Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om AerangisInlägg med Aerangis som nyckelord.
Hejsan
Jag är ny på ämnet Aerangis. Jag är verkligen sugen på dom då jag hört att de är relativt tåliga och inte kräver allt för mycket ljus, lite som Phalas?
Nu till själva frågorna, jag vill köpa en Arangis som är tålig och som har bra blomning, gärna med blommor som är lite massiva, dvs mycket blommor eller långt blomstänglar med stora blommor på.
Men ni som har Aerangis hemma, vad rekommenderar ni? D.v.s bra/dåliga erfarenheter? Sen undrar jag om dom är som phalaenopsis i skötseln :S?
Kram
Nyckelord: SKötsel, Mycket blommor, Aerangis
Jag älskar mina Aerangis! Jag har Aerangis punctata, Aerangis biloba, Aerangis decaryana x mystacidii, Aerangis distincta x modesta, Aerangis citrata, Aerangis mystacidii, Aerangis ellisii och Aerangis articulata. Men jag har dem i mitt skåp och de flesta är monterade på bark. Så min skötsel av dem påminner inte ett dugg om hur jag tar hand om nopsisarna. Jag har bara haft Aerangis sedan i somras (när jag fick mitt skåp), så jag är fortfarande nybörjare på dem och törs inte göra några jämförelser med nopsis-skötsel .
Aerangis verdickii är lättskött. Har två moterande på ett självvattnande plaströr som jag beklätt med hygrolonväv från dusk. Dom växer så det knakar men dom är inte i blomklara ännu.
kan rekommendera aerangis articulata.har ett par som blommar på långa stänglar varje år.mina absoluta favvisar bland aerangis. dom måste ha betydligt mera vatten och ljus än phalaenopsis men dom är garanterat värda besväret
Okay, när du/ni skriver mera vatten och ljus pratar vi då söderfönster och aldrig torka ut? eller att man sprayar dom varje dag? Jag försöker spraya alla orkidéer minst 1 gång /dagen men just nu har jag flyttat och har bara kranvatten vilket jag är försiktig med så ska fixa bättre vatten innan jag sprayar varje dag och kan undvika att förgifta dom med salt och kalk.
Jag tycker det är roligt att du har så många olika xara, men klarar dom sig bara i odlings skåpet ?
Jussi: asticulata va jätte fin, vill köpa en sån också, men dom är en ganska liten orkidé i grunden va?
Aerangis articulata får en kort stam med åren, den är lite större än en del arter. Enligt Fred Hillerman, Angraecoid experten så trivs de flesta Aerangis arter att vara monterade. Om de krukodlas så slutar det ofta med att alla rötter växer uppåt för att undvika den trånga krukan, rötterna behöver luft! Undantaget är Aerangis ellisii och möjligen A, cryptodon som ofta är markväxande i naturen. De går att odla i kruka med luftigt substrat!
Mvh från Petter
Här är en länk till en Aerangis ellisii var. grandiflora som odlas i kruka utan odlingsskåp.
http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk...
okay tack jag tror att det blir lite jobbigt för mig att fukta den hela tiden för har ganska låg luftfuktighet hemma tyvärr, men i framtiden när jag har en ordentlig luftfuktare så ja då blir det det första jag köper
jag har mina A.articulata i kruka med vitmossa och vattnar ungefär tre ggr i veckan har dom i västerfönster för närvarande men har dom under en lightwawearmatur med 8st 54w t5 rör och dom växer så det knakar..
Nu är det 'riktig' vitmossa i skåpet istället för fönsterlav . Dessutom har Masdevalliahybrider, Draculas och Aerangis flyttat in tillsammans med nopsisar och Cattleyor (!). De köttätande växterna är kvar oxå: hade ingen tidigare erfarenhet av sådana men de verkar vara tacksamma. Ska man mata dem?? Har inte sett till en enda myra sedan de flyttade in, så de kanske kan försörja sig själva. Tanken med dem var ju biologisk ohyrebekämpning, så allt som rör sig kanske funkar... Har haft en rötskadad nopsis: trots supereffektiva fläktar som torkar ur på nolltid, är det tydligen idé att placera/montera nopsisar på snedden, så att inget ligger kvar så att säga. Mycket nytt att lära sig som skåpodlare!!
Nyckelord: masdevallia, aerangis, dracula, odlingsskåp
Jag tror inte de köttätande behöver matas, har dock för mig att de är väldigt känsliga för hårt vatten och ska väl stå ganska fuktigt och knappt med någon näring alls. Har läst tidigare om dem på www.brutalablommor.se
Dåså, har mjukt vatten och fuktigare än vad det är i skåpet nu blir det inte innan jag investerar i ett automatiskt regnsystem! (Tips någon?!) Har en beställning från BB på G, får se vad det blir.
Börjar se riktigt fräckt ut, klart du kan skicka till de köttätande en mumsbit i form av fluga, mygga eller annat smått
De sk "köttätande" växterna vill sköta sitt näringsbehov själva. De vill bara ha vatten så de ej torkar ut. Trots att de är tropiska så får man ej duscha för ofta. Jag brukar ha dem på ett fat och häller vatten på fatet och fyller på när vattnet på fatet är slut. Om du har en Dionea muscipula, venusflugfångare så får du ej stressa med matning och att reta dem så de slår ihop. Då dör plantan till slut. Så summan av de flesta köttätande är att de vill ha ett bra vatten mycket lite näring och sköta sig själva.
Som en del av er vet ser jag inget och kan inte visa bild men jag gör mitt bösta för att förklara.
Aerangis citrata: Relativt ung, bor i mitt skåp med bra luftfuktighet. Tappat två blad har två kvar, som är gröna och fina på ovansidan men har ett smalt bälte av kladd på undersidan. Bältet är nära kanten och går från inre delen runt bladet och ner på motsatta sidan. Längst ut på kanten finns några små små svarta eller möjligen mörkt bruna prickar. En kompis tittade med lupp men kunde inte se några djur.
Vad kan detta kladdet vara?
Aerangis fastuosa också ung ser fin ut men har några svarta prickar på undersidan, som inte ser ut som djur. En del Aerangisarter kan ju vara prickiga men hur är det med fastuosa?
Hoppas ni har möjlighet att kommentera fast jag inte kan visa bild på det hela.
Många hälsningar från Birgitta
Ingen som vågar sig kpå en gissning?
Ingen som vågar sig kpå en gissning?
Har sett på alle Aerangiser jeg har i mitt terrarium, men ingen av dem har noe "kladd" på bladene sine. Noen har små prikker men det ser helt naturlig ut for meg
Hej Birgitta. Jag har haft ett par Phalaenopsis med kladdiga blad på det sätt som du har nu på din Aerangis. När jag undersökt vad kladdet kommer ifrån, har jag hitta sköldlöss på bladen.
Jag hoppas och håller tummarna för att det inte är sköldlöss som orsakar dina kladdiga blad.
Tack för svar. Det är bäst att jag behandlar den som om det var sköldlöss fast jag tycker att det skulle synas något mer än prickar när man tittar genom en lupp. Prickarna finns inte där kladdet är utan mer på bladets kanter.
Jag har tre klara favoriter i stora skåpet:
Brassavola nodosa, Dendrobium purpureum och så denna Aerangis luteo-alba var. Rhodosticta
Nyckelord: Aerangis, Aerangis luteo-alba var. Rhodosticta
Underbara blommor - så roligt med en röd "Rudolf" näsa
Läcker Grattis
Grattis till den snyggingen Berith
Grattis Berith, Underbar bild och blomma !
Väntar bara på att min luteo-alba någon.. ska behaga sätta stängel.
Mvh
Stefan
Lekkert Berith Grattis!
Jättevacker. Häftig form på den.
Grattis Berith till den underbara blomningen + en tjusig bild!
Grattis! Den är så läcker. Hoppas min också blommar någon gång.
Tack för alla glada tillrop
Tänk att det kan vara så stor skillnad på vitt och vitt!
luteo-albans vita färg är så vit att det nästan värker i ögonen
Grattis till den fina blomningen! Det är en av mina favoriter också. Tyvärr fick min planta det lite för blött i skåpet efter blomningen. Rötterna ruttnade och den tappade hälften av bladen. Men det finns hopp, finns en ny rot som nu är dryga 3 cm...
Mmmmm så tjusig och vacker, Berith!
Grattis, nydelig blomst og bilde
Super läcker!! Den ser nästan inte "riktig" ut...
Mycket vacker...alla Aerangis är vackra för övrigt , men denna med rött i mitten är lite annorlunda...grattis till den.
Verkligen härlig, grattis!
mvh
Mikael
Väldigt snygg Berith ! Grattis
Ja nu blommar det minsann lite här och var... och massor fler är på gång... Här kommer ett litet smakprov. Alla dessa blommor har jag odlat fram själv. Översta raden odlas på fönsterbänk under tilläggsbelysning, nedre raden i varmskåp.
Få se nu om jag har lyckats lägga in tabellerna rätt...
Masdevallia rolfeana (felmärkt calura) | Masdevallia herradurae | Phragmipedium Grande |
Aerangis mooreana | Aerangis mooreana | Gastrochilus sororius |
Nyckelord: Aerangis, Phragmipedium, Masdevallia, Gastrochilus
Grattis till ett fantastiskt odlingsresultat!!!
Jag är speciellt svar för din Aerangis - den är så underbart vacker
Bra fotat! Håller med Mia om att Aerangisen är superfin- men din Gastrochilus är helläcker - tror det är första gången som jag ser en sån.
ÅÅÅ va vackra. Speciellt Masdevallia´arna.
Phrag Grande är DÖläcker!!!
Så mycket vackert! Alla är så fina på sitt vis, men den där Aerangis var allt bra läcker
Vad duktig du är ! Jätteläckra Masdetvallia
Oj vad mycket läckert Vilket ögongodis.
Masdevallia calura är sagolikt vacker och mycket fin blomning på aerangis, söt gastrochilus och fin grande, gratulerar med imponerande odlingsresultat!
Vilka bra foton
Grattis
grattis vad snygga blommor och foto, allt var fint
Tack så jätte mycket allihop!! Jag är faktiskt riktigt stolt över detta gänget! Kul att få till lite schyssta bilder också utan en SLR....
Aerangisen är ganska mäktig med sina 25 blommor där den hänger i skåpet. Att få denna Phraggen att blomma är en av mina absoluta höjdpunkter som odlare... petalerna blir längre och längre varje dag, det är så festligt!! Jag har läst att de kan bli upp till 80 cm långa. Vi får väl se hur långa mina blir. Annars håller jag absolut med dig Svetlana, caluran är sagolik!!
Stort grattis till denna blomprakt!
Ja jädrar i min lilla låda!!! Detta var inte dåligt! Snygga blommor och jättefina foton! Snyggt jobbat Karma!
WOW! Va duktig du är! Grattis!
Vilka läckra orkidéer..! Snygga foton!
Jättesnyggt. Grattis! Blir lite avis på din A. mooreana. Min får bara nya blad. Hur odlar du din?
Såå snyggt.
Grattis
Så läckra dom är Grattis till blommorna.
Så masse flott! Grattis til vellykket odling!
Jisses så mycke fint du har i blom Karma.Jag är ju förstås extra svag för moreanans stjärnfall. Underbara bilder oxså. Grattis ! !!
Vilka läckerheter som blommar hos dig nu
Masdevallia calura är så läcker i sin färgkombination.
Grattis till fina blommor på fina bilder.
Stort grattis Karma, kanonfina blomningar. Snygga bilder dessutom...
Fint jobbat!!! Aerangisen är superfin
Fast jag skulle nog vilja påstå att din M. calura är enM. rolfeana.
Grattis till läckra blomningar Karma!
Härlig blomning! Grattis!
mvh
Mikael
Vilken odlingsfröjd!! Grattis till alla dina "blomstrande" orkidéer, speciellt den helt bedårande A. mooreanan!!!
Kul med höstfägring!
Fin Aerangis! (och dom andra också såklart)
Är lite nyfiken på hur många gånger den blommat tidigare och hur långa bladen är på plantan.
Fantastiskt ! ! Va du kan ! !
Imponerande bilder på ännu mer imponerande blomningar!! Karma, vad du kan
Oj oj oj Vilka vackra blommor!!!
Grattis till lyckad odling! En härlig symfoni i färg och form
Tjusigt Karma - jag gillar definitivt phraggen och aeraingis bäst.
Masdevallia calura är riktigt läcker! Måste den ha lite kyla för att blomma? Växer från 200 meter står det.
Jaa det är bara att instämma med tidigare kommentarer, läckert ! ! och den där Aerangisen ! !!! mmmhhhh
Åå jätteläckra !! Älskar Aerangisen, mitt nya favvosläkte Får man fråga hur du odlar Aerangisen?
Härlig blomning! Särskilt Aerangisen föll mig i smaken, vilken prakt!
Tack snälla allihop! Klart att jag kan...
Masdevallia: M. calura är köpt av Orchidéhuset, men lappen är från Karge så de är de som odlat den... och på lappen står det calura.... Men jag tror minsann du har rätt. Jag har suttit och väntat på att den skall sträcka på sig, men det verkar inte bli så. Ja ja... inte första gånen odlarna bemärker fel. M.r olfeana är ju också jätte fin, lik i färgen i alla fall, men lite segt bara när man köper en speciell art...
Norberg/MariaX: mooreanan är köpt av Karge i April, bladen är ca 9 cm långa och jag tror det är första blomningen för denna plantan. Den odlas i varmskåpet (26 gader 85% RH) under tilläggsbelysning, ca medium ljus, lite mer ljus än mina andra afrikaner. Den är bra läcker!
Pamela: En ganska bra regel med de svalväxande är ju att ju lägre altitud de klarar att växa, ju bättre klarar de värmen - en anledning jag valde calura... rolfeana gillar ju mycket högre altitud, men belönar ändå mig med en blomning så den verkar acceptera mina förhållande också. Även de kallväxande klarar relativt varma dagar så länge de får bra luft cirkulation och ner temp på nätterna 10-15 grader svalare än dag. Jag strävar efter så svala nätter som möljigt, ner till +13-15 grader i alla fall, annars tar intermediate/varm växarna i mitt odlingsrum skada...
Jag köpte också en från Karge som var märkt calura men det är helt klart rolfeana. Calura har smalare och högre blommor och som du har noterat så är den dorsala petalen upprätt.
Köpte även en som var märkt rosea vilket det absolut inte var. Tyvärr har den dött så jag fick aldrig reda på exakt vad men jag skulle gissa på roseola.
Ok, då märker jag om min calura till rolfeana jag med då. I detta fallet gör det mig inget. Bara kul att veta vad man har så tack för tipset masdevallia. Synd om din rosea...
Söt goding som blommar nu i mitt lilla skåp. Korkat klumpig som jag var lyckades jag slå av knopparna på ena sidan av stängeln så jag har "bara" fem knoppar på gång. Läcker sötnos som jag haft sedan förra året, första gången den blommar hos mig.
Odlar den i medel ljus, hög luftfuktighet och ok ventilation (den ska få mer nu när skåpet börjar bli lite fullt igen). Doftar svagt för tillfället, kanske tilltar när den blommat lite mer än ett dygn? =p
Nyckelord: Aerangis, Aerangis articulata
Är för övrigt osäker på om det faktiskt är en articulata , eftersom blomformen (i alla fall inte ännu) påminner om de bilder jag sett på arten. Någon med andra förslag? Plantan är köpt från en madagaskar sändning, så jag förväntar mig lixom att arten är från madagaskar i alla fall.
//Åsa
Underbar, jag gillar den långa sporren, grattis.
mvh
Mikael
Grattis till blomningen!!
Ja, det är nog inte articulata for sure Har du nån närmare bild på bladverket, storlek på blad, blomman?
Det första jag kom och tänka på var citrata, men det är svårt att se på denna bilden.
De har ju lite rundare form på blombladen.
Hur har era ´Aerangisar´ klarat det hitills? Ni som inte heller hade nå fräsha rötter på era plantor..hur ´odlar ´ ni dom??Några tips???
Själv har jag stoppat ner dom i mossan i ett litet akvarium , temp mellan ca 20 gr- 27gr
Nyckelord: Aerangis
Min är monterad med mossa runt r(f)ötterna, ungefär samma temperatur som du har i skåpet, Jag har 2 nya fina små rötter och fann idag ett nytt blad på väg upp!!
Min har fire blader og ingen levende røtter. Er montert på en barkbit og hviler på litt mose, håper at den skal klare å få noen nye røtter. Bor i terrariet.
Jag har min monterad m. mossa på bark i varmskåpet. Den har satt flera fina nya rötter och har ett nytt blad på gång. Skåpet ligger på ca 28 grader och 85-95 RH. Vattnar 2-3 ggr/veckan.
Jag fick tyvärr toppröta på min planta, precis i det skedet som Elaka de Hex planta, dvs. nytt blad på gång. Rötan tog också nästa största bladet. Två blad finns kvar men jag misstänker att tillväxtzonen är borta och plantan är dömd att kastas. Jag låter iaf. den vara kvar i skåpet (monterad) ett tag till.
Ok.. det är bara att hålla tummarna då och hoppas på tillväxt
En hel del nya rötter och ett nytt blad. Odlar den i en liten kruka på fönsterbänken, i bark och vitmossa. Västerfönster och ingen skuggning. Verkar gilla det.
/Anders
Min Aerangis hade inte en enda levande rot när den kom... men nu har den äntligen fått en rot som är några mm lång. Den har fått namnet 'Russin' som talar om hur den ser ut i övrigt!
Är placerad på lite levande spaghnum som bara sprayas.
säger som Marquax russinet står på fönsterbänken med samma kruka som den kom i, den är inte så sladdrig utan står stadigare så den har kanske fått en rot, för det fattades en del rötter när den kom phapen har växt den har mycket längre blad nu och ett nytt som växer upp, står i samma fönsterkarm och i sin lilla kruka men med mossa ,
russinet ska få sig en liten knuff ut genom fönstret en dag för den är ingen rolig sak, den bör nog stå i ett skåp,
När det regnat så mycket ställde jag projektplantorna (Paphiorangis) i ett ljust sydvästfönster, och kom inte ihåg det igår när solen kom tillbaka och jag var borta större delen av dagen. Nu har det mittersta nya lilla bladet på Aerangis blivit brunt precis på nedre halvan av bladet, det ser mer ut som något slags brunröta, om det nu finns, som kommer nerifrån, än en solskada. Jag vattnade plantorna för några dagar sen. Det är väl bara att ta bort bladet antar jag. Vad händer med tillväxten då?
Nyckelord: solskada, Aerangis, Brunt blad
puff
iwahl, samma har hänt mig. Bladen eller delar av bladen på två Phalaenopsisar i sydväst-fönster blev solbrända och gråvita. Jag klippte bara bort den skadade delen av bladet. För övrigt ser dom OK ut. Den ena har blomstängel på gång och den andra får en keiki. Men dom som var på kollo i plommonträdet, var värre därann. Två Phapar med bruna blad och delar av blad, Jag väntar och ser vad som händer med dom. Det blir inte mycket kvar om jag klipper bort det som är skadat. En Cattleya har bara ett blad kvar. Även en stor Bladkaktus och en Trädaloe har blivit rejält brända, och det har aldrig hänt förut. Det är ju riktiga soldyrkare.
Paphiopedilum trivs bäst inne och inte i stark sol.
Tack för svaret! Det jag mest undrar över är vad som händer med den lilla Aerangisplantan om jag tar bort detta blad som är det som nyligen växte fram. Det betyder ju att jag "toppar" plantan. Vad händer då?
Jag är ju tveksam iofs till att det här är en solskada eftersom det är klart brunt på nedre halvan av bladet, inget vitt, och övre begränsningen av missfärgningen är rak och rent horisontal.
Jeg har en Aerangis jeg har trodd er en citrata, men har nå forstått at det er det altså ikke. Noen som kan hjelpe meg med identifisering?
Nyckelord: identifisering, Aerangis
Kan det kanskje være en fastuosa?
Jag håller med, den liknar en fastuosa.
Takk for svar, Svetlana!
Gissar på A. articulata
Takk Malmis, så får jeg håpe på blomstring for å finne ut av dette.En A. articulata vil være svært velkommen!
Min gissning ar Jumellea densifoliata
Det kan sluta med halva Madagaskar det har Heidi
En blomstängel på Aerangis biloba. Hittade den igår, ack och ve om den inte slår ut efter1,5 års väntan...
Nyckelord: Aerangis biloba, Aerangis
Må alla goda makter skydda den! Visst är det lite nervigt när någon man väntat länge på äntligen ska till...jag håller tummarna för dig och din Aerangis
lustigt,jag tittar oxå efter stängel på min biloba men det är ju inte blomtid nu för den ?Håller tummarna för att biloban inte vet om det !
Monika
Såg i blomstatistiken på SOS att någon hade haft den i blom i mars, så det funkar nog!
Växer stadigt gör den iallafall....
Hurra för oss båda två!
/Sofia
Jag håller var sin tumme för er!
Sofia,vill Du lägga ut en bild på din stängel så skall jag visa den för biloba så hon vet hur hon ska göra ?fniss.....
Monika
De första 2 blommorna är utslagna,den tredje orkar nog inte !
Nyckelord: Aerangis fastuosa, Aerangis, sniglar
Åååh, så superfina dom är, grattis Monika!!
Anette
Jättefin!
Äntligeen! Den var efterlängtad Visst är det svårt att fotografera vita blommor
Jättefin, det är dok ätskador på tvåan (stjälken) tror jag? Har du sniglar?
Thomas
Jättegullig! Hoppas den mår bra!
Inga sniglar (vad jag vet!?) i skåpet,aldrig sett några.Jag lade på en bit potatis på den,vad skall jag annars göra ?Köpa snigelfritt ?
Monika
Behöver du snigelfritt kan jag ta med en rejäl dos, det blev ju lite över...
Troll,hur använder Du det i skåpet ?
Monika
Jag strör ut små högar lite här och var, gärna där det är lite torrare, så det inte möglar så fort. Tar ut det så fort det börjat mögla.
Åh,jag får väl åka till blomster-eländet o köpa det då !
Ser Du att det finns döda sniglar vid högarna?
Skall Du till B-eländet i dag ?
Monika
Nope, dom kryper iväg och gömmer sig och svälter ihjäl.
Jag har nästan hela paketet kvar, har bara använt typ två teskedar än så länge. Ett paket kostar typ 120 pengar, och är en halvliter eller nåt, så det är ovärt att köpa.
Jag ska inte till eländet idag, men jag ska till utställningen i Partille nästa vecka, kan ta med en påse åt dig då.
DEt står på en lapp på eländet här att den öppnar på onsdag, men på nätet står det att den öppnar på torsdag... vilket är rätt?
Föreläsningen är den 28/2 på kvällen med A kastberg,sedan öppnar utställningen 1/3 kl 10.00.Vi kommer att stå där med lotter o så 1/3-4/3 från VSOS.
Men det känns inte som om jag vågar vänta så länge om jag har snigeljäklar i mitt skåp?
Monika
Ahaa, såpass. Men då kommer jag hur som helst upp på torsdag eftermiddag...
Tjadu, äter dom sönder mycket är det nog lika bra att smälla till dom direkt...
Snygg blommning Monica.Grattis. Ätskadorna från sniglar hade plantan redan när du fick den, se även ditt foto av knopparna som du lade in här på neovita.
Lennart
uff,tack snälla Lennart !Jag vet ju att Marita använder snigelfritt i sitt växthus men..............
Nu har jag lagt in ett par små högar så får vi se
Monika
återigen: du ska lyssna på din dotter.. jag sa ju att den knoppen såg skum ut,.. som någon/något ätit på den!!
Jag vet Hanna,Du lärde mig det efter Flower team !
Monika
Denna blommar hos mig nu.
Nyckelord: Aerangis, Aerangis rhodostricta
Himmla söt.
Vill ha!
Thomas
Åååh, så söt!!!
Anette
Underbar,odlar du den i kruka på fönsterbänken ?
Monika
Hej Pelle odlar du i epiweb - ser så ut? Jättefin planta - kul att du kommit ut med dina fina plantor nu
MALMIS !Ser Du din favis ?
Monika
Där är en som står på min önskelista;-)
Malmis,ser Du den ?Tjohooo
Monika
Åh, så vacker! Jag ser ingen ände på min önskelista...
A. hyaloides kommer från Madagaskar där den växer från havsnivå och upp till 1100m.
Det här är en liten planta, bladen är ungefär 4cm långa och blommorna ca 7-8mm.
Som med alla Aerangisarter trivs den bäst monterad och behöver då daglig vattning. Den passar utmärkt att odla mellan 15-25ºC.
Nyckelord: Aerangis, Aerangis hyaloides
VILL HA. Ytterligare en Aerangis att lägga till önskelistan...
En sån godsak. Som kristyrblommor tycker jag. Fint fotat...som vanligt.
Så himla läcker! Grattis!
Vill oxå haaaa,högt upp på önskistan med den !
Verkligen vacker - men huuuuu - vattna varje dag - a nightmare.
Kanske det blir tonrör längre fram med en pump som sköter vattning.
Mmm,så fin den är. Önskelistan växer igen.
Väldigt vacker! Skulle jag väldigt gärna äga. Är den lätt, mellan eller svårskött?
Åååå, så vacker. Grattis till en fin blomning. Måste man ha den barkmonterad? Funkar krukodling?
Blommar nu. Inköpt av M. Åkesson förra hösten.
Nyckelord: Aerangis, Aerangis mooreana
Är det första gången den blommar?Doftar den ?
Har Du den högt upp eller längt ned i skåpet ?
Skall den heller aldrig torka ut`?
Ninalina,det blev många frågo,har den högt upp på önskelistan ,Marita skall titta efter den nästa gång hon åker !Hoppas hon hittar ett fint ex
Monika
Monika, jag odlar den likadant som A.biloba. Jag har inte känt nån speciell doft. Den var i blom då jag köpte den så det är andra gången nu. Personligen är jag väldigt förtjust i Aerangissläktet.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:13:31 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter