Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /
Att odla orkidéer i hemmiljö sätter fantasi och kunnighet på prov. Många orkidésläkten går i dag att odla i fönsterkarm. Men absolut inte alla, en del ställer speciella krav på temperatur och luftfuktighet som i normalfallet inte kan tillgodoses i en fönsterkarm. Det är här orkidéskåp kommer in i bilden, alltså...
Inlägg med svalskåp som nyckelord.
En uppdatering av mitt svalskåp är kanske befogad för den som funderar på att skaffa ett. grunden är ett svalskåp från Vestfrost FKG 311, en helt vanlig dryckeskyl som jag hittade begagnad. Skåpet står numera på en liten möbelvagn på stadiga hjul och är därför lätt att flytta för rengöring bakom och ev. service. Konensvattnet leder jag med en slang ut till en långpanna som tar hand om avdunstningen. Belysningen består av två olika system. Dels de två LED armaturerna som syns på bilden dels två LED tejper på var sin sida om armaturerna (ej med i bild) vilket ger en allmän belysning under 16 timmar och en förstärkt belysning under 8 timmar med ett varmare ljus. Dessa drivs med var sin timer. Uppe på skåpet står numer en
Exo Terra Monsoon MULTI luftfuktare med 8 liters vattentank. I början använde jag sex sprutmunstycken för att fukta en mossvägg som växer på en EpiWeb-skiva men har nu ändrat till två strilrör från Eheim som monterats på ovansidan av väggen. Luftfuktaren kan ställas in i varierande vattenmängd såväl som hur ofta den ska gå igång. Mossväggen får allt vatten den behöver och håller RH värdet mellan 90-99% dag som natt. De flesta av mina mini-orkidéer gillar ju hög luftfuktighet. Jag driver svalskåpets kompressor som är mycket tyst med en Lucky Reptile Thermo Control Pro II som jag nyss kopplat in. Tidigare använde jag en InkBird för detta ändamål men då gick det inte att få bevakning på både dag som natt temperatur. Pro II kontroll har jag ställt så att dagtemperaturen är satt till max 23 grader och om natten 14 grader. Kontrollen sänker på kvällen alltså med niograder i tre steg under tre timmar för att inte orsaka chock för växterna. Klockan 05:00 ändras temperaturen till normala 23 och det tar mellan 3-4 timmar för skåpet att nå värdet. jag är mycket nöjd med hela anläggningen men har fått testa mig fram en del vilket ger kunskap för framtiden. Skåpet som kom med vita gallerhyllor har kompletterats med lodräta metallnät på tre sidor, där jag kan hänga alla minivarianter monterade på kork, trä eller lergods. Vattningen går ganska snabbt då jag tar in en hink och doppar alla orkidéer varje varannan vecka. Den höga luftfuktigheten håller plantorna gröna och friska. Två fläktar med hög IP klass snurrar för en god luftväxling med en överst riktad neråt och den andra i motsvarande omvänd ordning. Nästa steg är en blomsterkyl som rymmer klart större mängd med plantor men det är än så länge bara en svag dröm!
Kul projekt, tack för att du delar med dig.
Fantastiskt kul att se och läsa om. Så många trevliga arter man kan odla däri!
Spännande att följa detta!
Mitt "nya" svalskåp. Som lätt tar ner temperaturen till 12-14 grader inför natten. Men när jag provade med min LED-belysning så blev det varmt och kompressorn fick gå långa stunder. Funderar på att montera LED-lister på utsidan av dörren som en ram för att hålla värmen utanför skåpet. Har ni några idéer kanske på belysning och annat som gör det möjligt att låta orkidéerna stå kvar i skåpet dygnet runt.
Det beror på vad du har för LED-belysning. om du kan separera lamporna från transformatorn och placerar denna utanför så får du ljuset du behöver men slipper värmen. Om du gör som ditt förslag så förlorar du ganska mycket ljus, dels pga glaset men också pga avståndet.
bolebo, jag har nu lagt order på två 120cm remsor med neutralvita LED som jag ska montera utmed dörrens aluram, lodrätt.
De ska enl.uppgift ge 20W/meter så totalen blir 48W jag hoppas att det räcker annars får det kompletteras med ytterligare remsor. Ska montera med hjälp av aluminium-tejp som kan hjälpa att reflektera ljuset in i skåpet. Det finns för övrigt en variant som är utgående på 26,4W/meter också den på 24V. Det blir att prova detta som jag köpt först och se om det behövs mera ljus.
Hur många lumen ger varje enskild liten LED-lampa? Endast dessa två kommer inte att räcka som enda belysning. Behovet måste man räkna ut. Antal lumen dividerat med avståndet från ljuskällan (i meter) i kvadrat ger den belysningsmängd ( i lux) som når plantan. Hur många lux varje planta behöver beror på art/sort. Lycka till med ditt spännande projekt.
Ljusflöde 2690lm/m, antal dioder 126/m, färgtemperatur 4000K, spridningsvinkel 120 grader, mått 10mm bred 2,5mm hög. IP-klass 20, Diod SMD 2835.
Ett intrikat problem. Idag är det strålande sol i Älmhult och nu är det 60000 lux ute och i full skugga är det 4500 lux. I full sol är det för mycket ljus för de flesta orkidéer, har provat med en vanda några dagar och de tappar färg.
Åter till din belysning. Varje enskild diod ger 39 lux på 50 cm avstånd hela remsan ger ca 5900 lux. Detta motsvarar belysningen i full skugga och dubblas då denna får du ju en god/mycket god belysning inne i ditt skåp utan växter, hur det fungerar är det något enklast att prova sig fram till.
Är lite förvånad över att remsan ger så mycket ljus. Utvecklingen går framåt. Om du hittar en remsa med 6000K så får dina växter lite tillskott av de blåare våglängderna vilket är bra för blomningen. Var beredd på att belysningen är lite stickig. Därför är det bra om åskådaren inte får belysningen rakt i ögonen.
Häftigt skåp! Vad har du fått tag på det?
Gustav84 Hämtat utanför Borås!
Ser mycket fint ut. Blir spännande att se framtida resultat.
Nu börjar det likna något men en del arbete återstår.
Grunden är ett svalskåp från Vestfrost modell FKG 311. Detta är nu utrustat med två LED-tejper på ömse sidor av dörren, lodräta men dolda av aluminiumtejp för att slippa se speglingen. De är monterade på utsidan av dörren. Inne i skåpet finns en 32W Led-list i aluminium med RGB dioder vilken är klassad till IP 67 och klarar fuktiga utrymmen. Driver, eller trafo ligger utanför skåpet. Denna belysning ger ett kallare ljus då kelvin-talet är 10000. Eventuellt behövs det en till, en hylla ner eller två för att belysa alla plantor på ett adekvat sätt.
Luftfuktare finns som styrs av en Ink-Bird men kylaggregatet och den kondens som skapas räcker för att hålla fuktigheten på mellan 75-95% RH, det mesta av tiden. Jag har ställt termostaten på skåpet till 22 grader med en nattsänkning till 14 grader mellan klockan 22:00- 06:00 då ljuset är släckt. Nattsänkningen är mycket viktig för växternas allmänna trivsel och stimulerar blomningen.
Detta skåp är för de mindre orkidéarterna som oftast kommer från Sydamerika där de växer på högre höjder med svala vindar och mycket regn. Jag fuktar ett par gånger per dag med en handspruta med destillerat vatten då jag tycker det behövs. Jag har två fläktar, där en sitter uppe och blåser neråt och en som gör det motsatta ner i skåpet. Jag ska förstärka med en fläkt till som kan oscillera för ordentligt luftväxling vilket dessa arter gillar.
Jag kommer säkerligen att ändra lite utmed resans gång och jag behöver hitta rutnät i metall för sidor och rygg. Då kan man hänga många av de plantor som kommer monterade på barkbitar eller de som jag monterat på mossbeväxta oglaserade rör i lergods.
Jag hoppas att någon kan bli inspirerad att själv prova med svalskåp som naturligtvis kan byggas för den händige, men för mig som inte ens har en tumme mitt i handen blev detta skåp en genväg till mitt lilla, och högst privata, nirvana.
Kul projekt!
Strålande
Skall bli intressant att följa!
Nu är jag nöjd efter en hel del provande. Jag ökade på med en armatur till av Solar Stinger Fresh Sun Strip 70 som egentligen är tänkt för akvarium. Den mäter 45 cm i längd och ger bra med ljus med 32W/117 lm/W och 10000 K. Denna lösning ger adekvat ljus också i bakkant. Ledlisten i aluminium är klassad för fuktiga miljöer på IP 67 så jag testade inne skåpet men värmeutvecklingen blev för stor och kompressorn fick gå onödigt ofta och mycket. Det hela slutade att jag tog ett belysningsstativ och gjorde en enkel montering av de två armaturerna, lodrätt som nu lyser in i skåpet. Behöver jag öppna
dörren så drar jag bara stativet åt sidan. Fuktigheten är konstant hög nu med ett RH på mellan 75-95% och luftfuktaren behöver knappast skjuta till dimma i skåpet. Jag passar på att tacka för alla kommentarer och ber att få återkomma framöver men då med information om mina orkidéer som ju är huvudsaken för min fotografering!
Funderar på att prova med en drickakyl som svalskåp. Där finns kyla, ljus och gallerhyllor redan i skåpet och en glasdörr. Vad som behövs är en luftfuktare, ytterligare fläktar för bra ventilation och rörelse bland växterna. Tänker att starta kylen med hjälp av en timer så att den skapar den nattsänkning på 5-10 grader som flera av mina plantor behöver. Dagtid är rummets lufttemperatur 22-24 grader och sänkningen sker via den inbyggda termostaten i kylen över natten. Det krävs att ett hål tas upp i skåpet för extra kablar och galler för att kunna hänga en del plantor monterade på bark och annat. Vad tror ni om denna tanke och finns det andra saker man bör tänka på?
Nyckelord: Svalskåp, kyla, nattsänkning
Det bör väl kunna gå bra. Viktigt är att det finns tillräckligt med ljus. standardbelysningen i en läskkyl tror jag inte räcker. Mängden ljus varierar med det man vill odla.
SJälv odlar jag sedan flera år Ophrys, Disa och Masdevallia mm i ett vanligt kylskåp med LED belysning klämd i gummitätningen på kylskåpsdörren. Har inga fläktar, det verkar som kylelementet får luften att röra på sig genom värmekonvektion. Inte heller extra fuktare. Funkar bra och bladen är fina och gröna.
Mvh
Mikael G
Då ska jag prova med det upplägget du beskriver Mikael.
Nu när vintern har dragit in över södra Sverige känns det dags att hitta på nått som muntrar upp lite i mörkret!
Jag tänkte att det skulle vara kul om ni som har kall/svalskåp visade upp dem. Hoppas det fungerar att köra på i en tråd och fylla på med bilder och lite info allteftersom.
Själv har jag ett skåp i mitt garage för Masdevallior. Trevliga och lättodlade tycker jag om man kan hålla lite lägre temperatur åt dem. I vinter siktar jag på ca 12-18 grader (dag/natt). Mina plantor står ute på somrarna.
Här är mitt sval/kall skåp. 12 grader på natten och 20-22 grader på dagen
Fint och mycket blommor
Vilka er den röda som syns längst ner till högar ?
Det är en Masd.hirtzii, det är nog en sista blommning innan den dör tyvärr, 25 blommor är det på den. Den har tagit mycket stryk i sommar av värmen.
Oled: Kul att du hänger på med ditt skåp!
Norberg: Håll Masd.hirtziin ordentligt fuktig en tid så hämtar den sig. Mina var mycket trötta efter den här heta sommaren men jag ställde dem i ett kar med lite vatten i bottnen och nu är de fina igen. Kanske ska du klippa bort en del av blommorna för att underlätta återhämtningen.
bolebo: Ja det kanske jag skulle ta och klippa bort några, men spelar det stor roll för plantan då den redan lagt energi på att utveckela blommorna?. Blött har jag hållit den hela tiden, men ska prova att ställa på ett fat med vatten.
Det kan man nog tycka men blommorna ska ska ju underhållas med vatten och näring. Dend. cuthbertsonii ska man enl många rutinerade odlare inte låta blomma längre än till Okt/Nov. av just det skälet och hos dessa ser jag själv att det tycks stämma. (Även dessa har fått sig en rejäl omgång i sommar)
Ja där har du rätt det drar ju energi bara att hålla status quo. Det åker ett gäng blommer ikväll. Kanske man ska leta efter en micro vas och ställa på bordet!
Kul att se hur de klarar sig som snittblommor
Oled: Du har ju fin växt i ditt skåp, är det långt till blomning bland alla fina arter du har? Ljusmängd?
Ja du bolebo..I 11 månader har jag hållit på att trimma och först nu tror jag jag har fått rätt på det mesta. Har haft en del problem med kylningen vilket tror jag negativt har påverkat bl.a blomning. Har fått rätt på det nu. I skåpet ligger jag runt 8000-10000 lux. Faktiskt ställbart i mitten av skåpet. Mycket simpel arrangemang du kan ju klura på hur jag gör
Det är väldigt stimulerande att hålla på och hör och häpna jag har skalat bort all reglerteknisk utrustning och kör bara på timer (ett antal ). Men alltså, jag kunde inte drömma att det skulle gå åt så mycket tid. Med vad menar jag med tid? Jo att tittat på bladen (kan ju inte titta på blommorna ) och följa deras färg, spenst och form och anpassa förhållande efter det jag ser. Det tar tid då responsen är långsam på orkidé. En sak som ger resultat är att jag numera bara kör destvatten och gödslar upp till ledningstal ca 125. Har tagit tid att begripa hur viktigt det är. Den orkidé som har lett mig in på den tanken är Den. Cuthbertsonii som faktist lever än.
Skåp totalt sett är tidskrävande. Läst reglerteknik en gång i tiden, men det vi lärde oss då förefaller simpelt i jämförelse med ett varmt skåp: kan bara fantisera (och läsa vittnesmål) om hur det är med ett svalt... . (Men som den nörd man blivit: liiite sugen blir jag allt !)
Jo Xara..tänk dig problemet att luftfuktigheten kondensera på kylelementet och droppar ned och därmed kraftigt sänker luftfuktigheten. Jag har fått anpassa när regnsystemet får gå på på natten. Har ställd väckaklocka och sprungit ned på natten för att kolla RH Vad tror du frugan har tänkt? Hur som räkna på det reglerfall!! Även jag har läst reglerteknik men har kastat bort alla formlar för länge sedan och användar numera bara ögon nästa och mun. Munnen för att säga ...fan också ..nu dog den
Reglerteknik...
Jag är processtekniker i botten, det här låter ju som ett AA möte nästan.
Haha, AA har en lokal i huset där jag bor, så jag kan boka den!!!
Jag har valt en enkel väg med skåpet. Utgå från rummets temperatur och inte ha några kyldelar, enkel datafläkt, T5 belysning och Manuel vattning med gardenapumpspruta. Funkar kals om man inte kikar så noga på temp och luftfuktighet. Plantorna gör inte alltid det.
Varmskåp är perfekt för varmväxande orkidé
Ja, ju enklare desto bättre men ibland måste man blanda in en del vetenskap och teknik också. Jag ska försöka leta upp en aktiv vattenkylare vad det lider. Sommaren tog nästan död på mina disor. Disor vill ha kallt vatten kring rötterna, under 20 grader, gärna15 om möjligt. Vattnet i tanken som förser disorna med vatten kröp upp till 30 grader och ibland lite mer.
Mitt kylskåp är AAA+, skall boka ett möte
Testade disor för länge sedan..fan va de kan dö fort
OK, då ska jag sluta drömma om disor...
Skåp däremot... Jag vet inte. Som humanist och samhällsvetare förstår jag att jag kommer att få det svårt, men när jag ser vad ni åstadkommer, så blir jag ju sugen!
Jag kommer gärna på Anonyma Reglertekniker- mötet i VÅS (om det ingår en guidad tur av Nennes fantastiska orkis- och ampelsamling, förstås ), fast jag vill gärna ha ett kyl-tema på denna konferens. Finns såå många orkisar jag inte lyckas med här hemma i 'direkt-verkande-el-stadshuset' att drömmarna är omfattande .
Haha, jag fixar allt!! Det finns övernattning för sex personer samt träningscyklar och hantlar, så vad mer kan man önska!
Nu pratar jag inte om AA:s lokal utan en övernattningslägenhet i vårt 55+ hus vägg i vägg med AA!
Det finns många här på OP som odlar kallväxande orkidéer.. Hur odlar ni om ni inte har tillgång till svalskåp?
Har man "snöat" in sig på kallväxande kräver det därtill temperatur, kundskap och förutsättningar
bolebo: För min del har jag valt att bli svalbo istället för sambo. Man kan ju inte få allt.
Hos oss är det också enkelt som Lasse skriver, svalbo, fast jag har familj. Igår var det 11 grader i huset!
Dock fuskar jag på kvällen när vi kommer hem och eldar i kaminer och kakelugnar. Så temperaturen gick upp till 17 grader!
Har en Masdevallia, brist på annat har jag ställt den in i skafferiet till natten där är det ca + 9-10.
dag temp ca + 18- 19. Det är inget större besvär att hålla på o flytta den. Ni som kan detta, är det bra.
Jag är tacksam för allt ni kommenterar, läser allt, är riktig nybörjare vad det gäller orkidéer.
Masdevallia vill ha det svalt, så du gör säkert helt rätt med skafferivistelse nattetid. Hittade den här länken med lite odlingsråd:
http://www.nsorkide.se/page_116464715764...
Många Masdevallier är även beroende av högre luftfuktighet än man normalt har i bostad, kan ibland kompenseras med flitig duschning
Tack för era kommentarer, jag ska fortsätta med att studera arterna. Det är så kul. Är väldigt glad för detta aktiva forum.
jag har små spray flaskor bredvid växterna, för att kunna lätt duscha dem.
Ja Peter, här kan det också vara kring 10 grader efter en kall natt. Men nu är det 17 och brasan sprakar i kaminen så det kommer nog upp till 20-strecket innan kvällen.
Peter och Lasse, jag fryser när jag tänker på hur kallt ni har det! Jag vill också ha det svalt inomhus och för mig är svalt ca 18 grader. Flera av mina vänner tycker det är kallt hos mig och då brukar jag säga "det finns inga riktiga vikingar längre". Men nu vet jag att det åtminstone finns två och dom heter Peter och Lasse! Har tyckt att jag själv är en, men ack så fel jag hade.
Nu blir det mycket text, vill ni inte läsa så låt blir
Det jag nu skriver är en teknisk och ekonomisk betraktelse kring olika vägar att välja då det gäller miljöreglering i ett skåp. Jag som många fler har följd Valkyrias odlade i skåp och utanför och gällande odling i skåp har hon nog drivet det så långt man med dagen teknik kan.
Det finns dock olika vägar att välja då det gäller att reglera miljön i ett skåp och då jag nog har näst intill testat allt kan jag här kort beskriva för och nackdelar med olika lösningar och då blir det en jämförelse med Valkyria då vi har vald olika väger. Jag lägger ingen värdering i vägval utan vill bara belysa ut ifrån egen erfarenhet.
Vägval 1
Vill man kyla skåpet med luft inkommande från utemiljö så variera temperaturen med årstiden. För att då få önskad exakt kallare temperatur måste man som komplement använda sig av en komfortkylare. Då man tillför luft utifrån som ofta i Sverige ligger runt sådär 50% och tex vill ha 75% måste man på något sätt tillför fukt. Ett populärt sätt är att använda sig av någon typ av ultraljudsbefuktare. Dessa lösningar tillsamman kostar en hel del och min erfarenhet är att tekniken kostar en del att underhålla.
Vägval 2
En annan väg att välja är att ha skåpet så tät som möjligt och använda sig av kompressor för kylning eller kylare som bygger på Peltierelement. Båda dessa medger att man inte släpper in luft utifrån och därmed behöver man inte luftfuktare typ fogger mm. Nackdelen med denna lösning är att man inte kan uppnå så exakt fuktighetsreglering (det blir vad det blir med tex ett regnsystem) och ha skillnad mellan dag och natt. Dock kan man med hjälp av att öppna liter mer eller mindra få in tjuvluft och på det viset ändå uppnå en viss reglering. Denna lösning kräver mycket arbete och tar lång tid (enligt min uppfattning) för att få fuktigheten någorlunda som man vill ha den.
Skall man jämföre vägval 1 med 2 kan det se ut såhär.
Vägval 1 dyrare än vägval 2
Vägval 1 mer exakt reglering av fuktighet jämförd med vägval 2
Vägval 1 kostar mer i underhåller och ger generellt sett mer tekniskt arbete än vägval 2
Då belysning i sig inte är ett problem, möjligen bortsett från kostnaden så ger jag mig inte in i den "fällan" att diskutera det på OP.
För många på OP finns det inget nyhetsvärde i det jag skriver men skulle det vara för någon är min text inte helt bortkastat. Självklart kan det förekomma stavfel och konstiga formuleringar som jag ber att ni bortser från.
Nenne, man måste nu inte ha 10 grader inomhus ens på nätterna för att odla svalväxande orkidéer. De flesta är anpassningsbara och kring 13-15 grader brukar funkar bra, med 20 på dagen. Får man bara ner nattemperaturen så tål dessa arter ganska varma dagar. Jag har odlat både Odontoglossum crispum och många svalväxande Masdevallia, Restrepia, Coelogyne cristata mm under dessa förhållanden.
I min broders svala källare står några Restrepia, P. insigne, C. cristata, Serapias och Ophrys mm under ett dagljuslysrör och det verkar fungera bra.
Mvh
Mikael
Set ut att vara väldigt fina plantor
Så himla snyggt!
Wow, så imponerande! Kul att det funkar så bra
Jättefint, friskt och frodigt
Woww ja, vad ska man säga.. helt enkelt Magnifikt !
Tack allihop!
Väcker starkt ha-begär! Så fantastiskt vackert!
Veldig, veldig lekkert!
Otroligt imponerande bygge! Hur många arter finns i skåpet just nu?
Er så imponert
Vilken härlig syn!
Mvh
Mikael
Finfint. Där finns många vill ha plantor. Har du lagt ner mossambitionerna?
Tusen tack! Merwic, jag har faktiskt tappat räkningen lite grann inne i skåpet, men det finns minst 175 unika arter (varav ca 60 Masdevallia, 30+ Lepanthes, och ett tiotal Dracula, Stelis, Maxillaria, Restrepia, Telipogon, Pleurothallis mm. mm.) och ca 200+ plantor totalt. Mixen, ja mossa har jag inte försökt odla på ett bra tag nu, men det växer ändå. Jag rensar bort en hel del mossa regelbundet faktiskt.
Vad kul! Lycka till med bygget.
Jo berätt om utrustning speciellt om vilken utrustning du användar för att det skall bli sval/kallskåp och så klart allt annat du gör
Jag har installerat 3 nya fläktar, Scythe Gentle Typhoon 120 mm1850 rpm - hur bra som helst! Har även installerat 6 nya munstycken till regnsystemet, och en ny pump som kan driva fler munstycken (har 14 nu). Det är lite av en dominoeffekt, precis som i naturen, när man ändrar saker i min lilla svenska molnskog... så nya fläktar påverkade naturligtvis dimman... Så jag klurade ut en ny lösning för intaget till den. Jag passade även på att installera en hygrostat som kontrollerar luftfuktaren. Skåpet mäter 175×160×65 cm.
Kika på bloggen för en utförlig redogörelse och massor av bilder på alla projekt...
Nyckelord: svalskåp
Det ser ju finfint ut Karma Nu vet jag vem jag ska anlita om jag skaffar mig ett skåp.....
Så flott skapet ditt er blitt! Her er mange tips å ta med seg!
Jeg er litt overrasket over at alle viftene ( fläktar) er plassert i toppen - blir det ikke bedre sirkulasjon ved å fordele viftene både i topp og bunn?
Tackar så mycket! Heidi, fläktarna sitter där uppe därför att jag inte vågar ha dem där de blir dränkta av regnsystemet varje dag. Men dessa nya fläktarna är riktigt bra, de når absolut hela väger ner till botten och in i alla skåpets hörn. Kolla gärna in mitt röktest med de nya fläktarna (rökelse stickan står på botten av skåpet - på ca 150 cm avstånd).
Jeg ser de er supereffektive
Det ser helt enastående ut!! Grattis!
Helt fantastiskt!
Du har verkligen organiserat ditt "svalskåp" på ett estetiskt och mycket tilltalande sätt!! Lägger det bland mina favoriter tillsvidare! Satsar allt "krut" just nu på ett befintligt varmskåp "i-begynnelse-stadiet"!! Men har under senaste halvåret fallit för inköp av några Masdevallior resp. Dracula och löser deras tillvaro tillsvidare på ett mycket "amatörmässigt" sätt och därför är ditt svalskåp en jättebra inspirationskälla, till att åstadkomma ett klart bättre odlingsklimat för dessa "skönheter". Du lär höra av mig med "tusen" frågor om råd etc. framöver!! Fortsatt lycka med ditt fina svalskåp!!
M.v.h. L8!
Vad har du för lampor? Hur mycket ljus ger de? Har du mätt på olika ställen i skåpet?
Tusen tack allihop! Lycka till med dina Pleurothallider Lotta!
Motvalls Gubbe: Jag har 4 stycken Osram Dulux L Lumilux 80W lågenergirör jämt fördelade över det 175 cm breda skåpet. Jag har tyvärr ingen ljusmätare, men de skall ge 6000 lumen vardera, på 4000 K, CRI 85%. Det som är bra med just dessa rören är att ljuset når bra hela vägen ner till golvet, skall tydligen ha bättre räckvidd i höjd än T5 eller andra lågenergi rör. Jag odlar visserligen inget ljuskrävande där, men har blommat massor av arter på 150 cm avstånd. Hittade inga armaturer till dessa när jag byggde i alla fall utan fick bygga egna, riggade egna reflektorer också. Lite mer om det här.
Tack för svaret. Själv är jag lite inne på att använda några Growspot 15 (660/460 nanometer) eller eventuellt en UFO 90W, men bara ha ett par T5:or tända under de timmar man normalt vistas vid skåpet. Orkidéerna skulle nog trivas, och elräkningen bli låg, men 660/460-ljuset är ju ingen mysbelysning direkt och vilka timmar vistas man inte vid skåpet?
Behöver nog fundera ett tag till.
Otroligt tjusigt och genomtänkt!!
Tack! Jo detta med ljus är inte helt lätt. Nä, mysbelysning skulle jag inte kalla dagsljus rören... men jag ville bara nämna att de dubblar jättebra som ljusterapi nu på vintern - kan ju hjälpa om du behöver sälja in idén till resten av familjen... Vi börjar varje morgon innan jobbet med en kopp kaffe i orkidérummet - dock med filtar på denna tiden på året... när jag öppnar dörren till rummet på morgonen ligger temp runt 14-15 grader...
Wow, det är riktigt läckert nu, och som Lotta säger, väldigt organiserat! Det gillar vi! Kul att läsa o
dina fiffiga lösningar. Grattis till ett jättesnyggt och välfungerande skåp!
VIlken utveckling... det är helt fantastiskt.
Du har verkligen ett kalas-skåp Karma !
..kan man vila ögonen på länge...
Fantastiskt skåp, det lär resultera i många fina blomningar!
Mvh
Mikael
Tyckte det var dags för en ny bild på svalskåpet... det börjar bli lummigt där inne. Jag är f.ö. väldigt nöjd med hur skåpet fungerar. Kika på bilden på Flickr så kan du se vad jag odlar där inne (musa över bilden på Flickr så syns namnlapparna).
Nyckelord: svalskåp
OP är inte särskild bra på att man utvecklar goda egenskaper hos sig själv genom att besöka sidan - för att jag är så j-a avandsjuk när jag ser vad du och din man har åstadkommit
...och så vilo-stolen bredvid skåpet - så orättvist!!
Kram - det ser supertrevligt ut!
Det ser helt underbart ut! Bra jobbat!
Vilket otroligt imponerande och inspirerande projekt!
TACK!!
Må også få gratulere deg med resultatet - kjempefint!
Tjusigt!!!verkligen! there is more room får cool stuf in there
Grattis med kjempefint skap.
Masse flotte planter, lykke til videre.
Snart är det som Botaniska trädgårdens växthus hos dig..! Helt underbart!
Det där är så häftigt! Riktigt fint har det blivit.
Tusen tack allihop!
Det är en liten och smidig Bozz ACR6000, kyleffekt: 6000 BTU, och den fixade temperaturen i skåpet från 24 till 28 grader till ca 15-16 på ungefär en timme. Mycket mer info och bilder på min blogg.
För att reglera temperaturen har jag beställt en Lucky Reptile Thermo Control PRO II digital termostat. Man kan ställa in olika temperaturer för dag och natt, den har en inbyggd av/på minut-timer och du kan växla mellan värmning och kylning. Tanken är att använda termostaten både för både AC på sommaren och för kall luft intagsfläkten resten av året.
Nyckelord: kylning, svalskåp, luftkonditionering
Oj den ser rätt stor ut?
Wow avancerade saker!
Men en sån faktiskt skulle jag behöva
PS. Ditt rum börjar ser ut som regnskogens rymdskepp Vad Mother Nature är avancerad nuförtiden
Det där kanske faktiskt är lösningen för ditt skåp Kamila!
Ha ha... jo, ganska högteknologisk liten molnskog det har blivit minsann... men det är väl antingen detta eller flytta hela klabbet upp på en bergssluttning i Anderna... kära maken föredrar nog detta alternativet... Berith: Den mäter 28×63×38 cm och väger 19kg, ganska smidig faktist. Den får plats under bordet där framför fönstret så den tar inte så mycket plats.
Wooouh! Stor!
Men fyller den sin funktion så funkar allt
He he he... absolut Berith! Men skjuter jag in den under bordet så känns det inte som om den tar för mycket plats ändå. Klart att du skall ha en så'n här Kamila!
Jag har fått lite förfågningar på hur det blir med luftfuktigheten med denna torra svala luft som blåser in... inte stor skillnad måste jag säga... kanske 5-10% lägre men det är ju ändå väl över 75%. Den drar ju varmluften från rummet, inte skåpet, så rummet å andra sidan är ju lite torrare, men det får fönsterbänksorkidéerna klara under sommaren... prioritering vettu...
Vilka tekniska lösningar! Förstår att det r nödvändigt om man vill odla de kallväxande arterna och inte har en sval källare. Men vad drar en sådan tingest i ström?
Ja... kanske är det nödvändigt, det kändes i alla fall så när man har investerat såpass mycket redan... Den lär ju bara behövas några få månader om året så jag tycker det är värt det. Den har 2 kyllägen och jag har kört den på låg, men jag vet inte hur det påverkar energikonsumtionen... I väntan på termostaten har jag kört den 1 timme, av 1 timme, på 1 timme osv. hela dygnet och det har funkat hyffsat temperaturmässigt. Den är energiklass C så det kunde ju vara en hel del bättre... den trycker ut luftmängd: 180 m3/h, kyleffekt: 1,76 kW / 6000 BTU, strömförsörjning: 220-240V (50Hz), och strömförbrukning: 850w / 3,8A.... om du nu blev något klokare av detta....
Hur kopplar du din Lucky Reptile Thermo Control PRO II till luftkonditioneringen?
Har inte fått den ännu. Den är på väg från tyskland. Men planen är att bara koppla in den som i en vanlig timer och sedan stoppa in sensorn i skåpet för att mäta av temperaturen där. Det var därför jag valde just denna oavancerad modellen AC, den har en mekanisk av/på knapp (vred) så den kan skötas av en extern termostat.
Hur gör du med RH? kylaren blåser väl in en del torr luft
Nyckelord: svalskåp
Ojojoj!!!!! Vad läckert!!! Det där skåpet kan du fylla med massa småttingar!! Skall bli jättekul att se hur det kommer bli!
Vilken lycka:)
Grattis till skåpet! Vilken underbar alla hjärtans dag present!!
oj oj det kommer bli bra mååånga Pleurothallider!!!!!! Lycka till
Grattis! Dette blir spennende!
Kramar och grattulationer på alla hjärtans dag. Skall bli spännade att följa projektet med dagliga foton och dagboksanteckningar
Lycka till !
Tack tack!! Ja detta skall bli sååååå spännande!!!!
Grattis valkyrie! Förstår att det kliar i fingrarna nu, bara att sätta igång och njuta
Ojojoj, stort grattis till terrariet. Inte dumt med sådant utrymme för sin hobby. Ska bli mycket spännande att följa ditt nya projekt.
Grattis!!! ...dregglar redan inför de kommande fina blomningarna Lycka till!
Wow! Grattis och lycka till!
Härligt Karma - det ska bli kul att följa ditt projekt
Så himla läckert !
Bara till att gratulera till skåpet och lycka till med kommande projekt.
Wow!! Lycka till och glöm inte rapportera!
Ojoj vilket bamseskåp, då får man gratulera! Ser fram emot fotoreportage från molnskogen framöver
Grattis:) Nu har du lite att pyssla med.
Underbart!
Grattis!
Det här är det allra bästa stadiet när det gäller skåp!
Planera - Leta - Fantisera!
Allt annat blir oviktigt!
ÅÅÅÅ Härligt skåp Karma. Grattis. Skall bli spännande att följa.
Grattis till det nya skåpet och allt vad det innebär, med drömmar om orkidé-landskap!!
Ser verkligen fram emot, att få följa din satsning på odling i regnskogsmiljö!! Har ett betydligt mindre skåp, som fortfarande är tomt och i drömstadiet, men som sakta börjar "ta form" i mitt huvud! Just nu är det de tekniska redskapen, för att åstadkomma " molnskogs-förhållanden", som jag klurar på!???! EpiWeb-bakgrund, med självbevattning och ev. vattenfall, lämplig pump, fläktar, mossa, lianer, bra ljus till alla växtnivåer etc. etc.
Tack!!!!! Jo det är många teknikaliteter som skall lösas... men jag lovar att dokumentera allt. I april kommer en stor beställning från Peru Flora, så då måsta allt vara klart och väl inställt... kul!!
Kul att du kommit så långt Karma. Det ska bli kul att få se vad du får från Peru Flora. Är det små arter?
Tack Jeanette. Jodå, en del smått blir det från Peru, men inte uteslutande... mest Masdevallior men jag tänkte även prova mig på en Telipogon, och så blir det en liten Ornithocephalus gladiatus till varmskåpet också, jag gillar verkligen det släktet.
Ja, jag tänkte väl att du testar på flera Masdevallior nu när du har chansen till svalskåp. Telipogon? Det är väl det som Pontus har som liknar Masdevallia?
Skiit - det var det kul-aste, den ultimata presenten!!! Grattttttttis!!!
Oh, så många nya inredningsmöjligheter! Det är som att vara nykär - det pirrar säker i magen....
Tack Kamila! Javisst är det kul!!! Det pirrar minsann.... Min kära make har f.ö. vant sig vid mina "romantiska" önskelistor vid det här laget... Osmos filter som 35 års present, skåp till alla hjärtans dag - du vet, traditionella tjejgrejer...
Jeanette, jo faktiskt, jag beställde precis samma Telipogon som Pontus visade fina blommor på för ett litet tag sedan... en Telipogon campoverdei. Hoppas jag den vill trivas hos mig.
Vad använder man för anläggning för att få ner temperaturen Karma ?
Brittmarie: 50 veckor om året planerar jag att dra in kalluft via en gammaldags ventil (hål i väggen med lucka som man öppnar genom att dra i ett snöre) med hjälp av en fläkt (typ badrums/köks ventialtion). De typ "två" sommar veckor vi brukar få då värmen skenar iväg får jag lösa på något bra sätt... Min bostadsrätt är rätt så skuggig och sällan stiger temp över 25 grader inomhus, även på sommaren. Men jag får experimentera lite med kylningen och se vad som ger bäst resultat. De mest känsliga får väl åka in i kylen nägra dagar...
Karma : Aha du bor i så gammal lägh ? Ja jag har också funderat på luft utifrån men finns ju inte hål i väggen numera och skåpet står för långt från fönstret. Det är sänkt nattemp jag är ute efter att kunna ordna. Har sökt kylaggregat för nattanvändning men inte hittat nått lämpligt. Här uppe skulle det ju räcka med hål i väggen på natten hela året ...
Ja, huset är över 100 år gammalt, dragigt och bra. Hmmm.... kanske billigare i längden att betala någon att borra hål i väggen och installera en fläkt eller något, än att köra med kylaggregat?? Annars kan du väl dra en ventilationsslang från fönstret om det har någon ventil? Det får jag att göra från min ventil till skåpet.
Valkyrie: Om du dra in uteluft vid säg minus 5 grader, hur gör du så att orkidena inte träffas av den temperaturen ? Hur reglera du tempen ?
Jag tänkte skaffa en hygrostat och termostat som kag kan ställa in på den temp jag vill ha. Sätter på/stänger av fläktern efter behov.
Det blev nog ett ihärdigt makepussande efter den presenten
Säger som flera att det blir spännande att följa den framväxande molnskogen där!
Valkyrie: Jag har ingen erfarenhet av att ta uteluft och undra därför vad som händer om man släpper in tex minus 5 gradig luft i skåpet. Kan inte det bli skador på orkidena? eller dom tål det ? Jag såg på Duskt att dom har en hygro- termostat för en vettig peng, är det den du skall köpa ?
Ja, en mätare typ som de säljer på Dusk har jag kikat på. Jag har ingen erfarenhet av detta heller, ännu. Men jag har gjort en del research och får fortsätta experimentera lite när det väl är igång. Men jag planerar ju inte att blåsa in kall luften direkt på några plantor, den får ju blandas med luften inne i skåpet.... och är det -5 grader kommer det ju inte att blåsas in speciellt mycket luft åt gången...
Vilket härligt skåp!
Där får du in mycket godis Ska bli kul att följa utvecklingen av det.
Jag har köpt dulux 80 w från tyskland även om dom tillverkas i italien....
Kallvita, men jag tror att dusk har dem.
Micke säljer foggers som är bra.
Tack!
Juanna, tack för info. Jag har en del att beställa från Dusk redan, jag får ta en titt till på vad de har mer i shoppen. Har lite beslutsångest just nu, det är ju så mycket som skall till och helst skall det ju bli rätt första gången...
Okej okej.. .jag har bara haft mitt varmskåp några månader, men har redan börjat drömma om kallvarianten... Hur kyler man bäst svalskåpen?? Speciellt på sommaren? Hur gör ni?
Vad jag förstår ger peltierelement väldigt liten temeratur sänkning, medan kompressor kylning funkar bra men är högljudda...
Har någon svalskåpet (svep) från Dusk? Hur funkar det??
HEj Karma
Varför inte försöka få tag på en gammal vinkyl eller kyl till läske drycker??
Tror detta skulle funka bra.
/Tommy
Hej Karma,
Jag funderat på det i ett par år o provat ett par varianter (kylklampar, peltierelement..) o kommit fram till att det finns två alternativ förutom "naturlig kyla"
- kompressor tex kyl/frys.
- kallvatten ifrån vattenkran.
/Jonas
Jaa jag har följt dina experiment Jonas... lol. Jag har hamnat lite på samma spår som dig då kompressor verkar mest lämpligt. Jag läste om vattenkylning på gamer forumen (som då visserligen vill kyla överklockade datorer) men det verka ju inte vara helt praktiskt minst sagt...
Tommy, vilken bra ide!! En gammal vinkyl eller en sådan där industriellt kylvariant med glasdörr på som de har på cafe hade ju inte varit så dumt!! Tack för tipset.Fast undrar om man kan hitta någon hyffsig begagnad? Och om de är riktigt gamla lär de väl inte vara energisnåla direkt.... Hmmm, men det tål att tänka på...
Kanske bäst att köpa "färdigt"? Någon som har svalskåpet Dusk säljer och vet om det är bra och hur det kyls?
Jag tror att endel skåp fungerar enligt principen Evaporation.
Alltså nedkylning genon avdunstning.
Svep-skåpen har en frys under sig. Från frysen går det två rör, ett in- och ett utlopp, på ena röret sitter en fläkt som styrs av en termostat. När det blir för varmt sätts fläkten igång och pumpar luft genom kylen. Har gjort samma sak med mitt skåp och har även en kylplatta från en kyl i skåpet. Funkar sådär. Det blir väldigt torrt i skåpet på sommaren när frysen och kylen arbetar som mest. Har tänkt dra en slang från skåpet och ut genom fönstret för att ta in kalluft utifrån under de kallare månaderna.
Tack så mycket för beskrivningen masdevallia. Jag har gått och drömt om svep skåpet ett tag, men har inte vetat riktigt hur det fungerar. Nu har jag mer att fundera på.
Så lite så...
Har man, som jag, problem med värmen på sommaren så krävs det drastiska metoder för att komma till rätta med den. Det är dock kostsamt!! Smartast är ju att ta luft utifrån och bara använda tex en frys under sommaren. Det sparar man massa el och fuktig luft på.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 19:46:55 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter