Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /
Skriv början av artikeln om Cattleya rexInlägg med Cattleya rex som nyckelord.
Utropspris: 50 kr. Frakt: 60 kr per paket.
Mån 13/8 -18 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).
Storblommig doftande Cattleya från Peruvian och Columbia. Odlar den utomhus på sommaren och på fönsterbredan med tillägsbelysning på vintern.
Kraftig ungplanta med bra rötter
Flera plantor till salu på min sida
Nyckelord: Cattleya rex
50kr
Grattis Olivia
Väntar 2 plantor från Lassse... denna Cattleya har en intressant historia... här kommer den:
James O'Brien var en av de mest kända experter på orkidéer under 1980-talet och sekreterare i Royal Horticultural Societys Orchid kommitté.
O'Brien var en av pionjärerna i klassificering av de storblommiga Cattleya arter. Under hösten 1890, råkade han se blomningen av en ny Cattleya art från Peru som hade nyligen mottagits från orkidée-samlaren Eric Bungeroth.
Det O'Brien såg i Linden växthus var en fantastisk exemplar med sex blommor 17 cm stora och unika krämfärgade foderblad och kronblad med en läpp av olika nyaser och marmorering.
O'Brien beslutade att beskriva arten själv och skrev en botanisk beskrivning i The Gardeners 'Krönika av den 13 december 1890. Han gav den nya arten ett grand namn Cattleya rex.
Cattleya rex var sent att beskrivas, men den var känd för orkidé världen. Redan 1870 har Jean Linden hade sett Cattleya rex under sina resor genom Sydamerika. Den berömda orkidé samlare Gustav Wallis hade också sett den på 1870-talet.
Flera växtsamlare under åren hade även försökt att extrahera den från sitt gömställe i peruanska Anderna, men växterna överlevde aldrig den hårda resan genom bergen till den peruanska kusten. Sändning i motsatt riktning längst Amazon-bifloder till den östra kusten av Brasilien var lika farligt och misslyckades.
Till slut Eric Bungeroth lyckades transportera en grupp av växter längs Amazonas till hamnen i Manaos, där de slutligen seglade från Brasilien till England.
Men de flesta av dem frös ihjäl eftersom transportlådor förvarades i ouppvärmda tull-lokaler. Bungeroth knäcktes av förlusten av växterna eftersom detta nya Cattleya skulle ha varit hans främsta prestation. Med tungt hjärta, övergav han att samla in och aldrig vågat sig i djungeln igen i jakt på C. rex.
Med undatag för denna sändning, ingen har importerat C. rex under de kommande 50 åren.
Det var inte förrän 1940 som ett rimligt antal C. rex äntligen nått omvärlden. År 1940, Harry Blossfeld, en brasiliansk orkidé odlare, beväpnad med Eric Bungeroth anteckningar, bestämd sig för att lyckas, och dök upp några månader senare med nästan 800 växter. Tack vare guldgruvprojektet i det det område där C. rex växte, och den nya tekniken av flygplanet lyckades han att få C. rex levande till Lima, Peru och São Paulo, Brasilien.
Harry Blossfeld sålde sin C. rex genom annonser i American Orchid Society Bulletin i början av 1940-talet.
Men det var ekologiskt dyr historia. Liksom C. dowiana i Costa Rica, C. rex växer nära toppen av högsta träd på över 20 meter. Harry Blossfeld under sina försök 1940, vägrade att klättra dessa gigantiska träd för att samla in C. rex, så träden måste skäras ned. Det tog för 2 personer en halv dag per träd, och var en ekologisk mardröm. Endast ett fåtal C. rex växer på varje träd, och många C. rex krossades och förstördes när träden slog i marken eller mot intilliggande träd när de föll. Det var ett dyrt projekt för att samla C. rex, inte bara i antalet förlorade C. rex, men också förlust av den gigantiska lövträd.
Tid tyvärr... har bara gjort de ekologiska problemen värre, eftersom dagens kaffe, te, och majs odlare använder moderna svedjebruk teknik för att rensa marken, och den gigantiska träden själva har blivit en gröda.
Peruanska orkidéälskare har under en räddningsaktion tagit hand om ett stort antal C. rex som annars skulle förstöras av bränderna, och gav de en fristad i orkidé plantskolor. Från dessa anläggningar, kommer de C. rex vi odlar idag.
Så småningom hamnade ju avkomman hos Lassse och snart kommer den till mig... 2st t.o.m. fr olika föräldrar...
Nyckelord: Cattleya rex
Härlig historia, tack för att du delar med dig, har också en rex från Lassse ska titta till den lite extra ikväll
Ett spännande jobb, måste ha varit alt. är fortfarande att ta emot exemplar av intressanta plantor och jobba upp dem i sitt växthus (á la 1700-1800-tal, tänkte jag i första hand). Själv är jag inte den som kravlar runt i spenaten och slåss mot iglar och pirayor och grejer, men systematiken intresserar mig enormt!! Släktskapen och sedan även odlingsbetingelserna gubevars, men där går det ju sådär . Kul att läsa berättelsen, Dorra!!
Kommer från Peru. Tillväxer under senvinter och vår, då den även behöver extraljus. Odlar den på fönsterbrädan. Doftar relativt svagt sött. Ytterligare en knopp är på gång.
Mvh
Mikael
Nyckelord: Cattleya rex
Verkligen läckra färger!
Älskar Cattleya rex
Härliga
Underbar klassiker. Det är sällan man ser fina blommande exemplar nu för tiden.
Har du en delning är jag intresserad? Peter
Utsökt! En av mina - alldeles för många - favoriter...
Verkligen en skönhet
Underbar färg på läppen, grattis till blomningen!
Helt underbar
Tack!
Peter: den skall få växa ostört några år till.
Mvh
Mikael
Vacker färg kombination
Grattis
Fin fin.
Kommer från Peru, odlas under ljusa förhållanden i ett något svalt fönster med mycket extraljus. Köpte denna planta för 10 år sedan och det var då en tämligen svag bakbulbsplanta. Sedan har den envisats med att börja växa i januari, men har nu börjat växa på vårvintern sedan ett par år. Blommorna doftar härligt!
Mvh
Mikael
Nyckelord: Cattleya rex
Härlig
Så vackert! Rex är en av mina absoluta favoriter. Jag har sedan två år en import-planta, som envisas med att skicka ut nya skott under vintern. Förhoppningsvis kommer den också att ändra beteende. Drömmen är dock att finna C Triumphans - en primärhybrid där C rex har korsats med C dowiana.
Wow, vilken läpp! Doft oxå...ojoj!
/Mvh, I
Graciös
Väldigt snygg. Finns nu på min önskelista
Vilken skönhet
Wow Micke!
Snygg den där, men mer imponerande den tid du lagt ner för att få plantan dit den är idag.
mvh,
Christer
Oj vad snygg!!!
Tack!
Mvh
Mikael
Nu blommar denna härliga planta för första gången. Köpte den från M & M Orchideen för snart två år sen som en C. mendelii.
Men det känns det inte som det är.
Min känsla säger C. rex. Är det någon som har nån annan idè? Hur som helst så tycker jag den är helt fantastisk.
Nyckelord: Cattleya mendelii, Cattleya rex
Absolut delikat Kennet !
Det känns som du kommer få besök..
..av mej alltså .
Vacker är den i alla fall. Det är svårt att säga vilken art det är genom att
bara se på ett foto där hela plantan inte syns, och blomfärgen blivit lite
otydlig. Men den gör ju skäl för epitetet Treasure of the Incas om det är
en C. rex.
Men Du kan ju se http://cattleya.wikidot.com/cattleya-rex
Ooootroligt vacker!!!
Mycket läcker bild och blomma. Grattis till den. Svårt att avgöra vilken men mendelii skall vara större än rex. ungefär 20cm mot rex 15-17ungefär.
Underbar! Den gör sig mycket elegant på bild
Magnifik, helt magnifik! Jag tycker det spontant känns som en C. mendelii, men det är som HMG säger ganska svårt att avgöra. Dina sepaler/petaler ser krämfärgade ut på fotot, vilket är mer åt rex-hållet. Mendelii ska ha mer svagt lavenderfärgade. Ljuset kanske luras lite på fotot - är de så krämfärgade som det ser ut?
Mycket vacker och fint foto, grattis.
Underbar, Grattis! Svårt att säkert säga om det är en ren rex, hur stor är den, doftar den?
mvh
Mikael
Härlig!
Himla läcker, grattis
Grattis till en underbart vacker Cattleya!
Schnygg!!!
Verkligen tjusig blomning Kennet
Merwic, Mikael - Jodå den är crémefärgad, och blommorna är 15-17 cm och doftar härligt gott.
Bifogar en bild på den rätta färgen...
Om den är renrasig eller ej får man nog aldrig veta, men det känns ju bättre om man vet vad man
ska skriva på stickan i krukan. "C. kennetiana känns inte lika spännande...
De bilder jag har sett på C. rex är röd/lila färgade på hela läppens insida med inslag av orange. Läppen är istället mkt lik C. mendelli, på den senare bilden verkar det vara fråga om en semialba eller åt det cremefärgade hållet (som du ju skriver).
Utan att vara helt säker så överväger jag åt C. mendelli, en mkt härlig art och dessa blommor är härliga! Grattis!
mvh
Mikael
Håller med Mikael. Dessutom skriver Chadwicks i deras bok "The Classic Cattleyas" att de flesta C.rex i odling idag har blommor som är mellan 10-13cm stora. Om din första blomning är 15-17 tycker jag också att det tyder på en C. mendelii.
Googlar man på båda arterna så hittar man bilder på både rex och mendelii som liknar din bild. Men flera av dessa bilder kanske har fel namn eftersom arterna kan vara ganska lika?
PS. Verkligen skitsnygg, om man får säga så.
Fantastikt vacker blomma oavsett vad den heter! Men färgen ändras ju lite medan blomman får sin rätta form, så sin rätta färg får den kanske också lite senare.
Ja, då tror jag mendelii får stå kvar så länge, man får hoppas att ens leverantörer går att lita på.
Så sinnligt vacker bildi underbart ljus, Kennet!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 16:56:11 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter