Inlägg med som nyckelord.
Mitt "nya" svalskåp. Som lätt tar ner temperaturen till 12-14 grader inför natten. Men när jag provade med min LED-belysning så blev det varmt och kompressorn fick gå långa stunder. Funderar på att montera LED-lister på utsidan av dörren som en ram för att hålla värmen utanför skåpet. Har ni några idéer kanske på belysning och annat som gör det möjligt att låta orkidéerna stå kvar i skåpet dygnet runt.
Det beror på vad du har för LED-belysning. om du kan separera lamporna från transformatorn och placerar denna utanför så får du ljuset du behöver men slipper värmen. Om du gör som ditt förslag så förlorar du ganska mycket ljus, dels pga glaset men också pga avståndet.
bolebo, jag har nu lagt order på två 120cm remsor med neutralvita LED som jag ska montera utmed dörrens aluram, lodrätt.
De ska enl.uppgift ge 20W/meter så totalen blir 48W jag hoppas att det räcker annars får det kompletteras med ytterligare remsor. Ska montera med hjälp av aluminium-tejp som kan hjälpa att reflektera ljuset in i skåpet. Det finns för övrigt en variant som är utgående på 26,4W/meter också den på 24V. Det blir att prova detta som jag köpt först och se om det behövs mera ljus.
Hur många lumen ger varje enskild liten LED-lampa? Endast dessa två kommer inte att räcka som enda belysning. Behovet måste man räkna ut. Antal lumen dividerat med avståndet från ljuskällan (i meter) i kvadrat ger den belysningsmängd ( i lux) som når plantan. Hur många lux varje planta behöver beror på art/sort. Lycka till med ditt spännande projekt.
Ljusflöde 2690lm/m, antal dioder 126/m, färgtemperatur 4000K, spridningsvinkel 120 grader, mått 10mm bred 2,5mm hög. IP-klass 20, Diod SMD 2835.
Ett intrikat problem. Idag är det strålande sol i Älmhult och nu är det 60000 lux ute och i full skugga är det 4500 lux. I full sol är det för mycket ljus för de flesta orkidéer, har provat med en vanda några dagar och de tappar färg.
Åter till din belysning. Varje enskild diod ger 39 lux på 50 cm avstånd hela remsan ger ca 5900 lux. Detta motsvarar belysningen i full skugga och dubblas då denna får du ju en god/mycket god belysning inne i ditt skåp utan växter, hur det fungerar är det något enklast att prova sig fram till.
Är lite förvånad över att remsan ger så mycket ljus. Utvecklingen går framåt. Om du hittar en remsa med 6000K så får dina växter lite tillskott av de blåare våglängderna vilket är bra för blomningen. Var beredd på att belysningen är lite stickig. Därför är det bra om åskådaren inte får belysningen rakt i ögonen.
Häftigt skåp! Vad har du fått tag på det?
Gustav84 Hämtat utanför Borås!
Ser mycket fint ut. Blir spännande att se framtida resultat.
Nu börjar det likna något men en del arbete återstår.
Grunden är ett svalskåp från Vestfrost modell FKG 311. Detta är nu utrustat med två LED-tejper på ömse sidor av dörren, lodräta men dolda av aluminiumtejp för att slippa se speglingen. De är monterade på utsidan av dörren. Inne i skåpet finns en 32W Led-list i aluminium med RGB dioder vilken är klassad till IP 67 och klarar fuktiga utrymmen. Driver, eller trafo ligger utanför skåpet. Denna belysning ger ett kallare ljus då kelvin-talet är 10000. Eventuellt behövs det en till, en hylla ner eller två för att belysa alla plantor på ett adekvat sätt.
Luftfuktare finns som styrs av en Ink-Bird men kylaggregatet och den kondens som skapas räcker för att hålla fuktigheten på mellan 75-95% RH, det mesta av tiden. Jag har ställt termostaten på skåpet till 22 grader med en nattsänkning till 14 grader mellan klockan 22:00- 06:00 då ljuset är släckt. Nattsänkningen är mycket viktig för växternas allmänna trivsel och stimulerar blomningen.
Detta skåp är för de mindre orkidéarterna som oftast kommer från Sydamerika där de växer på högre höjder med svala vindar och mycket regn. Jag fuktar ett par gånger per dag med en handspruta med destillerat vatten då jag tycker det behövs. Jag har två fläktar, där en sitter uppe och blåser neråt och en som gör det motsatta ner i skåpet. Jag ska förstärka med en fläkt till som kan oscillera för ordentligt luftväxling vilket dessa arter gillar.
Jag kommer säkerligen att ändra lite utmed resans gång och jag behöver hitta rutnät i metall för sidor och rygg. Då kan man hänga många av de plantor som kommer monterade på barkbitar eller de som jag monterat på mossbeväxta oglaserade rör i lergods.
Jag hoppas att någon kan bli inspirerad att själv prova med svalskåp som naturligtvis kan byggas för den händige, men för mig som inte ens har en tumme mitt i handen blev detta skåp en genväg till mitt lilla, och högst privata, nirvana.
Kul projekt!
Strålande
Skall bli intressant att följa!
Nu är jag nöjd efter en hel del provande. Jag ökade på med en armatur till av Solar Stinger Fresh Sun Strip 70 som egentligen är tänkt för akvarium. Den mäter 45 cm i längd och ger bra med ljus med 32W/117 lm/W och 10000 K. Denna lösning ger adekvat ljus också i bakkant. Ledlisten i aluminium är klassad för fuktiga miljöer på IP 67 så jag testade inne skåpet men värmeutvecklingen blev för stor och kompressorn fick gå onödigt ofta och mycket. Det hela slutade att jag tog ett belysningsstativ och gjorde en enkel montering av de två armaturerna, lodrätt som nu lyser in i skåpet. Behöver jag öppna
dörren så drar jag bara stativet åt sidan. Fuktigheten är konstant hög nu med ett RH på mellan 75-95% och luftfuktaren behöver knappast skjuta till dimma i skåpet. Jag passar på att tacka för alla kommentarer och ber att få återkomma framöver men då med information om mina orkidéer som ju är huvudsaken för min fotografering!
Min vanda får gula blad in vid "stammen" som sen blir bruna underifrån och lossnar.
Jag fick en stor fin Vanda för 10 dagar sen men med flera olika bud om hur jag ska ta hand om den. Har vattnat den varannan dag i dusch de första 7 dagarna då första rådet var vattna en gång i veckan men rötterna hängde fria och vart torra så blev varannan dag. Har den nu skaffat en stor glasskål som den kan vara i med rötterna för att hålla fuktigheten och där jag kan bad-vattna den. Så igår fick den 30 minuters bad och idag vår rötterna ljusa igen så den fick en dusch utanför glasskålen innan jag sänkte in den igen.
Immat Söderfönstret så att det inte blir för starkt ljus, beställt näring och en växtlampa som ska komma imorgon.
Varför lossnar bladen och var kan jag få reda på mer hur jag tar hand om den? Jag har lånat 3 böcker om orkidéer på biblioteket men inte blivit klokare. Åkt till en växtaffär men inte blivit klockare heller då svaret var "blad ramlar av ibland". Vill inte ta död på denna skyddsling men aldrig haft en Vanda innan. Har ni några tips eller råd?
https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...
Hittade den här artikeln om Vanda. Den är skriven av Tommy Ljunggren medlem här på op och specialist på Vanda. Hoppas du hittar något där. Själv är jag dålig på Vanda, men undrar om du duschar hela plantan, så att vatten ligger kvar i bladvecken?
Först Mary.....välkommen till Orkide'Prat . Har bara några få Vanda å Rhyncostylis-plantor själv. Det jag reagerar på är att den står så nära ett fönster, å spec. nu vintertid. Likväl som att de blir varmt av solstrålar innanför rutan, så kan de bli väldigt kyligt en kall vinterdag utan sol i den kalla strålningen genom rutan. Vanda är en varmväxande orkide' så om den får de svalt/kallt går den på lågvarv och får den då mkt. vatten å spec. i bladvecken så är de lätt att de blir röta. Det är helt okej att rötterna blir "vita" å ser torra ut efter en stund, så vattna inte ideligen för att rötterna ska vara gröna. Nu på vintern duschar jag rötterna ca 2 ggr./vecka och då inte bladen. Den hänger fritt en bit från glaset under en LED-lampa, å är i blom just nu. Detta är bara lite tips, å hur de fungerar hos mig. Lycka till med den fina Vandan
Fick en Vanda i oktober och den är lika fin ännu! Har en likadan glasskål som du har. Från början fick den bada (endast) rötterna i skålen någon halvtimma-1 tim var tredje dag. Men med tiden har jag blivit allt mindre orolig för den, så nu får den bada ungefär en gång i veckan. Samtidigt passar jag på att duscha bladen med en väldigt finfördelande sprayflaska, bara så bladen blir fuktiga. Den hänger i hörnet av ett öster/söderfönster. Den verkar trivas med denna behandling och har inga gula blad. Men förstås...den har inte blommat än!
Med tiden får jag väl öka på badandet igen när det blir allt varmare, kanske ska den hänga längre in i rummet på sommaren. Lycka till! Så härligt att se en vanda full med blommor!
Om bladen faller mitt på stammen, så är det någon form av stress... transport stress kan vara en av orsaker. Jag överlåter dock diagnosen åt Tommy...
Dock... din Vanda kommer inte hålla sig frisk länge i en vas. Vanda rötter behöver luftcirkulation och i en vas blir det för tätt för dem. Stående luft i en vas, är en miljö för patogener. Jag vet att det kan vara omöjligt att ha nakna rötter hängande i ett fönster, men det finns olika lösningar. Själv har jag 20-tal Vandoider och jag har de utan bark, helt nakna i stora terrakota krukor i vilka jag har borrat stora hål.
Gäller att passa på när temperaturen tillåter försändelser:
Bifrenaria harrisoniae alba
Paph micrantum
Paph delenatii
Neofinetia falcata
Dendrobium moniliforme
... från Lassse flyttade in hos mig igår !
Nyckelord: Dendrobium moniliforme, Paph delenatii, Neofinetia falcata, Paph micrantum, , Bifrenaria harrisoniae alba
Hoppa de nyanlända kommer att trivas
Me too! Det är min första moniliforme och den får husera med Neosarna. Bifrenarian var precis gigantisk (!!), så den hamnar på fönsterbrädet där min monster-Cymb tidigare stod (den är nu förpassad till vardagsrumsbordet: jag kan inte uppfylla Cymbars levnads/blomningbetingelser ändå, så då kan det planteländet stå där ensam sådeså). Har även skaffat ett litet Paph-rum: dessa verkar generellt sett trivas ovanpå skåpet med begränsad belysning men lite värme??
Har en ny stjärna som blommar och några gamla godingar
Aeranthes grandiflora, köpte den här av MÅ i juni så den här blomningen är inte min bedrift, jättefin och spännande och luktar vanilj och något annat lite läskigt exotiskt
Dtps Tzu Chung Sapphire (Dtps. Tzu Chiang Lilac x Dt.pulcherrima) Älskar den här lilla phallen, den tar ingen plats och blommar snällt under sommaren, lite känslig för torka när knopparna håller på att utvecklas.
Phal. Jennifer Palermo (tetraspis 'C1' x violacea 'Blue Indigo') En av mina favoriter när det gäller primärhybrider på phal, den neonrosa färgen och rätt så stora, stjärnformade blomman gör den värd att ha hemma!
Phal equestris blommar snällt varje sommar utan alltför mycket skötsel av den elaka matten
Nyckelord: Phal equestris, , Dtps Tzu Chung Sapphire, Phal. Jennifer Palermo, Aeranthes grandiflora
Här var det vackert!! grattis
Oj så fina!!
Härligt Roligt med nya spännande arter och gamla bekanta som behagar blomma
Vilka skönheter! Grattis till fina blomningar!
Tack ska ni ha Ja, det mest spännande är ju en riktig första gångs blommare, men det är också härligt med gamla godingar som går att lita på, ser däremot att flera av mina sommarblommare är sena i år, är inte bara trädgårdsblommorna som märker av den frånvarande sommaren!
Hallå hallå!
Här kommer ett mail jag fått från Kristen på New World Orchids (se nedan). Hon kommer att åka till Japan i mitten av februari, och köpa på sig mer Neofinetior mm. och om vi har några önskningar om vad vi skulle vilja ha... Även ovanliga/exclusivare plantor så är det bra om vi kan fylla i en lista redan nu. Dels för att vi då har förtur till plantorna och dels för att vi kan få hem plantor som man kanske normalt inte kan få tag på. Om ni vill ha ett formulär som ni kan fylla i så skicka mig ett PM med din mailadress så löser jag det. Förhoppningsvis åker jag själv över och hämtar plantorna eller så gör en vän till mig det i mitten av Juli så vill ni så gör vi som tidigare en sambeställning av denna också... Och som tidigare sagt kommer hon kompensera alla för detta års missöden med större bättre plantor (de vi beställer nu) och kompensation för de plantor som inte mår så bra från årets sändning. Här kommer mailet...
Dear Neo Friends,
The time has come to compose your Christmas list! Only your presents will not come until sometime next year, depending on where you live.
In February, we will be returning to Tokyo for the Japan Grand Prix International Orchid Festival (https://www.facebook.com/jgp.orchid.e). This is the 25th anniversary of the event, so it would be a great year to go if you can. If you can?t, then I can do your buying for you! Although I will be stocking up on many varieties that in low supply or gone, to make sure that you get what you want, it is helpful to pre-order. Unless your request is very expensive, no pre-payment is necessary. By the same token, please don?t ask for plants that you are not sure you want.
Generally, we purchase plants at the show, they are shipped to the US within a few days, and they undergo inspection. Next, they are forwarded to us, we check them in, pot them up, price them, and make our new list. At that point, people on the pre-order list will be the first to be contacted about plant availability, and you can add on to your order if you wish. If you live in the US, your plants will be shipped out as soon as you confirm your order. If you live in Europe, your plants will be shipped in the summer (I PROMISE!!!!!!).
Any questions, you can call (734-369-1776) or email (Kristen@newworldorchids.com) any time.
Stay warm and well,
Kristen
Nyckelord: Sophronitis, Neofinetia, Sedirea japonica, New World Orchids, NWO, , Cymbidium, Dendrobium moliniforme
Finns det någon lista att kolla på eller en bra bildsida att sukta över????
Ja det finns flera. Dels Kristens egen sida. https://newworldorchids.com eller https://www.orchidweb.com/category/japanese-orchids.html eller om man vill vara lite mer avancerad. http://neofinetia.com.ua/viewforum.php?f=3&sid=da25da1ffc5755b2c646efdeaafa88bd, en sida från en Ukrainsk väninna till mig. Här finns allt för mycket godsaker för att plånboken ska ha en chans att hänga med.
Oh!:) vet du när man senast kan beställa på något som hon redan har?:)
Senast vore nog i slutet av maj ev. en bit in i juni misstänker jag.
Vad bra:D hihi ska skriva ner en önslelista och se vad jag kan spara ihop till! Haha manjushage, shunkyuden och en sedirea minmaru står helt klart högst upp!:D
Nu är goda råd jättevälkomna.
Min drygt åttaåriga vaniljplanta, såg ledsen ut och verkade inte må alls bra.
Jag tog upp den ur krukan, där den var planterad i GreeMix, för att kolla rötterna, som INTE fanns
Nu har jag läst lite olika tips och råd bland nyckelorden. Men, jag är fortfarande rådvill
Det är två långa rankor, separerade från varandra.
Bör jag låta rankorna torka till över natten, sedan plantera med en nod under substratet? Eller en luftrot som når under substratet? Till substrat funderar jag på nyplockad vitmossa i en minimal transparent kruka?
OT OT, (hoppas Björn att det är ok, om inte meddela mig så raderar jag)
Mitt barnbarn, som fyller 20 år i Februari, gör första terminen på en femårig linje på universitetet i Linköping.
Han hyr till början av November, en studentlya i andra hand.
Jag vill så gärna hjälpa honom att hitta en bostad, Om någon som bor i Linköping eller vet om någon som kan tänka sig hyra ut, till en skötsam och plikttrogen student, meddela mig.
Nyckelord: inga rötter, , Vanilj
Efter politiskt utspel här på forummet tror det är svårt för supermoderator att inte tycka det är ok att försöka hjälpa sin son även här på OP. Lycka till.
Jag har med framgång klipt av sticklingar och satt i vatten tills de får rötter. På det sätt kanske du kan rädda om det skulle gå dåligt med den som nu står i GeenMix. Av egen erfarenhet har jag lärd mig att GM skall torka ut ordentligt mellan vattningar. Även jag har en Vanilj i GM och har gått bra i 3-5 år
Jag har ingen koppling till nedan men kan vara värt att kolla upp
http://m.blocket.se/ostergotland/Fin_lag...
Jag kan inget om vaniljen, men jag hoppas innerligt att det ordnar sig för både den och ditt barnbarn!
Låt den torka och ge den massor av extra ljus och håll rumstemperaturen över 22 grader. Jag har min monterat utan mossa och den trivs utmärkt. Duschar lätt hela plantan dagligen med sprayflaska.
Tack oled och dick
oled, jag hänger inte riktigt med nu Tack för "lycka till".
Tror du det fungerar att sätta hela rankorna i vatten? Eller dela dem i fler?
Hoppas jag kan klara att få dem att överleva. Planta är en gåva från en speciell vän
dick, många tack för länken Den skickade jag direkt till mitt barnbarn. Hjälp med att hålla tummarna nu behövs
dick, tack för länken. Den skickade jag direkt till mitt barnbarn Hjälp med att hålla tummar behövs
Tack npeter Det värmer!
miia, tack Tror du det blir för fuktigt för rankorna i odlingsskåpet? Monterade och nära belysningen?
Det borde dom klara om du kan få dom torka ut ordentligt efter vattningen
Gunsan: Går nog vilket som men jag brukar klippa några stycken och sätta i vatten
Nu har jag bestämt mig
Eftersom jag har 2 rankor, testar jag båda metoderna. Återkommer någon gång i framtiden med resultat
Lycka till, rapportera
Tack oled
Nu har rankorna fått varsin boplats
En av dem bor i enbart vatten, på sin gamla plats, får klättra på utsidan av odlingsskåpet.
Den andra rankan fick bli delad i tre delar, som monterats på en barkbit, som nu hänger under lysrörsamaturen vid diskbänken. Smidigt att ha den där, eftersom den behöver duschas varje dag.
Fortsättning följer
Nu var det ett tag sedan jag var in hit sist men nu så är jag här igen.
Här hemma har vi trilskats med både spinn och ullöss men nu tror jag att dessa är borta för den här gången.
Några Orkidéer har blommat, blommar nu och några knoppar på andra.
Även en Aloe har blommat här likaså en Stapelia Grandiflora..
Nyckelord: Cambria, , P. King Arthur
Det är alltid roligt när det blommar Ullöss och spinn däremot inte alls kul
Grattis till de vackra blommorna.
Har drabbats av ullöss själv nu så jag förstår precis vad du gått igenom. Som tur var verkar endast en orkidé drabbad och den står nu isolerad.
Fiiin King Arthur.
Vilken härlig mörkröd King Arthur
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 08:07:41 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter