Råd / Förökning / · Frö- och meristemförökning /

Skriv början av artikeln om Flaskplantor

Nyckelord: Flaskplantor

Inlägg med Flaskplantor som nyckelord.

21/3 -12

Nyss urflaskade

Nyss urflaskade. Från ericabergh.

 

Nyckelord: Cattleya, Flaskplantor

Prata om bilden

Min pappa köpte en flaska med små Cattleya-bebisar när han var i Thailand i januari. Fick flaskan av honom i helgen och allt såg fint ut, detta är mina första flaskplantor så jag har bara följt instruktionerna som följde med vilka säger att plantorna ska vara i flaskan i 3 månader eller tills 3/4 av flaskan är fyllt (de är dock bara 2-3 cm stora än så länge) och att flaskan inte ska stå i direkt solljus.

Idag såg jag dock att det har börjat mögla i flaskan! Inte så mycket på plantorna utan mest på den gelé-liknande geggan de växer i... Vad ska jag göra?! Går de att rädda? Bör jag ha sönder flaskan och plantera dem i vitmossa eller är de för små för att klara sig? Jag vill så gärna få dem att överleva

Nyckelord: Cattleya, Mögel, Flaskplantor

16/3 -12

Öppna flaskan, ta ut plantorna och skölj bort gelén. De torde klara sig om du planterar dem som du skriver i lite vitmossa.
Mvh
Mikael

16/3 -12

Tack för det snabba svaret! Fick lite panik här...
Jag behöver inte behandla dem med något alltså, bara skölja av?
Har du något förslag på hur jag kan få ur plantorna eller måste jag slå sönder flaskan?

20/3 -12

I söndags tog jag ur plantorna, spolade av all gelé och mögel med vatten och la dem på vitmossa - men möglet kommer tillbaka. Ska jag spraya dem med atamon eller vad det heter, hjälper det mot mögel? Hur mycket och ofta?

Är det mindre risk att det möglar om jag lägger dem t.ex. på orkidékompost och sprayar vatten ofta, än när de ligger på konstant fuktig vitmossa?

Spolade av dem igen med vatten nu men fortsätter det så här är de nog borta om ett par dagar...

20/3 -12

Atamon hjelper mot mugg, og så er det viktig at du lar dem tørke ut litt.
Det er ikke alltid så lett å få rett balanse mellom nok fuktighet og nok luftsirkulasjon, men de må ikke ha det for fuktig.
Sist jeg flasket ut noen orkideer hadde jeg dem i et minidrivhus med flere datavifter for å gi luftsirkulasjon og jeg lot plantene tørke ut litt mellom hver vanning. Det er lett å vanne for mye og da går det som regel ikke så bra.

20/3 -12

Det är lite svårt att ge råd när man inte har plantorna framför sig och kan se hur de ser ut. Generellt kan jag dock säga att lite mögel på rötterna i allmänhet inte gör nån skada. När möglet har ätit upp "geggan" det lever av brukar det försvinna. Jag har till och med experimenterat en smula genom att låta hela "geggakakan" följa med när jag har satt plantorna i jord. De plantorna har inte växt sämre än andra, snarare tvärtom.
Men jag har också experimenterat med att spraya mögliga rötter med Atamon, både utspädd och outspädd. De plantorna har inte heller växt sämre än andra.
Jag tror helt enkelt att friska rötter är mycket motståndskraftiga mot mögel. Om möglet når de gröna delarna av plantan, något som kan inträffa om man har dem för fuktigt - eller i alltför stillastående luft - efter att de är urflaskade, blir det förstås en helt annan sak.
Det bästa du kan göra är nog att plantera dina Cattleyor och se till att luften kan röra sig runt dem.

21/3 -12

Nyss urflaskade. Från ericabergh.

Jag har lyckats tappa bort min kamera så jag kan tyvärr inte ta några vettiga bilder heller, har bara mobilen att fota med... Den här bilden tog jag när jag precis hade plockat ur och sköljt av dem. Detta är allt innehåll i flaskan, plastlocket de ligger på är något större än en hand.

Det är vitt ludd som främst har spridit sig på rötterna, samt lite mörkare fläckar på vissa rötter (dessa kan man se på bilden också tror jag). När jag tog ur dem ur flaskan var det dock lite mörka fläckar på bladen men de verkar inte ha kommit tillbaka efter att jag sköljde bort dem. Det vita ser precis ut som sånt som kommer av att det är för fuktigt och det brukar ju försvinna om det får torka upp lite, men de mörka fläckarna som sitter lite hårdare oroar mig mer...

Det är ju det också att plantorna är så himla små, de SER inte särskilt motståndskraftiga ut De flesta har bara någon enstaka rot...

Ska jag plantera dem i mossa eller kompost? Jag har läst så mycket olika, även läst att det var bättre att lägga dem ovanpå så söker de sig nedåt själva, så det var det jag gjorde med vitmossan nu. Kändes också som att det skulle bli för blött om jag stoppade ner rötterna...

Är någon form av växthus ett måste? Jag vill så klart gärna att plantorna ska klara sig men jag har inte riktigt råd att börja köpa växthus och fläktar... luften rör sig riktigt bra i fönstret de står i just nu, risken är dock att fönstret kanske är lite för kallt.

21/3 -12

Jag har ingen erfarenhet av Cattleya så jag vet inte vad som är bäst att plantera dem i. Det finns många andra här på forumet som kan det där bättre. Rent spontant skulle jag dock säga att när plantorna är så där stora och fina är det enklast att behandla dem på samma sätt som man gör med vuxna plantor.
Spraya dem lite då och då, men låt dem torka upp en aning mellan vattningarna.

21/3 -12

Et veksthus må du ikke ha, men det er lettere å kontrollere miljøet med et. Det går an å lage et lite selv ved hjelp av store plastbokser. Vifter kan du ta fra kasserte datorer og en adapter koster rundt 200.-
Du kan sikkert finne noen gode tips her
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

21/3 -12

När jag flaskade ur mina plantor i höstas så gjorde jag som i Karmas blogg (förutom att jag inte har använt någon värmematta). Ett minidrivhus kostade mig 69 Kr på plantagen för någon vecka sedan - det är rätt säsong för att köpa dessa nu. Jag har en flaska kvar att flaska ur så därför har jag köpt ett drivhus till. http://www.orchidkarma.com/how-i-grow-my... Lycka till! Jag badade mina i Fungital, enligt Karmas instruktion och det fungerade bra, jag har inte haft några mögelproblem. Fläktar och en adapter som man kan koppla upp till fyra fläktar på och dessutom reglera hastigheten med har jag köpt av Dusk. http://www.dusk.se/Tillbehor.htm Adaptern kostar 120 Kr, fläktarna 175 Kr/st.
/I

Ge ditt svar

Min mor har köpt med sig en flaska med en orkidé från Thailand. det börjar bli dags att ta ut den lille rackaren från flaskan och plantera.
Den odlas nu i någon form av gelé och det är ca 6 olika plantor, vad jag kan bedömma. Jag kommer inte i håg exakta namnet men bladen är långa och smala och blommorna påminner om Phaleonopsis (enligt bilden på flaskan, vet ju inte om det stämmer...)
Hur ska dessa delas?
I vilket substrat ska de planteras lämpligast?
Övrigt att tänka på?

Nyckelord: förökning, flaskplantor, omplantering

17/7 -11

Om du kikar högst upp på den här sidan, så finner du flera klickbara rubriker. Gå in på Råd om odling, och kika under förökning. Där hittar du flera underrubriker, som flaskplantor, utflaskning och småplantor. Där kan du läsa hur andra har gjort.

19/7 -11

Läs mer på OP råd om odling men kort kan man säga:

Ta ut plantorna och skölj noggrant bort "gelen".
Plantera i t e x spagnum
Ha gärna plantorna med extra hög RH

Ge ditt svar
Flaskplantor. Från Merwic. Fri bild.

Igår fick jag hem lite "flaskplantor" från Equatorial Plants i England. Tycker det är en spännande del av hobbyn att försöka dra upp plantor från flaska. Det jag köpte var:

Phragmipedium fischeri
Oncidium coloratum
Dryadella edwallii
Coryanthes alborosea
Dendrobium violaceum
Macodes sanderiana

Speciellt nöjd med Oncidium coloratum, en miniatyr som jag tycker är hur läcker som helst. Se bild här: http://www.flickr.com/photos/epicphals/4...

Nu gäller det bara att lyckas få fram några av dem. Tyvärr drabbades jag lite av problemen efter vulkanutbrottet då paketet tog några extra dagar på sig. Ser dock ut som om de klarat sig bra trots 10 dagar i kartong. Kvalitén på flaskplantorna från Equatorial är som vanligt superb.

Nyckelord: Equatorial Plants, Flaskplantor, Flaskbarn

22/4 -10

så mye spennende.
Lykke til med tålmodighetsprøvene

22/4 -10

kul. ser fiinna ut.

22/4 -10

Ser jättefina ut! Lycka till.

22/4 -10

Ja lycka till! O. coloratum ser riktigt snygg ut, behändig storlek också!

/Anders

Ge din åsikt

22/4 -10

Flaskplantor

Flaskplantor. Från Merwic. Fri bild.

 

Nyckelord: Flaskplantor, Equatorial Plants

Prata om bilden

Förra helgen var det dags för en flaska till att tömmas på sina bebisar. Den här gången var det BLC Thongsupan + BLC Tainan Gold.
BLC= Brassolaelion cattleya. Har försökt hitta information om dom men inte lyckats. Är det nån som vet nåt om dom så berätta gärna.
Flaskan var inköpt på blomstermarknaden i Bangkok för 450 Bath. Köpte ju färsk sphagnum på orkidehuset som skulle provas.
56 separata plantor blev det och i vissa satt det flera tillsammans. Plockades ut på samma sätt som jag har använt tidigare.
15 st i torkad mossa placerades i IKEA terrariet.
12 st sattes i kruka med färsk spagnum ock kokosfibrer som i sin tur hänger i terrariet..
17 st i en låda med torkad mossa också den i terrariet.
Nu börjar det bli fullt i terrariet.
Efter en vecka lever alla.

Dimmaskinen i terrrariet är på tre gånger om dagen i 45 min. Dessutom sprayar jag morgon och kväll på plantorna.

Nyckelord: flaskplantor, BLC Thongsupan + BLC Tainan Gold, urflaskning

12/10 -09

Hur ser ett IKEA terrarium ut ?

13/10 -09

IKEA terrarium el växthus. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Nja IKEA terrarium var väl inte rätt beteckning. Får skylla på att jag blev miljöskadad när jag höll på mde reptiler.
IKEA växthus är nog mer rätt. Det är ett litet växthus för smålantor som man kan ställa i fönstret. Se bilden. Jag har förstärkt botten med en plast som man brukar ha i botten på bestickslådor. Finns också på IKEA. Det gör att vatten inte rinner ut när man vattnar.

13/10 -09

Kan du förklara lite tydligare hur du har förstärkt botten? Nyfiken!

13/10 -09

I orginal är det en nätbotten i växthuset. Det tyckte jag inte var så praktiskt. Först så rann ju allt vatten ut på golvet. Sen gick det inte att hålla fuktigt i växthuset.
Jag köpte som sagten grov och lite bubblig plastbit som man brukar ha i bestickslådor för att inte besticken skall fara runt.
Att jag valde den berodde på att den fanns på IKEA och verkade tillräckligt tjock och stark för att inte gå sönder direkt.
Jag klippte till en bit so var lite större än botten och fick på så sätt även kanter på botten för att hålla vattnet inne. Sen tog jag en häftapparat och fäste den i träsidorna.

Kan också nämna att jag har satt in en liten datorfläkt . Det är en 12v fläkt som körs på 5v för att få lite lägre fart och ljudnivå.

Ge din åsikt

12/9 -09

+ 3/10 -09

Småttingarna på plats i lådan

Småttingarna på plats i lådan. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: urflaskning., Rhycostylis gigantea blue, flaskplantor

Prata om bilden

12/9 -09

+ 3/10 -09

Hela flaskinnehållet

 

Nyckelord: urflaskning., flaskplantor, Rhycostylis gigantea blue

Prata om bilden
Stora o fina plantor. Vanda. Från Hqsystem.

Det här är en Flaska från Parichart Orchids, 1 Ban Naerung Nongkhae, Saraburi 181 40 Thailand Tel 08- 1809-7793, Fax 0-3638-1076. Glöm inte landsnumret om ni tänker ringa. Flaskan är märkt BPP 8021, 49464 och datum 6-9-51 som är 2007 tror jag. Antagligen palnteringsdatum.

I den här flaskan var det 45 plantor, de flesta var stora och alla såg friska ut.

Behandlingen var som för första flaskan med luftning, ursköljning, atamon, sköljning och torkning.

16 st planterades i små krukor med vitmossa runt rötterna och kokosfibrer utanpå.
16 + 13 lades på vitmossa i aluminiumformar som man brukar frysa in mat i.

Alla placerades i det nyinredda terrariet som jag tänker använda för småplantorna. Mer om det i ett annat inlägg.

Nyckelord: flaskplantor, urflaskning, V bensoni- V. Robert Delight - XV. Suksamran Deelight

12/9 -09

12/9 -09

Småttingarna på plats i lådan. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

13/9 -09

Hehe jag blir nostalgisk när jag ser linjalen i trä från mina första år i skolan.....härligt !

13/9 -09

Å Brittmarie, jag tänkte precis skriva detsamma så såg jag ditt inlägg !!

Härligt med så många friska småttingar Hgsystem !

Ge din åsikt
Flaskbarnet i den lilla nätkrukan. Från Hqsystem.

Än så lever dom små utflaskade pantorna. Rötterna ser ut som om dom håller på att torka ihop vilket ju inte är så bra. Lyfter man på plantorna så finns det dock en ny frisk rot som är på väg ut så det finns hopp.
Tog Valkyrie66 på orden och monterade in en liten datorflält i växthuset. Det är en 12v fläkt som jag kör på låg fart genom att den drivs med 6v. Det ger tillräcklig luftsröm för det lilla växthuset.

Min fru som köpte flaskbarnen köpte också små nätkrukor och kokosfibrer av blomstersäljaren . I Thailand monterar man sina flaskbarn i kokosfibrer i nätkrukor och han tyckte att vi skulle göra likadant. Han menade också att kokosen förhindrar bakterietillväxt.
Vi plockade ut 12 plantor för plantering. Eftersom vi har betydligt torrare hemma än i Thailand så virade vi in rötterna i fukthållande vitmossa innan plantan stoppes ner i kokosfibrer. Det är små krukor så det blir inte mycket mossa eler fibrer.
Krukorna stoppade vi in i väkthuet med dom andra plantorna så kan vi jämföra hur det går.

Nyckelord: urflaskning., flaskplantor, Rhycostylis gigantea blue

Ge din åsikt

2/9 -09

+ 3/10 -09

Lilla växthuset i fönstret

Lilla växthuset i fönstret. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: urflaskning., Rhycostylis gigantea blue, flaskplantor

Prata om bilden
Lindade in flaskan i en trasa innan jag krossade botten med hammare under vattten. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: flaskplantor, Rhycostylis gigantea blue, urflaskning.

Prata om bilden
Flaskan med alla orkideerna. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Vår flaska med Rhycostylis gigantea blue som vi köpte på blomstermarknaden i Bangkok i somras började kännas lite full så det blev dags att flaska ur plantorna. Efter att ha läst alla goda råd på orkideprat så var det dags att skrida till verket.
Här kommer en beskrivning på hur jag gjorde med lite bilder nedan. Kommentera gärna för jag har fler flaskor som ska ska spräckas.
Jag kan nämna att i fjol så öppnade jag två flaskor med 5 plantor i varje. Ingen överlevde så ta inte min beskrivning nån sanning för hur man lyckas.

1. Började med att ta bort korken och lät plantorna vänja sig med rumsluften under ett par timmar.

2. Gjorde under tiden i ordning två planteringsburkar. I botten ett lager med lecakulor och ovanpå ett lager vitmossa.

3. Dags att knacka hål på flaskan. Lindade in den i en trasa. Fyllde diskhon med vatten och höll flaskan under vattnet. Knackade försiktigt på flaskans botten tills den gick sönder. Plockade bort löst glas och och sköljde ut plantorna i diskhon. Använde latexhanskar för att slippa skära mig och för att inte infektera plantorna.

4. Delade förskiktigt plantorna och sköljde bort all gele och jord som fanns på dom. En del fick jag pilla på med en mjuk tandborste.

5. La sen upp alla på plantorna på diskbänken för att kunna räkna dom. Det var 47 stycken! Inte undra på att dom hade det trångt. Lät dom ligga en stund för att rinna av medan jag blandade en påse Atamon med en liter vatten för att ha som desinfektion.

6. Insåg att planteringsburkarna inte skulle räcka till plantorna så jag gjorde i ordning två till. Delade sen plantorna i två grupper som jag bestämde mig för att behandla lite olika som ett experiment.

7. Första gruppen las i Atamon i 10 minuter, den andra fick ligga i 30 minuter.

8. Grupp ett fick sen ligga på tork i 30 min på en tidning.

9. Sen ställdes plantorna ovanpå mossan i lådorna. Det blev ganska trångt med 12 i varje låda.

10. Grupp två fick ligga i rent vatten i 30 minuter after att ha varit i Atamon. Sen fick även dom torka i 30 minuter innan de placerades i planteringslådorna.

11. De fyra planteringslådorna placerades i ett litet IKEA växthus som i sin tur placerades i ett österfönster utan direkt solljus.
Där kommer dom att få stå tills det har kommit nya rötter så att det är dags att plantera dom en och en.
Under tiden tänker jag spraya dom med vatten morgon och kväll.

Det ska bli spännande att se hur det går för dom små liven.

Kom gärna med synpunkter på hur jag har gjort.

Nyckelord: Rhycostylis gigantea blue, flaskplantor, urflaskning

30/8 -09

Planteringsburken med lacakulor i botten och vitmossa ovanpå. Från Hqsystem.

30/8 -09

Lindade in flaskan i en trasa innan jag krossade botten med hammare under vattten. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

30/8 -09

Plantorna i Atamon. Från Hqsystem.

30/8 -09

Plantorna på plats i sina burkar. Från Hqsystem.

31/8 -09

Det ser ju jättebra ut!! Vad kul att du dokumenterade urflaskningen. Lycka till med de små.

31/8 -09

Mycket intressant och allt verkar väl genomtänkt - lycka till med alla småttingar!
När jag ser dina fina bilder, så börjar även jag längta efter "smått"

31/8 -09

Kul att du dokumenterade urflaskningen, det ser inte så komplicerat ut som jag har trott. Lycka till med skötseln!

31/8 -09

Jättebra, det här tänker jag definitivt spara och ha till hjälp när jag får användning för det, förhoppningsvis inte för långt fram i tiden! Tack tack!

31/8 -09

Jätttefin beskrivning på urflaskningen Lycka till med tillväxten!

31/8 -09

vilken bra beskrivning tack för det jag har sparat den som favoritprat jag har ingen flaska ännu men ska köpa så fort jag får tillfälle till det man måste väl åka till thailand för att få tag på dom,

31/8 -09

Åh vad bra, nu har jag sparat ner allt. Hoppas få användning för detta om ett halvår Tack för den tydliga beskrivningen

31/8 -09

Jag gjorde ungefär likadant med mina Vandor och Cattleyor som jag flaskade ur, fast jag fick flaska ur dem ganska snabbt efter hemkost då en började mögla i gelen och en annan flaska var väldigt omruskad. Dock la jag aldrig dem i Atamon, det hade jag ingen aning om att det kunde vara bra
Istället för drivhus så hade jag syltburkar från Ikea som drivhus när de var små men numera sitter de i akvariet fast på väg att så smått börja skolas ut. Totalt har jag ca 20 Vandor kvar och ca 15 Cattleyor. De som jag har lyckats bäst med är Vandorna, där har det strukit med totalt 5 - hitills är väl bäst att tillägga. Cattleyorna där har det strukit med ett tiotal.

En fundering: Spädde du ut Atamonet eller ligger plantorna i bara det?

31/8 -09

Zinzol: Späd absolut ut atamonet!! Jag brukar ha ca 2 tsk per liter, jag använder antingen Atamon (finns på ICA) eller Fungital (finns på Blomsterlandet).

Jag håller med Ingse. Fläktar är den bästa försäkringen du kan skaffa för dina småttingar. Det går ju att koppla flera små fläktar till samma nätaggregat (jag har upp till 6 st på ett) så det är inte så dyrt att installera. Dessa har jag, tysta och bra.

31/8 -09

Valkyrie66: Tack! Har antecknat i min "lilla" komihågbok

2/9 -09

Lilla växthuset i fönstret. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Tack för alla glada tillrop.
Nu återstår att se om dom överlever.
Jag har inte klurat ut hur jag ska få till det med en fläkt i det lilla IKEA växthuset.
Öppnar jag locket och blåser in luft så blir det väl väldigt fort torrt. Sätter jag in en fläkt så blåser väl plantorn in i ett hörn. Ska jag prova med en liten CPU fläkt om får gå på lågfart?
Just nu kör jag med en cm stor öppning av locket.

Atamonet ska vara för att desinfektera dom små plantorna. Enligt ett inlägg som jag läste här i Orkideptrat ska man ta koncentrationen för flasksköljning som står på påsen. Då blev det en påse till en liter vatten. Det är nog starkare än Valkyrie66 föreslår. Hon är ju mycket mer erfaren än jag så till nästa flaska tar jag hennes blandning

2/9 -09

Hqsystem, låt det inte bli för blött bara, det är lätt att det börjar
mögla, eller att rötan får fart, oavsett om Du använt atamon.
Mögelsporer finns alltid i luften, och mossan är inte helt fri från
mögelsporer den heller. Rötterna är också lite känsliga för alltför
blöt omgivning, jag har märkt det på mina små Projekt Flaskbarn-
Phalaenopsis.

12/9 -09

Lägesrapport för flaskbarnen
9/9 Flera plantor harförtorkade rötter mn en del har en kraftig rot kvar. Kan det vara den nya som ska komma på plantorna? 3 har dött och plockades bort. En hade tendens till mögel.
11/9 Flera har dåliga blad som plockades bort. 2 var döda. Alla med torra rötter grävdes ner i mossan.
Alla i krukor har k´larat sig hitills men en ser ut att kunnna dö.
Dom som bara ligger på mossa och har nya kraftiga rötter mår alla bra.
Sämst går det för dom som ligger på mossa ovanpå leca kulor. Speciellt i lådan närmast fläkten som torkar ut fortast. Grävde ner alla plantor med torra rötter. Dom med kraftiga rötter får stå kvar ovanpå mossan.
Har fått småflugor i växthuset. Bara några få så det är inget större problem. Mördar dom jag kommer åt.
Sprajar plantorna morron och kväll.
Det tycks vara en avvägning med fukten. För mycket fläkt och för torrt så torkar rötterna. För blött så kommer möglet.
Har du några goda råd letherneck?

12/9 -09

Jag vet ju inte hur stora dina plantor är, de nyss urflaskade vandor jag köpte för 2.5 år
sedan hade ca: 10 cm bladspann, med 4 blad, och i princip inga rötter, de sattes på
mossbädd i pysaliskorgar till de började utveckla nya rötter. Jag sprayade atamonlösning
på dem lite då å då så länge de var små och känsliga, räkna också med att mossan
innehåller mögelsporer, så behandla den också. Att spraya dem 2-4 gånger om dagen är
bättre än att de sitter med blöta rötter hela tiden, jag hade mina hängande i korgarna utan
miniväxthus, blanda också i lite mörk sirap eller melass i vattnet Du sprayar med, det hjälper
plantan med att få lite extra mineraler och näring.
Jag använder samma metod till mina "Projekt Flaskbarn"-plantor, Phalaenopsis amabilis var. rosenstromii,
och jag har inte förlorat en enda av dem ännu, peppar, peppar, och de var otroligt små, största
plantan var bara 15 mm tvärsöver.

3/10 -09

Lägesrapport för flaskbanen.
32 av 47 lever vilket verkar hoppfullt.
12 (av 24) som stod i mossa ovanpå lecakulor lever. Alla har förtorkade rötter men dom som lever har en liten ny rotstump.
9 (av 12) som står i krukor med mossa och kokosfibrer lever och frodas.
11 (av 11) som står i vitmossa har klarat sig.
Alla som har dött har stått i mitt lilla växthus från IKEA. Inga har dött i terrariet.
Slutsats hitills är alltså: Bäst är att ha barnen i terrarium i vitmossa eller krukor.
Fler än vad jag kunde hoppas på överlever. Det skapar ett angenämt problem med hur jag ska f plats med resterande flaskbarn som måste tast ut snart. Har redan börjat med en trdje flaska.

Ge din åsikt

30/8 -09

+ 3/10 -09

Flaskan med alla orkideerna

Flaskan med alla orkideerna. Från Hqsystem. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: urflaskning., Rhycostylis gigantea blue, flaskplantor

Prata om bilden
Från Andni432.

Hej allesammans!
Jag har den senaste månaden haft bäbisfrossa!
Beställde först 6 flaskor från www.kasornorchids.com vilket jag inte rekomenderar då dessa blev groft misshandlade i frakten.
Men så hittade jag denna säljare på ebay som aktionerar ut massor av olika orkidéer av alla de slag.
Alla de flaskorna som ni ser på bilden är från denna säljare utom en har varit i riktigt bra skick.
den dyrast dessvärre hade fått mögel under frakten / eller lite tidigare.
Skickar med Schenker eller UPS.
Rekomenderar denna säljare till Er som är sugna på lite experimerande med småttingar.

http://stores.shop.ebay.co.uk/thailandsh...

Nyckelord: flaskplantor, småplantor

9/6 -09

Och vad för spännande gömmer sig i dessa flaskor ?

9/6 -09

Dom ser fina ut! Spännande!

9/6 -09

Ja, dom ser verkligen livskraftiga ut!

10/6 -09

Jo dom har alla varit i bra skick utom en flaska, den dyrast så klart (40€) men den skärde jag sönder igår (plast flaska).

Stora flaskor är:
Paphiopedilum venustum f. alba
Paph. bellatulum x Paph. charlesworthii (urflaskad)
Paph. (laser-Emerade x Macabre) x Paph. leucochilum
Paph. philippinensis x Paph. curtisii
Phal. bellena (står det på flaskan men är bellina)
Phal. mariae

Små flaskor:
Aerides lawrenceae
Aerides multiflora
Dendrobium cariniferum
Dendrobium friedericksianum
Holcoglossum kimballianum
Rhynchostylis coelestis

även från Thailand (stora flaskor):
Paphiopedilum godefroyae (ur flaskad men var i extremt båligt skick, hälften hade tappat rötterna)
Phalaenopsis cornu-cervi (lite tilltuffsad)
Phalaenopsis stuartiana var. nobilis (lite tilltuffsad och urflaskad)
Phalaenopsis Double Delight X Phalaenopsis stuartiana (lite tilltuffsad)
Polyrrhiza lindenii (ghost orchid) (ur flaskad)

Köpte ochkså en massa korgar från den tyska sälgaren 4 st för lite över 200kr

Om det är någon som är sugen på att byta lite småttingar senare fram över när dessa är urflaskade och härdade så är det bara att höra av sig så ska vi kunna lösa detta.

10/6 -09

De ser ju fina ut. Vad kul med så mycket nytt. Lycka till med de små!

10/6 -09

Tackar!
Ska uppdatera om någon månad med nya bilder när de har blivit urflaskade.

10/6 -09

Dom hade verkligen mycket kul till salu. Är det ngr stockholmare som vill ordna en sambeställning där ifrån så skulle det vara kul

Ge din åsikt