Jag har då en hög med nopsisar som planerar att blomma här framöver. Gjorde en runda efter att ha fotat de jag visste hade stänglar och upptäckte ytterligare två, varav den ena inte blev fotad, Phal. Wiganiae. Jag har även en viss galning, min lilla "Snow Mound" som inte tycker att ca 30 blommor räcker (den fortsätter växa med två av sina tre stänglar) utan den har nu även beslutat sig för att en fjärde stängel nog gör livet trevligare...
Det känns kul att så många av dem fortsatt med befintliga/fått stänglar sedan de kommit hit även om jag inte kan ta åt mig äran för någon av dem (har haft Wiganiaen längst men har endast haft den i ca fyra månader).
Phal equestris eventuellt Apari orange (köpt av Åkesson via Blomtjuven som köpte två av Marita) håller på att öppna sin första grisrosa lilla knopp just nu och jag tror dessa blommor kommer slå pluttrekord. Kanske kan equestris rosea jag köpte av Cecilia K konkurrera i litenhet när det gäller blommorna och jag vet inte hur små de övriga kommer att vara när de blommar, men bara knopparna är otroligt små och söta (inte ens 1 cm är den som håller på att öppna sig).
Jag ser verkligen fram emot denna sommar då jag kommer ha någon orkidé i blom hela tiden misstänker jag (har ju en mindre hög med Paphar som också jobbar på knoppar, kan nu lägga till herr gratrixianum på "skall blomma listan". ) och jag känner mig som en oerhört nöjd amatör.
Nyckelord: Knopp, Stängel, Phalaenopsis
Lyx är ordet Min fanaticum står nästan still i knopproduktion...
Hehe, och då har jag inte lagt upp bilder på de Paphar som planerar att blomma, men de är numera fem till antalet och med två frågetecken samt att jag även har två blommare.
Måste få skryta lite så här på midsommarafton då jag är hemma med huvudvärk och halsont (inte p.g.a. runtslarvande på stan utan p.g.a. förkylning)!
Grattis! Ja, din orangea läpp är lite före min, men snart så Kul att få se blommorna!
Stänk jo! Den har nu slagit ut sin blomma och den är pyyyytteliiiiten! Och någon orange läpp har den inte, men den är otroligt söt.
Jag får nu visst lägga till min equestris aurea till den framtida blomhögen. Upptäckte att den smugit upp med en stängel som jag trott varit en rot hela tiden då jag inte tittat ordentligt på den (har mest tyckt att den varit korkad som fått en rot så högt upp på stammen där den ju inte gör någon nytta).
Ojoj, här skall det blommas!
Haha! Ja, de tar verkligen i nu nästan allihop. Jag upptäckte dessutom till min stora glädje, att min lilla mutant kommer med ytterligare en stängel den med! Jag är så glad att den trivs så mycket sedan jag börjat ta hand om dem bättre; den har bl.a. fått två blad nu under tre-fyra månader (och den har aldrig haft mer än fyra under de fem år jag ägt den, nu har den sex stycken!), rötter i mängder och nu då ytterligare en stängel (den har blommat sedan februari på den stängeln den har).
Tänk vad omvårdnad, omplantering, näring och algextrakt kan göra.
Ännu fler framtida blommare! Min P. schilleriana (som jag köpte av Cecilia K) jobbar på en stängel och jag är helt överlycklig över detta. Den har ju vuxit som en galning och måste planteras om igen då den är på väg ur sin kruka (den har blivit ett rotmonster) så jag hoppades att den skulle blomma och nu verkar det som den tänker göra det. Den är en av mina absoluta favoriter då den växer så bra.
Ytterligare blommare; P. equestris 'Apari' pink, P. celebensis (YES! En total överraskning då den är en liten bäbis trots allt) och eventuellt min ena P. Ambotris (equestris x amboinensis) men "vad det nu ännu är" är för litet ännu för att avgöra om det är en rot eller en stängel. Den kommer på lite fel ställe på stammen för att vara en stängel, men den ser lite för fel ut för att vara en rot. Nåväl, det återstår att se vad det blir för något.
Kan bara säga grattis! Mina egna jobbar mest på nya blad och rötter. Har iofs en mariae med en endaste knopp som kommer slå ut vilken dag som helst, och en Valentinii x equestris som jag upptäckte har en stängel på gång
Jag är väldigt nyfiken på hur blommorna på P. equestris 'Apari' pink ser ut!
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 03:28:50 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter