Varför blir bulberna skrynkliga som russin? Vill dom ha mer vatten då eller? Kommer dom att förbli skrynkliga när dom väl blivit det en gång?
Mvh Lotta
Nyckelord: bulber, skrynkliga bulber
Ja, bulberna blir skrynkliga om plantan har fått för lite vatten. Den använder då det lagrade vattnet i bulberna istället. Det behöver inte förbli skrynkliga om du ser till att vattna oftare så kan de såsmåningom bli tjockare och mindre skrynkliga, men det tar ett par månader. Det har det i alla fall gjort för mina. Jag har upptäckt att de med tjocka bulber typ Brassia, Oncidium gillar lite mer vatten än vad jag först trodde. De vill inte torka ut så särskilt mycket mellan vattningarna. Jag brukar även sprayvattna på bladen och bulberna varje dag på dem. De verkar gilla det och bulberna drar åt sig vatten och blir mindre rynkiga.
Jag håller med Mia.P. om att plantan fått för lite vatten MEN det kan vara så att rötterna ruttnat bort av för mycket vatten. Har inte plantan några rötter kan den inte ta upp vatten vilket leder till skrynkliga bulber. Att då vattna mer kan leda till att eventuellt nya rötter får det för fuktigt och ruttnar bort.
Vad göra?
Försöka ta reda på om plantan har fina rötter eller om de har ruttnat bort. peta bort lite av komposten vid bulbernas bas och försök se om rötterna som går ner i komposten är friska. Om friska rötter, låt inte komposten torka ut riktigt lika mycket mellan vattningarna och se om det hjälper.
Här vill jag inflika att skrynkliga bulber också kan bero på för mycket vatten. Det är det som gör det lite knivigt att avgöra vad som är problemet då symptomen kan vara domsamma vid både övervattning och torka. Men om du Lotta känner på dig att det borde bero på torka, så kan du ge dom tid att dricka genom att ställa ner dom i ett vattenbad en stund. Bulberna bör ha bullat upp sig nästa dag. Dragspelsblad får man tyvärr dras med, men de kommer nya och de kommer att vara raka och fina!
Monica: Går det så fort att få bulberna tjocka igen? Jag har ju inte förökt din teknik, men de plantor som jag har köpt hade skrynkliga bulber när jag köpte dem och nu är de mycket rundare efter några månader. Hur länge ska man i så fall låta dem stå i vattenbad? Är en halvtimme lagom? Och då blir bulberna tjocka till nästa dag?
Det finns ju dom som behöver en torrare period för att blomma och då blir bulberna skrynkliga.
Helena W: vilka är det som behöver torrare perioder för att blomma? Kan du ge något exempel? Jag trodde att man alltid skulle försöka få bulberna att vara så vattenspända som möjligt, att plantan mådde bäst av det. Men om det finns dem som inte gillar det så får jag nog ändra min taktik.
Monica: Nu har jag i alla fall provat att låta alla mina orchidéer stå och dra i fingervarmt vatten i 30 min. Det tog ett tag att vattna på det sättet, närmare bestämt 3 timmar eftersom jag inte har mer än en hink och det inte fick plats så många åt gången i hinken. Det är tur att jag inte har så många ännu. Det skulle vara värre att vattna 30 eller 50 orchidéer på en gång.
Finns det inga orkidéer med naturligt skrynkliga bulber?
Mia P. : Jag har sparat plastburkar som är lagom stora för att orkidékrukorna ska få plats i. Sedan vattnar jag uppifrån? Eftersom jag har hunnit skaffa mig en massa krukor? tar det mera tid en en halv timme att serva var och en av plantorna. Annars får de 2, 2.5, 3dl vatten beroende av storleken. När jag är klar med den sista krukan, den 26:e, börjar jag om med den första? Alltså: krukan ska ut från plastkärlet för att den har dragit tillräckligt. Sedan ska den skakas så att överskottsvattnet rinner ut. Efteråt får samma kruka villa en stund på ihop vikta servetter som ska suga ut all övrigt överskottsvatten. Efter att jag har behandlat på samma sätt även den sista av orkidéerna, börjar jag igen från början för tredje gången ? Nu ska orkidéerna på plats. Till sist: servetterna som plantorna har ?vilat på? läggs ut på tork ? kanske mellan två tidningar? tills? nästa gång?. Så gör jag. Det tar en och en halv timme. / Lina
Lina: Ja, det var smart. Men jag tog helt enkelt mina krukor och sänkte ned dem i en hink och ställde en äggklocka på 30 min och gjorde något annat under tiden. Sen när kl ringde så bytte jag planta. Jag har ju bara 8 st ännu, men när de blir fler ska jag nog tänka på att göra på ditt sätt, låter mindre jobbigt än att ha tio hinkar. : )
Lotta, du gjorde ju helt rätt, 30 minuters drickapaus är vad som rekommenderades i Rittershausens bok. Så gjorde jag när jag helt nyligen fick nog av skrynkliga bulber på en planta som jag köpt på Obs! Tänkte, (eller kanske sa jag det högt så att den arma plantan hörde och bestämde sig för att skärpa till sig?) att om det här inte funkar, ja då blir det banne mig orkidéhimlen nästa...
Inte tog det månader, bara ett par dagar så gick plantan nästan inte att känna igen. Runda trinda bulber fick den. Men det finns tillfällen, fick jag veta, när de gamla bulberna på en del plantor blir skrynkliga och det inte beror på övervattning eller torka. Det är när plantan skjuter stänglar och tillfälligtvis använder sig av näring och vätska i gamla bulber. Sedan blir de gamla bulberna fluffiga och fina igen. De är fiffiga, de där orkidéerna...
Monica: Jag tror det var mig du menade Mia.P, Lotta var bara den som startade tråden.
När jag köper hem en väldigt torr orkidé med skrynkliga bulber ställer jag rötterna, om möjligt, dränker hela plantan i vatten. Där får den ligga i en timme, efter det så är den nästan helt återställd efter två dagar.
30 minuter! Visst tar det så lång tid i "stadium ett" hos mig. Jag ska ställa upp köksklockan nästa gång. Detta verkar vara bekvämare. Annars hetsar man upp sig från kruka till kruka - helt i onödan... Tack för tipset./L
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 04:00:43 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter