Inlägg med Skrynkliga bulber som nyckelord.
Min cambria som jag fick som kelki 2011 har nu i år börjat bli skrynklig på sina bulber och de 2 nya skotten verkar ha stannat i växt. När har den viloperiod? Den står i sphagnum. Vattnas regelbundet och får näring.
Nyckelord: Cambria, skrynkliga bulber
Ser rötterna friska ut? Har hänt mig att tillväxten stannar o då har rötterna varit dåliga
Vet ej då den som sagt står i sphagnum och är inte omplanterad sedan den sattes i sphagnum 2011. Vad har du/ni för tips???
Försök lyfta ur hela rotklumpen o se hur den ser ut. Låter som det skulle kunna bli blött i bara spaghnum. cambria brukar inte ha så mycket till viloperiod och den inträffar isåfall vid färdig tillväxt
Jag hörde mig förr här på forumet innan jag satte den i bara sphagnum och då sades det att det gick bra. Men jag ska försöka se på rötterna. Om de är dåliga, vad kan jag då göra?
Den går säkert att odla i mossa. Om komposten är väldigt nedbruten och rötterna mjuka och döda, byt ut komposten. Om allt ser bra ut vet jag inte orsaken till dina tillväxtproblem
Om du väljer att plantera den i sphagnum igen, så tänk på att den ska vara porös och luftig i krukan, för annars blir det lätt för blött och kompakt och det mår framförallt inte tunna rötter bra av! Jag vet av egen erfarenhet att det kan gå illa om man inte tänker sig för. Lycka till!
När jag omplanterar den då, vilket substrat ska jag då välja? Fin bark kompost???
Sphagnumen ser ut att ha blivit rätt kompakt nu, kanske det är det som är felet???
Cambria brukar inte va så kräsna men någon hyfsat luftig barkkompost hade jag valt
Tack alla för era svar och hjälp. Då ska jag inhandla kompost.
Tittade på rötterna igår kväll, inget fel där, dom var hur fina som helst. Men det som förvånade mig när jag satte tillbaka den i mossan igen var att jag nu inte fick ner all mossa jag tidigare haft i. Så varför växer den då inte mer? Vill verkligen inte förlora den.
Den kanske står för trångt?
Ovan mossan är inte för trångt, under mossan???? Det är en bra fråga, vet ej.
Byt ut mossan mot en bra barkkompost, eftersom den inte tycks trivas i mossa!
Att du får mossa över tyder väl på att den var väldigt hårt packad eller att plantan har fått jättemycket nya rötter.
Kan du lägga ut en bild på din Cambria?
Hur vattnar du den? låter du den bli helt torr mellan vattningarna? Dragspelsblad kan tyda på ojämn vattning men även på låg luftfuktighet. Vissa sorter får dragspelsblad väldigt lätt så ibland är dom svåra att undvika trots bra skötsel. Den ser fin ut i övrigt.
Håller helt med Morfeus! Plantan ser fin ut! De dragspelsblad plantan nu har kommer du inte att bli av med, men genom att tänka på vattning m m så kan du undvika att det kommer nya! Har den fina rötter så är det kanske så att du vattnar för lite. För mycket vatten borde ha skadat rötterna.
Hittade det här på OP om dragspelsblad:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Ska kolla länken du skrev. Eftersom jag glömmer bort mina växter så får den vatten när den är torr och "hård" på ytan.
Kan direkt säga att du vattnar för lite. Mossan får aldrig bli så torr så den blir "hård" på ytan.
Ojdå... Får hålla ett öga på den då, men är så rädd att övervattna den.
Ett tips, om du fortfarande vill ha den i sphagnum, är att du lägger pinjebarkbitar i botten av krukan och ingen mossa under rötterna, för då får de "stå" på pinjebarken. Då får du bättre avrinning vid vattning och då kanske du vågar vattna mer. Mossa är bra att odla i, men inte alltid helt enkelt! Det ska vara lagom blött och lagom torrt och man måste ha koll!!
Som total nybörjare ska jag kanske inte blanda mig i denna diskussion. Men jag vågar inte odla nånting i bara sphagnum. Jag fattar bara inte hur man ska hålla koll på vätskenivån om man gör det.
Men jag förstår att det är något man lär sig med tiden. Just nu är jag dock på den nivån att jag odlar i pinjebark med vissa inslag av sphagnum. (Ungefär som Nenne beskrev det.) Jag har nog av det.
Ja, phraggarna (Phragmipedium) är förstås ett undantag!
Jag kommer köpa barkkopost att sätta den i, när jag gjort de, hur gör jag då bäst med vattningen?
Det är ofta ganska mycket "skräp" i barkkompost, dvs sånt som har förmultnat och ser ut som vanlig blomjord. Lägg komposten i ett durkslag och kör igenom den med mycket vatten. Då får du bort det mesta av skräpet. Beroende på ditt fönsterläge kan du sen vattna din Cambria en eller två gånger/vecka, för nu har du bra avrinning.
Jag har söder fönster
Hej igen!
Jag har hittat lite matnyttig läsning här på OP om Cambria. Bifogar länken och om du bläddrar långt ner på den sidan hittat du ett inlägg från 1/5 -08 med rubriken "Tips och råd till denna Cambria". Där tror jag du får svar på dina frågor.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Jag tackar än en gång så mycket för all hjälp.
Den länken du bifogade gav mig många svar.
Det var så lite så och jag kände på mig att den länken skulle hjälpa dig. Lycka till nu med din Cambria, för den såg så fin ut på dina bilder.
Ja den har många fina rötter och inte några nya dragspelsblad, hoppas bara den ska blomma snart.
Hej!
Jag köpte en Cambria (tror jag det är) för två år sedan och nu har den blivit mkt missnöjd. Det började med att bulberna började bli skrynkliga och bladen hängde mer och mer. Tog upp den ur krukan och insåg att de flesta rötterna var ruttna! Har inte vattnat den på något konstigt sett! de andra Cambria har inga sådana problem. Har nu planterat den i vitmossa i hopp om att den ska sätta nya rötter.
Är det någon som har några andra tips? Idag finns det kanske 10 fungerande rötter!! Så den mår inte så där jätte bra!
Nyckelord: Skrynkliga blad, Ruttna rötter, Skrynkliga bulber
Hr du möjlighet att ha den ute på nåt skuggigt ställe, så får den högre luftfuktighet. Mina egna Cambrior ska flytta ut i trädgården i morgon, men annars kan man bara ta ut dem dagtid.
Hej Mia. Tyvärr har jag inte den möjligheten. Har ingen balkong eller uteplats. Sprayar mina blommor varannan dag med blomspruta.
Hejsan!
Nu behöver jag lite hjälp här, Jag köpte nu här strax efter jul några vilande orkidéer,
Bland annat två Cambria och en Oncidium, dom har ju bulber, men hur skall jag sköta dom egentligen?? Några bulber är alldeles skrynkliga som om dom fick för lite vatten, några bulber & blad gulnar som om dom fick för mycket vatten!!
Jag har orkidéerna i ett söderfönster med tilläggsbelysning. Det är inte så varmt i rummet, eller i lägenheten över huvudtaget, tempen ligger mellan 17-18-20 grader,
Jag såg nyligen spinn på min Dendrobium så jag har duschat alla mina växter med såp/sprit-vatten några gånger, och jag satte ner provadopinnar i krukorna.. Några utav bulberna på min ena Cambria är stora & fina medans några andra är så fula och eländiga:// Jag funderar på om jag kanske ska plantera om & spara dom bulberna som ser bra ut, Eller hur tycker ni att jag skall göra??
Nyckelord: Skrynkliga bulber, Gula bulber, Bulber
De kanske får för lite vatten? Kanske har de smittats, då brukar bladen gulna... När man planterar om ska alla bulberna hänga med, även de som fällt bladen. Även när man delar.
Det är naturligt att äldre bulber tappar sina blad, men det är viktigt att låta bulberna vara kvar. Det är vatten och näringsreservoarer. Det har varit diskussion om Provado pinnar eftersom dom innehåller näring så plantorna blir övergödslade. Pinnarna är mera passande till vanlig blomjord.
Jag är fullkomlig nybörjare så jag har dålig koll, men bilden på cambrian med de gulnade bulberna liknar hur min colmanara massai red såg ut, och den hade sniglar i barken som knaprade på rötter och liknande. Efter en omplantering och några genomvattningar med kaffe + vatten enligt tips i gamla trådar här har ett nytt skott kommit fram. Så plantan har inte fortsatt försämras i alla fall... Men om sniglarna var grundorsaken till bulberna eller bara råkade finnas där vet jag faktiskt inte...? Jag stack ner en provadopinne i omplanteringen, vet inte om det är därför skottet tagit fart, men det var nog onödigt med den.
Äldre bulber brukar skrynkla i hop sig (de tycks åxå få åldersrynkor ) gulna i bladen och släppa dem.Det brukar vara nya bulber på väg upp samtidigt. Jag tror inte du ska plantera om, de fula bulberna gör fortfarande stor nytta för hela plantan och det finns fortfarande gott om plats i dina krukor.
De flesta bulbförsedda orchidéerna har tunna rötter och de är känsliga för blöt kompost, fin luftig bark som släpper igenom vatten bra så de kan torka upp relativt snabbt är att föredra.
Tack för svaren, Då¨avvaktar jag med att plantera om dom så får vi se hur det utvecklar sig, Jag hittade ju nyligen spinn på växterna så jag har behandlat dom så det kanske beror på det, först att jag nyligen köpte dom, vattnade rejält i diskhon & såg sedan spinnet & därefter jag har behandlat dom,,Det kanske blev lite för mycket på en gång,,:)
Hjälp! Vad gör jag för fel?
Min x Burrageara Nelly Isler mår inte så bra...
Blommorna hänger och slokar (inte för att de är utblommade) nya stängslar är även på gång.
Bulberna är som insjunkna russin och "hon" ser allmänt hängig ut.
"Hon" står sedan november i ett söderfönster med en temperatur i rummet på ca 20-23 grader.
(När solen legat på har jag flyttat henne)
Jag har vattnat henne ca var 7:e - 10:e dag så jag tror inte hon fått för lite/mycket vatten...
Nu i helgtider så har vi haft en del ljus tända men på ca 1,5 m avstånd från "henne".
/Hille
Nyckelord: Burrageara, Burrageara Nelly Isler, skrynkliga bulber
Jag är ingen expert på Burrageara, men jag tycker det låter som den fått för lite vatten??
Jag tror inte att jag gett "henne" för lite vatten?
Snarare har jag varit rädd för att jag kanske gett för mycket?
När den är i blom bör väl bulberna vara fulla?
/Hille
hur ser rötterna ut?
frågar för att jag själv har en phalaenopsis som jag givit akutvård åt hade tyvär inte så mycket rötter kvar och bladen hängde men nu hoppas jag det blir fler rötter på den
Hille,
Om du bara har följt de generella skötselråden för orkidéer, t e x att inte har haft plantan stående i vatten, orkidéer gillar inte att ha blöta fötter, så brukar det inte vara lätt att övervattna en orkidée, särskilt om man som du bara vattnat var 7:e till 10.e dag. Bara om din kompost är gammal/nedbruten finns det risk, eftersom sådan håller kvar vatten för länge. I annat fall så har du nog gett den för lite vatten, och då råder jag dig att ställa ner krukan i en spann med vatten så att plantan får suga i sig ordentligt en halvtimme. Använd inte näring nu eftersom plantan kanske är snustorr. Ta upp och låt rinna av ordentligt sedan innan du ställer tillbaka den i ev. ytterkruka. Förhoppningsvis så kommer bulberna att fluffa upp sig med den här behandlingen! Det ÄR normalt att någon av bulberna skrynklar ihop sig i samband med blomningen, om vatten och näring inte räcker i den blommande bulben, använder den sig av andra bulber.
Tack ni alla för råden!
Nu har jag kollat rötterna och de visade sig vara helt ruttna?
Så tyvärr inte mycket att göra än att ge "henne" en anständig begravning.
Tack och lov har jag ytterligare ett exemplar av "Nelly" på gång, dock ej lika
pampig men som jag tror nog blir med tiden.
/Hille
Det var synd på det fina exemplaret. Lycka till med nästa Nelly.
Varför blir bulberna skrynkliga som russin? Vill dom ha mer vatten då eller? Kommer dom att förbli skrynkliga när dom väl blivit det en gång?
Mvh Lotta
Nyckelord: bulber, skrynkliga bulber
Ja, bulberna blir skrynkliga om plantan har fått för lite vatten. Den använder då det lagrade vattnet i bulberna istället. Det behöver inte förbli skrynkliga om du ser till att vattna oftare så kan de såsmåningom bli tjockare och mindre skrynkliga, men det tar ett par månader. Det har det i alla fall gjort för mina. Jag har upptäckt att de med tjocka bulber typ Brassia, Oncidium gillar lite mer vatten än vad jag först trodde. De vill inte torka ut så särskilt mycket mellan vattningarna. Jag brukar även sprayvattna på bladen och bulberna varje dag på dem. De verkar gilla det och bulberna drar åt sig vatten och blir mindre rynkiga.
Jag håller med Mia.P. om att plantan fått för lite vatten MEN det kan vara så att rötterna ruttnat bort av för mycket vatten. Har inte plantan några rötter kan den inte ta upp vatten vilket leder till skrynkliga bulber. Att då vattna mer kan leda till att eventuellt nya rötter får det för fuktigt och ruttnar bort.
Vad göra?
Försöka ta reda på om plantan har fina rötter eller om de har ruttnat bort. peta bort lite av komposten vid bulbernas bas och försök se om rötterna som går ner i komposten är friska. Om friska rötter, låt inte komposten torka ut riktigt lika mycket mellan vattningarna och se om det hjälper.
Här vill jag inflika att skrynkliga bulber också kan bero på för mycket vatten. Det är det som gör det lite knivigt att avgöra vad som är problemet då symptomen kan vara domsamma vid både övervattning och torka. Men om du Lotta känner på dig att det borde bero på torka, så kan du ge dom tid att dricka genom att ställa ner dom i ett vattenbad en stund. Bulberna bör ha bullat upp sig nästa dag. Dragspelsblad får man tyvärr dras med, men de kommer nya och de kommer att vara raka och fina!
Monica: Går det så fort att få bulberna tjocka igen? Jag har ju inte förökt din teknik, men de plantor som jag har köpt hade skrynkliga bulber när jag köpte dem och nu är de mycket rundare efter några månader. Hur länge ska man i så fall låta dem stå i vattenbad? Är en halvtimme lagom? Och då blir bulberna tjocka till nästa dag?
Det finns ju dom som behöver en torrare period för att blomma och då blir bulberna skrynkliga.
Helena W: vilka är det som behöver torrare perioder för att blomma? Kan du ge något exempel? Jag trodde att man alltid skulle försöka få bulberna att vara så vattenspända som möjligt, att plantan mådde bäst av det. Men om det finns dem som inte gillar det så får jag nog ändra min taktik.
Monica: Nu har jag i alla fall provat att låta alla mina orchidéer stå och dra i fingervarmt vatten i 30 min. Det tog ett tag att vattna på det sättet, närmare bestämt 3 timmar eftersom jag inte har mer än en hink och det inte fick plats så många åt gången i hinken. Det är tur att jag inte har så många ännu. Det skulle vara värre att vattna 30 eller 50 orchidéer på en gång.
Finns det inga orkidéer med naturligt skrynkliga bulber?
Mia P. : Jag har sparat plastburkar som är lagom stora för att orkidékrukorna ska få plats i. Sedan vattnar jag uppifrån… Eftersom jag har hunnit skaffa mig en massa krukor… tar det mera tid en en halv timme att serva var och en av plantorna. Annars får de 2, 2.5, 3dl vatten beroende av storleken. När jag är klar med den sista krukan, den 26:e, börjar jag om med den första… Alltså: krukan ska ut från plastkärlet för att den har dragit tillräckligt. Sedan ska den skakas så att överskottsvattnet rinner ut. Efteråt får samma kruka villa en stund på ihop vikta servetter som ska suga ut all övrigt överskottsvatten. Efter att jag har behandlat på samma sätt även den sista av orkidéerna, börjar jag igen från början för tredje gången … Nu ska orkidéerna på plats. Till sist: servetterna som plantorna har ”vilat på” läggs ut på tork – kanske mellan två tidningar… tills… nästa gång…. Så gör jag. Det tar en och en halv timme. / Lina
Lina: Ja, det var smart. Men jag tog helt enkelt mina krukor och sänkte ned dem i en hink och ställde en äggklocka på 30 min och gjorde något annat under tiden. Sen när kl ringde så bytte jag planta. Jag har ju bara 8 st ännu, men när de blir fler ska jag nog tänka på att göra på ditt sätt, låter mindre jobbigt än att ha tio hinkar. : )
Lotta, du gjorde ju helt rätt, 30 minuters drickapaus är vad som rekommenderades i Rittershausens bok. Så gjorde jag när jag helt nyligen fick nog av skrynkliga bulber på en planta som jag köpt på Obs! Tänkte, (eller kanske sa jag det högt så att den arma plantan hörde och bestämde sig för att skärpa till sig?) att om det här inte funkar, ja då blir det banne mig orkidéhimlen nästa...
Inte tog det månader, bara ett par dagar så gick plantan nästan inte att känna igen. Runda trinda bulber fick den. Men det finns tillfällen, fick jag veta, när de gamla bulberna på en del plantor blir skrynkliga och det inte beror på övervattning eller torka. Det är när plantan skjuter stänglar och tillfälligtvis använder sig av näring och vätska i gamla bulber. Sedan blir de gamla bulberna fluffiga och fina igen. De är fiffiga, de där orkidéerna...
Monica: Jag tror det var mig du menade Mia.P, Lotta var bara den som startade tråden.
När jag köper hem en väldigt torr orkidé med skrynkliga bulber ställer jag rötterna, om möjligt, dränker hela plantan i vatten. Där får den ligga i en timme, efter det så är den nästan helt återställd efter två dagar.
30 minuter! Visst tar det så lång tid i "stadium ett" hos mig. Jag ska ställa upp köksklockan nästa gång. Detta verkar vara bekvämare. Annars hetsar man upp sig från kruka till kruka - helt i onödan... Tack för tipset./L
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 01:14:13 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter