Funderar på att bygga ett vivarium ala regnskog med främst orkideer. Har ett äldre akvarium 50×70×140 som jag tänkt använda. Har inte planerat vilka sorters orkideer eller andra växter som skall vara med ännu. Tänkte vänta med det tills jag vet hur förhållanderna inne i det hela blir avseende, temp, fukt etc.
Eftersom jag vill att det hela skall sköta sig självt i mångt och mycket måste jag ha nån slags bevattning eller fuktighets alstrande tingest däri.
Har införskaffat en "pingvin" som ett första test och den höjjer luftfuktigheten ganska dramatiskt i ett slutet utrymme vilket är bra.
Dock har jag mina dubier om detta räcker. Det finns ju andra system att tillgå allt ifrån profesionella regnsystem till hemma byggda.
Min fråga egentligen är, om nån har erfarenhet, vad ligger skillnaden i om man jämför en enhet som skapar vattendimma och ett mer avancerat regnsystem.
Ger ett regnsystem mer vatten månde?
Skulle det räcka för växterna att endast hämta sitt vatten från luften?
Dock kanske det blir lite närings fattigt och kanske skillnaden ligger i att man kan distribuera näring också via regnsystemen (dock i liten dos då det säkert sätter igen nipplarna).
Nån som har nåt uppslag på min förvirrade fråga?
//Henke
**How long a minute is is depending on what side of the bathroom door You are *
Nyckelord: vivarium, mister, regnsystem
Hej Henke
Jag har ingen egen erfarenhet av regn kontra dimsystem men....
Ett dimsystem som får gå tillräckligt länge kommer ju att generera kondens på alla ytor. Ett regnsystem ger en betydligt kraftigare och snabbare nerblötning. Men detta beror ju på var man drar gränsen mellan ett regn och dimsystem.
För tillantsier borde ett dimsystem räcka men orkideer behöver faktiskt ganska mycket vatten! Dock behöver dom ofta snabb upptorkning för att inte rötterna skall ruttna.
En fråga tillbaka, vad menar du med "det hela skall sköta sig självt i mångt och mycket"? innebär det att du kan avsätta 30 minuter var tredje dag? 30 minuter i veckan eller 30 min i månaden?
och slutligen välkommen hit!
/Magnus
Hej Magnus och tack.
Det där med att det skall vara självgående, hmm har inte funderat så mycket på det, men skulle kunna vara 30 minuter i veckan.
Jag har inga förslag eller råd att komma med när det gäller detta ämne, bara passa på att önska dig välkommen hit. Hoppas att du finner svar på dina frågor och att du kommer att trivas med oss, orkidedister. Här är vi alla mer eller mindre beroende och besatta av dessa underbara blommor.
Hmmm
Jag har som sagt inga dirket praktiska erfarenheter av regnskogsvivarium men jag har ett stort odlingskåp . Med en 5 liters handpumpad tryckspruta från Bauhaus dränker jag hela skåpet kontrollerat på 5-10 minuter. Skåpet är såpass tätt att luftfuktigheten håller sig över 70% i över en vecka om det stängs ordentligt. Obs utan kraftig luftrörelse skapad av fläcktar skulle allt mögla.
Med ett kraftigare dimsystem ( exempelvis mistking finns andra alternativ) med lagom ventilerat skåp samt god luftrörelse borde man kunna skapa ett mer eller mindre självgående system. Näring skulle jag tillsätta vid manuell vattning varannan eller varje vecka.
Sen kommer det allra svåraste, val av växter!
Med kravet självgående får man nog experimentera en del med vilka arter som man kan använda, de måste ju klara klimatet fuktigheten vattningscykler upptorkning osv. Var placeras växten? i fuktigt substrat eller monterad på en torr gren? Här har jag väldigt svårt att rekomendera något.
.
Att planera ett självgående skåp, bygga det och sen få det att fungera från start utan erfarenhet är nog nästintill omöjligt. Jag skulle nog tro att första månaderna blir en prövotid som kommer att kräva mycket tid och i värsta fall många förlorade plantor!
Min rekomendation är att försöka hitta någon som odlar pilgiftgrodor och kopiera deras fungerande system. Annars kan jag nog bara rekomendera att bygga långsamt och bygga in automatiken efter hand.
.
Hoppas du fått något användbart och inte blivit avskräckt.
/Magnus
Kan dessverre ikke hjelpe deg med gode råd men ønsker deg hjertelig velkommen til oss. Her er noen linker som kanskje kan gi deg litt inspirasjon på veien. Lykke til.
http://www.pny.se/terrarium/bygga_terrar...
http://www.blackjungle.com/gallery/talltank/page1.html
http://www.blackjungle.com/gallery2/main.php?g2_itemId=3360
Tack för alla svaren och uppmuntran!
Magnus, Avskräckt snarare tvärt om. Envis som jag e inspirerar det mer än avskräcker. Håller med om att till en början får det vara lite experimenterande och man får säkert bereda sig på att flera plantor får bli mull i komposten innan det är klart. Men man måste testa. Sen låter ju pilgiftgrodor intressant oxå
Man får väldigt lätt blodad tand för det här, kan jag säga... det börjar med en glaslåda med nåt grönt i, och strax därefter är varenda ledig yta täckt av vivarier...
Ska bli mäkta intressant att se bilder på detta!
Tjenis..
Min tanke är direkt ett regnsystem tillsammans med ett vattenfall, ganska precis som man gör i grodterrarier... Det är inga stora vattenfall utan mestadels små slangar som ser till att det rinner ner vätska på bakgrunden
Själv använder jag enbart luftfuktaren för att se till att fuktnivån håller sig på en stadig linje mellan regnen, alltså inte för att vattna växterna, utan för att stabilisera fuktnivån... Men då får man tänka på att den burken är 250×120×120 också... I en mindre burk så tror jag inte en luftfuktare behövs... Och även om det gör, så lär effekten av den inte behöva vara hög..
Här får du en länk på en setup
http://www.blackjungle.com/gallery2/main...
mvh // Johannes
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av Henke i Halland: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:50:59 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter