PAR-mätning

17/12 -10

Hej
Jag är på väg att testa induktionslampor till växter och har möjlighet att mäta PAR-värden (photosyntes aktiv strålning) men har inte hittat några riktlinjer hur jag skall tolka de värde jag får fram.

Vet någon här vilka PAR-värde som olika orkideer och växter har.

Mvh Johnny

Nyckelord: ljus, PAR

17/12 -10

400-700 nanometer med en dipp mellan 500-600 gäller väl för alla växter som använder klorofyll trodde jag?

Men jag är inte så inläst i ämnet, tycker dock om att svara på frågor

/D

17/12 -10

PAR värdet variera från olika växter berode på sk receptorer. Men för orkidé brukar man tala om ett spektra där optimun liger väldigt nära 400 och 660 nm. Alltså variera även detta optimun mella olika orkidé men man brukar ange dessa som ett riktvärde.

17/12 -10

Det beror nog lite på i vilket stadium plantorna befinner sig. Små plantor vill ha ljus i våglängdsområdet 440 - 460 nm för tillväxten. Större plantor vill ha ljus i våglängdsområdet 660 - 680 nm för att komma blom. Det görs för närvarande en del försök runt om i världen med enbart blått ljus från lysdioder till växande småplantor.

17/12 -10

Jag är inte ute efter ljusvåglängder (nm). PAR värdet är mängden photosyntes tillgängligt ljus för växten. PAR mätaren mäter det tillgängliga ljuset i intervallet 400-700nm.

17/12 -10

Hur många lux specifika arter behöver då eller? Bra fråga! det vill jag också veta!

Sen avtar väl luminansen med kvadraten av avståndet (i och med att det är ett ytmått eller ja en funktion av vinkel * candela), så hur nära kan de olika lamporna sitta utan att bränna bladen borde väl vara av intresse också?

17/12 -10

Mja, alltså, det här är lite knepigt för man måste nog blanda in våglängderna ändå. Är ljuset av rätt våglängd behövs det bara lite av det (litet luxtal), men är det av fel våglängd (ex vis 550 nm) kan man kräma på med hur mycket som helst utan att plantan blir gladare för det.
Man måste tänka på att en lampa som ger ifrån sig ett ljus i våglängdsområdet 400 - 700 nm inte ger lika mycket ljus (lux) vid alla våglängder inom det spannet.

17/12 -10

PAR är just våglängden mellan 400 och 700 nm. Alltså den del av spektra som possitivt tillför energi till fotosyntesen, se ytterligare genom att klicka på länken nedan

http://illvet.se/fraga-oss/kan-fotosynte...

17/12 -10

Jag är inte ute efter ljusvåglängder (nm). PAR värdet är mängden photosyntes tillgängligt ljus för växten. PAR mätaren mäter det tillgängliga ljuset i intervallet 400-700nm.

17/12 -10

Jag läste länken av oled. Där anger man ett lågt antal par för photosyntesen: "Minimum för PAR för att upprätthålla växternas fotosyntes är tio nmol fotoner per kvadratmeter per sekund."

10 mikromol per kvm per sekund är inte mycket. Sötvattens akvaristerna säger att de minst ljuskrävande vattenväxter vill ha mellan 50-100.

Det börjar bli vanligare att både sötvatten och framförallt saltvattensakvarister mäter PAR till sina växter o koraller.

17/12 -10

Det är riktigt, oled, PAR är det ljus som är tillgängligt för fotosyntes. Det är i huvudsak det blå (440 nm) och det röda (660 nm) ljuset. Men växten använder inte allt det tillgängliga ljuset hela tiden. Som liten, växande planta använder den i princip bara det blå ljuset. När den blivit större och vill börja blomma behöver den mer av det röda. En lampa med ett ljus där tyngdpunkten ligger i det blå området, men med ett lågt PAR-värde, kan alltså ge ifrån sig ett mer användbart ljus för småplantor än en rödare lampa med ett högre PAR-värde.
Naturligtvis gäller även det motsatta. Vill man ha en orkidé att blomma duger det inte att belysa den med enbart blått ljus.
Är jag inte helt ute och cyklar så finns det förövrigt växtbelysning numera där man med ett litet reglage kan variera kombinationen av rött och blått ljus i takt med att plantorna växer.

17/12 -10

Håller med Motvallsaren, men en intressant sak till är att bl.a orkidé har en on of "knapp" för att slå on måste tillgänglig energi vara större än den som sedan behövs för att hålla igång fotosyntes. Alltså har man för låg energi, även om lampan ljuser så startar aldrig fotosyntesen. Har funderat på varför det är så, men har inget svar, kanske ni har

17/12 -10

Jag tror att det är fler växter än orkidéer som har en sån där "knäppa på knapp". Rekommendationen om man avser att ge småplantorna enbart blått ljus är att börja med belysningen riktigt nära för att få igång fotosyntesen. När den väl är igång kan man flytta belysningen till ett längre avstånd. 15 watt blått ljus från lysdioder lär räcka till en eller två kvadratmeter småplantor.

17/12 -10

Jo en sak till, har läst att "knappen bara fungera 1 ggr per dag, om den sätts on och sedan of så kommer inte fotosyntesen i gång hur man än gör för än nästa dag. Stämmer det ?

17/12 -10

på vilket avstånd från bladen räknar man med att dioderna sitter då Motvalls Gubbe?

17/12 -10

Jag hittar inte sidan där jag läste om det här just nu, jag måste leta en stund, men jag vill minnas att det rörde sig om 1-watts blå dioder med någon form av reflektor på 60 centimeters avstånd från plantorna. 15 sådana dioder på en sträcka av drygt en meter skulle, med den aktuella spridningsvinkeln, täcka en yta på mer än1 kvadratmeter. (Med reservation för att jag minns helt galet, men jag tror inte det.)
Observera att det här enbart handlade om att dra upp små, gröna fröplantor.
LEDlight Sweden Grönt Ljus, kan vara ett ställe där man kan börja leta. Andra lämpliga sökord om man googlar kan vara "led belysning växthus". Eller motsvarande på utrikiska eftersom jag har ett bestämt minne av att texten var på engelska.

17/12 -10

Det är ju alltid skönare om någon annan gör grovjobbet och lämnar över en exekutive summary lite flott sådär

Jag har funderat på att sätta upp en "ungdomsgård" i bokhyllan med 10st av dessa:
https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/ini...
dom är väl på 1,26w stycket ungefär 13lm/w (ger ju 16,38 lm per diod, vilket jag antar är på "ground zero") i peak 476nm (specifikation hittade jag på http://www.avagotech.com/docs/AV02-0129E... )

Så därför var jag intresserad av diskutionen från början
Som jag tänkte så är det ju inget "spillljus" i form av oanvända färger på ljuset så det är ju ca 16lm rätt in i de goa så att säga...
LVD lampor ger väl ljus i hela spektrat, men en PAR mätare kanske inte mäter det gröna ljuset? som jag fattade det ett tag så mätte den allt ljus mellan 400-700nm vilket väl inte är helt rätt?
Min källa till detta är http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthe...
OCH wikipedia kan ju vara sisådär att ha som källa...
Sen var det ju inte detta testudo var intresserad av men jag kapar in mig lite fräckt

17/12 -10

Jag får nog lov att erkänna. Jag hittar inte sidan med odlingsförsök som jag hänvisar till. Siffrorna jag har angett verkar dock stämma.
Och inte blev vi så mycket klokare vad gäller PAR-värde för orkidéer heller. Kanske skulle ett svar till testudo kunna vara: Vi vet inte riktigt.
Eller...?

17/12 -10

Haha ja och med ett "berätta gärna när du vet" medslängt

Jag hittade dock detta nu ikväll om det kan hjälpa testudo på vägen?
http://www.everything-orchids.com/light....
1fc=ca 10,76 lux

Sen har jag fortfarande inte förstått vilken enhet testudos mätare visar

17/12 -10

Och sen hittade jag denna, så nu är detväl bara att räkna antar ja

http://www.orchidboard.com/community/gro...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av testudo:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik