Inlägg med skötsel som nyckelord.
Jag köpte mig en superfin cymbidium på daglivs för ett tag sedan, en tre-stänglad sådan (vet inte exakt vilken art). Efter några veckor började blommorna vissna och ramla av, och kort därefter började även bladen bli bruna och ramla av. Är helt ny på just cymbidium och undrar nu vad jag gör för fel? Finns det något jag kan göra för att rädda den? Tycker det ser ut som att den är på väg att dö...
Tacksam för all hjälp jag kan få!
Har själv provat cymbidium hybrider från vanliga mataffärer och plantagen. Och de tvärdör.
Nu har jag haft en cymbidium goeringii sedan ett tag och den mår fint! Vet inte om jag gjort något speciellt med den. Men de där affärshybriderna är verkligen inte roliga.
Här på OP finns lite info i länken nedan
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Vad gör jag fel min D chameleon vill inte blomma har växt bra under sommaren men inga tecken på blomning?
Nyckelord: skötsel, dendrobium chameleon
Kanske tipsen om skötsel ger hjälp.
http://www.orchidspecies.com/denchameleo...
Hej!
Jag är färsking på Oncidium och testar min första nybörjarhybrid - en Mizaki Obry. Jag skulle vilja ha lite riktlinjer om någon vill vara så vänlig?
Jag köpte den i våras när den just blommat färdigt. Den står i kompost med mycket vitmossa och översta lagret består helt och hållet av det. Jag brukar vattna igenom den ordentligt ovanifrån alt. dopppa den, ca var 7-10 dag. Sen låter jag den stå på en hylla längre in i rummet eftersom jag bor i söderläge och solen kan ligga på ordentligt.
Men det har börjat bli lite vitt och luddigt i mossan på ytan (inte mycket), bulberna har blivit lite skrynkliga och vissa blad gulnar. Dock har jag även sett viss tillväxt senaste månaden.
Jag undrar: 1. Beror möglet på att jag vattnar för mycket/ofta/fel, och behöver jag göra något särkillt åt saken? 2. Behöver jag oroa mig över bulberna och bladen eller är det så den beter sig? 3. Rötter börjar sticka ut lite i botten - när är det dags att plantera om?
TACK på förhand, den som vill utbilda en gröngöling
// Ikkmo
Nyckelord: Tips, Oncidium Mizaki Obry 'Only You', Skötsel
Att vatten efter intervall är inte den bästa metoden. Använd dig av länken nedan samt: I meny hittar du "odling och sedan släkte, arter och hybrider. Där hittar du en massa information.
http://vsos.se/odlingsrad-2/
Oncidium gillar mycket ljus, dock i direkt solljusI söderfönster kan du skugga med en "genomsläpplig gardin"
Tack så mycket! Där fanns jättemycket bra.
Köpte en Dendrobium cuspidatum för ett tag sen. Vad som på bilden såg ut att va en fantastisk krabat blev till en besvikelse när jag öppnade paketet. Alltså inte alls vad jag jag förväntat mig. Då min fråga hur ska jag sköta den på bästa sätt så det växer och frodas. Ni kan själva se bilden hur den ser ut i dag så fick jag den. Ska jag plantera om den och i så fall i vad. Ska mossan alltid va blöt. Frågorna är många så alla tips är välkomna.
Tack på förhand
Lars
Nyckelord: Skötsel, Dendrobium cuspidatum
Jag ser att du har blom i din planta och många Dendrobium blommar på bladlösa bulber. Om du är missnöjd, så ska du förstås kontakta den du har köpt den av.
Jag tycker inte du ska plantera om den nu utan låta den få växa till sig.
Tusen tack för ditt svar nenne. Jag har försökt maila leverantören för drygt 2 veckor sen utan framgång. Men får ringa. Jag är mest orolig för den ska gå för mycket vatten rötterna på denna sorten är ju supertunna vad jag kan se. Den var blommande när jag fick den.
Hej!
Det är nog oss du köpt den ifrån. Tyvärr kan jag inte se att vi mottagit något mail. Ring mig gärna så löser vi detta förstås.
021-142323, Peter/Orchidéhuset
Då ringer jag istället. Problemet för mig är att man ser en bild och bildar sig en uppfattning om hur det ska se ut.vilket oxå kan va fel. Vill mest veta hur jag tar till vara på den så den mår så bra som möjligt. men hör av mig under morgondagen. Hur dax öppnat ni Peter. Tusen tack för god servis för övrig och toppen orkidéer för övrigt
Lars
Hejsan
Jag älskar mina orkidéer och vill verkligen deras bästa som förmodligen alla här känner. Men jag har en stor brist och det är att jag inte kan förstå ord som "medel", "mycket" osv när det kommer till ljus och vatten. vilket gör att jag enbart går på känsla, jag läser av plantan på rötter och blad samt knoppar. Jag föredrr därför av den anledningen Phalanopsisar dessa kan jag läsa av väldigt bra och de trivs jätte bra. Men jag har ett växande intresse för oskideer och känner att jag vill variera mig, jag vill ha variationer i blad, blommor och växtsätt och har därför skaffat mig andra sorter med eller mindre lyckat.
Jag tror jag misslyckas med att läsa dessa eftersom jag itne förstår vad som är bra teken och jag kan inte förstå hur gammal en planta är eller så. En phalanopis förstår jag direkt vilken fas den är i, har den ett nytt blad som kommer som är ljusgrönt ger jag bara näring, har den kommande knoppar är jag lite försiktig med näring och vatten men har mycket fukt på bladen och rötterna varje dag osv..
Nu har jag ganska nyligen skaffat en Epidendrium Ballerina. Den hade en blomställning med knoppar när jag köpte den men nu har den utvecklat blomställning på alla 3 stänglarna. Så den verkar ju trivas tror jag, men ibland blommar blommor av ren stress också, så ibland är det ett tecken på välmående, men i detta fall då jag bara haft den i ca 1-2månader kan jag inte avgöra detta.
Så det som bekymrar mig är att den har rötter jag inte kan avläsa i en kruka som inte är genomskinlig och blad jag itne kan tolka. Vanliga krukväxter får ett hängit sätt om de fått för mycket/för lite vatten men det är lätt att ta reda på om den är torr eller linte. Orkide bark känns nästan alltid torr tycker jag så ända som gör att jag kan avgöra om den har tillräckligt med vatten är 1 hur fukten inne i krukan ser ut 2 hur bladen ser ut. Epidendrium har blad jag inte kan avläsa, det kommer mycket nya små blad längst nere, små "vårgröna" blad kommer och de gamla skrynklar lite ihop sig som att de är torra. Ytan blir lite som elefanthud på de äldsta bladen. Rötterna är helt vita, hela tiden? Vad ska jag göra för att den ska orka leva med mig i många år och bli större? Vad kan jag göra för att undvika blad som blir texturerade?
Snälla, jag önskar verkligen någon kan ge mig en någorlunda bra förklaring hur den ska må bra!
mvh
Miss Flower
Nyckelord: ljus, Skötsel, Epidendruim ballerina, näring, vatten
Jag har en Epidendrum Ballerina, den har en stängel nu. Jag vattnar den en gång/vecka och sprayar kompostytan några ggr emellanåt. Epidendrum Ballerina vill ha mycket ljus.
ska jag placera den i ett söderfönster??? Trodde i regel aldrig orkideer ville ha direkt solljus förutom vador typ? men läst att den trivs tex i florida så då lär den ju klare att söderfönster? Jag bor en taklägenhet med fönster åt öst och söder i samma rum, så det är ett väldigt ljust rum. Jag har med mina andra orkidéer i öst fönster som är ett uppåtlutande mot himlen så det är alltid ljust där men aldrig "soligt" som i södra fönstret där jag har en timjan som växter för närvarande. Jag kan även ha en i mitten av rummet så den får direkt solljus på sig men ganska långt ifrån d.v.s så den inte står precis vid fönstret utan typ 3m in i lägenheten. Ja svårt att förklara men hoppas du förstår vart jag vill komma
Min Ballerina står i söderläge, inte i fönsterbräda utan en bit ifrån, i ett akvarium. Alltså på våren/sommaren får den mycket sol och höst/vinter är det lysrör som gäller.
De är ganska snabbväxande och tål en del vatten på sommaren. blir bladen rynkiga så öka vattningen
Jag har haft både Ballerina och Berry Oda i söderfönster, men skuggar med persienner när det är som varmast. Sommartid står dom ute och får även då mycket sol.
okay vad jätte bra tusen tack för underbar hjälp!!! Då hamnar det i söderfönster, men tror det inte är 100% mot söder utan en svag lutning mot ett annat väderstreck också så funkar säkert bra. Har ljust putsat fönstrena också så nu kommer det in 40% mer ljus i alla fönster (ingen lär ha gjort det här på 5år haha) Sedan kommer jag öka vattningen. Som sagt har jag haft problem med vatten kvalitén men har nu ordnat så jag har ett liitet förråd av regnvatten som säkert kommer att uppskattas av dom små
Glada nyheter ! Min ballerina stor trivs i söder fönstret, rötterna som ALDRIG förut kunnat bli gröna får en grön skiftande färg i samband med sprayning och bladen har fått en ny spänst som inte va där tidigare. Det är massa nya rötter och skott på väg så nu känner jag mig nästan som en Epidendrium expert. Mycket lyckat med ett söder fönster. Tack för eran hjälp !
Hejsan
Jag är ny på ämnet Aerangis. Jag är verkligen sugen på dom då jag hört att de är relativt tåliga och inte kräver allt för mycket ljus, lite som Phalas?
Nu till själva frågorna, jag vill köpa en Arangis som är tålig och som har bra blomning, gärna med blommor som är lite massiva, dvs mycket blommor eller långt blomstänglar med stora blommor på.
Men ni som har Aerangis hemma, vad rekommenderar ni? D.v.s bra/dåliga erfarenheter? Sen undrar jag om dom är som phalaenopsis i skötseln :S?
Kram
Nyckelord: SKötsel, Mycket blommor, Aerangis
Jag älskar mina Aerangis! Jag har Aerangis punctata, Aerangis biloba, Aerangis decaryana x mystacidii, Aerangis distincta x modesta, Aerangis citrata, Aerangis mystacidii, Aerangis ellisii och Aerangis articulata. Men jag har dem i mitt skåp och de flesta är monterade på bark. Så min skötsel av dem påminner inte ett dugg om hur jag tar hand om nopsisarna. Jag har bara haft Aerangis sedan i somras (när jag fick mitt skåp), så jag är fortfarande nybörjare på dem och törs inte göra några jämförelser med nopsis-skötsel .
Aerangis verdickii är lättskött. Har två moterande på ett självvattnande plaströr som jag beklätt med hygrolonväv från dusk. Dom växer så det knakar men dom är inte i blomklara ännu.
kan rekommendera aerangis articulata.har ett par som blommar på långa stänglar varje år.mina absoluta favvisar bland aerangis. dom måste ha betydligt mera vatten och ljus än phalaenopsis men dom är garanterat värda besväret
Okay, när du/ni skriver mera vatten och ljus pratar vi då söderfönster och aldrig torka ut? eller att man sprayar dom varje dag? Jag försöker spraya alla orkidéer minst 1 gång /dagen men just nu har jag flyttat och har bara kranvatten vilket jag är försiktig med så ska fixa bättre vatten innan jag sprayar varje dag och kan undvika att förgifta dom med salt och kalk.
Jag tycker det är roligt att du har så många olika xara, men klarar dom sig bara i odlings skåpet ?
Jussi: asticulata va jätte fin, vill köpa en sån också, men dom är en ganska liten orkidé i grunden va?
Aerangis articulata får en kort stam med åren, den är lite större än en del arter. Enligt Fred Hillerman, Angraecoid experten så trivs de flesta Aerangis arter att vara monterade. Om de krukodlas så slutar det ofta med att alla rötter växer uppåt för att undvika den trånga krukan, rötterna behöver luft! Undantaget är Aerangis ellisii och möjligen A, cryptodon som ofta är markväxande i naturen. De går att odla i kruka med luftigt substrat!
Mvh från Petter
Här är en länk till en Aerangis ellisii var. grandiflora som odlas i kruka utan odlingsskåp.
http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk...
okay tack jag tror att det blir lite jobbigt för mig att fukta den hela tiden för har ganska låg luftfuktighet hemma tyvärr, men i framtiden när jag har en ordentlig luftfuktare så ja då blir det det första jag köper
jag har mina A.articulata i kruka med vitmossa och vattnar ungefär tre ggr i veckan har dom i västerfönster för närvarande men har dom under en lightwawearmatur med 8st 54w t5 rör och dom växer så det knakar..
Nu har en av mina mindre Catasetum tappat sina blad, den består av två små bulber, men på den större av dem ser jag en liten tillväxt. Nu blir jag därför osäker på om det är dags att dra ner på vattningen, eller om jag ska vattna som vanligt pga det nya skottet..?
Jag tänker på det jag hört om att man ska börja vattna på våren först då rötterna uppnått en viss längd, gäller detta även mot hösten/vintern? Torkar inte skottet in om jag drar ner på vattningen nu?
Har ingen någon gissning..?
Annika, det nye tilveksten har sikkert ingen røtter så det logiske er å ikke vanne før du ser godt med røtter. Den kan fortsatt stå lyst, men vent med vanningen. En spray i ny og ne fra dusjflaske kan være ok for å øke RH rundt den. Du kan legge ut en bilde tterhvert så kan vi vurdere derifra
Tack för svaret, Olga, ska jag sluta helt med vatten eller trappa ner, tycker du (jag tolkar det som att jag ska sluta helt på en gång)? Den nya tillväxten är bara ett par-tre milimeter stor, så den har inga rötter alls
...men nu blev jag osäker, det är jättesvårt att se om rötterna kommer från den större bulben eller om det lilla skottet har någon rot? Jag skulle gissa på att det mest sannolika är att rötterna hör till den större bulben bara..?
Jeg ville ikke ha vannet i det heletatt denne planten. Røttene er fra de store bulbene og når bulbene har ikke blader så skjer ingen fotosynthese og dermed trenger ikke planten vann. Disse røttene vil dø nå snart som er naturlig. Vanning vil da føre til råte og død av planten. hvis du vil at planten skal leve, ikke vann den nå.
Tack för rådet, Olga! Hurra, då börjar perioden av minimal skötsel, härligt!
Men jag sprejar den/barken lite nu och då?
Ja du kan spraya den någon gång ibland. Du kan ställa undan den där den inte får så mycket sol/ljus nu också och vänta med att börja vattna innan de nya rötterna till våren är minst 3-4 cm.
Ska göra detta, den har delat burk/fat med en annan catasetum som har bladen kvar, så ska ställa undan den torrare och lite mörkare
Nu börjar tålamodsprövningen då, känns lite onaturligt att inte vattna alls, men det ska bli kul att se om jag klarar min första vinterperiod med catasetum
Fixar du lätt Annika Du kan ge en liten skvätt vatten om du ser att bulberna börjar skrumpna ihop.
Ja, som rubriken lyder har jag två överblommade Phalaenopsis. Fick dom av pappa som hade hittat dom i soporna på jobbet och tog hem dom till mej. Nu är det så att den ena har nåt vad jag tror är solskador (röda fläckar på bladen) och den andra har ett blad som är gult hela vägen in till "stammen" eller vad det kallas. Den med solskador är ganska okey fysiskt, men den andra verkar mindre okey. Några rötter har dött (klippte bort dom), två av dom fyra stänglarna är helt torra och som sagt så är ett blad helt gult. Den behöver en ny kruka också då rötterna har växt ut under krukan den sitter i nu.
Hur ska jag göra med det gula bladet? Ska jag klippa bort det? Till saken hör att jag inte vågat göra nåt åt bladet utan att fråga nån om råd, då det växer ut nya luft rötter genom bladet vid stammen. Är dessutom nybörjare på det här med orkidéer.
Hade på kanel på snittytorna för att förhindra röta (man vill ju ha kvar dom och få dom i blom ). Den är riktigt stor denna. Så fin. Bör jag sätta den "rakt" när jag planterar om i ny kruka? Just nu hänger den över kanten med all sin vikt och faller lätt.
Är det nåt annat jag bör tänka på för just denna orkidén (den på bilderna)?
Bilderna är inte världens bästa, men dom får duga. Vill nån se fler bilder lägger jag upp dom allt eftersom..
Nyckelord: phalaenopsis, skötsel, hittebarn
Såvitt jag kan se, så ser den fin ut, fast i behov av omplantering. Låt de gula bladen sitta kvar tills de ramlar av själva, eller är lätta att ta bort. Det är helt naturligt för nopsisar att tappa de äldsta/nedersta bladen efterhand som de åldras, så det är inget att oroa sig över så länge de inte tappar massor med blad.
Jag tror att det viktigaste när du planterar om den är att se till att den är planterad stadigt, så den inte tippar eller faller ur krukan. Står den ostadigt så får den svårare att etablera sig. Trimma bort alla döda, intorkade, ruttna rötter också och försök lirka ner luftrötterna i krukan om du kan. Kom ihåg att inte vattna den så ofta direkt efter omplanteringen, utan låt den stå lite torrare och vänta en månad tills du eventuellt börjar ge den näring (fast då är det vinter, så såvida du inte har vinterbelysning så bör den inte få näring oavsett).
Har du orkidésubstrat/jord hemma?
Om du blöter alla luftrötter ordentligt, så är det lättare att få ner dem i krukan. Jag skulle passa på och ta bort de gula bladen nu, dvs när du har tagit upp plantorna ur sina gamla krukor. Håll i det gula bladet så långt in du kan och sen drar du det snabbt neråt så det lossnar. Man ska aldrig klipp bort ett blad, för då finns det bladrester kvar.
Mutanten:
Tack för tipsen! Nej, jag har inte vinterbelysning. Tänkte att nopsisarna ska få blomma efter sin egen och naturens rytm.
Så att räta upp den när jag planterar om den är ett alternativ?
Jag har inte orkidéjord/substrat hemma just nu. Tänkte åka och köpa en säck så fort jag ätit lunch och fixa ny kruka samtidigt.
Nenne:
Tack för tipset! Det ska jag göra när jag planterar om det
Klart att du ska räta upp den! Annars får du inte ner luftrötterna i krukan.
Du kan få tips om omplantering på www.orchidehuset.se
Håller med Nenne, blöt luftrötterna så blir de mer samarbetsvilliga. Försök räta upp den, jag har dock märkt att vissa nopsisar gärna hänger ändå hur mycket man än försöker få fason på dem. Det viktigaste är att rötterna hamnar i krukan dock och att den inte välter.
Beroende på vilket substrat du skaffar, så försök sila det så du inte får med en massa "bös", nopsisrötter tenderar att inte tycka om det.
Lycka till!
Tack allihopa! Nu känns det som om jag har mer "kött på benen"
Mutanten:
Anar jag en värmlänning? Är själv en, och har bara hört värmlänningar använda ordet "bös" (off topic, but who cares? )
Inte ursprungligen, men bosatt i värmland numera. Jag sökte faktiskt på ordet nu innan jag använde det, ifall du inte skulle veta vad det var för ngt. och det verkar förekomma i en hel del dialekter faktiskt, men vanligast är det väl i västra götaland (om jag begripit saken rätt). Det är ett bra ord.
Hej!
Är väldigt ny på detta med orkidéer men har nyligen blivit helt förälskad i denna blomma - eller ska jag skriva blommor kanske.
För ett tag sedan var jag i en blombutik - nyöppnad, där de sålde cambrior i flera olika typer men de hade också en Meltonia som jag köpte. Hela kalaset slutade med 6 st Cambrior och en Meltonia. Eftersom jag är ny på detta område så frågade jag kvinnan som hade hand om blommorna hur man skötte dem.
Som en brudorkidé - men de har vulvor som man kan se på om de behöver vattnar - svarade hon. Jag frågade då om de inte hette Bulbor?!?! Hon visste nog inte så mycket fick jag intrycket av.
Blommorna kändes inte heller som om de var så väl skötta så jag hoppas att jag kan få ut det bästa av dem!
Här inne har jag nu läst lite mer och inser - jomen visst - cambriorna är väl lättskötta om man jämför med andra sorter men det hade varit roligt att veta vad för korsningar och sedan läsa om dem.
Så, har ni tid och lust, kolla gärna på blommorna och kom med förslag. Jag mottager dem tacksamt!
Mvh
Emma
Nyckelord: vilka korsningar?, Cambria, skötsel
Haha, jae det heter nog bulber till och med
Jag är inte så bra på dessa, men jag undrar om inte nr. 4 är en Beallara eurostar?
Om jag skulle gissa kan nr. 6 vara en Brassia...? T.ex. en Brassia toscana? Men det är en gissning...
Haha - ja, men tänk så fel det kan bli - jag var ju iaf inne på rätt ord iaf
Tack för ditt svar!
/Emma
Den första bilden ser ut som Burrageara Stefan Isler den andra bilden uppifrån Miltonia el. Miltoniopsis hybrid, den tredje bilden, tja kan det vara Oncidium `Sharry Baby`
Näst sista bilden Beallara Eurostar
5 och 1 är väl samma orkidé. Odontocidium Elke Stoltze
3. Colmanara Wyld Cat
Hej!
Jag var på stan idag och hjorde ett fynd! Jag hittade en utblommad men ändå i gott skick P. 'King Arthur', det är vad det står iaf! Men då är min fråga, hur ska den skötas? De som har "marmorerade" blad eller vad man kan kalla det. Sånna ska ju ha det varmare men denhär har ganska ljusa blad med lite ganksa "marmorering" på.
Jag blev lite osäker på desar krav på tärme just därför. Vad tror ni?
Nyckelord: Paphiopedilum King Arthur, Skötsel
King Arthur funkar bra i vanlig rumstemperatur.
Men då slipper jag oroa mig mer då! Tack för svaret!
Precis fått en trias intermedia:) kan jag odla den på fönsterbrädan eller på nån av hyllorna? Hur ska jag gå till väga för att den ska må bra utan att nödvändigtvis behöva hänga upp den på väggen?
Nyckelord: Skötsel, Trias intermedia
Du skulle kunna ha en sån där cylinder med vatten och hänga den i som Josfari visar här " Miniskåp "...den vill ju ha hög luftfuktighet...
den måste hänga alltså? man kan inte ha den liggandes?
På en av mina phalaenopsisar har en del av luftrötterna torkat och är alldeles gula. Kan man klippa bort dem? För övrigt är den fräsch och blommar bra. Jag tror inte att den stått för varmt eller för ljust, jag har haft den på köksbordet en bit från fönstret (morgon/förmiddagssol).
Nyckelord: Skötsel
Man ska aldrig klippa bort rötter, de kan se torra ut men fortfarande fungera om
Du dagligen sprayar vatten på dem.
Okej, då får de vara kvar. Tack för hjälpen!
Det är mycket som har rört sig i mitt huvud nu ett tag, och det är nästan enbart om orkideer, Det känns lite jobbigt ibland när man inte kan tänka på så mycket annat, det är som om det har klistrats sig fast i min hjärna,
Jag läser och försöker lära mig om alla dessa arter och sorter, och sedan skötseln av dessa. Jag läser på om ohyra och sjukdomar som orkideerna kan drabbas av.
Jag undrar lite, hur vanligt är det att orkideerna drabbas av ohyra?
Har man som jag inte så stor möjlighet att ha nya växter i karantän så blir det ju svårt att undvika att jag drabbas av elaka små kryp. Just nu är mina växter under behandling.
Sedan är det det här om ljus, temperatur & fukt. Jag är numera lite bortskämd med bland annat Hoyor, dom är ganska lätta sköta så länge dom får sina behov uppfyllda.
Jag har endast ett stort norrfönster & ett normalt söderfönster. Temperaturen vid norrfönstret i mitt tv-rum ligger på runt 19, 20, 21'c, luftfuktigheten är på ca 37-40, men jag duschar mina blommor varje dag. Inne i kökets söderfönster är det ju lite varmare om dagarna. Jag har fler rum med norr & söderfönster, men i det ena rummet har jag mina friflygande fåglar och i det andra rummet bor min son och han vill inte ha mammas blommor på sitt rum..
Jag har lite funderingar om rötterna på min Orkide, den står rätt så trångt i sin kruka, rötterna har letat sig ut genom hålen som är i botten på plastkrukan. I krukan ser rötterna fina ut, men det som sticker ut i botten på krukan är torrt som fnöske likaså en del luftrötterna ovan jorden.. Jag tycker fuktigheten ser ojämn ut i krukan, nedre halvan är fuktigt/blött övre halvan se mera torrt ut fast det kanske är helt normalt
Jag vill gärna ha flera orkideer men jag vet inte riktigt vilka jag skall våga mig på. Jag har ett par mindre terrarier, och ett par mindre små-akvarier så det går ju att göra i ordning om det skulle behövas. Men jag skulle vilja ha någon orkide i ampel kanske, och någon eller några till på fönsterbrädorna.. Jag är här på OP och kollar runt på köp & sälj, likaså auktionerna och sedan har vi ju Tradera där jag är och shoppar blommor ibland..:)
Når jeg var ny her inne leste jeg alle gamle innlegg og lærte masse om alle arter ,vekstforhold og andres erfaringer
I Pratoteket er det mange innlegg om problemer og ohyra +++ så du finner sikkert mye der også.
Jeg har hatt orkideer i 2,5 og ikke hatt mye problemer med spinn. skjoldlus eller andre skadedyr, men det kan hende jeg bare har vært veldig heldig.
Många frågor, ungeför samma som jag hade när jag började med orkidèer.
Ohyra brukar följa med vid inköp, vill Du undvika dem måste Du välja noga, undersök
plantan redan i butiken, bomullslöss syns ganska bra och brukar ofta hålla till på bak-
sidan av blommorna, spinn är lite svårare, men större angrepp går att upptäcka.
Ljus är viktigt, speciellt från oktober-mars, så några armaturer är alltid bra, luftfuktigheten
och tempen är jag inte så kinkig med, det får bli vad det blir, och det har fungerat hyggligt
med de plantor jag har eftersom de växer och blommar med jämna mellanrum. Vad Du
bör undvika är de arter som är mycket krävande på luftfuktigheten, men Phalaenopsis och
Cattleya är inga problem i en vanlig lägenhet.
Trångt i krukan är bara bra eftersom komposten helst ska torka upp ganska fort, jag har
alltid använt så små krukor som möjligt eftersom jag föredrar att vattna oftare hellre än att
riskera att komposten är blöt för länge med rotdöd som följd.
Jag skulle rekommendera Cattleya, de är tåliga och fungerar utmärkt att ha i ampel, tål torka
bra, och kan hängas utomhus sommartid, men köp blomstora plantor.
Några lite mer exotiska plantor är Ascocenda Princess Mikasa, lättodlad och mycket vackra
blommor, likaså Rhynchostylis gigantea som är mycket lättodlad.
Jag har båda dessa och de trivs utmärkt i en vanlig lägenhet utan några speciella arrangemang
t.ex. luftfuktare, Rhynchostylis gigantean blommar alltid till jul och doftar alldeles fantastiskt.
Gör som jag, prova dig fram till vilka som trivs, och köp från en bra odlare, de flesta jag har är
från Karge och Michel Vacherot.
Tack så jättemycket för svaren, dom är guld värda..:) Då vet jag vad jag skall tänka på med nya plantor och vilka jag kan söka efter..:)
Hej
Någon som har någon brokbladig venus sko till salu?Är den svårodlad passar den för en nybörjare som mig?Vad ska man tänka på?
Tänkte testa denna ,tar tacksam emot skötseltips.mvh Vanda
Nyckelord: KöpOchSälj, Paphiopedilum, skötsel
Man kan inte dra alla "brokbladiga" över en kant. Det finns väldigt lätta, exempelvis de av så kallad Maudiae-typ, och så finns det mindre lätta exempelvis armeniacum. Jag tycker du ska satsa på en Maudiae. Dom brukar vara ganska lätta att hitta i hyfsat välsorterade blombutiker. Jag kunde inte se på din sida var du bodde, men bor du i Göteborgstrakten så är det just nu utställning på Blomsterlandet Backaplan, och där fanns det...
Paph. delenatii och Deperle är också bra nybörjar-Paphar.
Finns ofta på Blomsterlandet..
Tack snälla för era svar.Tänkte åka på 2 st blommässor den ena i helgen alltså Örebro där skulle orkide´huset vara med ,ska titta efter dessa ni rek.Vill försöka få tag på en billig eftersom jag är nybörjare och om jag klarar den kan jag försöka mig på andra sorter.Tack än en gång..mvh Vanda
Får nog ta bilen och sticka ut till blomsterlandet här i Trollhättan/Vanda
Hej Vanda!
Kul om du besöker oss i Örebro. Säg till mig när du kommer till vår monter. Jag tar med något roligt hemifrån också så skall du få bra pris och härliga brokbladiga paffar.
Hoppas du hinner läsa detta. Välkommen och naturligtvis ni andra också. Peter, med syrran Lotta också!
Hej Vanda!
Kul om du besöker oss i Örebro. Säg till mig när du kommer till vår monter. Jag tar med något roligt hemifrån också så skall du få bra pris och härliga brokbladiga paffar.
Hoppas du hinner läsa detta. Välkommen och naturligtvis ni andra också. Peter, med syrran Lotta också!
Fy sjutton vilken otur jag missade ditt mejl eftersom vi for redan på tors kväll vid 19.00 tiden till Örebro och då skrev 21.37 ,,attans också.,Var framme men det stod flera st och jag kunde inte stanna eftersom jag stod i ett annat stånd,men ska du till sth och mässan?hälsar Vanda.
Peter
Skickat ett privat meddelande till dig,Hoppas du hinner läsa det innan sön ef..
Hej, hittade du någon Paphiopedilum i trollhättan?? Annars vet jag att det brukar finnas på blomsterlandet i vänersborg.
Vanda! Hoppas vi har fått kontakt nu och att det löser sig med din planta på söndag. Den väntar så gärna på dig! Ja, vi skall förstås till Nordiska Trädgårdar veckan efter påsk. Där blir det en hel del roliga nyheter såsom trädgårdsorkidéer och annat....... Peter
Visst allt är fixat nu Peter-Vi syns i sth på mässan
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter