Råd / Släkten, arter och hybrider /
I blomsteraffärer säljs ibland bulber av tropiska Calanthearter eller -hybrider, dessa blommar oftast efter att bladen har fällts. Men i mitt tycke är det de jordlevande Calanthearterna som är de verkliga pärlorna i detta släkte. De jordlevande arterna har underjordiska rotknölar liknande de hos Bletillasläktet, som för övrigt också är ganska...
Inlägg med Calanthe som nyckelord.
Har stött på och sett Catasetum många gånger genom åren, men aldrig riktigt orkat sätta mig in i hur dessa plantor är. Har nu läst lite här och där om dem och de verkar ju intressanta på många sätt och vis.
De verkar ju rätt lättskötta över lag i alla fall. Hur skulle ni jämföra dem med de bladfällande Calanthe?
Fråga två, de är ju han och honblommor på dessa. Verkar ju även så att det kan förekomma båda blommorna på samma planta. Har inte riktigt fått klart för mig vad som bestämmer vilken sorts blommor det blir. Är det ljus och värme som styr eller?
Puff
Extra mycket sol och värme tidigt på våren främjar honblommor, lite mörkare/svalare förhållanden ger huvudsakliken hanblommor.
Vad som gäller jämförelsen mellan calanthe och catasetinae, så tycker jag att calanthe är mycket mer robusta och tåliga än catasetinae, som dör massvis i röta efter vintervilan.
Tack för infon. Kul att läsa in sig på nya familjer och arter, får se om jag beslutar mig för att skaffa en Catasetum. Frestande
Svetlana. Drabbas de av röta lika lätt även efter att rötterna börjat växa? Borde kanske vara bra ide att lägga stora lecakulor eller stora barkbitar närmast bulberna då?
Det hjälper inte, de ruttnar även utan kompost. Det händer främst p g a att plantan är utmattad efter torra vintervilan och därför mottaglig för infektioner. Enda lösningen är att inte ta upp plantan från krukan och fukta lätt då och då under vilan. På det sättet förblir en del rötter aktiva och plantan starkare.
Tackar tackar för råden.
Björn som driver den här sidan säljer många arter och hybrider av dessa. Själv har jag köpt en hel del från RarePlants . De har ett rätt bra utbud tycker jag till humana priser och fina leveranser
JonasG: Kolla gärna i min butik, varugruppen trädgårdsorkidéer:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Våren nalkas och de vintervilande plantorna vill snart vakna. Därför finns plantorna i min butik tillgänglig till och med söndag 13 mars.
Under säsongsavslutningen får alla plantbeställningar på 300 kr eller mer en bonusplanta värd minst 100 kr.
Om du har frågor om plantorna, hör gärna av dig.
Det är inte så ofta det dyker upp inlägg om denna underbara släkt. Vilka arter och hybrider odlar ni?
Själv har jag inte intresserat mig så mycket för dessa, har haft rosea och vestita. Nu har jag bara vestita kvar.
Men ju längre jag odlar den ju mer förtjust blir jag, så jag har börjat fundera på att minska lite på Pleione och Dendrobier för att göra mer plats för Calanthe.
Nyckelord: Calanthe
Då ska du ta dig till Hans Christiansen i Danmark för han har jättefina calanthe, mestadels hybrider men hur ina som helst! Jag har själv planer på att åka dit någon gång under våren
Ja, kanske det, vore ju hemskt kul att åka dit, men man har ju inte så ofta vägarna för bi Danmark ;-/ . Var in på hans hemsida i alla fall. DÄr var inte så mycket Calanthe att se på i alla fall, men det fanns två tre stycken sorter till salu.
Men du Svetlana, hade inte du rätt många Calanthes? Eller minns jag fel?
Nej, det är bara två kvar, bl annat rosea med en blomstängel
Äntligen har vestitan vissnat ner. Bladen brukar ju hinna med detta före jul och sen få en fin liten blomning innan den inväntar våren och nya skott. Men oktober var den lika grön och fin, november hade den fortfarande perfekt bladverk och påminde om en samling tropiska palmer, December blev en eller två bladtoppar lite torra i kanterna men annars underbart vacker bladväxt. Januari lika vacker. Februari började bladen gulna lite smått, och nu idag 17 mars trillade sista bladet av..... Så någon julblomning hade jag inte, och någon blomning nu blir det nog inte heller för inga knoppar syns till, bara nya fina saftiga skottanlag. Ska bli kul och se om den tänker vila länge eller om den raketstartar snart igen.
Nyckelord: calanthe vestita, Calanthe
Man blir glad när man kommer hem efter jobbet och ser att calnten som jag köpte på trädgårdsmässan förra året nu slagit ut med sin första näpna blomma. Det ska vara en Rosea enlig ork.huset men jag tycker den ser lite ljus ut mot de jag sett på närtet.
Nyckelord: Calanthe rosea, calanthe
Den är verkligen charmant. Var förvarade du den på vintern? /l
Den har stått i ett svalt fönster med morgonsol. Den står i vanlig blomjord som hållits fuktig.
Janne
Förstår att du blir glad över en sådan skönhet. Grattis!!
Anette
Helt enkelt underbar !
Monika
Nu blommar den!! Kostade 10 kr när den var överblommad, och då fanns det inget annat än en liten knöl/bulb!
Blommorna är så otroligt fina och verkligen VITA!
Nyckelord: Calanthe, Calanthe Harrisii
Dom hade sånna på Blomsterlandet i lördags såg jag.
För 10.- /st hade jag köpt en hel påse!
Mycket snygga.
Där ser man!! Då jag fick den så såg den inte alls särskilt rolig ut!! Bara en bulb, inga blad eller något!! men den är ju riktigt fin alltså!!
Kanonsnygg Hanna !
Det var ett riktigt kap ?
Mamma
Grattis!
Så himla söt, Jag älskar vita blommor. /Annette/
Tja, dom som finns på blomsterlandet nu är inte sååå spektakulära heller. En bulb, visserligen i gott skick, men inga blad eller nåt sånt.
10 pengar är ALLTID ett kap, så länge orkiden i fråga lever.
Troll: ja, den såg ju mer död än levande ut då jag fick den av mamma. Men det är nog över 1 år sen och nu är den jättefin!! ! ny bulb har kommit + bladen + stängeln !!
Den är ju så snygg och vitt är min favoritfärg.För ett par år sen fick jag en Calanthe vestita men jag visste ju inte hur den skulle skötas efter blommningen, så den hamnade till slut i orkidehimlen.
Lycka till med din Hanna.
Anette
Fy faan vad sur jag blir på mig själv när jag ser din planta. Hade en sån för några år sedan,ganska så tidigt i mitt orkideberoende. Efter att den blommat över fällde den ju såsmåningom sina blad och bulben såg urtråkig ut. Bort åkte den med dunder och brak. Nu på senaste tiden har jag velat skaffa en ny men inte riktigt vetat rätt namn. Kanonbra att få veta det och den fina bilden Tack
Wow! Superläcker! Den hamnar direkt på "måste-ha-listan"! (Hjälp, min lista håller på att bli lång)
Ännu en fråga angående min Calanthe:) Den har nu växt till sig under hela sommaren och fått rikligt med vatten och gödning, men den nya bulben är lite mindre än den gamla, gör det något, betyder det att jag inte gett den tillräckligt med vatten och näring? Jag undrar också när det är en lämplig tidpunkt att sluta vattna den och låta bladen vissna?
Nyckelord: Calanthe
Börjar bladen vissna något? Om de gör det kan du dra ner på vattningen. kanske dra ner lite endå i och för sig, om det känns som rätt tid att göra det.
Hej Isilme, allt ska hända i omvänd ordning. När bladen börjar vissna, först då kan du börja minska på vattningen. Försök inte styra din planta i vila, den vet bäst när det är dags för det. Du ska bara iakktaga den och följa dess schema.
Att den nya bulben är mindre än den gamla tyder det på att dels den inte har avslutat sin tillväxt än, dels fick den möjligen lite för lite av näring/vatten. Glöm inte, att calanthe är jordorkide och behöver inte torka upp mellan vattningarna helt.
ok, tack för svaren. Då får den stå och vegetera ett tag till, suck jag som redan börjar få ont om plats trots att alla inte är under tak ännu;) (egentligen bara tre som står ute, men lite nervöst börjar det bli, calanthen såklart inomhus nu) Funderar på om jag skulle sätta i en långtidsverkande närinspinne för vanliga blommande krukväxter nästa år. I år har den haft lite, lite näring av samma typ fast i grannulatform.
Var på en 2dgrs tripp till skåne. På en litenhandelsträdgård som Hette Paletten strax utanför Malmö mot Trelleborg. Hittade jag ett ex av Calante triplicata. Ingen blomma men 2 frächa bulber 120:- Hoppas att den kommer att blomma igen
Nyckelord: Calanthe triplicata, Calanthe
Hej Trädgårdspaletten är väldigt trevlig och har ibland jättefina orkidér men ligger i malmö i kulladal dvs i södra malmö
Tyvärr inte eget foto - min är på tillväxt så det knakar i fogarna!
Nyckelord: Calanthe, Calanthe rosea
Får man gissa på att du har shoppat loss på Orchidéhusets orkidéknölar?
jajamänsan... det är ju så roligt!
..vart riktigt biten efter en resa till Madeira, men den gången var jag lite försiktig o kom bara hem med en 5 stycken bulber...
Är det någon som har några goda råd att komma med när det gäller Calanthe vestita? Jag köpte en bulb för ett och ett halvt år sedan. Den bulben gav upphov till ytterligare en bulb som jag (dumt nog?) bröt av från den första. Dessa två bulber har sedan förvarats i källaren under vintern och togs fram nu i vår. Den yngre bulben producerade ett skott, men den äldre bulben vill inte vara med! Den ligger i ett österfönster, men visar inte tillstymmelsen till skott. Den ser levande ut men inget händer! Vad ska jag göra? Finns det något jag kan göra?
Nyckelord: Calanthe
När ska man plantera en Calanthe-bulb? Jag har två stycken, som har legat i matkällaren över vintern. Jag har förstått att man inte bör plantera dem förrän de visar livstecken, men hur länge kan de dröja? För ett par veckor sedan tog jag fram dem i vardagsrumsfönstret och kollar dem varje dag. De visar inga som helst tecken till att komma med nya skott eller rötter! Varför gör dem inte det? Även om det är kallt och ruggigt ute så är det ju väldigt ljust i österfönstret! Tacksam för råd och tips!
Nyckelord: Calanthe
vet tyvärrr inte hur man söker här, men titta runt lite så kan du läsa allt jag skrivit och oroat mig för om min egna Calanthebulb!:)
En av posterna här behandlar Calanthes vila och plantering.
Hejsan.
Jag har en calanthebulb som jag fått reda på ska skötas som calanthe vestita. Saken är att när jag haft den hos mig någon månad och den fortfarande hade fräscha blommor såg en illvillig ljusslinga till att bränna av blomstjälen precis under blommorna vilket innebär att en del av stängeln fortfarande är kvar. Detta var i slutet av december och jag bestämde mig för att ta upp bulben och låta den vila mörkt och torrt tillsammans med mina amaryllislökar. Jag kan nu se att trots en månad i mörker och total torka visar blomstängeln inga tecken till att vissna och bulben har fått lite veck på några på ställen som jag antar är på grund av torkan. Vad göra? Ha is i magen och plantera den igen i april? Vad gör jag om bulben inte skjuter nya skott även om den är frisk och lever?
Nyckelord: Calanthe
ingen som vet? Tycker det är lite oroväckande att den har fått några skrumpningsrynkor...
Jag skulle plantera plantan nu, göra komposten något fuktig och sedan placera plantan på halvmörk plats. Den behöver inte stå kallt. Spraya sedan krukan och bulben om komposten blir åt det (mycket) torra hållet. När skottet dyker upp kan du sakta öka vattningen, men låt rötterna jobba för att hitta vatten också!
Calanthe skall inte planteras och absolut inte skall fuktas på något sätt förrän ett nytt skott kommer på våren och börjar växa, blir ca 10 sm lång och släpper rötter. Först då planteras calanthe och vattnas direkt inte heller då.
En bra teknik är att bara fukta bottnet på krukan för att visa så att säga till rötterna åt vilket håll de ska växa. De känner vatten på avstånd, detta heter hygrotropism. Sedan i takt med rottillväxt ökar man vattningen.
Hälsningar,
Svetlana
Hm, ok. Tror jag gör någon variant mellan era olika förslag, kör på Björns metod någon gång i början på mars. Tack så jättemycket för råden!
Hej!
Om man har en Calanthe med en 2 år gammal bulb och 2 sidobulber som är 1 år gamla, när ska man dela på dem? De håller nämligen på att växa ur sin kruka. De har blommat klart men de nya bulberna har inte visat sig. Ska man dela dem nu eller vänta tills de nya bulberna kommer? Och ska man dela upp dem i 3 eller 2 krukor?
Tack på förhand / Helena
Nyckelord: Calanthe
Hej Helena,
Jag hanterar personligen Calanthedelning på samma sätt som delning av 'vanliga' tropiska orkidéer. Jag delar dem alltså så minst tre bulber finns på plantan och en av dem är ledande, alltså skapades under föregående växtsäsong.
Min rekommendation i detta fall är att du planterar om hela plantan i en något större kruka. Om möjligt kan du använda en lågare och kanske avlång kruka som är lagom stor för ett års ytterligare tillväxt. Calanthe anser jag nämligen att du kan plantera om vart år.
Har några andra medlemmar ytterligare/annorlunda odlingsråd?
Bara rent allmänt att det kan vara tjusigt med en stor planta om det är möjligt och att den växer för då är det chans till fler blommningar oc det blir lite massivare pampigare. Jag har sett att de i botan delade till bara en bulb (inte säker på att det var calanthe) och de ser lite små ut även när de blommar. Om man inte tänker byta eller så kanske det är roligare att ha sina plantor så stora som möjligt.
Detta var mer ett "estetiskt inlägg" om vad jag tycker om plantor snarare än råd.
Hoppas att det var Ok
Joakim
Hej!
Tack för era svar. Det blir nog så att Calanthen får behålla alla bulber tillsammans, de får "endast" glädjen av en större kruka. ) Gillar också tanken med stora, pampiga plantor så era tips var toppen!
Mvh / Helena
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 18:15:46 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter