Inlägg med genetik som nyckelord.
Här är bilden jag lovade lägga in på min kraftiga Phala när den börjat blomma.
Den är inte så vacker med sina bleka blommor, men den är STOR.
Nyckelord: Phalaenopsis, genetik
Visst är den väl vacker på sitt sätt, även om den ser närmast monstruös ut jämfört med den andra bredvid! Det påminner mig om när mina pojkar föddes och hamnade i kuvös med vikter mellan 1270 och 1920 gram. I avdelningens fjärde kuvös låg en liten flicka på 4200 gram! Hon såg närmast grotesk ut jämfört med dem, fast att hon naturligtvis inte var det.
Hur upplever du plantan långsam- eller snabbväxande? Har den skjutit keikis? Kanske skulle jag kunna få lite pollen när den är på väg att blomma över? Jag gillar stora Phalaenopsisar. Det börjar nog bli dags att byta kompost. Mina Phalaenopsisars rötterna gillar inte mineralavlagringar och att döma av den som syns mitt i krukan gör inte din heller det.
Per
Perplex, nu vaknade min nyfikenhet! Jag är intresserad av blomsterspråk : ) i synnerhet orkidéers som ju inte alltid uttrycker så tydligt vad de behöver, förrän det är lite sent. Så därför skulle jag bli glad om du kan beskriva för mig hur du på blomman i mitten dels kan se att den har mineralavlagringar och dels hur den uttrycker att den inte gillar sin nuvarande situation?
Syftningen är på rötterna och då speciellt de i mitten på krukan och inte blommorna eller växten, den tycks verkligen må finfint. Mineralavlagringarna syns tydligt på bilden i komposten och eftersom mest avdunstning sker högst upp i komposten är det där man ser när man ska byta. Om man inte har röta som ofta börjar i nedre mittendelen där det ofta inte finns så mycket rötter. Det är i alla fall min erfarenhet.
Per
Samma symtom kan även ses på den mindre av växterna men då i kombination med alger.
Per
Perplex: Ser du någon annan bild än jag? Jag ser då inga alger.
Sedan så är plantan till 99 % meristem förökad, det innebär att alla plantor har samma DNA som sin moderplanta och därför är sterila. Det går därför inte att fröföröka dem!
Linda
At mange orkidé-hybrider er meristem förökade gør dem ikke sterile. De er fertile medmindre de har et ulige antal kromosomer (t. eks. er triploide som bananplanter) hvilket ville gøre dem sterile. Selv planter med et ulige antal kromosomer kan bruges til at få afkom men det kræver lidt indviklet laboratorie-teknik....
Kent L: Jag tycker den har en behaglig, mild färg! Så olika kan smak vara, som tur är Kanske du upplever den som färglös för att den har så färgstarka grannar som drar blicken till sig. Prova (om du vill) att sätta den ensam och gärna mot en mörkare bakgrund och se om du inte uppskattar färgen mer då
Nu kom vi allt in på ett område som Ohlsson kan något om, genetik! Meristemförökning betyder bara att man tar genomet från en annan planta och gör en exakt likadan planta (nästan i alla fall, för den blir aldrig exakt likadat i alla fall, inte ens fåret Dolly). Så om inte moderplantan var steril av någon anledning så kommer inte den klonade plantan heller att vara det. Och att säga att aneuploida plantor (en mer eller mindre kromosom än normalt) inte kan föröka sig är oxå fel, för det kan de det är bara mer eller mindre lätt.
.
Ett pollenkorn med n+1 kromosomer kan inte tävla lika lätt som ett euploidt pollen (dvs "normalt" antal kromosomer) å därför är det mindre av den varianten som klyvs ut. För att dra en parallell till oss människor så finns det vissa kromosomer vi kan ha i dubbeluppsättning och kan leva med, tex dubbel 21an som ju ger Down syndrom, å personer med detta kan trots det få barn! Däremot är en person med könskromosoms trisomi oftast steril, men man ser ingen skillnad på honom/henne bara för att personen har en extra X eller Y kromosom...
.
Sorry, bidde kanske lite OT där...
//Åsa
Jag tycker dom är fina på var sitt sätt !
Monika
På Vellingeblommans Orkidéfestival för en månad sedan fanns sådana jättestora Phalaenopsis Big Flower med blomvidd 12 cm.
Per, jag tycker den växer ganska långsamt och det har inga kikis kommit, pollen ska jag väl kunna ordna när det blir dags.
Säluttern, du har helt rätt, den skall stå mot en mörk bakgrund, för att komma till sin rätt.
Åsa: Det hade jag ingen aning om, Läste någonstanns att de var sterila allihop.
Linda
Hej jag har en fråga angående naturhybrider. Ta tex Phalaenopsis x veitchiana dvs (equestris x schilleriana).
Uppenbarligen är alltså populationen av Phalaenopsis equestris och Phalaenopsis schilleriana överlappande och en kors pollinering kan ske i det vilda (i just detta fall på Filipinerna).
Men sedan finns hybriden Phalaenopsis Schiller's Horse dvs (schilleriana x equestris), alltså varför är det endast i det ena fallet som en pollinering kan ske i naturen?
Finns det exempel på naturhybrider som fungerar åt båda hållen?
Med vänlig hälsning
Daniel
Nyckelord: genetik, naturhybrid, nomenklatur
Jag tror faktiskt att det senaste jag läst är att alla plantor med samma föräldrar ska ha samma namn. Dessutom minns jag ha läst att om det finns en naturhybrid med korsningen så ska den räknas som samma korsning (kanske i alla fall om naturhybriden upptäcktes först). Om det stämmer skulle Schiller's Horses korrekta namn vara x veitchiana.
...men efter en koll i RHS's register så har dom både x veitchiana (naturlig hybrid), Veitchiana (gjord hybrid) och Schiller's Horse (gjord hybrid) registrerade...
Det tycker jag är lite märkligt. Ta t.ex Paph. rothschildianum x Paph. sanderianum = Paph. Prince Edward of York Skulle man nu byta föräldrarna så borde inte hybriden se lika dan ut eftersom hybriden ärver mest anlag ifrån den planta som bär frökapseln. Alltså borde man få en Paph. Prince Edward of York med längre petaler. Kan den då ha samma namn? Visserligen är alltid primärhybrider variabla för att inte tala om sekundärhybrider, men ändå. Hur ska man annars hålla koll på vad som är korsat med vad Paph. rothschildianum x Paph. sanderianum eller Paph. sanderianum x Paph. rothschildianum?
Jag tycker att det är naturligt att båda korsningarna (mamma/pappa & pappa/mamma) bör ha samma namn. och faktiskt att naturhybriden bör ha samma namn. Det är ju trots allt samma DNA i alla plantorna. Eller funkar blommors fortplantoning inte likadant som människornas (ägg och spermie har hälften av kromosomerna var)? Jag minns inte från biologin
Jovisst är det så, hälften från varje förälder. Sen är dock vissa anlag starkare (dominanta) gentemot andra, som då är svagare (recessiva). Tex. den bruna ögonfärgen hos oss människor är dominant, men det tänker jag inte plåga er med att utveckla här.
Visst är det så att vissa anlag är starkare än andra men då borde det ju vara så hur man än korsar de båda plantorna. Kruxet här är att du får inte samma utseende på blomman när du korsar åt ena hållet som du får åt det andra. Dessutom har jag aldrig sett någon Paph. Prince Edward of York som det står sanderianum före rothschildianum, varför då? Om det nu är så att kapselbäraren ska stå först så borde det väl gälla även om man korsat åt andra hållet?
Ursäkta om jag verkar väldigt dum, men HUR får man idag en naturhybrid??? Det går ju inte att vildplocka orkidéer!
Och så min Phrag Grande x pearcei - vilken av Tommys exempel liknar då den?
Mia
Naturhybrid är en hybridisering som sker i naturen.
Ingen människa i laboratorier är involverad - men kanske naturfolk som ovetandes bär med sig pollen.
Tommy:
Vad kul! Så vad kom ni då fram till hur de olika skulle bedömmas eller ska de bedömmas olika? Om det skulle visa sig att en person har köpt den som caudatum x longifolium men det i själva verket är en longifolium x caudatum diskas då plantan eftersom den i praktiken är felnamnad eller hur hårda är domare på det? Kan man se på blomman om det är en x grande eller en Grande (känns som en ganska dum fråga men det vore bra att veta).
Bertil!
Tommy skrev att han hade en Phalaenopsis x rolfeana, dvs en naturhybrid!!
Jag köpte en paph henryanum som visade sig vara en x hermannii. Upptäcktes 1995.
Säljaren, på SOS forum, var helt säker på att det var en henryanum som han sålde.
Tommy - AHA då förstår jag!!!
Min equistris x schilleriana skrivs då helt enkelt för Veitchiana.
Tack Tommy, då vet jag!
Eftersom kloroplast DNA nedarves udelukkende fra faderen (pollen-donor) og mitokondrie DNA nedarves udelukkende fra moderen (pollen-modtager) kan der være stor forskel på planterne afhængigt af hvem der er fader og moder af de to arter.
/Maj
Björn skrev: "Jag tycker att det är naturligt att båda korsningarna (mamma/pappa & pappa/mamma) bör ha samma namn. och faktiskt att naturhybriden bör ha samma namn. Det är ju trots allt samma DNA i alla plantorna."
Du är i gott sällskap om din åsikt. Sådana är reglerna. I stort är det samma DNA men dock individuellt. Men om man professionellt kan se individuella skillnader mellan enäggstvillingar av samma kön vet jag inte?
Tack för svaret Hydrazin -- då förstår jag att man kanske bör dela på sorterna.
Nu har jag fått mer kött på benen när det gäller dessa korsningsvägar. Den första bilden är på Paph. Gold Dollar (armeniacum x primulinum:
Här ser man tydligt att denna ärvt väldigt mycket ifrån sin mamma (armeniacum)
Nästa bild har man korsat åt andra hållet d.v.s. att man låtit primulinum vara mamma:
Denna ser ju inte alls ut som en P. Gold Dollar! Dessutom, det syns inte på bilderna, så är armeniacum x primulinum hela 3 gånger så stor som åt andra hållet. Denna lilla skönhet mäter bara 5-6 centimeter så den är bara pyttelite större än sin mamma primulinum.
De som säger att "det är samma arvsmassa" har fel. Det är just det det inte är. Genetikens lagar är ju i stort sett desamma för blommor, bananflugor och människor. Äggcellen är större och innehåller något som kallas
mitokondrier, som alltså ej finns hos spermien. Mitokondrierna innehåller också arvsmassa. Spermien tillför endast kromosomer.
Man kan googla på "mitokondrier arv" så får man hur mycket kunskap som helst i detta ämne.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:00:36 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter