Inlägg med regnsystem som nyckelord.
Hej,
Jag går i tankarna att pa migh ett litet terrarium för orchider. Jag undrar vad ni har för regnsystem?
Nyckelord: Terrarium, Regnsystem
Hej, de flesta av mina plantor vattnas manuellt. Men jag har 2 terrarier med pilgiftgrodor som vattnas med ett regnsystem från Dusk.se och däri odlas ett tiotal orkidéer. Jag har även 2 Vanda coerulea som vattnas av att en fogger sprutar dimma på plantorna 2×15 minuter per dag (kopplad till timer).
Mvh
Mikael
Jag har också regnsystem från dusk. Den pump man får i deras paket är högklassig och kan dessutom driva många dysor.
Okej. Har funderat på en Fogger också. Kollade även in denna http://www.exo-terra.com/en/products/mon...
Men har även sneglat på dusk system. Tänkter att sytemen kan användas olika, ett för bevattning eller om man bara ska ha för att öka luftfuktigheten..
Har ni tips på bra Fogger? Tänker om man ska använda det istället för regnsystem...
Jag är inte välkommen på jobbet i dag, förkyld men så klart är jag inte så kass att jag inte kan syssla med skåpet. Här syns diafragmapumpen på sin hink
Nyckelord: Regnsystem
Det är så man gör?! Hm, inte minsta kittel i halsen, jag verkar snällt få vänta på jullovet...
Detta kom idag och skall installeras vid antingen lov eller halsont!
Varför en T-koppling? En till dysa?
Jag fick bara med två dysor till mitt (begagnade) system och den befintliga kopplingen håller inte tätt. Fast egentligenborde jag väl skaffa x antal dysor till, till pumpen, men de är ju DYRA, dysorna!! Värre än restenav systemet.
Hur stort är ditt skåp? Hur många dosor?
Mitt gamla akvarium är på 375 liter och jag fick med två dysor till regnsystemet, som alltså inte är installerat ännu. (Men jag har valkar i båda händerna efter allt manuellt blomsprutande, så lite automatik är efterlängtat!).
Jaha..det är lågt och långt? Mitt är mer kubisk ca 160 liter och tror jag klara mig med 2 dysor
Ja det är lågt (50 cm) och långt, så det blir nog till att handspraya även fortsättningsvis. Men jag tänker mig lite mindre av det hushållsarbetet efter att installationen är klar!
Jag har ställt mitt gamla akvarium i liknande storlek på höjden och gjort dörr på det som förr var täckglassidan. Men jag handsprayar, det får duga så länge.
Har knappt fått igång mitt första skåp och börjar redan planera/drömma om nästa... Farligt med inspiration ! Lite dåligt samvete för mina fönsterbrädesorkisar, som absolut blir försummade i jämförelse med före skåpet. Igår upptäckte jag två långa Phal-stänglar med nästan mogna knoppar och jag hade inte noterat att någon av dessa nopsisar hade något på G :-D!
Om någon har några viktiga insikter att förmedla avseende automatiska regnsystem, så var snälla och gör det NU! Detta har tidigare använts för att vattna en ödla (?!).
Nyckelord: Regnsystem, odlingsskåp
Steg ett klart...
Spännande..hoppas det blir till belåtenhet
Använder en sådan i kallskåpet sen ett par år fungerar bra för omkring 10 dysor. Låter dock illa. Kolla om pumpen är försedd med ett överhettningsskydd annars bränner pumpen vid minsta lilla torrkörning. Länken leder dig dit du kan köpa ett överhettningsskydd för 50:- +frakt. http://www.aquawarehouse.se/shop/product... En ny pump kostar en dryg femhundring
Antal: Slutsåld. Pris: 480 kr per styck. Frakt: Tillkommer.
Vill du ha autmatiskt bevattning i ditt odlingsskåp? Här har du ett jättebra pris på pumpen!!
Det är en E.N.T. högtryckspump, 15 bar, 230 Volt, 50 Hz, 64,5 dB, 0,7 lit/min. För intermittent bruk (1 minut på 1 min av). Den klarar av att driva upp till 10 munstycken och har en inbyggd utbrändhetsskydds modul.
Jag köpte den från Dartfrog i UK som en del av deras "Basic Misting System". Du kan köpa till så många munstycken du behöver för £11.99 (130 kr) styck rån Dartfrog, men du kan köpa vilka munstycken du vill av andra märken också. Pumpen gick på 792 kr ny och jag säljer den för endast 480 kr - ett väldigt bra pris!! Den är helt i topp skick och har bara används i 6 månader. Jag säljer den därför att jag helt enkelt behöver en större pump till mitt stooora vivarium.
Hämtas i centrala Göteborg, eller skickas enligt postens portotabell.
Nyckelord: pump, regnsystem
En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.
Utropspris: 500 kr. Frakt: 85 kr per paket.
Sön 26/12 -10 19:00 var auktionen slut.
Vill du ha autmatiskt bevattning i ditt odlingsskåp? Här har du ett jättebra pris på pumpen!!
Det är en E.N.T. högtryckspump, 15 bar, 230 Volt, 50 Hz, 64,5 dB, ca 1+ kg, 0,7 lit/min. För intermittent bruk (1 minut på 1 min av). Den klarar av att driva upp till 10 munstycken och har en inbyggd utbrändhetsskydds modul.
Jag köpte den från Dartfrog i UK som en del av deras "Basic Misting System". Det paketet kostar £99.99 (1092 kr) och kommer med pumpen, 2 munstycken och ett inline filter. Du kan köpa till så många munstycken du behöver för £11.99 (130 kr) styck och ett filter för £3.69 från Dartfrog, men du kan köpa till vilka munstycken om du vill.
Pumpen gick på 792 kr ny och jag säljer den för endast 500 kr - ett väldigt bra pris!!
Den är helt i topp skick, har aldrig krånglat och har bara används i 6 månader. Jag säljer den därför att jag helt enkelt behöver en större pump till mitt jätte stora vivarium (175×160×65 cm). Jag kör 14 mustycken nu och behöver kanske 2 till...
Nyckelord: regnsystem, pump
Någon som hade tänkt installera ett regnsystem över jul kanske?
Nyckelord: Pump, regnsystem
Är på frågehumör idag...
Ni som har någon form av automatisk bevattning, hur funkar det?
Jag har ju ett antal phallar, några dendrobier, lite Aerangis och annat smått och gott i mitt skåp och inser det osmarta i att behöva handvattna 1-2 ggr per dag, speciellt när sambon vill åka på semester och jag måste vara hemma hos orkidéerna... Ingen stor lycka i huset
Men så inser jag, det finns ju bevattningssystem ! Hur fungerar de ? Blir det droppar när det "regnar", hur undviker jag isf röta i bladveck osv? Eller blir det dimma i skåpet, räcker det som bevattning isf? Jag har ju dessutom ett antal plantor i kruka med epiweb och andra monterade, funkar det när man ska ställa in bevattningstiden?
Till slut, många frågor här , har ni nåt tips på ett bra bevattningssystem?
Nyckelord: bevattning, regnsystem
Jag har haft ett "automatiskt" bevattningssystem i drygt tre år. Det svåraste är att få till så att alla plantor får lagom mycket vatten. Jag har lärt mig den hårda vägen att
den enda sättet är att ha en hel del luft i skåpet så man kan flytta runt plantorna tills de hamnar på en plats som är lagom blött. (man ska inte underskatta behovet att luftrotation heller.) Dysorna som normalt används skapar ett väldigt fint regn. Men för att undvika att vatten står för länge så får man ha ett par fläktar.
Jag hade dysor plus en biltema pingvin, men har nu gått över till dysor plus hemgjord epiweb-iis. En rätt bra kombination.
OK, du har ett "regna-system"? Finns det olika, regna eller dimma eller hur hänger det ihop? Hur klarar du fläktarna när det blir så blött, jag har vanliga datorfläktar...
Nån mer som har idéer, kunskap eller erfarenhet av bevattningsystem?
Verkligen ingen mer som vill dela med sig av sina råd och tips ?
Jag köpte ett bevattningssystem av Dusk i våras. Det består av en bakvägg och en botten platta i epiweb, två rör som leder vattnet där det översta röret sakta droppar ut vatten så att det rinner ner genom bakväggen till 'reservoaren' under bottenplattan som gömmer pumpen. Det betyder att det egentligen inte kommer något vatten på datorfläkten. Epiweben är dessutom penslad med Dusks mossblandning och tanken är att mossan ska ta sig och så småningom hjälpa till att vattna växterna genom att dra ut vattnet över hela ytan. Hittills verkar det fungera. Mossan börjar ta sig, men det går ju sakta... Med jämna mellanrum sprayar jag ytan med vanlig blomspray, men det är ju bara tills systemet fungerar på egen hand. Växterna ser gladare ut och rötterna verkar uppskatta arrangemanget genom att visa aktiva rotspetsar.
Ni som kör med regnsystem, hur länge och ofta är det på? Är det någon som kan tipsa om en timer som kan ställas in på minuter?
Nyckelord: regnsystem
När jag hade nano-skåpet körde jag bevattningen 2/dag på vintern och 3/dag på sommaren. Kortaste inställningen på min mekaniska rimer var 15 min. så det fig gå. Funkade bra tycker jag. Med digitala timers har du mer kontroll hur lång tid det är på och kan köra kortare intervaller.
Hej Pamela, jag kör regnsystemet 3×1 minut / dygn. I början fick det `regna´ två gånger / dygn, men eftersom höjden på skåpet är 150 cm, ökade jag till tre gånger. Detta verkar fungera bra. Jag trodde först att det blev för mycket, eftersom jag upptäckte mögel på några plantor. Allt fick sin förklaring när jag, klantiga jag, fick se att den ena fläkten blåste rätt upp i taket, i stället för runt i skåpet
Timern, digital med minutinställning, till regnsystemet har jag köpt på Clas Ohlson (postorder)
Jag bestämde mig för att byta bevattningssystem, dels för att jag inte kan plantera på grenarna ännu och mosstillväxten går för trögt för mitt tålamod. Jag gjorde en kul lian av epiweb och ska utöka med några smågrenar till och känner att det kommer att ta år och dag innan jag fått nog med mossa och ett regnsystem bevattnar ju allt.
Den andra anledningen var att efter att jag haft djur och mögel insåg jag att jag inte vill ha samma vatten som går runt hela tiden om man får in en vattenburen sjukdom.
Sedan ville jag ha en större vattentank eftersom jag bor på två ställen och inte kan kolla om det finns tillräckligt med vatten för pumpen. Därför har jag nu köpt ett regnsystem. Satte just ihop och provade det. Det var väääldigt effektivt till mitt lilla skåp så jag ska leta efter en sekund timer tror jag..!
Jag har en UPM Digital control timer AX300 och den är jättebra man ställer in den på tid och hur länge man vill att det ska spruta. Kan rekomenderas, jag kommer inte ihåg om jag köpte den antingen på Clas Ohlson eller kjell & Company man kan säkert hitta den på nätet.
Tack! Jag ska kolla!
Hej!
Jag har ett "regnskogsterrarium" som jag vill fylla med bland annat orkidéer.
JAg ha dock för mig att vissa orkidéer inte vill ha vatten på själva blomman. Tänkte på det då min phaelenopsis slutade blomma väldigt fort i terrariumet. problemet med regnsystemet är dock att det sprutar ju vatten överallt. Hur gör ni med orkidéeskåp? eller är det inte ett så stort problem som jag fått för mig.
Men L.discolor verkade stortrivas.
nu har jag även köpt Bulbophyllum lasiochilum
och a.miniatus och vill naturligtvis att de ska trivas.
Nyckelord: regnsystem, vattning, problem
Datafläktar löser problemet. Vatten stannar inte tillräcklig länge på blommorna, för att göra nån skada. Bra luftcirkulation är en nyckel här
OK. tackar...
Utropspris: 150 kr. Frakt: Ingår.
Sön 17/8 -08 21:00 var auktionen slut.
Använd ungefär 1 min/dag under ett år.
Tryck 7 bar, max 10 dysor. Låter en del vid bruk.
In: 6 mm slang.
Ut: 1/8 tum gänga
Tillbehör går tex att inhandla här:
Biltema (för 1/8 tums kopplingar o 6 mm slang)
Dusk (annat system, men går säker att använda till)
Ben's jungle
Terrarientechnik
dendrobates.dk
Utrop: 150kr + frakt (väger gissningsvis 0.5-1kg)
Nyckelord: regnsystem, bevattningssystem, pump
Bruksanvisning?
Är placeringen viktig, är den dränkbar (ser inte så ut)?
Sughöjd om den inte är dränkbar?
Fuktkänslighet (tänkt ha pumpen monterad i skåpet)
Partickelkänslighet, går det att recirkulera vattnet ofiltrerat?
...
Bytt upp dej till nå häftigare/tystare/dyrare pump, typ Dusk?
? eje
Relevanta frågor. Tror jag har kvar bruksanvisningen, dock har jag för mig att den var rätt värdelös, ett A4 med vad som är in och ut. Ska leta.
Nej, den är inte dränkbar. Jag har haft den placerat 3-4 dm ovanför vattnet, så den kan suga. Osäker dock på hur långt.
Det går på 230V, så alltför mycket fukt skulle jag tycka kännas lite läskigt. Själv skulle jag inte ha den i skåpet. Pumpen vibrerar en hel del vi körning, så
jag hade den upphängd i fjädrar för att minimera vibratornerna. Skruvar man fast den i nåt massivt så går det säkert bra, men inte i mitt billiga ikea skåp som
jag har under mitt odlingsskåp. Blev som en resonanslåda.
Pumpen har ett filter vid utloppet, men vet inte hur tolerant den är. Jag har inte cirkulerat vattnet själv.
Eftersom den är ganska högljud o min sambo lider av migrän så (sambon är nyare än pumpen) har jag köpt en som är betydligt tystar ifrån dusk. Ljudet är inte populärt när hon har huvudvärk.
Dock så är fuktionaliteten dem samma som dusks. Men ett plus för denna pump. Duskpumpen tar 1-5s innan den kommer igång ordentligt o då droppar det ifrån dysorna enbart.
Denna pump startar m full fuktionallitet direkt.
Så summan av kardemumman är att det är en utmärkt pump, om man har överseende med att den låter o vibrerar en hel del.
Utrop!
Dvs du har utropspriset
Gratullerar Eje, du fick den billigt. Skickar PM m ikväll.
Funderar på att bygga ett vivarium ala regnskog med främst orkideer. Har ett äldre akvarium 50×70×140 som jag tänkt använda. Har inte planerat vilka sorters orkideer eller andra växter som skall vara med ännu. Tänkte vänta med det tills jag vet hur förhållanderna inne i det hela blir avseende, temp, fukt etc.
Eftersom jag vill att det hela skall sköta sig självt i mångt och mycket måste jag ha nån slags bevattning eller fuktighets alstrande tingest däri.
Har införskaffat en "pingvin" som ett första test och den höjjer luftfuktigheten ganska dramatiskt i ett slutet utrymme vilket är bra.
Dock har jag mina dubier om detta räcker. Det finns ju andra system att tillgå allt ifrån profesionella regnsystem till hemma byggda.
Min fråga egentligen är, om nån har erfarenhet, vad ligger skillnaden i om man jämför en enhet som skapar vattendimma och ett mer avancerat regnsystem.
Ger ett regnsystem mer vatten månde?
Skulle det räcka för växterna att endast hämta sitt vatten från luften?
Dock kanske det blir lite närings fattigt och kanske skillnaden ligger i att man kan distribuera näring också via regnsystemen (dock i liten dos då det säkert sätter igen nipplarna).
Nån som har nåt uppslag på min förvirrade fråga?
//Henke
**How long a minute is is depending on what side of the bathroom door You are *
Nyckelord: regnsystem, vivarium, mister
Hej Henke
Jag har ingen egen erfarenhet av regn kontra dimsystem men....
Ett dimsystem som får gå tillräckligt länge kommer ju att generera kondens på alla ytor. Ett regnsystem ger en betydligt kraftigare och snabbare nerblötning. Men detta beror ju på var man drar gränsen mellan ett regn och dimsystem.
För tillantsier borde ett dimsystem räcka men orkideer behöver faktiskt ganska mycket vatten! Dock behöver dom ofta snabb upptorkning för att inte rötterna skall ruttna.
En fråga tillbaka, vad menar du med "det hela skall sköta sig självt i mångt och mycket"? innebär det att du kan avsätta 30 minuter var tredje dag? 30 minuter i veckan eller 30 min i månaden?
och slutligen välkommen hit!
/Magnus
Hej Magnus och tack.
Det där med att det skall vara självgående, hmm har inte funderat så mycket på det, men skulle kunna vara 30 minuter i veckan.
Jag har inga förslag eller råd att komma med när det gäller detta ämne, bara passa på att önska dig välkommen hit. Hoppas att du finner svar på dina frågor och att du kommer att trivas med oss, orkidedister. Här är vi alla mer eller mindre beroende och besatta av dessa underbara blommor.
Hmmm
Jag har som sagt inga dirket praktiska erfarenheter av regnskogsvivarium men jag har ett stort odlingskåp . Med en 5 liters handpumpad tryckspruta från Bauhaus dränker jag hela skåpet kontrollerat på 5-10 minuter. Skåpet är såpass tätt att luftfuktigheten håller sig över 70% i över en vecka om det stängs ordentligt. Obs utan kraftig luftrörelse skapad av fläcktar skulle allt mögla.
Med ett kraftigare dimsystem ( exempelvis mistking finns andra alternativ) med lagom ventilerat skåp samt god luftrörelse borde man kunna skapa ett mer eller mindre självgående system. Näring skulle jag tillsätta vid manuell vattning varannan eller varje vecka.
Sen kommer det allra svåraste, val av växter!
Med kravet självgående får man nog experimentera en del med vilka arter som man kan använda, de måste ju klara klimatet fuktigheten vattningscykler upptorkning osv. Var placeras växten? i fuktigt substrat eller monterad på en torr gren? Här har jag väldigt svårt att rekomendera något.
.
Att planera ett självgående skåp, bygga det och sen få det att fungera från start utan erfarenhet är nog nästintill omöjligt. Jag skulle nog tro att första månaderna blir en prövotid som kommer att kräva mycket tid och i värsta fall många förlorade plantor!
Min rekomendation är att försöka hitta någon som odlar pilgiftgrodor och kopiera deras fungerande system. Annars kan jag nog bara rekomendera att bygga långsamt och bygga in automatiken efter hand.
.
Hoppas du fått något användbart och inte blivit avskräckt.
/Magnus
Kan dessverre ikke hjelpe deg med gode råd men ønsker deg hjertelig velkommen til oss. Her er noen linker som kanskje kan gi deg litt inspirasjon på veien. Lykke til.
http://www.pny.se/terrarium/bygga_terrar...
http://www.blackjungle.com/gallery/talltank/page1.html
http://www.blackjungle.com/gallery2/main.php?g2_itemId=3360
Tack för alla svaren och uppmuntran!
Magnus, Avskräckt snarare tvärt om. Envis som jag e inspirerar det mer än avskräcker. Håller med om att till en början får det vara lite experimenterande och man får säkert bereda sig på att flera plantor får bli mull i komposten innan det är klart. Men man måste testa. Sen låter ju pilgiftgrodor intressant oxå
Man får väldigt lätt blodad tand för det här, kan jag säga... det börjar med en glaslåda med nåt grönt i, och strax därefter är varenda ledig yta täckt av vivarier...
Ska bli mäkta intressant att se bilder på detta!
Tjenis..
Min tanke är direkt ett regnsystem tillsammans med ett vattenfall, ganska precis som man gör i grodterrarier... Det är inga stora vattenfall utan mestadels små slangar som ser till att det rinner ner vätska på bakgrunden
Själv använder jag enbart luftfuktaren för att se till att fuktnivån håller sig på en stadig linje mellan regnen, alltså inte för att vattna växterna, utan för att stabilisera fuktnivån... Men då får man tänka på att den burken är 250×120×120 också... I en mindre burk så tror jag inte en luftfuktare behövs... Och även om det gör, så lär effekten av den inte behöva vara hög..
Här får du en länk på en setup
http://www.blackjungle.com/gallery2/main...
mvh // Johannes
wohoo!
Jag har lyckats göra ett fungerande regnsystem. Åt minstone ett som fungerar för tillfället. Det är inte helt bra, men det får duga.
Får ta och bygga ut det ordentligt när jag kommer hem...
Nyckelord: regnsystem, bevattning
Grattis, Troll! Hur har du burit dig åt?
Spolarvätskepump från Biltema, tillhörande slang, och ett munstycke från en gammal blomspruta. Svårare än så var det inte.
Visst, den låter en del, men den går bara en minut varannan dag. Det blir inte direkt någon dimma, utan mer regn av det hela. Men det får duga tills vidare, jag har inte riktigt råd med ett 1500kronorssystem från Dusk än...
Oh, kul att det blev braa! Du kan säkert finjustera så att det blir ett riktigt fint regn.
Och förresten, du får ta och pallara dig till msn om du nu hinnr se detta.
Nja, det skulle bli riktigt fin dimma om den pumpade med högre tryck... så det blir bara regn istället.
Men det får duga som provisorisk lösning. Får jag pengar över, så blir det ett ROfilter, för det behövs nog... får jag MER pengar över köper jag en vinkyl å bygger ett svalskåp i.
Troll vad uppfinningsrik du är. Det där med vinkyl har jag också tänkt på men hur löser man luftcirkulationen?
Som alltid: datorfläkt.
Man kommer ändå få peta in ordentligt med ljus, så man kan lika gärna passa på med fläkten då med.
Nackdelen är att jag itne riktigt har 5000 att strössla med... och vill man ha större så är nästa steg 8000, och därefter 14000, upp till över femtitusen...
Får nog vänta med det ett tag...
Är det någon här som har ett regnsystem/bevattnignssytem att rekomendera till ett orkidéskåp? Vad jag har förstått så ska pumpen orka bygga upp ett tryck som är tillräckligt stort för att ge en bra dimma så man inte får droppar istället. Det på Dusk är ju på 9 bar och är ju rekomenderat att ha i odlingsskåp... Men hos Vivaria har de ett system som bygger upp ett tryck på 15 bar. (www.vivaria.nl) Såg en liten filmsnutt på det systemet och det såg banne i mig inte ut att vara något annat än dimma som kom ut ur de munstyckerna! Prismässigt skulle den från Vivaria bli billigare, då jag fått prisuppgift på under 1500:- inkl frakt... Men jag skulle gärna vilja höra vad ni som redan använder system som dessa tycker om dem och vad jag bör tänka på!
//Åsa
Nyckelord: automatisk vattning, bevattningssystem, regnsystem, odlingsskåp
Det här är ju riktigt spännande. Är det någon här som har ett sådant automatiskt system i skåpet, eller för den delen växthuset??
Jag funderar också på regnsystem, dock till nästa skåp, det jag har nu är för litet för att det ska kännas nödvändligt... har ändå vattenfall däri, så det är fuktigt nog i luften.
Nästa däremot kan det nog behövas i, så är jag är också nyfiken på vad folk har för erfarenheter om det hela.
Det på Dusk, är det nån timer eller annan programmerbar vara till? Hygrostat eller nåt sånt?
Systemet de hade på Vivaria är inte rekomenderat att använda till annat än osmos vatten, utan tillsattser... Där föll lixom hela idéen med det hela för mig på den fronten, hade ju tänkt köra just osmos vatten fast med näring tillsatt å det rekomenderade de icke! Det skulle klogga igen munstycket sa de. Har ställt samma fråga till dem på Dusk så jag väntar å ser vad de har att säga... Annars funderar jag på att bygga eget i alla fall (blir ju lite billigare så, så kan man byta ut munstyckerna när det krävs...), dock inte vad jag hade hoppats på...
Jag kommer att få ett sånt automatiskt system i mitt skåp som Micke bygger på Dusk. Det innehåller all automatik och även en frys under för nattkyla. Jag utlovar bilder när det är färdigt.
När jag odlade i uterummet hade jag en hydrofogger med hygrostat som startade när fukten blev för låg.
Uppdatering för de som är intresserade:
Fick mail från Micke på Dusk idag. Han sa att de kör med svag näring i sitt system och visst kloggar nipplarna igen, men inte värre än att man kan lösa upp det i vatten si så där en gång om året.... Utifall att någon mer undrar hur det funkar med dessa system och tillsattser i vattnet/användning av kranvatten...
//Åsa
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter