Inlägg med knopp som nyckelord.
Vad kan detta vara? Asiatisk orkidé som existerar i verkligheten till skillnad från det djur som artnamnet syftar på.
Nyckelord: knopp
Dendrobium draconis ?
Mitt i prick Henrik, igen Så klart är det draconis. Sen kan man ju fundera på om det är knoppen eller blomman som ansetts likna en drake. Eller båda.
Tack!:) jo med lite... jättemycket fantasi så ser nog knoppen ut som ett drakhuvud. Haha och läppen på blomman kanske liknar en eld borst. Som en drake sprayar ut. Haha.
Kanske?
Haha, snyggt! Var just en sån jag föreställde mig.
Ja, tackar haha då har vi knäckt den koden iallafall! Någon som motsätter sig?
Snyggt!!
Snyggt!
Mvh
Mikael
Verkligen läckert
Bra skämtteckning
Mycket som knoppas och blommar så här års.
Vad kan detta vara? En ren art.
Nyckelord: knopp
Cattleya bicolor
eller Cattleya guttata
Usel på knoppgissning, men oj vad spännande!!
Gör ett försök te Laelia tenebrosa
Först nämnda släkte var rätt, men ingen av arterna.
L. tenebrosa var rätt vad gäller antal blad per bulb.
Cattleya mossiae?:)
äh vaf.....
Cattleya araguaiensis
L. purpurata?
Cattleya lueddemanniana
Mitt i prick Henrik
Cattleya mossiae från Venezuela, just utslagen.
Tack för alla förslag.
Till och med aningen snyggare än Måns Zelmerlöw, eller hur? Men grattis Måns och Sverige till esc-vinsten!
Wow, supersnygg!!
Damn! Jag är jublika bra som måns! Haha:D
Helt klart, Henrik. Aningen annan genre bara
Haha! Jo, alla vinnare är vinnare av en anledning;)
Härlig!
Mvh
Mikael
Ingentinggianum
Jag pratade just med mamma i telefon för min Catasetum pileatum (köpt av Mattias i höstas) har äntligen börjat slå ut första knoppen av tre på en stängel, den har en stängel till, som dock inte kommit lika långt.
Då hon kontrar med att Dendrobium Hamana Lake som jag köpte av Marita Å. & gav mamma i present, om det var i våras eller vintras(?), just har en stängel med 2 synliga knoppar & det ev. finns antydan till fler stänglar!!
Hamana Lake består av massvis med korsningar av Dendrobium hybrider, vilka i sin tur består av följande arter;
nobile, heterocarpum, moniliforme, regium, signatum & findleyanum. Jag tycker det är kul att söka i registret & ta reda på vad hybriderna består av!
Nyckelord: Dendrobium Hamana Lake, blomma, Catasetum pileatum, hybrider, knopp, arter
Isis, vilket register söker du i, RHS eller något annat? Kan du lägga ut en länk om det inte är RHS!
Det stämmer att det är de register som RHS har, Nenne! Där kan man komma vidare till allt möjligt man kan vilja veta, kul att kolla herbarieinscanningar osv... Länkarnar flyttar på sig ibland så det är inte lönt att länka till dem. Jag brukar googla på orchid register el dyl.
/Mvh, I
Vilken kamp er emellan , heja båda två!! Härligt nytt år !
Jag gillar oxå att söka rätt på hybriders härstamning, är rätt intressant! Få se då vem som vinner av er
Idag blev jag så otålig så jag tog fram stora kameran så jag kunde fota lite blommor! Den här är tydligen lite blyg så den segar med att öppna blommorna helt...så det här är förhoppningsvis bara ett smakprov!
/Mvh, I
Ett tjusigt smakprov som ger mersmak, grattis
Jag fick en bild av mamma som jag sedan glömde lägga ut. Jag tror hon sa att det blev 11 eller 12 blommor, ingen dålig premiärblomning! Mamma har tagit bilden med sin gamla mobil så den är tyvärr inget vidare, men om man vet hur Hamana Lake ser ut så ser man ju att det är en sådan iaf...hehe
/Mvh, I
Nyckelord: Coelogyne salmonicolor, knopp
Jag har då en hög med nopsisar som planerar att blomma här framöver. Gjorde en runda efter att ha fotat de jag visste hade stänglar och upptäckte ytterligare två, varav den ena inte blev fotad, Phal. Wiganiae. Jag har även en viss galning, min lilla "Snow Mound" som inte tycker att ca 30 blommor räcker (den fortsätter växa med två av sina tre stänglar) utan den har nu även beslutat sig för att en fjärde stängel nog gör livet trevligare...
Det känns kul att så många av dem fortsatt med befintliga/fått stänglar sedan de kommit hit även om jag inte kan ta åt mig äran för någon av dem (har haft Wiganiaen längst men har endast haft den i ca fyra månader).
Phal equestris eventuellt Apari orange (köpt av Åkesson via Blomtjuven som köpte två av Marita) håller på att öppna sin första grisrosa lilla knopp just nu och jag tror dessa blommor kommer slå pluttrekord. Kanske kan equestris rosea jag köpte av Cecilia K konkurrera i litenhet när det gäller blommorna och jag vet inte hur små de övriga kommer att vara när de blommar, men bara knopparna är otroligt små och söta (inte ens 1 cm är den som håller på att öppna sig).
Jag ser verkligen fram emot denna sommar då jag kommer ha någon orkidé i blom hela tiden misstänker jag (har ju en mindre hög med Paphar som också jobbar på knoppar, kan nu lägga till herr gratrixianum på "skall blomma listan". ) och jag känner mig som en oerhört nöjd amatör.
Nyckelord: Stängel, Knopp, Phalaenopsis
Lyx är ordet Min fanaticum står nästan still i knopproduktion...
Hehe, och då har jag inte lagt upp bilder på de Paphar som planerar att blomma, men de är numera fem till antalet och med två frågetecken samt att jag även har två blommare.
Måste få skryta lite så här på midsommarafton då jag är hemma med huvudvärk och halsont (inte p.g.a. runtslarvande på stan utan p.g.a. förkylning)!
Grattis! Ja, din orangea läpp är lite före min, men snart så Kul att få se blommorna!
Stänk jo! Den har nu slagit ut sin blomma och den är pyyyytteliiiiten! Och någon orange läpp har den inte, men den är otroligt söt.
Jag får nu visst lägga till min equestris aurea till den framtida blomhögen. Upptäckte att den smugit upp med en stängel som jag trott varit en rot hela tiden då jag inte tittat ordentligt på den (har mest tyckt att den varit korkad som fått en rot så högt upp på stammen där den ju inte gör någon nytta).
Ojoj, här skall det blommas!
Haha! Ja, de tar verkligen i nu nästan allihop. Jag upptäckte dessutom till min stora glädje, att min lilla mutant kommer med ytterligare en stängel den med! Jag är så glad att den trivs så mycket sedan jag börjat ta hand om dem bättre; den har bl.a. fått två blad nu under tre-fyra månader (och den har aldrig haft mer än fyra under de fem år jag ägt den, nu har den sex stycken!), rötter i mängder och nu då ytterligare en stängel (den har blommat sedan februari på den stängeln den har).
Tänk vad omvårdnad, omplantering, näring och algextrakt kan göra.
Ännu fler framtida blommare! Min P. schilleriana (som jag köpte av Cecilia K) jobbar på en stängel och jag är helt överlycklig över detta. Den har ju vuxit som en galning och måste planteras om igen då den är på väg ur sin kruka (den har blivit ett rotmonster) så jag hoppades att den skulle blomma och nu verkar det som den tänker göra det. Den är en av mina absoluta favoriter då den växer så bra.
Ytterligare blommare; P. equestris 'Apari' pink, P. celebensis (YES! En total överraskning då den är en liten bäbis trots allt) och eventuellt min ena P. Ambotris (equestris x amboinensis) men "vad det nu ännu är" är för litet ännu för att avgöra om det är en rot eller en stängel. Den kommer på lite fel ställe på stammen för att vara en stängel, men den ser lite för fel ut för att vara en rot. Nåväl, det återstår att se vad det blir för något.
Kan bara säga grattis! Mina egna jobbar mest på nya blad och rötter. Har iofs en mariae med en endaste knopp som kommer slå ut vilken dag som helst, och en Valentinii x equestris som jag upptäckte har en stängel på gång
Jag är väldigt nyfiken på hur blommorna på P. equestris 'Apari' pink ser ut!
Nyckelord: blom, knopp, Phalaenopsis
Nyckelord: blom, knopp, Phalaenopsis
Var bara tvungen att visa upp det här spektaklet, stängeln fick fnatt av vårsolen och nu liknar den mest ett träd fullt med knoppar. Hoppas bara att den orkar med alla blommor, misstänker att grenarna (5 st) inte är färdigvuxna än heller.
Nyckelord: Phalaenopsis, Knopp, Förgrening
Kan bli riktig tjusig !
Det blir spännande att se vart det här slutar Och en keiki ser jag också...
Jag lovar att visa bilder på utvecklingen, om jag inte råkar bryta av hela kalaset. Satte dit lite extra stöd så att inte hela krukan ska välta
Annika: Ja, den här nopsisen är sjuktligt regelbunden känns det som. Den skjuter alltid en ny stängel för blomning samtidigt som det på den gamla bildas en keiki, sen vissnar den äldsta stängeln ner och proceduren fortsätter. Keikin jag tog i höstas i samband med den förra blomningen ska till att blomma nu också
Haha! Helt underbar! Den har verkligen drabbats av stora blommningsvansinnet korsat med lite bonzaisjuka tror jag.
Vad är det för en nopsis som är så duktig?
En onamnad en, antagligen hybrid, köpt för ett par år sedan i en liten blomsteraffär. Blommorna är stora och vita, lägger in en bild på hur förra blomningen såg ut till er nyfikna
Så ska det se ut, den har förmodligen en hel del gener från Phal. amabilis i sig.
Jag har en Phal.amabilis, och den beter sig precis likadant. Min sätter inga keikis,
men det kommer basala keikis istället, 5 hittills.
Det är riktigt vackert när alla blommorna slår ut och bildar liksom ett moln över plantan.
Åh, tack för tipset Skrubbhaxan! Den måste jag spana in
skrubbhaxan: basala keikis var ett nytt begrepp för mig, är det om det växer upp ny bladrosett från barken istället?
Jag fick en vit phal. igår som hade både en större och en mindre bladrosett i krukan nämligen...
Annika, den nya keikin kommer från "stammen" eller i ett bladveck istället
för som vanligt, på stängeln.
Din planta kan mycket väl ha en sådan keiki, pilla bort barken och se om den
växer ut från moderplantan.
Bumpar tråden lite och visar upp hur långt i utvecklingen monsterphallen kommit.
Vid dagens vattning räknade jag till 39 knoppar varav 4 helt utslagna, den 5e på god väg. Bara 34 kvar att vänta på
Tog även bilder så man ser hur blommorna utvecklas från grönt till nästan brandgult efter ett par dagar
Grattis. Jag har en likadan som blommar både länge och med flera grenar. Oxå onamnad men väldigt vacker. Just nu vilar den.
Fenomenalt! Det blir en trång blomning kanske
Läcker! Platsbesparande också när stänglarna bildar cirklar / spiraler
Hihi! Du får döpa om den till "trasslet".
Visst är det kul när de får blomfnatt? Jag har också en vit onamnad sak (den har ett namn men odlaren har inte registrerat det) med 30 blommor öppna nu fast på tre huvudstänglar. Dumbommen hardessutom bestämt sig för att den ska fortsätta växa med stänglarna. Kanske ska lägga upp bild på den...
Den tar väldigt mycket plats! Cirklarna/spiralerna är helt enkelt en produkt av mitt vridande på plantan för att åstadkomma just detta, annars vet jag inte hur den skulle fått plats i fönstret!
Någon som har en kvalificerad gissing de kan bidra med?
Detta är då alltså knoppen på delningen av Paph. ceramensen jag köpte av Mattias för ca en månad sedan. Visst ser den ut som att den faktiskt tänker blomma? Stängeln har vuxit från nio centimeter (den var ännu kortare, men jag tänkte inte på att mäta den i början) till de närmare 23cm den är nu.
Jag är otroligt otålig nu när jag faktiskt har möjligheten att få se min första Paphblomma någonsin i verkligheten. Så hur lång tid är det kvar tro? Två veckor? Tre?
Nyckelord: Knopp, Paphiopedilum ceramense
Det låter som en vettig gissning. Men det är svårt att veta, och ännu svårare när man inte känner till arten eller sett knoppen i verkligheten. Vissa tar en ohygglig tid på sig o andra tuffar på bra. Min mörka paphkorsning (vinicoloraktig) har med råge sprungit om argus. Korsningen är nästan helt utslagen nu medan den andra kommer behöva ngn vecka.
Förresten: När du ser att det översta bladet (som sedan ska bli seglet o bildar spetsen på knoppen) är kortare än övriga knoppen, och börjar resa sig o stå ut lite, då är det nära.
Första egna stängel och knopp, från delning. Denna raring köpte jag av Berrak förra våren - då var det en enda jätteplanta med massor av slingriga stänglar med dessa urtjusiga blommor!
När jag planterade om den bestämde jag mig också för att dela den eftersom jag ville ge fler skott en chans att bli stora och fina, som det var så var en del skott väldigt smala och fick liksom inte plats att breda ut sina blad ordentligt.
Jag har planterat om allihop i en blandning av Greenmix, kolbitar, bark och några strängar färsk Spaghnum palustre som jag lagt emot basen på skotten. Ev. kan det finnas en och annan bit Epiweb oxå - jag minns faktiskt inte på rak arm!
Detta är oxå den första Paph.art som jag fått till att sätta stängel så nu är jag stolt...eller så är det Berrak som haft skicklighet i val av plantor som är snälla med blomning!
Nyckelord: delning, knopp, Paph, Paphiopedilum callosum, stängel
Kul. Jag köpte den som en enskottsplanta 2002. Den har vart mycket blomvillig. Låga krav på ljus och luftfuktighet. Efter du delat den kan det ta ett tag innan den börjar blomma igen.
Hej Bertil! Visst är det kul, jag hade verkligen inte förväntat mig att någon av delningarna skulle sätta någon stängel i år! Jag är glatt överraskad med andra ord. Blir spännande att se om den orkar hela vägen till blomning.
Så spännande, man går där med nosen varje dag och kollar hur de växer, Grattis
Denna har nog bara någon dag kvar innan den öppnar sig. Jag tyckte den var rätt snygg redan nu. Kanske någon som vet vad det är? En primär-hybrid kan jag avslöja.
Nyckelord: Knopp, Phragmipedium Wössner Supergrande
Schroedereae ser lite röd ut, sätt inte maten i halsen nu
Bjarne, du gissar på en primär X art, alltså fel. Den påminner om en hungrig fågel som skall göra en attack. (Nygrillat smaka utmärkt)
Kanske Phragmipedium Macrochilum (Phrag. lindenii x Phrag. longifolium)?
Ibland läser man med magen (hungrig)
Då tar vi Grande
Hahaha denna gången får du godkänt Bjarne, fast det är Super-grande, svår att se skillnad på. Det är den som jag hade i blom i somras som är på gång nu igen.
Bara väntar på att den skall öppna näbben och släppa ut sina långa petaler. Det är en knopp till ovanför på gång.
Jag kännde det på mig, att det var en Super men ville inte säja något.......
Skojar bara fick du chokladpudding efter maten?? Det fick jag
Chokaldpudding? Nja, nästan. Lindt Lindor Mörka Choklad-kulor. Grymt goda.
Fick du fart på grillen själv?
Gottegrisar
Jajemän, pestomarinerade laxfliéer, räkor och sallad, men det äter väl du varje dag, du som bor i Marstrand
Mmmm låter gott. Visst blir det en del fisk och skaldjur. Nu försvann isen förra veckan så fisket efter burfångad havskräfta är igång. Då äter jag mig mätt på det några gånger i veckan. Det är nog det bästa jag vet.
Bah vilka läckergommar. Här blev det spagetti med gröna ärtor. Jag måste nog gå och handla imorron.
Nu fick jag lite inspiration, ska också gå och handla, är gräsänka hela helgen!
Mmmmm Phraggknoppar är bara för läckra!!
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter