Skriv början av artikeln om phalenopsis

Nyckelord: phalenopsis

Inlägg med phalenopsis som nyckelord.

12/11 -23

Lättskött!

Från kärran.
Från kärran.

Hej! Min Phalenopsis har 6 stänglar varav 4 i blom. Det är rekord för mig, har ni också varit med om det? Och inget speciell skötsel, den bara blommar,

Nyckelord: Phalenopsis

13/11 -23

Otrolig blomprakt. Hur sköter du den?

13/11 -23

Ingen skötsel alls. Har fått stått ute i sommar med mina andra orkideer och vattnas varannan vecka och då med näring. det kanske bara var tur, får se om det händer igen.

19/11 -23

Härligt när de blommar så fint

20/11 -23

20/11 -23

Bara det blommar är jag så nöjd. Orkideer som man inte får i blom är inget kul tycker jag.

21/11 -23

Fina blommor

Ge ditt svar
Från nfalkestav.
Från nfalkestav.
Från nfalkestav.

Hej! Har precis köpt vad som skall vara en orkidé för en billig penning från en matbutik då den är rätt ledsen. Den har flertalet enkelblad (i alla fall än så länge) på sina stänglar, som ser rätt underliga ut. Jag har tidigare haft orkidéer med keikis, men tycker inte dessa bladen se ut som keikis, har jag fel? Om det inte är keikis,vad kan det vara?

Nyckelord: Orkidé, keki, Orkidéer, Phalenopsis

Ge ditt svar

Min orkidé Falenopsis har fått mörknande blad när den nu stått ute i skuggan i 4 veckor. Det har kommit successivt med början i aäden på bladet och sen vidare utmed sidorna på bladet.

Nyckelord: Phalenopsis

18/8 -20

Ditt alias antyder att du bor i en skärgård och därmed får din planta långt mycket mer ljus även i skuggan än i en lägenhet. Detta skadar inte din planta i normalfallet. Jämför med din solbränna. Är du tveksam så placera den i djupare skugga.

Diskutera eller uppfyll önskningen

22/2 -20

Sederia japonica

Sederia japonica. Från engellööf.

Min liljekonvaljdoftande söting börjar öppna sig. Det är 12 knoppar denna gång och ett rekord för denna

Nyckelord: Phalenopsis, Sederia, Japonica

24/2 -20

Tjusigt, grattis. Extra trevligt med en angenäm doft från blomman.

25/2 -20

Så söt! Nästan som en liten Pyrola.

27/2 -20

Från engellööf.

Nu blommar härligheten för fullt

27/2 -20

De e en trevlig liten doftande snygging

Prata om bilden

Hej skulle vilja göra orkide förökning jag har en phalenopsis och en oncidium vad krävs för att föröka dom.

Mvh Sandra

Nyckelord: Oncidium, Phalenopsis

12/2 -18

Phalaenopsis tar man keikis (småplantor) ifrån, sådana utvecklas ibland på blomstjälken. Oncidium kan man dela mellan bulberna när plantan är tillräckligt stor, varje del bör ha minst 3-4 kraftiga bulber.
Orkidéer går även att föröka med frön men det kräver mycket kunskap, utrustning och tålamod.

Ge ditt svar

Hej,
Jag har stor sorg... flyttade land nyligen. I april-Juni stod alla mina orkidéer nedpackade i transit. No mans land. Då väntade lådorna i England tror jag. Ganska kallt förmodar jag. Instängda i en förpackad låda.
Sen 1:a juni packade vi upp dem och de såg ok ut. Med gröna blad fortfarande. De flesta som varit i blomning hade släppt sina blommor. Eller gjorde det straxt. Sen tänkte jag att de skulle komma tillbaka jag har för vana att alltid ge mina orkidé näring. De blommar året om i all lycka står de där och frodas och genererar bäbisar. Så jag har fött upp 3 barn- två som var nåra år. 1 som var kanske ett halvår drygt. hade tagit sig i sin stora genomskinliga innerkruka med ytterkruka som ger massor av luft - samtliga hade likadana miljöer. De har blivit omplanterade flera ggr. tidigare. Så det var bra att de hade stort o rymligt så sätt.
Hur jag sköter om mina orkidéer är som så att jag ger mina vatten sällan. De får stå långa perioder utan vatten och så har de funkat bra. Jag ser dom och så vidare sänder massor av kärlek.
Nu däremot har vi fått tvåa stora fönster men på en innergård i centrala Stockholm med mindre ljusinsläpp. Vad hände? Det finns även element under dessa fönster. Men det ena fönstret har jag mindre värme på så de inte ska dö av värmeslag. Men det verkar då som den totala förändringen har tagit dem alla tillslut! Sedan 1 Juni har blad på blad på blad fallit av tills alla de gröna bladen är av helt tills för alldeles nyligen, som sista bladet föll av.
Ja, då finns inga stänglar eller gröna blad kvar - hur mår då växten? Lever den överhuvudtaget? Rötterna ser stora och fina ut fast torra medgivet har jag inte vattnat de mycket alls då jag inte velat chockera eller övervattna helt plötsligt. Ja... hur gör jag? Hur får jag veta detta? Kan försöka ta foton..

Nyckelord: phalenopsis

20/1 -16

SNÄLLA snälla snälla ni om de går att rädda? Vad ska jag göra?

Hej!
Antingen får du se mig som pessimist eller sanningssägare, men tyvärr tror jag inte det finns hopp för dina plantor. Miljöombytet och flyttbetingelserna kan nog vara orsaken till att de tappade alla sina blad. Under alla år som orkidéodlare, har jag vid bara något enstaka tillfälle haft en Phalaenopsis, som har tappat alla sina blad och den fick gå till miljöboden. Om plantorna inte är stor nostalgi för dig, så skulle jag låta dem gå den vägen! Tyvärr

Ge ditt svar
ett orkidee nurcery på java dom har ca:7000 kvm under skuggnät. Från indo.

Bland annat har dom över 200 arter och färg varianter av phalenopsis med ett snitt priser på 9 kr

Nyckelord: phalenopsis

Prata om bilden
Har sett mycket olika, men aldrig detta !. Från Eken.

Jag har en fundering på vad detta är, jag ar sett keiko:s som kommer på stängeln och jag har sett dom komma längst ner intill blomman, men aldrig så här? hjälp ! (denna dog i solen, trotts välskyddad, men är dock nyfiken)

Nyckelord: phalenopsis, keiko, vad ?

Prata om bilden
har sett mycket olika men aldrig detta !. Från Eken.

Jag har en fundering på vad detta är, jag ar sett keiko:s som kommer på stängeln och jag har sett dom komma längst ner intill blomman, men aldrig så här? hjälp ! (denna dog i solen, trotts välskyddad, men är dock nyfiken)

Nyckelord: vad ?, keiko, phalenopsis

16/4 -15

ingen som kan tänka sig svara, detta va ingen vanlig stängel eller ?

16/4 -15

Kokt blomstängel som vad jag kan se inte har någon keiki, var tycker du dig se den?

16/4 -15

Tror plantan varit lite förvirrad och det blivit extra blad vid noderna. Händer ibland.

16/4 -15

Det var ett tag sen..

16/4 -15

Frågan fortfarande aktuell för frågeställaren som inget svar erhöll, något uppslag Blomtjuven ?

16/4 -15

Inne på samma linje som Bibbi. Vid noden är det normal nått som kan se ut som ett litetlitetlitet blad/veck. Precis som hos alla levande kan missbildningar och annat hittas. Trots allt är noden en tillväxtzon så genetiken för lite av varje finns nog där både för blad. keiki och blomstjälk

Prata om bilden

17/3 -12

Bild

 

Nyckelord: phalenopsis, mögel

Prata om bilden

Under en resa i Spanien såg jag i ett fönster en orkidé i en glascylinder. jag tyckte att det var ortroligt vackert och ville odla på det sättet själv.
Jag skakde bort all kompost från rötterna på en vitblommande phalenopsis och fäste den på en blompinneså att rotklumpen hamnade nånstans mitt på cylindern och lade fina stenar i botten i cylindern. Sen har jag ducshat ett par gånger i veckan.
Den skrumpnar liksom...
Jag hade den till en början (senhösten) i fönstret men eftersom elementet gick på högvarv i kylan och värmde marmorplattan underifrån flyttade jag in cylindern i rummet.
Denna behandling är uppenbart inte den optimala. Antar att ljus och vattning spelar roll här. Kan någon mer erfaren odlare ge mig några råd?

Nyckelord: phalenopsis, glsskål

6/2 -11

Till skillnad fån Vanda klara Phla att ständigt ha fötterna i vatten, så mitt tips är att du fyller vatten så att rötter har kontakt

7/2 -11

hej oled
jag trodde verkligen inte att man skulleha vatten stående i cylindern! men jag prövar det. vad tror du om att ha den ståedne i förnstret. Det vetter åt norr och solen skiner inte in?

7/2 -11

Jodå, just Phalar fungera det jättebra att ha fötter i vatten. Jo även Phalar gillar ljus men inte så krävande som vissa andra. Ställ den i vilket fönster du vill men inte i direkt sol. Söder vid denna årstid är att föredra, men fungera nog i norr också

Ge ditt svar

6/3 -10

+ 7/3 -10

phalaenopsishybrid

 

Nyckelord: phalenopsis

7/3 -10

Vilka fina orkideer du har !

7/3 -10

tack det är den dyraste investeringen (för jag antar att iaf här får man medhåll på att det är en Investering att köpa en orkide) jag gjort än så länge! dyr för att bara vara en hybrid alltså. Men den pryder allt sin plats och har blommat lika fint sen årsskiftet

7/3 -10

Den är mycket vacker, och att kalla den "bara" en hybrid är fel, minst 90% av alla
Phalenopsis som säljs är hybrider, och de helvita har ofta fina föräldrar.
En dyr Phalenopsishybrid behöver inte vara bättre eller finare än den 90-kronors
hybriden Du köper på ICA eller andra varuhus, ofta kommer de också från samma
odlare.

7/3 -10

Då ska jag vara ännu mer stolt över den då Störst i familjen!

Prata om bilden

Hej!

Jag vill bara höra om man ska göra något speciellt när sin orkidée fått upp en blomstängel?
(Phalenopsis)

Sist den sköt upp en stängel så ville den inte hela vägen och ruttnade..

Vill så gärna få min blomma att blomma!
Tacksam för svar och tips.

/ Nybörjare på orkidéer.

Nyckelord: blomstängel, hjälp, phalenopsis

25/11 -09

Grattis till stängeln! Jag brukar inte göra så mycket utan bara låta plantan "sköta sitt". Vet inte vad som gjorde att din stängel ruttnade förra gången, kanske köldchock tex transport i kyligt/kallt väder eller så fick den in vatten på det ställe där stängeln skjuter ut ifrån. Mitt råd: vattna försiktigt där stängeln har sitt fäste och håll tummarna!

25/11 -09

Om stängeln ruttnade så skulle du också kunna titta efter ohyra. Spraya med bekämpningmedel så att inte krypen suger näringen frpn stängeln. Jag hade samma problem och det hjälpte då att bekämpa. Så det är min rekomendation som säkerhets åtgärd.

25/11 -09

25/11 -09

tack för svaren!

monroe: jag tror jag har liknande problem som du hade.. vad använde du för bekämpningsmedel? något just speciellt för orkideer eller?

25/11 -09

Stänglarna brukar inte ruttna, snarare torka bort.
Kolla monroe85:s länk så kanske det ger svar.

26/11 -09

Jag köpte spray mot spinn (provado). En sån spray som kyler plantan om man spreyar för nära så var försiktig. och så tog jag substral insäktsåpa och sprayade mellan pladen och på rötterna. och så tog jag provado pinnar och stack ner mellan rötterna. Lycka till

Ge ditt svar

Utropspris: 150 kr. Frakt: Ingår.

Fre 20/2 -09 21:30 var auktionen slut.

En stycken Phalenopsis cornu-cervi se bild.
Plantan kommer i från Karge är fin i blad och rötter. En stor fin välväxt planta.

Om priset överstiger xxx kronor skänkes överskottet till OP:s drift. xxxkr meddelas till Björn.

*** Frakt enligt köparens önskemål.

Nyckelord: Phalenopsis cornu-cervi, Phalenopsis

17/2 -09

150 kr

20/2 -09

Obs. avslutas idag!

160

20/2 -09

175:- bjudet av L8!

180

20/2 -09

Jag bjuder 205:- / L8

210

20/2 -09

235

245

245

20/2 -09

Grattis Jan-Inge

PM kommer i morgon.

MVH
Tommy

Ge ditt bud

Jag funderar över det här med luftrötter, ffa med Phalenopsis:
Jag har diskuterat fram och tillbaka med flera av mina vänner, men inte kommit fram till något egentligt svar.
Hur vet man vilka som är luftrötter och vilka som ska ner i krukan vid omplantering? Är det så att rötterna blir gröna när de är fuktiga, medan luftrötterna inte skiftar färg? Eller kan det vara så att luftrötter dyker upp ovanför något bladpar? Jag känner mig helt klart förvirrad

Nyckelord: Phalenopsis, Luftrötter

11/1 -09

Det har ingen betydelse, Du kan stoppa ner alla rötter i krukan,
att luftrötterna inte skiftar färg beror på att det tar betydligt längre tid
för dem att suga upp vatten, än de i komposten som alltid har lite
fuktig omgivning. Om Du spolar en luftrot under vattenkranen så
ser Du att den börjar bli grön efter ett antal minuter, hur många
minuter beror på hur torr den blivit.

11/1 -09

Ok, då vet jag. Skönt att det inte spelar nån roll. Jag tycker att det ser bättre ut utan en massa luftrötter som sticker ut åt alla håll. I mina tankar har blommorna alltid - i det vilda - skickat ut rötter för att hitta nytt fäste och på så sätt kunna suga upp mer fukt och näring Dvs att det inte nödvändigtvis är luftrötter.

11/1 -09

Då skulle Du nog inte gilla mina plantor, Phalenopsisar med 50-60 cm
långa luftrötter, likadant med en del cattleyahybrider. Jag tycker de växer
mer naturligt på det viset, dessutom finns det reservrötter om olyckan (slarv
med vattningen) skulle vara framme= ruttna rötter nere i krukan.

11/1 -09

Sant, så sant. Det är ju smart tänkt - att ha reservrötter alltså Jag får nog tänka om där.
Det är ju bättre att kunna rädda plantan. Du får en * i kanten

11/1 -09

Jag har lärt mig av mina misstag bara, man känner sig nästan
skyldig till misshandel, när man är på vippen att vattna ihjäl en
planta.

11/1 -09

Det är väl ungefär som min "rotsnagg" då

11/1 -09

Ja.:-)

11/1 -09

Alla rötter är från början av samma slag, men anpassar sig stegvis till den närmiljö dom utvecklas i. Därför är det inte alltid så bra att stoppa ner luftrötter i krukan - är substratet betydligt fuktigare än omgivningen så ruttnar dom lätt.

11/1 -09

Lassse: ok, jag ska tänka på det

19/1 -09

letherneck: hur gör du när du använder luftrötter när olyckan är framme? Jag har precis planterat en phalaenopsis i vitmossa för rötterna hade ruttnat. jag stoppade ned några luftrötter i vitmossan. var det rätt eller använder du bark och stoppar ner dem i?

19/1 -09

Kajsan, jag använder inte mossa överhuvudtaget till Phalaenopsis, bara
grov bark. De gånger jag slarvat så rötterna blivit skadade, plockar jag ur
plantan ur krukan, tar bort gammal kompost och skadade rötter.
Sätter tillbaka plantan i krukan, fyller på med TORR ugnsteriliserad grov bark,
luftrötterna ska också ner i krukan, nedersta bladen ska sitta ca: 1 cm ovanför
komposten, ej i kontakt med komposten. Jag bryr mig inte om att det blir lite
hålrum i krukan eftersom det gynnar luftväxlingen runt rötterna. Väntar några
dagar med att vattna, och när jag börjar med vattningen så doppar jag bara
krukan hastigt 1-2 gånger, inte mer än att barkbitarna blir fuktiga på ytan.
Ställer plantan under mycket ljus (cattleyaljus), vilket gynnar tillväxten har jag
märkt. Om Du tittar på bilden av min Phal. Cordova, så ser Du mycket rötter som
spretar uppåt, den står 25 cm. under 2×58W dagsljusrör och temperaturen ligger
på 24-25 grader, så mycket ljus är inte skadligt för Phalaenopsis så länge värmen
inte blir för hög.
Vattningsrutinen med doppningen fortsätter jag med till jag ser att nya rötter börjar
växa ut, vilket brukar ta ett par veckor.

19/1 -09

tack för svar. men för mig har det gått så långt att alla rötter i komposten ruttnat och det bara finns några få luftrötter kvar. skulle du inte ens ha vitmossa då? för att gynna ny rotbildning alltså.

19/1 -09

Kajsan, inte ens med bara några få rötter kvar använder jag mossa till
Phalaenopsis, bara bark, mossa håller fukten för länge, och lättare att
övervattna om man är det minsta oförsiktig. Jag har inte förlorat en enda
Phalaenopsis sedan jag började använda enbart ugnsbakad bark.
För att minska avdunstningen från bladen, i händelse av att rötterna är för
få för att ta upp tillräckligt med fukt för att kompensera bladmassans avdunstning,
har jag skaffat en stor salladsskål i transparent plast. Den använder jag som
ett improviserat odlingsskåp om det behövs, ställer bara ner plantan i skålen,
sprayar väggarna, och lägger på locket, och plantan har den luftfuktighet på
ca:75-80% som är gynnsam för att minska stressen av för få rötter.
Jag lyfter av locket ett par gånger/dag för att lufta plantan, kan tyckas vara en
jobbig och omständig procedur, men den fungerar för mig, och jag gillar inte
att förlora plantor, så om lite extra jobb behövs för att få en planta att överleva,
då gör jag det jobbet.

Den enda Phalaenopsis jag har med mossa och perlite som kompost,
är en Phal. bellina som envist vägrar att acceptera vanlig bark, trots att
de 2 andra bellinorna jag har, trivs bra i bark.

19/1 -09

vis av erfarenhet då några av mina phallar har förlorat rötterna av för mycket vitmossa ska jag nu sluta med det till phallar. men nu måste jag få igång de som jag övervattnat. producerar plantorna nya rötter i dina improviserade odlingsskåp?

19/1 -09

Kajsan, de producerar rötter även utan salladskålen, men det går fortare
med den högre luftfuktigheten, och plantan stressas inte så mycket. Den
enda nackdelen är att salladskålen tar stor plats, så jag funderar på att
bygga ett litet skåp av plexi som jag kan hänga upp i något fönster.

Ge ditt svar