Råd / Släkten, arter och hybrider / Paphiopedilum
Paphiopedilum, eller Venusskor som de också kallas, är fascinerande orkidéer av vilka det finns en mängd varietéer i odling idag. Blommorna är vaxartade, stela och ser nästan konstgjorda ut. Paphiopedilumplantor är tacksamma, trevliga orkidéer som passar i hemmiljö och som blommar många veckor, ibland månader vart år.
Naturligt finner man detta släkte i Östasien, i Kina, Thailand m.fl. länder. Där växer de litofytiskt eller epifytiskt. Man finner dem ofta på östsidor av klippor och på grenar i de lägre regionerna av skogar.
Det finns två grupper av Phapiopedilum och de växer i lite olika miljöer.
Den första gruppen är de brokbladiga Venusskorna. Dessa exemplifieras ofta av Paphiopedilum maudie och de har, som namnet antyder, brokiga blad. Oftast är det vita mönster bladen bär, men även blåaktiga nyanser kan synas på vissa sorter.
De grönbladiga sorterna är vanligtvis mossgröna, men blå toner kan förekomma i bladen även hos dessa. De blommar vanligtvis i fjolårsskottet, vilket skiljer dem från de brokbladiga Paphiopedilumsorterna.
Då plantorna naturligt får mycket lite ljus, passar de utmärkt i en bostad. Man kan exempelvis placera dem i ett östfönster eller ett sydfönster med lätt skuggning utanför. Man får vara försiktig så att ej bladen bränns av för hög temperatur eller för skarpt solljus.
De brokbladiga sorterna är varmväxande och passar utmärkt tillsammans med Phalaenopsis-plantor. De trivs alltså under vanliga hemförhållanden.
De grönbladiga Venusskorna trivs bättre i kallare temperaturer än de brokbladiga. Man bör hålla nere temperaturen till 15° på nätterna och under hösten behövs ett par veckor då nätterna är 10-12° kalla. Under dagen kan temperaturen stiga ganska kraftigt--det är nätterna som är kritiska för blomning och friskhet.
Paphiopedilum slår i naturen ofta i humus på stenar och klippor. I humusen är det alltid fuktigt och likadana förhållanden vill plantan ha i ditt hem. Du bör alltså vattna dem så att de alltid är fuktiga, men aldrig blöta. Under sommaren betyder det att plantorna kan behöva vatten var tredje till femte dag, under vintern kanske en gång i veckan. Lägre temperatur runt plantan ger lägre ämnesomsättning, så om du har kallt i rummet behövs mindre vatten.
De grönbladiga Paphiopediumsorterna är lite känsliga för vatten i bladrosetterna. Om vatten blir stående där kan skottet ruttna. Sänk därför ej ner dessa sorters plantor i vatten utan vattna rikligt ovanifrån istället. Försök även att alltid vattna dina orkidéer på morgonen eller förmiddagen. Då hinner komposten och bladen, samt eventuella droppar i bladfästet, torka före natten.
Paphiopedilumplantor är vana vid relativt mycket näring jämfört med andra orkidéer. Man bör vattna med gödning var annan vecka under vintern och var vecka under sommaren. Om komposten hunnit bli torr bör du fukta upp den före du ger näringsvattningen.
I luften bör det vara 50-60% luftfuktighet. Man kan höja luftfuktigheten genom att placera skålar med leca och vatten mellan plantorna.
Venusskor trivs bäst i en kompost av små redwoodbarkbitar och bör planteras i en så liten kruka som möjligt. Man måste plantera om plantan vart år och bäst är att plantera om den precis efter blomningen.
Uno Åkerö i Västervik brukar vid omplantering av Venusskor spara den gamla komposten och använda den när han planterar om Coelogyne-plantor. De senare trivs nämligen i en något förmultnad kompost.
Paphiopedilum är ett fascinerande släkte som är relativt enkelt att lyckas med. Så prova!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 06:30:10 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter