Inlägg med gula som nyckelord.
Min vanda får gula blad in vid "stammen" som sen blir bruna underifrån och lossnar.
Jag fick en stor fin Vanda för 10 dagar sen men med flera olika bud om hur jag ska ta hand om den. Har vattnat den varannan dag i dusch de första 7 dagarna då första rådet var vattna en gång i veckan men rötterna hängde fria och vart torra så blev varannan dag. Har den nu skaffat en stor glasskål som den kan vara i med rötterna för att hålla fuktigheten och där jag kan bad-vattna den. Så igår fick den 30 minuters bad och idag vår rötterna ljusa igen så den fick en dusch utanför glasskålen innan jag sänkte in den igen.
Immat Söderfönstret så att det inte blir för starkt ljus, beställt näring och en växtlampa som ska komma imorgon.
Varför lossnar bladen och var kan jag få reda på mer hur jag tar hand om den? Jag har lånat 3 böcker om orkidéer på biblioteket men inte blivit klokare. Åkt till en växtaffär men inte blivit klockare heller då svaret var "blad ramlar av ibland". Vill inte ta död på denna skyddsling men aldrig haft en Vanda innan. Har ni några tips eller råd?
https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...
Hittade den här artikeln om Vanda. Den är skriven av Tommy Ljunggren medlem här på op och specialist på Vanda. Hoppas du hittar något där. Själv är jag dålig på Vanda, men undrar om du duschar hela plantan, så att vatten ligger kvar i bladvecken?
Först Mary.....välkommen till Orkide'Prat . Har bara några få Vanda å Rhyncostylis-plantor själv. Det jag reagerar på är att den står så nära ett fönster, å spec. nu vintertid. Likväl som att de blir varmt av solstrålar innanför rutan, så kan de bli väldigt kyligt en kall vinterdag utan sol i den kalla strålningen genom rutan. Vanda är en varmväxande orkide' så om den får de svalt/kallt går den på lågvarv och får den då mkt. vatten å spec. i bladvecken så är de lätt att de blir röta. Det är helt okej att rötterna blir "vita" å ser torra ut efter en stund, så vattna inte ideligen för att rötterna ska vara gröna. Nu på vintern duschar jag rötterna ca 2 ggr./vecka och då inte bladen. Den hänger fritt en bit från glaset under en LED-lampa, å är i blom just nu. Detta är bara lite tips, å hur de fungerar hos mig. Lycka till med den fina Vandan
Fick en Vanda i oktober och den är lika fin ännu! Har en likadan glasskål som du har. Från början fick den bada (endast) rötterna i skålen någon halvtimma-1 tim var tredje dag. Men med tiden har jag blivit allt mindre orolig för den, så nu får den bada ungefär en gång i veckan. Samtidigt passar jag på att duscha bladen med en väldigt finfördelande sprayflaska, bara så bladen blir fuktiga. Den hänger i hörnet av ett öster/söderfönster. Den verkar trivas med denna behandling och har inga gula blad. Men förstås...den har inte blommat än!
Med tiden får jag väl öka på badandet igen när det blir allt varmare, kanske ska den hänga längre in i rummet på sommaren. Lycka till! Så härligt att se en vanda full med blommor!
Om bladen faller mitt på stammen, så är det någon form av stress... transport stress kan vara en av orsaker. Jag överlåter dock diagnosen åt Tommy...
Dock... din Vanda kommer inte hålla sig frisk länge i en vas. Vanda rötter behöver luftcirkulation och i en vas blir det för tätt för dem. Stående luft i en vas, är en miljö för patogener. Jag vet att det kan vara omöjligt att ha nakna rötter hängande i ett fönster, men det finns olika lösningar. Själv har jag 20-tal Vandoider och jag har de utan bark, helt nakna i stora terrakota krukor i vilka jag har borrat stora hål.
Hej!
Jag köpte en väldigt vacker oncidium i våras och har sedan läst på för att försöka få den att blomma om. Jag satte ut den på balkongen i slutet på juli och tog in den i slutet på augusti när nattemperaturen låg på 10 grader. Den stod skyddad från regn och stod inte i direkt solljus.
Sen när jag tog in den fick den stå i ett norrfönster för att vänja sig vid temperaturskiftet innan jag ställde den i ett syd/väst fönster.
Vad jag märkte var att några av den nyare bladen såg lite ut som dragspel, vilket jag hört ska vara om det är för torrt under tillväxten. Så jag har försökt öka luftfuktigheten med att sätta in två skålar med vatten (bredvid en annan oncidium) på fönsterkarmen.
Sen ger jag den näring varannan vecka och den får stå och "dricka" vatten ordentligt när den vattnas. Sen när det har varit varma dagar har jag varit framme med blomsprutan och fuktat bladen lät och gett den ett sprut precis på barken.
Problemet är att jag har fått 2 gula blad som jag klippte bort och nu kommer ett till (se bild), men rötterna som är synliga ser bra ut (tror jag) för dom är numera gröna och inte bleka och torra.
Ska dessutom tilläggas att jag hade inte planterat om den sen jag köpte den och det kanske bör göras, om inte annat än att sätta den i en genomskinlig kruka så jag kan se hur det står till med rötterna i botten...
Vad gör jag för fel? Jag har inte heller sett något som kan vittna om några blomstänger eller blommor.
Vad gör jag för fel? Håller plantan på att dö eller var det bara några små blad som gav upp? Inga blomstänger i sikte heller så snart vet jag inte vad jag ska göra för att få mina oncidiums att blomma...
All hjälp är varmt välkommen!
Bladen på dom äldre bulberna gulnar och och torkar in eftersom, men det kommer nya bulber. Din planta har ju fina blad. Jag själv har aldrig varit riktig vän med den här sortens orkideér. Dom har inte blommat och bara dragspels blad. Men nu såg jag på min Miltassia tre blomstänglar på G. Hoppas bara det går bra hela vägen. Lycka till!
Plantan ser ju fin ut, och att något blad gulnar är ingen katastrof, det händer
ibland, det kan bero på att salter ackumuleras i komposten, sådant är Oncidium
lite känslig för har jag märkt på min. Spola igenom komposten ordentligt ibland
så får Du bort det mesta av salterna.
Komposten man ser är ju inte dålig, så byta kompost är nog inte nödvändigt.
Att den inte blommar kan bero på att de oftast bara blommar en gång om året,
min blommar ungefär vid jul/nyår om jag varit noga med skötseln, annars lite senare.
Jag har för mig att jag läst nånstans att det kan bli en del gula blad i samband med att man tar in plantorna på hösten. Om det gäller alla eller bara vissa kommer jag inte ihåg.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 02:41:45 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter