Inlägg med katter som nyckelord.
Jag har inte så många, mina katter ger blanka 17 i alla sorters orkisar här hemma .
Åh, så bra
Min mamma har massor av orkidéer och hennes katter älskar dem.
Så jag är lite orolig över att de ska gilla mina oxå.
Men det är väl bara att testa och se vad som händer
har både katt och oncidium men hon tämligen ointresserad utom när man ska vattna eller något annat roligt då är hon otroligt hjälpsam och intresserad måste jag säga..:-)
Jag har inte Oncidium, med nopsisar, Paphar, Phraggar och en Dendrobium. Mina katter är mer intresserade av matte än några tråkiga orkidéer. Kommer det in en hibiskus, så blir det genast annat ljud i källan. Även ampellilja är mumsigt, så jag antar att orkisarna inte luktar ätbart. Jag tror att så länge plantorna inte doftar fisk, kött, kyckling eller något annat mumsigt, så bryr de sig inte om doften i alla fall.
Mina katter roar sig mest med att "hjälpa till" d.v.s. vara i vägen och kräva uppmärksamhet när jag ägnar mig åt orkisarna. Prillan ska alltid hämta en leksak och vilja leka apport när jag vattnar och Pelle ska vara med och klampa runt bland orkisarna på mina inspektionsrundor. De är ett kärt besvär de små liven.
Jag tror om jag inte missminner mig att orkidéer tillhör den lägsta graden av giftighet för katter, vilket borde betyda att de smakar lite illa men inte är värst farliga för dem. Av dem jag hört som haft problem med katter och orkidéer så är det framför allt kattungar som varit ett problem. Mina katter är helt ointresserade av orkidéer, blir lite putt bara om jag har ställt blommor i vägen för deras spatserrundor
Liten varning för hängande luftrötter, bara. Deras primära funktion lär inte vara som kattleksak, även om vi är två mot en här hemma i den frågan .
Tack snälla för alla rås och tips
Ja, luftrötter är tydligen en väldigt rolig kattleksak.
Min mamma har även varnat mig för stänglar med knoppar på, de ska visst också vara en super rolig kattleksak.
Men som sagt det är bara att testa och se vad som händer och sker.
Så nu ska här köpas Oncidium
Ni får ha en trevlig söndag!
Ja mina två busar de gillar Dendrobium, mkt märkligt men så är det
Jeg har rundt 320 orkideer av ulike typer og ca 200 andre planter inne. Ikke oncidium men andre som dufter sterkt. Har også 6 kaniner og det har aldri vært noe problem. De har fått i seg et par tre bulbophyllum en gang, men de er nok ikke giftige. Har hørt at paphiopedilum kan være irriterende hvis man kommer i kontakt med plantesaften, men har ikke noe erfaring selv.
Jag har haft två katter och ingen av dem har brytt sig om vare sig Oncidium eller andra orkidéer. Kanske beror det på att båda har varit utekatter och de har haft tillgång till smaskigt gräs strax utanför dörren. (Som en parentes kan sägas att under de två perioder då jag haft kullar med kattungar hemma var situationen lite annorlunda. Kattungar intresserar sig för i stort sett ALLTING i hemmet, inkl alla växter.)
OK, nu har potatistricket gjort sitt och levererat följande uschliga resultat på två av plantorna. Ingenting på någon av de andra. Men de var sannerligen inte lätta att se...
Monster 1:
Bor i en Oncidium Sharry Baby. Kryper omkring relativt långsamt. 1×0,5 mm, ser ut att ha 6 ben och spröt fram. Har bara kommit upp från komposten, bladen har dock långa stråk av rödbrunsvarta prickar. Inga silvriga blad vad jag tycker. Inga nät eller något rött när man torkar av bladen, vilket även gjorts med tops i veck etc.
Kan det vara rött spinn ändå?
Monster 2:
Bor i en Brassia Eternal Wind. Kryper omkring snabbt, irrar lite planlöst. Mer långsmal, svårt att se på bilderna men har kanske 8 ben och spröt fram. Mörkare färg, brunsvarta. 1×0,1 mm. Har bara kommit upp ur komposten, liiiiite silveraktiga blad kanske men med samma rödbrunsvarta prickstråk. Ej heller här några nät eller smuts när man torkar av bladen.
Falskt spinn?
Jag har en flaska Provado Plus hemma men undrar:
1. hur det är när man har två katter. De brukar inte tugga på växterna men man vet ju aldrig... Den ena har i mina nybörjardagar redan varit på väg att dö en gång efter att ha vält en vas med vita liljor och tvättat av sig det röda frömjölet så jag vill helst undvika fler traumatiska äventyr.
2. Krypen bor ju i komposten? Var ska jag spaya, bladen eller komposten, eller både och?
Vad tror ni?
Nyckelord: falskt spinn, katter, provado plus, rött spinn, ohyra
Svårt att avgöra på de små bilderna...men ser inte direkt ut som skadeinsekter... :S Lite osäker när det gäller den rödaktiga...
Menar du att liljornas pollen är farligt för katter?
Ok... bilderna är inte de bästa jag vet... jag ska se om jag kan åstadkomma några bättre.
Ja, liljeväxter generellt är giftiga vad jag har förstått och jag hade stora fina vita väldoftande liljor i en vas inför en lägenhetsvisning (värsta klichén ...) När ena katten välte vasen fick han blommorna på sig och blev alldeles röd på huvudet av pollenet så det var den slutsatsen jag drog när han 2 dagar senare blev vrålsjuk och fick bo hos veterinären med dropp i en vecka. Nära döden med allvarligt njurhaveri... Om det sen var toxiciteten i sig, eller att han nog fick i sig rätt mycket när han tvättade sig vet jag inte. Men det har inte stått några liljor här inom vältavstånd sen dess i alla fall
Ojojdå! Vilken tur att han klarade sig då! Om du undrade över orkideer så är de flesta, om inte alla, ofarliga!
Jag känner inte igen småkrypen, men har själv katt angående Provado-frågan... Jag tänker att provado är ett sk. systemgift, vilket innebär att hela plantan tar upp det. Därför försöker jag själv hålla de behandlade plantorna på sådana ställen att katten inte kommer åt just dem... Sedan tänker jag på att ha dem på säkert avstånd när jag vattnar, kommer kissen åt dricker han hur vattningsbunken nämligen.
Men då kanske jag har sån tur att de är ofarliga då? Bara vanliga kryp
Ja det var nära ögat den gången, hua. Sen har det inte funnits några blommor alls här nästan, tills för 2 månader sen när jag fick en konstig orkidésjukdom som har vissa likheter med samlartvång. Och vad jag kunde hitta då var att de flesta är ofarliga. Dessutom har de lite tjockare blad och det verkar katterna inte så intresserade av. Bäst tycker man om tulpaner. Och blad- eller isbergssallad!
Mina dricker gärna ur vattningsvattnet också så det håller jag dem alltid borta från eftersom det är gödning i det. Vet inte om det är farligt men det känns bäst så...
Nr 1 och fyra ser ut som något kvalster. Om de är något spinnkvalster är svårare att säga. Har själv en del kvalster som inte verkar ge sig på plantorna, utan håller sig företrädesvis sig till komposten. De långsmala ser ut som hoppstjärtar och gillar fuktig kompost. Om du petar på dem så skall de fly som namnet säger genom att hoppa iväg. De äter svamp/döda växtdelar m.m och vad jag känner till skall de inte ge sig på plantor.
mvh,
Christer
Tack för mer input! Ja jag undrar om inte de små snabba typerna faktiskt hoppade. Jag ska fortsätta undersökningen imorgon med nya potatisbitar
Jag har fått hem ett par vuxna katter nu som aldrig varit i möblerade rum förut. Grönt är jättegott, speciellt nya skott för de är extra spröda och goda. Jo, tillväxtzonen på rötter är också mums tydligen.
Jag är less nu på att hitta tuggade blad när jag kliver upp på morgonen. Har hängt upp så mycket som jag kan i amplar.
Jag har funderat på att blanda vatten med cayennepeppar och spraya på plantorna. Ett par bett och de borde sluta då tycker jag. Är det någon som provat eller vet något annat sätt?
Nyckelord: Katter
Min katt er oppdratt med hard vannstråle fra dusjflasken, dvs du må ta katten på fersk gjerning når den rører planten, spraye mot katten umiddelbart slik at katten assosierer blomst = vannstråle. Funker veldig bra! Det sies at tredje gangen har pus lært dette, min katt lærte etter to dusjer...
Jo jag har provet det men den metoden fungerar bara om jag är hemma och vaken 24 timmar om dygnet.
Blomsprutan är ju svårslagen men som du skriver gäller det att vara hemma samt vaken, eventuellt kan FY-spray fungera, helst då inte på plantorna men kanske på fönsterbrädan så de ej vill komma i närheten av orchidéfönstren.
Jag har den turen att mina fyrbenta knaprar grönt utomhus( mina nepetor blir både tuggade, legade och rullade och följdaktligen väldigt små....) har du provat att erbjuda jamarna alternativ i form av eget gräs?
Japp, de har eget gräs också... Det står inte tillsammans med orkidéerna så att de "blandar ihop" dem. Men orkidéer är också goda. De har god smak de små rackarna måste jag säga.
FY-spray har jag aldrig hört talas om. Ska googla lite på det.
Har du prøvd å drysse litt pepper i vinduskarmen?
Jeg får ikke lenger besøk av naboens katter
Hmm, det har jag inte provat... Hur mycket bör jag strö ut i så fall?
Litt
Okej, tack!
Jag offrade en stor och ful gammal Dendrobium kingianum som de
fick äta på när de var sugna, nu har de slutat äta på alla plantor, de äter
inte ens på kingianumen längre.:-)
jag har infört kattförbud på mina 2 raringar i orkidee rummen
leatherneck
Jag vill inte offra någon av mina! Men de kanske tröttnar på att tugga på dem till slut som dina gjorde. Jag kan ju alltid hoppas. Det har varit lite mindre tugg nu än när de precis kommit hem. Kanske har börjat tröttna lite eller så beror det på att jag har hängt upp alla deras favoriter i amplar. Tur att jag har en lååång gardinstång i vardagsrummet... I köket hänger det orkidéer i dubbla rader.
ankan
Lite så har jag också gjort. Sovrummet är numera kattfri zon och där står alla de jag är lite extra rädd om som jag inte kan hänga i ampel. Innan så smög de in bakom rullgardinen och tuggade i sig halva bladverket på min Coelogyne mooreana.
ja jag vet hur det är själv har jag okuperat mitt och dotterns sovrum där mina små ålsklingar får vara ifred..
Jag har tyvärr inga bra knep att komma med då mina 2 vilddjur inte rör orkideerna, men jag ska ta och snappa upp något bra tips härifrån för varje jul då granen åker in har jag fullt sjå att hålla dom där ifrån, det går inte en jul utan att dem lyckats välta granen.
Haha, jag har slutat hänga upp ömtåliga saker i granen! Så välter de den så är det bara att resa upp den igen - klart! Jag har plastgran så det är ingen fara så att grenar går av eller något.
Ja jag kör riktig gran och barren ligger över allt kan man lugnt säga , men grenarna är tåliga dom har inte gått av av att granen har vällt. Men den kan se lite tilltuffsad ut de åren katterna har gått väl hårt åt den. Men frågan är kommer det bli en "riktig jul" om den får stå orörd. Har ju trots allt haft det så här varje år de senaste 6åren
Man sväljer en och annan förtret, glömmer fort och ser med tilltro framtiden an...:-)
Ah så vackra de är, som två Bastet-statyer! En sann prydnad för varje fönsterbräda! Man får ha en solig plats tom till katterna och skugga lätt för växterna (som du gjort här) så brukar det bli plats för alla älsklingar
Ja, men jag lärde mig den hårda vägen att vassa spetsiga blad är roliga att tugga på, så de får inte placeras närmast kattplatsen... Min Cambria har några strimlade fransar till blad på ena sidan, så den fick flytta igen... Tack och lov trivs den jättebra på skåpet ett par meter in i rummet och petar upp massvis med nya skott. Katterna bryr sig inte om sin nya Phalaenopsis-granne, så allt är frid och fröjd. För tillfället.
Vilka vackra katter! Är det Sphynxar?
Nej, Devon Rex. De är inte nakna som Sphynxar, utan har underull men inga täckhår. De är lockiga i pälsen också, vilket inte syns så bra på den här bilden, men framför allt den lilla börjar bli lite lurvig. Pälslängden varierar från katt till katt, men långhåriga blir de ju aldrig... Jag är jätteallergisk mot katter, men den här rasen tål jag!
Ja, jag är också allergisk mot katter och har funderat på antingen Rexar eller en Sphynx. Jag älskar katter, så jag vill ju gärna kunna bo med en igen utan att behöva äta massor av mediciner.
Det var samma här, och jag hade gett upp tanken på katt när jag träffade mina devon. Vilken lycka att upptäcka att det funkade! Men tyvärr funkar det inte för alla, en tjej på mitt jobb blev jätteallergisk när hon träffat rexar. Jag hade turen att få umgås en hel helg med en devon innan jag bestämde mig, så jag visste att det gick bra med allergin.
Underbara katter!
Ååååhh såna söta kissar!
Tack! Jo, jag tycker förstås det...
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:30:55 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter