Råd / Släkten, arter och hybrider /
Guckuskorna, Cypripedium, är undersköna orkidéer. De kräver viss anpassning av växtplatsen, men en handfull arter och hybrider passar bra i en svensk trädgård. Släktet Cypripedium beskrevs för över två hundra år sedan av Linnée utifrån ett exemplar av Cypripedium calceolus. Under många år använde samlare och odlare sedan detta släktnamn på alla...
Inlägg med cypripedium som nyckelord.
Kan någon här tipsa om vart jag kan beställa lite plantor av Cypripedium?
Nyckelord: Cypripedium
Här i Borlänge hade Blomsterlandet såna till salu, kanske finns i närheten av var du bor med.
Phytesia orchids har lite att välja på.
Mvh
Magnus
Nu blommar C. formosanum, C. fasciolatum och C. Philip. Hålls fuktiga och runt nollan över vintern. Håll fuktiga och skydda mot stark sol. Göd på sommaren. Odlas väl dränerat.
Mvh
Mikael
Nyckelord: formosanum, fasciolatum, Philip, Cypripedium
Läckra, hur lyckas du hålla runt nollan? Har du olika temperaturzoner i kylen?
Sååå fina!
Hade 14 stora, olika bestånd för tre år sedan planterade i trädgården. Nu har jag två små plantor kvar......mördarsnigelinvasion . De blir till att krukodla dessa efter de blommat. Fina plantor du har
Åh vad fina!! Hela mitt Cyp-bestånd kremerades under förra sommaren: var bortrest de tre hetaste veckorna... . Inte för att de blommade ändå, men hoppet fanns där... suck
Tack!
Några Cypar vintrar jag i en frys som jag ställt in på noll C, plantorna står i varsin plastpåse. Men alla får inte plats i frysen så de får stå på balkongen i klappboxar. Jag lägger plast över krukorna och sedan några trasmattor och täcken över de sex klappboxarna. Har även några plantor i brorsans trädgård och ja i fjol fick man vattna så i bomben!
Mvh
Mikael
Jag har idag köpt en Trädgårds Guckesko.
Cypripedium hybr. Chauncey.
Hur skall den planteras ute i trädgården.
Skall man vänta tills frostnätterna är över?
Nyckelord: Cypripedium
Jag har idag köpt en Trädgårds Guckesko.
Cypripedium hybr. Chauncey.
Hur skall den planteras ute i trädgården.
Skall man vänta tills frostnätterna är över?
Nyckelord: Cypripedium
Plantera så att inte vatten samlas, det vill säga väl dränerat och det är inte fel om det lutar något. De gillar dock fukt och jag håller mina plantor fuktiga året runt. Förra sommaren vattnade jag en hel del. De är inte speciellt frostkänsliga, men jag tar in några som jag krukodlar på natten nu när det går ner till nollan. För några år sedan kom svår (-7 C?) nattfrost senare i maj och i mitt bestånd av C. Ulla Silkens som bestod av sju olika plantor, så var det enplanta som startade något tidigare än övriga, den var en knapp dm när frosten dödade skottet och därmed plantan. Övriga 6 plantor som var kanske 3-4 cm blev lite köldskadade i toppen, men klarade sig och blommade fint. Tragedin har sedan inte inträffat igen. Dessvärre var det min prickiga klon som dog.
Mvh
Mikael
Det är SÅ mycket roligare att visa på spirande knoppar & stänglar, för att inte tala om blommande orkisar . Alternativt är det intressant att se problem med plantorna, hit eller dit. Vi får räkna denna trädgårdsorkis till den senare kategorin, då jag har haft den i 5-6 år (??) nu. Utan blomning. Utan 'utökning'. Men vid liv är den ?! suck
Nyckelord: Cypripedium
Den ser ju ändå frisk ut, "tålamod är en dygd".
Den kommer nog att visa sig i all sin prakt, även om det kan dröja.
Lycka till !
Tack snälla!!
Har planer på att odla lite asiatiska Cypripedium (ex tibeticum) och vet att många här på forumet vet mycket om dessa växter. Vad jag har förstått av att ha läst en massa trådar på andra forum så ska de odlas i en jord som innehåller lite organiskt material och är väldränerat. Då min rabatt ligger i en sluttning så blir dräneringen naturligt bra. Jorden jag på i rabatten består av lera och mycket sand, till detta har har jag tillsatt kalkgranulat, 5-10 mm granitgrus och LECA-kulor för att förbättra dräningen ytterligare. Många verkar odla asiatiska arter i en blandning av pimpsten och seramis. Jag tänkte använda att leca istället då det har liknande luft och vattenhållningsförmåga. Eller borde jag istället blanda i perlite eller pimpsten?
Det blev många tankar, men det känns som att det är lätt att göra nybörjarfel. (Har odlat Cyp. reginae och macrantos tidigare. )
Mvh Erik
Nyckelord: Cypripedium tibeticum, Cypripedium
Dessa är i huvudsak surjordsväxter förutom Guckusko (Cypripedium calceolus) som är kalkgynnad.
Kan tillägga att det gick bra med dessa arter, trots eventuell pH-misshandel. Bestämde mig tillsist för att köpa en C. fasciolatum 2017 som nu blommar varje vår i rabatten.
Jag har alltid älskat europeiska orkidéer och började med trädgårdsorkidéer för c:a 3 år sen, det har varit en dyr och lärorik resa men nu verkar det som att några av orkidéerna jag köpt (från en odlare i tyskland) har börjat trivas. Tyvärr dog Himantoglossumen som blommade så vackert i trädgården förra året men att vakna till dessa varje morgon e inte heller helt fel.
Nyckelord: Cypripedium, Trädgård, Guckusko
Grattis de är oerhört vackra!
Grattis!! Jag är oxå ny på området: min första parviflorum är på gång, men min reginae ser... Opigg ut. Dina ser jättefina ut .
Det är inte reginae utan Macranthos var något Jo vi har parviflorum, tibeticum och calceolus också men de kommer senare då de står i halvskugga.
Väldigt fina!
Jag köpte en Cyp. en gång - den bara förtvinade och dog strax innan den skulle gå i blom Vet inte om jag vågar mig på ett nytt försök, såg att de andra i affären också hade skrumpnat ihop, så vill tro att det hade med tidigare skötsel att göra.
Visst är de härliga!
Mvh
Mikael
Jag undrar om sniglar äter guckuskor?
Nyckelord: sniglar, skadedjur, cypripedium
I kväll gjorde jag det äntligen ? grävde ner krukorna med trädgårdsorkidéer och andra perenner. Krukorna har tyvärr frusit, men jorden hade ingen frost. Jag hoppas plantorna klarat sig ? vi får se i vår
Nyckelord: Epipactis, Cypripedium, Dactylorhiza
Jag har alla krukor och urnor igång fortfarande , en månad före julafton i Sörmland?! Ur led är tiden. Men de är så fina fortfarande: inte orkisar men alla sommarblommor, pelargoner, rosor och diverse annat TROTS att det varit minusgrader flera nätter...
Jag har försökt mig på några av dess orkidéer men jag har soligt nog lyckat döda dem alla.
Jag är sugen på att köpa några av de plantor som Björn just nu säljer. Finns det någon art eller hybrid av dessa som är extra lämplig för en nybörjare som vill odla i kruka på min balkong, och vintertid förvara plantorna på min kalla och mörka vind? Och finns det någon art eller hybrid bland dessa som är extra olämplig för detta ändamål?
ORCHIDEHUSET säljer något som de kallar "Jord till lök-/bulborkidéer" kan detta vara något för mig om jag vill lyckas odla dess fantastiska orkidéer?
http://www.orchidehuset.se/index.php/omp...
Nyckelord: Cypripedium
Om jag skulle köra med 8 delar sand och 2 delar vanlig blomjord och en del perlit? Borde det fungera som medium för alla av de trädgårdsorkidéer som Björn säljer just nu? Jag har läst lite nu här på forumet och jag har ju faktiskt ställt den här frågan förut. Men jag förstod inte vad jag gjorde för fel när jag misslyckade med min plantor. Jag har läst mig till och kommit fram till att jag nog helt enkelt planterade dem för djup ner och att det var därför de dog.
Hej!
Vi har en mycket bra blandning som vår odlare "föder upp" trädgårdsorkidéerna i. Den använder jag själv och fyller på med gammal orkidékompost. Jag har några påsar kvar
Jag tycker att det låter bra, men jag förstår inte vilken produkt du menar...
Jag har länkat till din webbutik i inledningen, är det den blandningen du menar? Du kallar du det "Jord till lök-/bulborkidéer"
Det var inget jag hittade den produkt du syftad på....Men jag har en fråga till om jag köper en trädgårdsorkidé av er, när behöver jag plantera om den, och hur stor kruka ska jag i så fall plantera den i?
Kan den övervintra i krukan som den kommer i? Behöver den få en ny kruka till våren? Eller ska jag plantera om till till nästa höst eller vår? Hur länge kan du bo i krukan som den kommer i?
Jag kunde inte hålla mig...jag tror att det kommer att blomma vacker på balkongen i sommar...:)
Jag har tyvärr inga svar, jag köpte min första Cyp. i början av sommaren, men det mådde nog dåligt redan hos odlaren för den bara tvinade ihop här, och när jag såg de som var kvar i butiken hade 9 av 10 av dem ruttnat ihop som min.
I mitt fall fanns det inget rotsystem kvar visade det sig, det hade ruttnat bort, så en blandning som andas och inte håller för mycket vatten kanske lämpar sig? Lycka till...
Mina krukodlade cypar odlar jag i en lucker blandning av perlit, vulkansand, seramis (som ett lerkross, säljs i Tyskland), sand och lite bark. En del odlar jag i plastkruka med rejäl dränering i botten (ett par cm epiwebb) och en del odlar jag i lerkruka. Experimenterar även med greenmix och så här långt fungerar det väl.
PS seramis kan ersättas med fin leca eller mer vulkangrus.
Det viktigaste är att blandningen är lucker och att det organiska innehållet är tämligen lågt.
Mvh
Mikael
Några erfarenheter som jag har märkt under de senaste åren med Trädgårdsorkidéer är:
-Ej för fuktigt, men vattna på när de vill växa.
-Mycket viktigt med dränering.
-Lucker jord.
-Vintertäckning. Det är viktigt för att de ej skall sätta igång och växa för tidigt. Då är risken stor att de fryser tillbaka.
-Låt jorden vara kvar som de sitter i när du köper orkidéerna, dvs tag inte bort den jorden för det skadar rötterna.
-Om en planta ej kommer upp ena året vänta med att ta bort den. Det har hänt ett flertal gånger att de kommit året efter igen.
-Kylan är inget problem. Alla arter som vi säljer har jag lyckats övervintra i de krukor som de kommer i (11×11 cm)
utan täckning vilket jag naturligtvis ej rekommenderar. Men för mig har det varit viktigt att testa och se vad de tål.
Jag har planterat sex olika arter/hybrider av cypripedium i 11-literskrukor de senaste dagarna. Hälften av plantorna har jag planterat i (i princip) ren sand med en liten tillsats av kogödsel. De andra har jag planterat i riktigt fet kompostjord helt utan tillsats av sand eller annat material. Alltså i 100 % organiskt material.
Jag kommer nu att försöka vattna dem så att alla har det ungefär lika fuktigt oberoende av substrat.
Min hypotes är att de inte är speciellt noga med vilken jord de växer i utan att det mängden vatten i jorden som är det viktiga.
Om ett år, eller så, hoppas jag veta.
Håller absolut med om att vattningen och fuktigheten är det viktigaste. Jag har odlat mossnycklar i ren lera och det gick bra i mitt experiment. Men innan det blir ett utvecklat rotsystem så bör man vara försiktig med vattningen.
Men om man är osäker på fuktighet och vattningen så tror jag att det underlättar om det är en mer genomsläpplig jord och med väl dränerat.
Jag är ute efter att göra det lätt för mig så jag har beställt jord för trädgårdsorkidéer från ORCHIDEHUSET. Jag kör med det till att börja med och jag utgår fån att den är mycket "genomsläpplig"
Om jag har förstått Peter Göttfert rätt så kan man kan man kontinuerligt fylla på med begagnad orkidé kompost när det verkar som om det finns för lite organiskt material i jorden? Syftet med detta, är att göra så att jorden förblir fuktbevarande..eller?
Dräneringsbehovet har jag en lösning på tror jag. Jag ska göra som jag gör med mina liljor, och klippa sönder ett durkslag av plast och vända upp och ner på, och lägga i botten av krukan för att det ska bli en luft ficka eller en lite grott i botten av krukan. Så att inget dött vatten hamnar i botten av krukan.
Motvalls Gubbe menar du med ditt experiment att ren sand egentligen är det absolut bästa för alla Cypripediumorkidéer?
Tack för alla svar! fortsätt gärna att svara
Om de vilar på vinden över vintern behöver jag vattna dem någonting då, under själva vilan alltså? Behöver jag oroa mig om det blir för torrt för dem?
Nej då, Hyltran, jag menar inte att sand är det bästa. Sanningen är att jag inte vet. Därav experimenterandet.
Om du förvarar dina härdiga orkidéer på vinden under vintern är det två saker du måste tänka på. Dels att temperaturen är tillräckligt låg, dels att de inte torkar ut. En temperatur nära, eller under, nollan i minst tre månader och jorden lätt fuktig hela tiden är vad som krävs för de flesta arter.
Jag lär så länge jag lever där har vi ett fel till som jag gjord..det var nog så att i alla fall en av min plantor torkade ihjäl i vintras.
Jag tror att det är kallt nog på min vind, därför att en jag har råkat ut för att tropiska orkidéer frusit ihjäl där.
Men nu känner jag mig mycket bättre rustad att ta emot min nya skyddslingar som snart är hos mig.
Jag bor i lägenhet därför kan jag inte plantera min plantor utomhus.
Så här har jag förberett, så att det blir en stor luftficka i botten av krukan. Sedan har jag planer på att fylla med blandningen från orchidehuset och plantera en planta i varje kruka. Det blå är ett upp och ner vänt durkslag som jag har klippt av handtaget på. Jag är stolt över denna iden
Jag har fått min skönheter, och jag har planterat dem i krukor, där de ska få bo några år, om allt går som det ska. Som ni ser av bilden i föregående in lägg så använder jag durkslag, för att dränera. Varje planta har fått 10 liter jord var. Jag har funderingar på att gå ut och samla lite höst löv och lägga i krukorna vad tror ni om det och hur mycket är lämpligt i så fall?
Kul att du har fått plantorna du beställde här på OrkidéPrat!
Mina Cypripedium står fortfarande på vinden och har det kallt och skönt, och de har alla skickat upp små ljusa nosar ur jorden. Jag bor i Borås, när vågar jag ställa ut dem på den inglasad balkongen?
Hej,
mina cypar står antingen på balkongen och några i kylen (ca 2C). Jo det har varit en mild vinter och de börjar starta. Det är bra om de sover ett tag till med temperaturer runt nollan.
Mvh
MIkael
Jag har vågat mig på att ställa ut dem, därför att balkongen är ju inglasad. Jag tror att allt har klarat sig, och det känns som om det kommer att bli en kanonsommar
Jag har mina på friland och de är täckta med ett nästan decimetertjockt istäcke. Det har varit en bedrövlig vinter. Nästan ingen snö förrän de senaste två dagarna. Bara ett tjockt lager is överallt.
Januari var dessutom mycket kall. Åtskilliga dygn med mer än 30 minusgrader.
I går var vinterns första snöskotrar ute och väsnades utanför fönstret. Normala vintrar brukar de vara igång före lucia.
Överlever orkideerna det här finns det nog inget som kan ta kål på dem.
Allt visar livstecken utom cypripedium kentuckiense inget kommer att blomma (tror jag) i år men jag är nöjd så länge det lever, jag har inte gett upp helt på cypripedium kentuckiense jag sparar krukan till nästa vår så får vi se om det kommer upp skott då.
Just Cyp. kentuckiense kan ha lite svårt att klara vintern. Alla mina har dött. Jag tror de vill ha det lite varmare än andra cypripedium..
Jag har haft mina på vinden där det är över nollan nästan hela tiden...Så jag tror inte att det var för kallt för den? Eller kan det va så?
Dessa plantor fanns på Ulriksdals htrg när jag och Bernie var där i maj.
Nyckelord: Cypripedium, Ulriksdals handelsträdgård
Den där mörka knoppen skulle man velat se utslagen!
Det var inte dåligt för så fina exemplar!
Vilket kap!
Mvh
Mikael
Ja det var ett riktigt kap. Nu ska man bara se om man klarar dem.
Oj, vart hittade du dom?
En lokal blomsteraffär som jag av en slump slank in på.
vilken stad/Björn??
Säg Karlstad så åker jag direkt!
Jönköping.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 23:32:34 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter