tur! (det är ju såklart inget nytt under solen, men jag hade lyckats missa den så det kanske någon annan har gjort med...)
Metoden kräver dock en kamera med manuellt läge, så det är ju ingen given hit såklart...
http://www.orchidculture.com/COD/lightle...
"Light can be measured with a light meter. If no direct-reading light meter is available, footcandles may be measured with a 35 mm camera that has through-the-lens metering. The procedure is simple. First, set the camera for a film speed of ASA 25 and a shutter speed of 1/60 second. Center the needle in the viewfinder by adjusting the camera's ?/stop while focusing on a clean, white sheet of paper which has been placed where the plant actually grows. Then convert the ?/stops to approximate footcandles as follows:
?/2:
100 fc
?/2.8:
200 fc
?/4:
370 fc
?/5.6:
750 fc
?/8:
1500 fc
?/11:
2800 fc
?/16:
5000 fc
"
eftersom jag inte kan ställa in ISO 25 på min kamera (tror inte det ens går på de riktiga proffsgrejerna) så tänker jag köra på iso 100, och slutarhastighet 1/250 vilket ska ge samma EV.
tjipp!
/D
Nyckelord: footcandles, ljus, ljusmätning
Hej
Jag är på väg att testa induktionslampor till växter och har möjlighet att mäta PAR-värden (photosyntes aktiv strålning) men har inte hittat några riktlinjer hur jag skall tolka de värde jag får fram.
Vet någon här vilka PAR-värde som olika orkideer och växter har.
Mvh Johnny
400-700 nanometer med en dipp mellan 500-600 gäller väl för alla växter som använder klorofyll trodde jag?
Men jag är inte så inläst i ämnet, tycker dock om att svara på frågor
/D
PAR värdet variera från olika växter berode på sk receptorer. Men för orkidé brukar man tala om ett spektra där optimun liger väldigt nära 400 och 660 nm. Alltså variera även detta optimun mella olika orkidé men man brukar ange dessa som ett riktvärde.
Det beror nog lite på i vilket stadium plantorna befinner sig. Små plantor vill ha ljus i våglängdsområdet 440 - 460 nm för tillväxten. Större plantor vill ha ljus i våglängdsområdet 660 - 680 nm för att komma blom. Det görs för närvarande en del försök runt om i världen med enbart blått ljus från lysdioder till växande småplantor.
Jag är inte ute efter ljusvåglängder (nm). PAR värdet är mängden photosyntes tillgängligt ljus för växten. PAR mätaren mäter det tillgängliga ljuset i intervallet 400-700nm.
Hur många lux specifika arter behöver då eller? Bra fråga! det vill jag också veta!
Sen avtar väl luminansen med kvadraten av avståndet (i och med att det är ett ytmått eller ja en funktion av vinkel * candela), så hur nära kan de olika lamporna sitta utan att bränna bladen borde väl vara av intresse också?
Mja, alltså, det här är lite knepigt för man måste nog blanda in våglängderna ändå. Är ljuset av rätt våglängd behövs det bara lite av det (litet luxtal), men är det av fel våglängd (ex vis 550 nm) kan man kräma på med hur mycket som helst utan att plantan blir gladare för det.
Man måste tänka på att en lampa som ger ifrån sig ett ljus i våglängdsområdet 400 - 700 nm inte ger lika mycket ljus (lux) vid alla våglängder inom det spannet.
PAR är just våglängden mellan 400 och 700 nm. Alltså den del av spektra som possitivt tillför energi till fotosyntesen, se ytterligare genom att klicka på länken nedan
Jag är inte ute efter ljusvåglängder (nm). PAR värdet är mängden photosyntes tillgängligt ljus för växten. PAR mätaren mäter det tillgängliga ljuset i intervallet 400-700nm.
Jag läste länken av oled. Där anger man ett lågt antal par för photosyntesen: "Minimum för PAR för att upprätthålla växternas fotosyntes är tio nmol fotoner per kvadratmeter per sekund."
10 mikromol per kvm per sekund är inte mycket. Sötvattens akvaristerna säger att de minst ljuskrävande vattenväxter vill ha mellan 50-100.
Det börjar bli vanligare att både sötvatten och framförallt saltvattensakvarister mäter PAR till sina växter o koraller.
Det är riktigt, oled, PAR är det ljus som är tillgängligt för fotosyntes. Det är i huvudsak det blå (440 nm) och det röda (660 nm) ljuset. Men växten använder inte allt det tillgängliga ljuset hela tiden. Som liten, växande planta använder den i princip bara det blå ljuset. När den blivit större och vill börja blomma behöver den mer av det röda. En lampa med ett ljus där tyngdpunkten ligger i det blå området, men med ett lågt PAR-värde, kan alltså ge ifrån sig ett mer användbart ljus för småplantor än en rödare lampa med ett högre PAR-värde.
Naturligtvis gäller även det motsatta. Vill man ha en orkidé att blomma duger det inte att belysa den med enbart blått ljus.
Är jag inte helt ute och cyklar så finns det förövrigt växtbelysning numera där man med ett litet reglage kan variera kombinationen av rött och blått ljus i takt med att plantorna växer.
Håller med Motvallsaren, men en intressant sak till är att bl.a orkidé har en on of "knapp" för att slå on måste tillgänglig energi vara större än den som sedan behövs för att hålla igång fotosyntes. Alltså har man för låg energi, även om lampan ljuser så startar aldrig fotosyntesen. Har funderat på varför det är så, men har inget svar, kanske ni har
Jag tror att det är fler växter än orkidéer som har en sån där "knäppa på knapp". Rekommendationen om man avser att ge småplantorna enbart blått ljus är att börja med belysningen riktigt nära för att få igång fotosyntesen. När den väl är igång kan man flytta belysningen till ett längre avstånd. 15 watt blått ljus från lysdioder lär räcka till en eller två kvadratmeter småplantor.
Jo en sak till, har läst att "knappen bara fungera 1 ggr per dag, om den sätts on och sedan of så kommer inte fotosyntesen i gång hur man än gör för än nästa dag. Stämmer det ?
på vilket avstånd från bladen räknar man med att dioderna sitter då Motvalls Gubbe?
Jag hittar inte sidan där jag läste om det här just nu, jag måste leta en stund, men jag vill minnas att det rörde sig om 1-watts blå dioder med någon form av reflektor på 60 centimeters avstånd från plantorna. 15 sådana dioder på en sträcka av drygt en meter skulle, med den aktuella spridningsvinkeln, täcka en yta på mer än1 kvadratmeter. (Med reservation för att jag minns helt galet, men jag tror inte det.)
Observera att det här enbart handlade om att dra upp små, gröna fröplantor.
LEDlight Sweden Grönt Ljus, kan vara ett ställe där man kan börja leta. Andra lämpliga sökord om man googlar kan vara "led belysning växthus". Eller motsvarande på utrikiska eftersom jag har ett bestämt minne av att texten var på engelska.
Det är ju alltid skönare om någon annan gör grovjobbet och lämnar över en exekutive summary lite flott sådär
Jag har funderat på att sätta upp en "ungdomsgård" i bokhyllan med 10st av dessa:
https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/ini...
dom är väl på 1,26w stycket ungefär 13lm/w (ger ju 16,38 lm per diod, vilket jag antar är på "ground zero") i peak 476nm (specifikation hittade jag på http://www.avagotech.com/docs/AV02-0129E... )
Så därför var jag intresserad av diskutionen från början
Som jag tänkte så är det ju inget "spillljus" i form av oanvända färger på ljuset så det är ju ca 16lm rätt in i de goa så att säga...
LVD lampor ger väl ljus i hela spektrat, men en PAR mätare kanske inte mäter det gröna ljuset? som jag fattade det ett tag så mätte den allt ljus mellan 400-700nm vilket väl inte är helt rätt?
Min källa till detta är http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthe...
OCH wikipedia kan ju vara sisådär att ha som källa...
Sen var det ju inte detta testudo var intresserad av men jag kapar in mig lite fräckt
Jag får nog lov att erkänna. Jag hittar inte sidan med odlingsförsök som jag hänvisar till. Siffrorna jag har angett verkar dock stämma.
Och inte blev vi så mycket klokare vad gäller PAR-värde för orkidéer heller. Kanske skulle ett svar till testudo kunna vara: Vi vet inte riktigt.
Eller...?
Haha ja och med ett "berätta gärna när du vet" medslängt
Jag hittade dock detta nu ikväll om det kan hjälpa testudo på vägen?
http://www.everything-orchids.com/light....
1fc=ca 10,76 lux
Sen har jag fortfarande inte förstått vilken enhet testudos mätare visar
Och sen hittade jag denna, så nu är detväl bara att räkna antar ja
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 00:05:26 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter