Skriv början av artikeln om bulb

Nyckelord: bulb

Inlägg med bulb som nyckelord.

27/1 -16

Cambria

Då jag har snöat in på Cambria, har jag några frågor till er..
Skrynkliga eller släta bulber, har det någon betydelse? Kan en skrynklig bulb betyda att den har fått förlite näring/vatten?
Skall man beskära bulben efter den har blommat klart (se nedre bulben på bilden) eller skall man låta bladen sitta kvar?
Vad är bäst för Cambrian, orkidejord, sphagnum eller en blandning av dessa?

Nyckelord: Bulb, Cambria

Under "Odling etc" i övre listen här på OP finns mycket kunskap att hämta. Kanske det här kan ge svar på dina frågor! Lycka till
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Här kommer lite mer, bl a om skrumpna/skrynkliga bulber:
http://www.stenasa.se/skotselrad/orkide/...

27/1 -16

Bra där Nenne.... Tack!

Ge ditt svar

Sådär ja, nu har jag hämtat ut min lilla planta, hmm lilla är minimal, trodde först att Björn glömt att lägga in själva plantat men till slut hittade jag något litet, litet gulligt ämne till en planta. Snacka om att vara nybörjare Min allra första! Lite lätt förvirrad, vilket är upp och vilket är ner? skratt Är rötterna nedåt eller är det luftrötter? Svara gärna någon som är lite mer erfaren.... Detta blir en MYCKET intressant saga.

Mariana

Nyckelord: rötter, Habenaria, bulb

Ge din åsikt

Sådär ja, nu har jag hämtat ut min lilla planta, hmm lilla är minimal, trodde först att Björn glömt att lägga in själva plantat men till slut hittade jag något litet, litet gulligt ämne till en planta. Snacka om att vara nybörjare Min allra första! Lite lätt förvirrad, vilket är upp och vilket är ner? skratt Är rötterna nedåt eller är det luftrötter? Svara gärna någon som är lite mer erfaren.... Detta blir en MYCKET intressant saga.

Mariana

Nyckelord: rötter, Habenaria, bulb

12/4 -11

Hej Mariana, Habenaria radiata är en markväxande orkidé så några luftrötter blir det inte. Du kan läsa mer om plantering och skötsel t ex här.

12/4 -11

Det lilla gröna är skottet så det ska vara uppåt

14/4 -11

Tack killar!!

Nu har jag vänt på den så det gröna är uppåt! Den ser pigg och glad ut nu, den lilla stackarn undrade säker vad det var för märkligt hem den kommit till. Nu ska den bli ompysslad efter konstens alla regler. Är en nybliven fantast, det är så härligt med orkideér, vackert, passionerat och jag bara älskar att pyssla om dem varje dag.

Välkommen in i fördärvet! :P

Ge din åsikt
Cambria bulb. Från skyeduster. Fri bild.

Jag behöver lite hjälp med min cambria. Köpte den för ca 6mån sen och den har sett fin ut tills nyligen. Plötsligt har bulberna börjat bli skrynkliga och jag vet inte om det är för att dom behöver mer eller mindre vatten. Jag vattnar en gång i veckan och den får näring varannan vecka. Den är i dock i tillväxtfas nu med en ny bulb på väg så den kanske behöver mer ändå?

Nyckelord: cambria, skrynkliga, bulb

17/3 -11

Enklast kan du avgöra detta genom att kolla hur rötterna ser ut. Är dom vita eller gröna och verkar friska och levande och du kan känna att dom har "innehåll" så har du iaf inte vattnat för mycket. Ser dom däremot bruna och dåliga ut och känns som tomma slangar så har det varit för fuktigt och rötterna har ruttnat.
Dock är det inte ovanligt att bulberna är lite skrynkliga så här års. Jag skulle inte oroa mig utifrån det som syns på bilden. Men det är alltid bra att kolla rötterna ibland.

Ge ditt svar

19/2 -10

Knäppa bulber

de här bakbulberna har fått nytt liv i en plastpåse med spaghnum i, men den högra har fått liv på ett konstigt sätt tycker jag. hur skulle ni plantera? man kan ju inte stoppa ned ursprungsbulben i odlingsmediet, för då ruttnar den väl, eller? men de gamla rötterna kanske inte behöver vara i mediet, då kan man kanske plantera bulben upp och ned och sätta de nya rötterna i kompost/mossa. eller?

Nyckelord: skott, bulb

19/2 -10

Jodå, du kan stoppa ner den gamla bulben i odlingsmediet. Bakbulber kan begravas helt i komposten om de så skulle behövas.

19/2 -10

Håller med, men försök att ha skotten ovan komposten så de kan få ljusenergi till fotosyntesen

19/2 -10

Här finns en hel del info för er som vill ta tillvara på, eller kommer över bakbulber http://www.backbulb.com/index.asp

19/2 -10

vad bra, då vet jag. TACK!

19/2 -10

Var inne på sidan och den säger även plastpose. Jovist behöver dom rätt hög RH men av lärdom får man vara lite försiktig. Vill du använda plastpose anser jag att det skall vara ett hål i toppen och en liten öppning i botten samt att plastposen inte får liggan an mot platan

Ge ditt svar

Delningarna av min encyclia cochleata/encyclia prostechea verkar ha gjort susen. Såg i morse att en av mina delningar blommar från en gammal bulb som redan har blommat en gång. Hur vanligt är det egentligen?

Nyckelord: bulb, encyclia

Ge ditt svar

Hejsan ni som är mer insatta än mig i dendrobium visst är detta en ny bulb?

Nyckelord: Dendrobium abberans, bulb, stängel

27/5 -09

Ja, det är en ny bulb.

Ge ditt svar

27/5 -09

27/5: Glädje

Tänk vad det kan hända saker när man är borta i en vecka. Alla mina tre delningar av encyclia cochleata kommer med nya skott Men de gamla bulberna är väldigt skrynkliga, kan de hämta sig om man är noga med att vattna?

Nyckelord: bulb, encyclia cochleata

27/5 -09

Ja, det tror jag att de gör. Jag vattnar min en gång i veckan (söndagar) med duschslangen och så ger jag den en skvätt näring emellanåt. Bulberna är lite skrynkliga, men har gett två-tre blomningar i vintras så det tar jag som ett tecken på att den mår bra. /J

27/5 -09

Grattis till skotten! Hoppas att resan och allt blev lyckat!

Ge din åsikt

26/5 -08

Oncidium

Varför står det alltid att Oncidium är en bra nybörjarorkidé?
Jag har fått för mig att den är kinkig med vattningen (skrumpna bulber väldigt lätt samt rynkiga blad) och att den bara blommar om ifall den står svalt, dvs utomhus. Så varför skulle den vara lättare än andra orkidéer?

Nyckelord: bulb, Oncidium

Ja, men hur allvarligt är en skrumpen bulb? Jag har precis det på en "Oncidium" Vad kan det tyda på eller leda till?
Undrar oroad i Vimmerby

26/5 -08

Ja, tänk det trodde jag att jag var den enda som undrade! Jag är fullkomligt värdelös på dem och har lyckats ta livet av alla jag skaffat...
Två stycken Tiny Twinkle är heldöda och den tredje för en ytterst tynande tillvaro och flyttar nog snart till de sällare djunglerna...

26/5 -08

Skrumpna bulber tyder på ojämn vattning, dvs att de förmodligen vattnats för lite. Men just det är det svåra, hur vet man när de skall vattnas så man slipper de skrumpna bulberna?

Hu! Jag som trodde att den blev lite skrumpnad efter blomningen eller någon annan ansträngning bara...

Om man bättrar sig med vattningen, försvinner då skrumpet? Eller är det döden i krukan jag ser komma?

26/5 -08

Det kommer aldrig en oncidium in här mera...gillar inte denna dragspelsorkester ( veckade blad )som tyder på dåligt med vattningen...ska väl vattnas ofta och torka upp snabbt kan jag tänka mig.
De luktar gott och massor med små blommor men dem får man ju aldrig se några nya.
Jag är ju hemma om dagarna och har sparat tre stycken som jag verkligen lagt mig i vinning om att vattna och de blir bara veckade blad på nya bulberna.....skitless på dem.
två är fjärilsoncidium och de skulle jag så gärna se i blom...en är en småblommig som luktar jättegott...men bara veckade blad .Jag får verkligen stoppa händerna i fickorna annars åker de i soporna.

26/5 -08

I mina oncidium så har jag små bitar av rockwoll i komposten. Det är tydligen bra (håller fukten längre) o jag har inte fått några dragspelsblad alls på de nya skotten eller skrumpna bulber. Vattnar en gång i veckan.

26/5 -08

.... å dom har blommat om! Har inget element under fönsterbrädan där dom står... det tror jag också spelar in.

26/5 -08

För att få släta fina bulber måste man uppnå en välbalanserad kombination med rätt dosering av näring, jämn vattning med snabb upptorkning, och väldig hög(!) luftfuktighet - den gör hela sussen!
Hela den kombinationen är oftast svårt att skapa på fönsterbänkarna. Det är lika bra låta bli, och försöka så gott man kan. Glöm ej att blunda då för skrumpna bulber

26/5 -08

Jag verkar ha lyckats med min Oncidium ornithorhynchum (krångligt namn), Den har aldrig fått torka ut helt, (speciellt inte medan de nya bulberna håller på att växa ut) och sedan har jag sprayat den 1-2 gånger per dag. Jag har nyss omplanterat den då den har fått 2 nya bulber utan dragspelsblad, så jag hoppas också på nya rötter från dessa bulber. Jag har en luftfuktighet på mellan 60-70%. Jag använder samma förfarande till Beallaran.

27/5 -08

Man borde gå och lägga sig när man är så här övertrött i huv'et som jag är just nu... det blir så märkliga kopplingar och läskiga grötrim som tränger sig på. Men som tur är kan man ju numera blunda med "döljknappen" så jag svänger loss i Jokkmokks-Jokkes gamla trallrefräng... sjung med, vet jag!
Först gnolar Bim:
Krullikrullan, du har dragspelsblad
Du gör mig ju alls inte glad
jag vattnat och fuktat mitt rum
men oncidiumen är dum
Krullikrullan nu åker du ut
vår korta bekantskap är slut
jag portar dig från kök och rum
du trista oncidium!

Sedan trallar Spindeln vidare:
Gulligullan, min oncidium
om dig har jag nu fått ett hum
du svarar så fint på min vård
och bulben är glänsande hård
Gulligullan, min oncidium
min släta ornithorhynchum
du står här och pryder mitt rum
och snart ska du nog dofta mum!

Jag ska gå och lägga mig, alldeles snart, jag lovar...

27/5 -08

Nej Säluttern, det tycker jag inte du ska göra
En liten sångstund så här på nattkröken förgyller tillvaron
Sömnig och trött är jag, men tror du inte att du fick mig med i `allsången´ ändå
Jag vet inte om `Dagens dikt ´fortfarande finns kvar i radion, men nu har OrkidéPrat till och med fått `Nattens dikt ´.
Tack för en skön avslutning på dagen eller rättare sagt en skön början på tisdagen.
Gó natt

27/5 -08

Du är härlig Ki!!!
Jag hade precis stängt ner i natt, men en liten sångstund och ett leende är inte alls fel en trött morgon heller

27/5 -08

Jag har varit inne på att skaffa en oncidium men inte vågat. Efter att ha läst detta vet jag inte om jag törs...

Jag måste bara instämma med Mia. Ki du är ju för härlig! Önskar jag hade hälften av din skaparkraft

27/5 -08

27/5 -08

Monicen: Klart du ska skaffa oncidium om du känner för en.Några av mina mår bra ,några mindre bra men har du glasögon som jag kan man alltid ta av dem och simsalabim försvinner bladrynkorna........och skruttbulberna........

Tack Ki! Just nu sjunger jag som Bim…

27/5 -08

Om jag ska sjunga vidare så var ju undran i tråden varför oncidium var nybörjarorkidé och det är den ju definitivt inte , men det finns massor av dem i handeln tidvis.
Då kanske folk tror att de är lättsamma...inte vet jag, de lockar på nått vis

Den av mina som får skott fulla krukan och alla är krulliga från det man ser dem ...den har ganska mycket mossa i krukan för fukten .....så det hjälper inte.
Nybörjarblomma är det inte iaf......när man kommit så långt med sina odlingskunskaper som Spindeln då kan den nog vara ok.

27/5 -08

Ki, du får gärna vara övertrött ofta!
Och Monicen, det är klart att du ska testa! Det som gäller för den ena gäller inte alltid för den andra. Många tycker det är svårt att få Cymbidium att blomma om, men jag tycker det är ganska lätt, oncidier däremot....:( Fast just nu har jag en oncidiumhybrid som jag köpt som grisen i säcken efter en av Kastbergs utställningar och den växer och frodas, så där har jag gott hopp om att få se blommor!

27/5 -08

I alla orkidéböcker jag har står det att Oncidium skall vara en av de absolut bästa nybörjarorkidéerna och eftersom jag läst det så ofta nu har det retat mig att det inte stämmer med verkligheten!

27/5 -08

Tro aldrig på vad som står orkidéböcker, och Oncidium är INTE lätt att
sköta, jag har en som växer lite sporadisk. Den står bland de andra som
ska ha ungefär samma växtbetingelser, de andra växer och frodas, men
Oncidiumen vägrar kategoriskt.

27/5 -08

Vet inte, men alla som skriver orkidéböcker som tycks så rörande eniga om att Oncidium är en nybörjarorkidé och lätt att sköta kan ju inte ha samma anspråk som butikerna som bara vill ha sina plantor sålda?
Vilka orkidéer skulle ni själva med den erfarenhet ni har förrästen anse vara lättskötta? Kul att veta och ni kanske vet bättre än bokexpertisen

27/5 -08

Jag tycker den absolut lättaste är den vanliga ICA-phalaenopsisen och en av de svåraste, kanske t o m den allra svåraste... , är den vanliga Dendrobium phalaenopsis-hybriden som står bredvid den förstnämnda... Jag har och har haft flera stycken, men aldrig lyckats få dem att blomma om!

27/5 -08

Jag är nybörjare, och de jag tycker är de lättaste och minst känsliga för alla
misstag man gör som nybörjare, är cattleyahybrider. Jag har säkert gjort alla
fel man kan göra när man börjar med orkidèer, men de lever och blommar ändå,
de är väldigt tåliga damer med andra ord. Slc Mae Hawkins 'Miya' och Lc. Haw
Yuan Beauty Hong är de som har blommat flera gånger om året, Slc Mae Hawkins 'Miya'
är inne på sin tredje blommning sedan augusti i fjol, den är köpt från Karge.
En Rhynchosophrocattleya Alma Kee 'Tipmale', köpt av Kamila, har knopp i blomskidan.
Jag har även lyckats bra med de rena arterna av Phalenopsis, undantaget Phal. bellina,
men Phal philipinense, Phal schilleriana växer och blommar, men den som står i särklass
är Phal amabilis som blommar på 4 stänglar och det kommer en ny stängel till, dessutom
kommer nya blad och rötter samtidigt, det är verkligen en riktig praktplanta.
Alla, 10 st, Phalenopsis jag köpt av M. Åkesson har varit bra plantor när det gäller
att växa och blomma, av de 7 jag köpt på ICA/Domus är det bara 1 som är lika bra
på att blomma om.

27/5 -08

"Violacea" ...ja, du har rätt ...jag blandar ihop det

27/5 -08

Min oncidium har väldigt skrumpna bulber (väldigt dålig är jag på att hinna och komma ihåg att vattna mina orkidéer). Men den har blommat om 2 gånger efter att jag köpte den Den brukar få bada 30 min engång i veckan sommartid och lite mer sällan vintertid då den inte torkar ur lika fort.

27/5 -08

Phallarna tycker jag är lättast, de flesta bara blommar om och om igen. Om man inte bryr sig om dragspel o dyl så är oncidium rätt lätt, den blommar i alla fall även som dragspel. Dendrobium blommar väl i regel bara en gång på varje stängel, så tålamod gäller. Masdevallia tycker jag är jobbig för jag är inte så bra på det här med regelbunden vattning.

28/5 -08

fniss jamen jag har ju glasögon, jag ska ta ditt råd på allvar Carmelita... jag ska ge den en chans så nästa gång jag ser en vacker oncidium så...

Ge ditt svar

Jag har en Cambria som är frodig grön och fin. Nu ser jag att en av bulberna har mörknat... Ruttnar den? Vad står på, vad göra?

Nyckelord: Cambria, bulb

Eller är det så att de mörknar när de bli äldre, den verkar ju frisk, det är bara det där med färgen... den ser blodsprängd ut... och mörkare.

18/5 -08

Om den känns mjuk och svampig eller blöt skulle jag operera bort den mörka bulben snabbt och pudra kanel på sårytan. Använd kniv som du "steriliserat" i eldslåga och gör detsamma direkt efter operationen.
Jag har fått så en gång, bulben var alldeles mjuk och tryckte man lite lätt kom brun vätska fram, så jag tog upp den illa kvickt och skar bort bulben och en liten bit till som börjat få missfärgning, strödde rejält med kanel, planterade i ny kompost och kruka och ställde för sig själv några veckor tills jag var säker på att det inte var något som spred sig. Den tog sig och nya bulber har vuxit fram.

Tack för tipset... jag opererar!

Ge ditt svar

Undrar hur ni gör med era hybrider som det bara blommar en gång per bulb som tex Beallara ..... tar ni bort överblommade bulbar efter hand eller självdör der ? ... eller fyller de en viktig funktion att få vara kvar ?

Tänker bara på att det kanske då blir en hel kruka fylld med "tomma" bulbar till slut !

Och kan man se på en bulb om den har haft blommstänglar och isåfall hur ?

Och om man har bulber på tillväxt och även bulbar med blomstänglar ... hur blir det då med dessa övriga bulbar om man då höjjer vätska och näringtillförsel, kan inte de "tomma" då få för mycket och börja ruttna ... och kanske dra med dom växande bulberna med sig ner i graven ?

Nyckelord: bulb

3/1 -08

Jag är naturligtvis ingen expert, men min princip är att inte ta bort något som ser levande och friskt ut! Jag klipper aldrig blomstänglar förrän de har vissnat och tar aldrig bort bulber förrän de har skrumpnat. Bulber innehåller näring som de andra bulberna drar nytta av för sin tillväxt. Varje bulb innehåller dessutom tillväxtzoner så en bladlös gammal bulb kan ge upphov till nya bulber, vilket alltså är ett sätt att föröka orkidéer. Lycka till!

3/1 -08

"Plopp" .... tack för ett snabbt och tydligt svar, nu skänns det bättre när jag vet att de gör lite nytta för uppehället i mina krukor ...........

Ge ditt svar