Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning /

Skriv början av artikeln om agar

Nyckelord: agar

Inlägg med agar som nyckelord.

Jag läser i Amerikanska forum att dom behåller agar blocket som små plantorna växer på när dom flaskar ur och planterar ut dom.

Så jag undrar om någon här inne har testat med att behålla agaren vid utplantering?

Nyckelord: agar, Urflaskning

4/4 -16

Jag har alltid varit noga med att skölja bort all agar från småplantorna innan jag skall plantera dem i "riktig" kompost. Dessutom använde jag aldrig något svampmedel vid utplanteringen eftersom detta kan hämma tillväxten på de små plantorna.
Är du säker på att artikelförfattaren du refererar till inte avsåg replantering från den ursprungliga sådden till en ny agarbaserad flaska? Agar på rötterna har mig veterligen alltid ansetts som grogrund för mögel i vanlig odling.

4/4 -16

Jag är helt säker på detta och det talades om hela agar klumpen och det var självaste Ray Barkalow som sa detta.

Här är ett klipp från Orchid board och i detta fall gäller det direkt från flaska till SH. Men det finns även poster om flaska till bark/Sphagnum

_I have been successful in the flask-to-S/H process both as individual plants extracted from the agar, or with the agar block intact.

In the case of the intact block, bury the block to the depth of the agar, then as it dissolves and breaks down,you just drop a few pellets into the voids, keeping the plant depth constant.

You may have "cool, damp" conditions, but as the damp slows evaporative cooling, if you can keep the growing area warm, you might be "ahead of the cultural curve"._

5/4 -16

Jag har sedan flera år tillbaka slutat skölja rötterna vid utplantering. Den agar som finns kvar får följa med. Använder inte heller något svampmedel. Har inte märkt någon försämrad tillväxt hos plantorna.
Det kan rentav - fast det här är jag inte säker på - vara så att plantorna har nytta av den näring som finns kvar på rötterna.

5/4 -16

Det är kanske möjligt att "Källan" och Motvalls Gubbe har rätt även om jag finner det lite märkligt att det rekommenderas av säljarna och i litteraturen att man ska tvätta rötterna noggrant innan man planterar ut dem. Kan det ha något med moderna tiders kompost att göra? Tyvärr har jag slutat både att så orkidéer och köpa flaskor. Det var ett mycket spännande sätt att få tag på lite ovanligare saker. Idag betalar jag hellre mer och får plantorna i blom/knopp så jag får se dem i sin fulla prakt.

5/4 -16

Det händer - tyvärr inte alltför sällan - att jag får mögel i flaskorna, men har plantorna nått en storlek där de förmår hålla de gröna delarna över möglet växer de vidare utan problem.
Riktigt små plantor, däremot, får problem om de blir överväxta eftersom de inte förmår ta sig igenom möglet och upp i ljuset. Att möglet i sig skulle påverka dem har jag dock inte märkt, annat än att möglet så småningom äter upp all näring och plantorna dör av den anledningen.
Det är väl så att mögelsvampar helt enkelt inte angriper friska, levande växter.

5/4 -16

Det var trevligt att höra en bekräftelse på detta sätt.
Även om jag inte misstror Ray Barkalow är det alltid gott att få saker bekräftat.
I framtiden får agaren sitta kvar.

6/4 -16

Fast jag vill poängtera att jag inte låter hela agarblocket följa med. Bara det som sitter kvar sedan jag skakat plantan lite försiktigt.
Har för mig att jag läst någonstans att bark av olika slag kan innehålla ämnen som motverkar mögeltillväxt. Hur det är med vitmossa vet jag inte.

6/4 -16

I texten jag klippte ut pratar dom om hela blocket och direkt i SH. I andra texter har jag läst hela eller delar av blocket i vitmossa. Så jag är nu ganska övertygad om att detta funkar utmärkt. En av orsakerna som nämnts för att göra så här är att plantorna tillgodogör sig näringen som fortfarande finns kvar i agaren. När den har upplöst sig helt, vilket troligen tar ganska lång tid, är någorlunda stora och är mogna för att planteras enskilt. Tillväxten skall vara bättre och snabbare med agaren kvat än utan.

Ge ditt svar

3/7 -08

+ 5/7 -08

20080703

20080703. Från Perplex.

 

Nyckelord: Agar, förökning, in vitro

14/1 -16

Hur har du gått tillväga för att odla detta?

Om du klickar på Perplex i inlägget du har lagt ut, så kommer du till hans profilsida. Där kan du se att senast han var inloggad på OP var 2010, så chansen är nog liten att du får svar på din fråga. Ett tips är att du skickar ett OP-brev till honom via hans profilsida och då kan han ev se det i sin mailkorg.

14/1 -16

tack nenne

Prata om bilden

14/3 -08

+ 5/7 -08

Odlingen 20080314

Odlingen 20080314. Från Perplex.

 

Nyckelord: agar, förökning, protocorm

Prata om bilden

23/1 -07

En enkel fråga

Sitter just nu i skolan och jobbbar med ett skolprojekt. Däremot hittar jag inte någonstans vem som var den första som kom på att man kan odla orkidéer i flaska på agar.

Någon här som vet?

Kommer nog sedan att publicera min uppsats här så ni kan scanna igenom och rätta eventuella fel.

Nyckelord: förökning, in vitro, agar

23/1 -07

Kan inte ge dig svaret på vem som var först med att odla just orkidéer men jag hittade detta i ett examensarbete här på SLU om just bakgrunden till in vitro odling av växter (någon nytta för dig? Här tar man växtceller inte fröna.):

"In 1902, the German botanist Gottlieb Haberlandt developed the concept of in vitro cell culture. He isolated single cells from palisade tissue of leaves, pith parenchyma, epidermis and epidermal hair of various plants and cultured on Knop’s salt solution containing glucose and peptone. In his cultures, cells that synthesized starch and increased in size survived for several weeks though none of them divided. He predicted the requirements for cell division under experimental conditions that have been proved through time. Therefore, Haberlandt is considered as the father of plant tissue culture. Following Haberlandt, many workers continued working on plant tissue cultures. In 1939, Gautheret cultivated cambial tissues of carrot root, Nobecourt (carrot), and White (tobacco) for prolonged periods of time. In strict sense, these were the first true plant tissue cultures (Chawla, 2002)."

Du hittar säkert mer intressanta referenser genom att söka på SLU's sida. Tyvärr hittar jag inte detta arbete i Epsilon (där SLUs ex-jobb SKA registreras). Jag kan maila över den till dig om du är intresserad... Finns ju i alla fall referenser som man kan spåna vidare från.
//Åsa

ps, författare till stycket jag citerat ovan är Tileye Feyissa, titel Micropropagation, Transformation and Genetic Diversity of Hagenabyssinica (Bruce) J.F. Gmel. skriven 2006 (SLU, Alnarp)

23/1 -07

Jag tror att jag kanske har någon text om detta hemma någonstans, men nu är jag på jobbet, ska kolla det i kväll om jag kommer ihåg. Agar-agar.

23/1 -07

Agar betyder gele. 1881 - Robert Koch showed the value of agar in culturing bacteria. Jag behövde inte leta hemma.

Ge ditt svar

29/8 -06

Näringsgel

Hej allihopa.Någon som vet var man kan köpa den näringsgel som odlarna använder i sina flaskor?Allså det man driver upp frö med.

Nyckelord: fröförökning, näringsgel, agar

Hej

Det går att beställa på
http://www.orkidecenter.dk/content.asp?I...

/Magnus

Ge ditt svar