Inlägg med problem som nyckelord.
Mitt RO filter fungerar inte bra längre. Vattnet rinner inte genom det.
Filtret är köpt hos Dusk (den helvita för 1350kr) och inte använts på drygt ett år. Det kommer inget vatten genom någon av slangarna, när jag tar bort slangen med Flow-tillsatsen så flödar vattnet fint ur just den, men inte ur den andra slangen.
Kan filtret torkat? Membranet i Flow-tillsatsen torkat? Har jag kopplat fel tidigare?
Jag har två blommande phalaenopsis. De har börjat hänga med bladen. De har fått orkidénäring och jag vattnar dem bara när de känns torra (ca 1gång per vecka). De har stått ljust, men jag har flyttat dem till ett rum utan direkt solljus av ren desperation. Vad ska jag göra?
Mina cattlejor mår jättebra, så något gör jag rätt.
Nyckelord: Problem, Phalaenopsis
Är rötterna fina och många, behöver de nog bara lite mer vatten, torrt inne
gör att det avdunstar mycket vatten genom bladytorna. Phalaenopsis har
ju i motsats till Cattleya, inga bulber att lagra vatten i.
Är både ny här på forumet och med orkidéer; det kommer att bli en del frågor...
Den allra första känns akut: vet att man inte bör köpa orkidéer på lågpris, men Lidl (!) reade ut idag för 49:50 och jag kunde inte låta bli. Men när jag undersökte krukan är det en massa små ljusbruna prickar, som sandkorn ungefär, i anhopningar i krukan (se bild). Det verkar inte bra! Vad är det? Vad gör jag? Vågar inte ställa nykomlingen i närheten av de andra... Mycket tacksam för all hjälp!
Nyckelord: Problem
Mögel/svamp! Eller vad säger ni andra?
Japp, det är mögel. Ingen akut fara, men jag skulle nog börja förbereda en omplantering.
Stort tack för så snabba svar!! Å vad bra, då känns det genast lugnare. Sökte först på forumet på både mögel och svamp, men hittade inget som lät som detta. (Det vanligaste möglet verkar vara vitt??)
Då slipper jag låta den lilla raringen gå hädan...!
Hej!
Jag har ett "regnskogsterrarium" som jag vill fylla med bland annat orkidéer.
JAg ha dock för mig att vissa orkidéer inte vill ha vatten på själva blomman. Tänkte på det då min phaelenopsis slutade blomma väldigt fort i terrariumet. problemet med regnsystemet är dock att det sprutar ju vatten överallt. Hur gör ni med orkidéeskåp? eller är det inte ett så stort problem som jag fått för mig.
Men L.discolor verkade stortrivas.
nu har jag även köpt Bulbophyllum lasiochilum
och a.miniatus och vill naturligtvis att de ska trivas.
Nyckelord: regnsystem, problem, vattning
Datafläktar löser problemet. Vatten stannar inte tillräcklig länge på blommorna, för att göra nån skada. Bra luftcirkulation är en nyckel här
OK. tackar...
Min Phalaenopsis Mini Mark trivs inte! Bladparen som sitter på mitten har börjat gulna och faller av. Rötterna är fräscha och det kommer ett nytt blad i toppen. Jag har den på fönsterbrädan i ett västerfönster och den får gängse phal-omvårdnad. Finns det chans att rädda den eller ska jag fundera på att skaffa en ny?
Nyckelord: Problem, Phalaenopsis Min Mark
som jag ser det är det det understa bladet som faller vilket är naturligt, så tycker du skall ge den en chans, för enligt mig ser den frisk ut och den har ju massa bra rötter, så plantera den du och ge den tid. jag tror den klarar sig.
Det är inte så att det är på gång en blomstängel eller luftrot vid bladet? Jag har märkt att i de fallen så kan stängeln el roten "knuffa" bort bladet om plantan tycker att det är i vägen. En annan tanken som slog mig, innan bladet började gulna, hade det börjat släppa på motsatta sida där det andra bladet fattas? Kanske är en kedjereaktion...
Nej, boxer det är INTE det understa bladet som har gulnat. På samma sidan av stammen finns det två gröna kvar, under det gula. Jag har redan plockat bort två gula blad på andra sidan. Dessutom har det ena bladet av paret ovanför det som nu är helt gult, börjat gulna i toppen, så det kommer att ryka det med!
Så länge rötter och det som är grönt på den ser fint ut, så ska det gå
att rädda den. Jag har haft en själv som gjorde på samma sätt, den
fick ny kompost och lite mer gödning (20-20-20), nu ser den ut som den
ska igen, lite kal nertill bara, men den har fått 3 nya blad över sommaren.
Konstigt... Plantan ser ju frisk och fin ut för övrigt! Har du gjort den uppenbara "felsökningen" ? Dvs kollat så du inte fått vatten i bladvecket, inte utsatt den för stark sol, inte fått ohyra etc? Ha lite is i magen och fortsätt sköta om den. Om du ändå absolut vill slänga ut den, så har jag en fin kompost i min trädgård...
Monicen: Om det vore så väl! Men det finns tyvärr inte minsta spår av vare sig ny rot eller stängel.
leatherneck: Fick idag hem 20-20-20 gödning så jag ska börja använda den. Har nyligen omplanterat den från SH till kruka, då jag trodde att det var orsaken. Tänkte sätta in den i skåpet, där det är något varmare. Har läst att den ska odlas intermediärt till varmt.
Plopp: he he - hur kommer det sig då att dina halvdöingar hamnar hos mig och inte på din kompost? Kan berätta att Promenean har börjat visa ansatser till nya rötter!
Hej Felixan ar det plast krukan pa bilden du annvander ser ut som plasten ar kvar i halen under om sa ar fallet peta ur plasten sa luft kan komma under ifran ocksa annars ser ju plantan frisk ut med friska rotter
Hej Maria - falköga! Nej, krukan var bara som stöd när jag fotade plantan Men jag tänkte plantera om den i den krukan - EFTER att jag gjort hål i botten också. Nu har den hål på sidorna eftersom den var planerad för SH-odling, men det är ju bara bra med extra luftning.
Felixan: Den ser helt ok ut. Men jag undrar om bladen har blivit brända vid något tillfälle. Våra phallar brukar se ut så om de råkat bli brända av solen och kan då släppa ett mellanblad. I övrigt ser det ut som om det växer ut nytt på ena roten och velamerna ser ut att må bra i övrigt. Ge den som sagt bara svag gödning vid varannan vattning nu inför vintern. Och vill du ha koll på rötterna så lägg den i semihydro. Det funkar bra. /J
Felixan, nyckelordet var halvdöing de heldöda ligger därute, de halvdöda skickar jag bort på kurort! Det gläder mig att du fått igång Promenean. Det är så fina blommor och jag gillar det grågröna bladverket, men jag ska aldrig, aldrig, aldrig mera ha en Promenea! De trivs bara inte hos mig!
Tack go´ vänner för råd och stöd! Den är nu omplanterad i plastkrukan (med hål i botten), har fått 20-20-20 gödning och placerats i skåpet där det var 26 grader ikväll. Nu är det bara att vänta och se vad som sker.
Om 2-3 veckor är det full fart på den igen skulle jag tro.
Felixan ser att du fått många goa tips och råd. Men jag är inne på kuren med Spaghnum igen Plantera den i kruka med bara Spaghnum håll denna fuktig och du skall se att hon hämtar sig...... Jag tror jag får byta nick här på OP och kalla mig "SpaghnumDamen" ist
Har problem med en knopp som inte kommer någon vart.
knoppen blöder en mörk sirapsaktig vätska plus även lite klar sirap. Knoppen hör till Phalaenopsis, en storväxt sort som jag är lite rädd om. Om jag kapar knoppen ska jag pudra med kanel då ? Om jag inte kapar knoppen vad kan jag vänta mig då ? Jag har ganska många phallar men aldrig stött på det här problemet förut.
Lite bakgrundsfakta. Blomman är någon större eller gigantea art av Phalaenopsis. Blomstängeln upptäcktes när den var ca 10 cm lång, den trycktes mot ett blad, knoppens utsöndring hade lämnat en svart (bläcklikande)fläck på bladet., som lätt tvättades bort från bladet, även knoppen tvättades lätt. Jag kommer inte ihåg vad jag tvättade med om det var vanligt vatten eller spritlösning, det senare tar jag bara när anser att loppet är i det närmaste kört, förmodligen var det väl en lätt tvätt med det sistnämnda. Nu är utöndringen inte alls lika mörk utan det kommer även ofärgade sockerdroppar. Knoppen kan jag inte tänka mig att det blir någon fason på, men däremot om stängeln får vara ifred kanske att den skjuter ett nytt skott.
Är det någon om forumets läsare som har varit med om något liknande så är jag tacksam att få ta del av era erfarenheter.
Vänligen/knasluvan
Nyckelord: Phalaenopsis, Problem
Jag har ingen erfarenhet av detta problem men jag skulle nog avvakta och se. Stängeln kan ju grena sig om toppen blivit skadad. Hoppas det ordnar sig!
Jag har haft en phal som skickat ut en början på en stängel. Den avstannade helt i säkert upp mot året. Detta pga dåliga ljusförhållanden, taskigt med vatten och näring samt att det nog var lite för kallt.
Nu när vi flyttade har den satt i gång med att växa och knopparna kan börja skönjas.
Så jag tycker att du ska ha tålamod. Så länge den inte får ohyra eller går av är det bara att vänta!
Jag kapar aldrig stänglarna såvida de inte blir skadade eller vissnar ner. Då klipper jag ovanför nästa "friska" nod. Aldrig helt såvida inte stängeln är helt död. För utomstående icke-orkidoter så framstår nog mina blommor mest som döda pinnar med blad runt.
Om det är pga. för stark gödning eller för mycket solljus vet jag inte, men många av mina Phalaenopsis har fått fläckiga fula blad. En del har bara blomstänglar, inga blad alls. Läste på den senast inköpta förpackningen (20-20-20) där det varnades för sol och stark gödning.
Därför har jag slutat gödselvattna, ger dem bara "friskt" regnvatten och hoppas att de nya bladen kommer att må bättre. Tyvärr har flera "gått hädan", så om jag ska fortsätta med min samling lär jag få fylla på ordentligt med nya. Annars kanske kaktusar lämpar sig bättre i de stora fönstren som vetter mot sydväst. Har också funderat på bonsai, men ger väl de återstående 50-tal orkidéer en chans till.
Nyckelord: problem
Vad tråkigt, Vilma! Ja, sydvästläge sommartid kan nog vara besvärligt om man inte kan skugga av rejält. Hoppas det ska gå bättre med dem du har kvar!
Trist! Mår de riktigt visset så planter om dem i enbart vitmossa. Skugga gärna plantorna mitt på dagen. Kanske du kan ta någon tyllbit som du hakar fast på två krokar och som ger lite skugga för bladen. Min mor brukar ställa dagstidningar i fönster mitt på dagen. Under helgen när hon var bortrest blev de en hel del fula fläckar på bladen. Lycka till!
Hej jag börjar inse att det här med orkidéer ställer till en hel del problem.
Jag har blivit erbjuden ett klockrent jobb utomlands, men trots fru och barn så är det tanken på att skiljas från orkidéerna som får mig att fundera på hur jag skall göra.
Vi har köpt en ny lägenhet och mitt största problem är hur jag skall ordna med mina orkidéer. Varför kunde man inte samla frimärken eller dylikt, kanske är läge för en psykolog?
Nyckelord: problem
Inga problem alls!! Du skcikar ner dom till mig bara.. jag ska ta hand om dom... jag loooooovar!!
Aaaaaaaaaa, att jag inte tänkte på det. tack för att du ställer upp HannaPanna. Vad är din address?
Visst... jag är smart vettu!!
Hi hi, den tjejen är inte bara smart - hon är snabb som en iller oxå! "Inga problem alls..." HannaPanna, kanske du blir först i landet med att öppna orkidéhotell? Du verkar ha den rätta attityden och serviceandan på plats redan
Atlas, om du ska vara bortomlands så länge att det inte räcker med inackordering får du kanske ordna auktion här? Här nappar det fort, som du märker!
Allt annat än orkideèr är bla, blaha, blaha.
Daniel, hur har det gått med tankarna på jobbet utomlands och nya lägenheten? Bor ni inte kvar vid Odenplan längre?
Någon som odlat Sarcochilus och har några odlingsråd?
Upptäckte att min planta inte har det riktigt bra. Nån slags röta, tror jag. Samtidigt som den ochså ser ut att torka ihop. Konstigt.
Den har stått i kruka med ganska stora barkbitar sen i april/mai. La till mossa i somras då den verkade vara väldigt törstig. (Hadde kanske varit bätre utan...)
Kanske den borde odlas mer som vandor, med rötterna i det fria + bad, men skuggit????
Nyckelord: odlingsråd, Sarcochilus, problem
Jag har haft en sarcos i ett par år nu. Den växer inte snabbt, men stadigt. De verkar vilja ha en luftig kompost i svala omgivningar med högluftfuktighet. Det finns lite mer information på min hemsida
Jag har haft en hartmannii i ganska många år. Den trivs bra utomhus på sommaren och växer då fint, tyvärr växer den sämre i fönstret. Den blir dock större för varje år och kommer förhoppningsvis blomma snart. Jag odlar den i en Physaliskorg ganska ljust vilket den verkar tycka om.
Hej,
Jag har Sarcochilus fitzgeraldii sedan ca 2 år. Jag odlar dem i två plastkrukor med mossa och ganska lite fin kompost. I den ena krukan har jag "moderplantan" och i den andra har jag 4 st keikis som sitter ihop och som jag tog bort från moderplantan för att få ner moderplantans rötter i mossan/komposten utan att för den skull ha keikisen under komposten
De växer väldigt långsamt och har aldrig blommat hos mig. Jag har precis läst odlingsrådeb på magev958:s hemsida (länken i inlägg ovanför) och inser att jag kanske inte odlar dem som man ska...Nu måste jag nog plantera om dem i lufgigare kompost och sköta som mina vandor /ascocendor. Dessutom verkar de kanske må bra av att vara ute på sommaren...och det får jag testa nästa sommar.
Mvh
Kristina
Hei!
Tack för råden! Informativ hemsida! Det ska vara fizgeraldii jag har. Ska pröva ändra på en del och se hur det går. Det har ju varit rätt vamt här under taket i sommar, bl.a.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:22:43 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter