Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /

Skriv början av artikeln om svarta prickar

Nyckelord: svarta prickar

Inlägg med svarta prickar som nyckelord.

Från anna.er.
Från anna.er.

Hej!
Har länge (ngr år) haft svarta prickar på bladen på denna orkidé, kommer inte ihåg vad den heter. Jag tror jag köpte den som en väldigt lite planta i Singapore för några år sen.
Den växer men har inte blommat, det verkar heller inte sprida sig till andra orkidéer. Prickarna har funnits i flera år, så det är inte vattenskador från sol.

Vad är det & finns det något sätt att få den "frisk" igen?
Jag la ut denna frågan för 1 år sen eller nåt, men fick inga svar, så jag hoppas någon vet vad det är!!

/ Anna

Nyckelord: Svarta prickar, Sjukdom, Svamp

Kan eventuellt vara ett svampangrepp. Mer info finns här

Ge ditt svar

5/11 -18

+ 26/2 -19

Svarta prickar

Från anna.er.
Från anna.er.

Hej!
Har länge (ngr år) haft svarta prickar på bladen på denna orkidé, kommer inte ihåg vad den heter. Jag tror jag köpte den som en väldigt lite planta i Singapore för några år sen.
Den växer men har inte blommat, det verkar heller inte sprida sig till andra orkidéer.
Vad är det & finns det något sätt att få den "frisk" igen?

/ Anna

Nyckelord: Sjukdomar, Svarta prickar

9/11 -18

Jag skulle låta det vara om det inte spridit sig till andra orkidéer. Ha bara koll på om de blir sladdriga. Bladen kan ju haft vatten på sig och fått brännskador.

Ge ditt svar

26/11 -15

Fråga

Från pappilainen.
Från pappilainen.

Nu nörjar det bli riktigt irriterande så som min Eulophia Euglossa bråkar med mig. Jag får inte bukt med detta alls. Vad kan det vara? Jag har sprejat den med väteperoxid både båda blad och rötter. Jag har även provat med ytdesinfektion. Någon som kan identifiera problemet? Virus till och med?

Nyckelord: Eulophia Euglossa, Svarta prickar

26/11 -15

Skulle tro för mycket vatten och/eller för mycket näring. Svarta prickar brukar tyda på det. Att få virus är ganska ovanligt

27/11 -15

Okej, ja det kan nog kanske ligga något i det. jag får köra lite torrare helt enkelt. tack för ditt svar!

27/11 -15

Oftast är problemet övervattning och kallas Oedema. Rötterna suger åt sig och absorberar vattnet snabbare än avdunstningen sker genom bladen. Uppstår i regel när temperaturen blir kallare men vattenkvaliteten och/eller vattningsfrekvensen inte reduceras. Detta är inget skadligt men gör att plantan ser "ful" ut. Om inte problemet åtgärdas under den kalla årstiden kan man få problem med svart röta på rötterna och då blir betydligt större bitar av bladen svarta. Risken är stor att plantan till slut dör. God luftcirkulation förbättrar även det här. När man fått bukt med det hela så blir dom nya bladen bra igen. På drabbade blad försvinner aldrig prickarna.

Kanske skall du byta näring. Många näringar innehåller ofta något som kallas "urea" och det är något man inte bör ge sina orkidéer, då det tar lång tid för att brytas ner vid låga temperaturer. Ju mer du ger näring ju mer stannar i ditt media och i plantan och efter ett tag är plantan övergödslad. Har du möjlighet att använda RO vatten finns det en näring som heter Rain mix och är ett pulver. Den ges med samma dos vid varje vattning året om. Den är dunder för orkidéer.

2/12 -15

Jag använder "Orchid focus" både "grow" och "blom booster", jag vet dock inte om de innehåller urea. Vad är RO-vatten för något?

3/12 -15

"Orchid focus" uppger att deras produkter inte innehåller urea. RO=reverse osmosis, teknik för att minska mängden lösta salter i vatten, en länk med info men finns mängder av info på www.
http://puretecwater.com/what-is-reverse-...

Ge ditt svar

26/11 -15

Bild

 

Nyckelord: Svarta prickar

Prata om bilden

26/11 -15

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: Svarta prickar

Prata om bilden

12/8 -14

svarta prickar

jag undrar om det är någon som vet vad det skulle kunna vara för små svarta prickar som fins min dendorbium.

Nyckelord: svarta prickar

12/8 -14

bild på ett utav bladet. Från Pata9810.

Kanske hittar du något att läsa här:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Prata om bilden

Köpte några orkidéer där det stor cambria på lappen och de var inte direkt i bästa form när jag köpte dem. Intorrkade bulber, och blad som inte direkt stod upp dessutom är en del blommor helt intorkade. Nu har min räddningsaktion börjat. Jag har gett dem ordentlig med vattenbad och duschat dem med sprayflaska då och då. En del svarar bra på detta. Men nu när jag kollade över dem såg jag att nästan alla hade svarta prickar på bladen mer eller mindre. Det är inget som går att skrapa eller ta bort utan de sitter liksom i bladen. En del blad har också börjat gulna ut i kanterna "toppen". Har dock inte kollat in rötterna än.

Är detta något som kan behöva behandlas?
Eller vad kan det vara?
Eller är det bara pigmentfläckar?

mvh/Emma

Nyckelord: svarta prickar, Cambria

10/8 -12

Efter att ha kollat på nätet ytterligare så ser det ut som något virus. Får hoppas att blommorna blir piggare - har iaf ställt dem för sig själva nu!

10/8 -12

Det kan vara en svamp- eller bakterieinfektion också. Bra att du isolerat dem, men undvik att duscha plantorna och ha god luftväxling. Klipp bort det gula partiet med lite marginal och ta kanel på snittytan.

11/8 -12

Har börjat kolla lite vad som finns inne i krukan nu. I många av krukorna så var komposten nästan helt nedbruten så de ska få ny nu - sedan så var det som vitt - ja vad ska man säga såg ut som tunn tunn bomull utdragen. Såg inte ut som mögel men något va det - vad kan det vara? Rötterna var inte helt bruna men heller inte vita och de kändes ihåliga typ....svårt att förklara - någon som förstår sig på detta?

11/8 -12

Kanske att det är mögel ändå efteersom det är så tätt i krukorna.....omplantering påbörjad!

11/8 -12

Rötterna på de här är i princip vita eller ljusbeige med gröna växande spetsar. Är de ihåliga är de tyvärr döda...

Ge ditt svar
Från Cecilia K.

En av mina Phalaenopsisplantor har mer eller mindre flammiga blad - det på bild är det mest utsatta. Just detta blad har även några svarta prickar som varken är högre eller lägre än bladnivån. Vad beror detta på och vad kan/ska man göra åt det?
Plantan ser ut att må bra i övrigt - bra tillväxt, rotutveckling och exemplarisk stängelproduktion...

Nyckelord: Flammiga blad, svarta prickar

5/6 -12

Blad på Phla dör för eller senare, är det älsta bladet, det som är längs ned så är det kanske dax.

5/6 -12

det inte vad det är, men bladet ser inte ut att vara ett av de som är längst ner,
så det borde inte vara förbrukat.
Om plantan fått mycket ljus kan bladen bli lite flammiga, prickarna är nog
ett litet svampangrepp, håll ögonen på dem så de inte blir större bara.

5/6 -12

Bladet på bilden är inte det nedersta, utan ett av de övre (4:e uppifrån av totalt 6 blad). Alla blad är mer eller mindre flammiga - men det nedersta har märkligt nog mest jämn grön färg.

5/6 -12

Har du flyttat den till en ljusare plats nyligen?

5/6 -12

Merwic: Nej, plantan har stått på samma plats i över 1 års tid. Men den kanske är extra känslig för ljuset så här års. Det skulle ju faktiskt förklara varför det nedersta bladet är opåverkat, det skuggas ju av de ovanför...
skrubbhaxan: Svampangrepp lät ju så lagom kul. Ska jag bara låta prickarna vara eller skära av det skadade bladet helt - eller gör det varken till eller från? Hur smittsamt är egentligen svampangrepp? Varierar det mellan olika sorters svamp?

5/6 -12

Läste några gamla inlägg och en som hade flammiga blad på sin orkidé hade frågat Lutz Roellke och han hade svarat att stress som orsakar det. För kallt, torrt eller vått-bara att välja.

5/6 -12

Stress - se där. Tänk om dom kunde prata! Tror mest på alternativet "för kallt" i vintras isåfall... Sedan kanske plantan stressar sig själv oxå - har 5 stänglar och ytterligare en på väg, både blommar och har keikis. Kan mer näring hjälpa, mildra och underlätta stressade plantor?

5/6 -12

Ojdå, kanske inte så konstigt att det blivit lite stress när den har så många stänglar + keikisar och även blivit kall om fötterna tidigare. Vet inte hur det är om man ger mer näring.

5/6 -12

Om jag nu ska tolka de flammiga bladen som tecken på stress och/eller ljuskänslighet - kvarstår frågan hur ska jag hantera de svarta prickarna som kunde vara svampangrepp? Har någon tips att ge?

5/6 -12

Kanske Atamon behandling.

5/6 -12

Vart får jag tag på detta medel? Hur går behandlingen till?

5/6 -12

Livsmedelsaffärer har Atamon. Man använder det till sylt etc. Hade en gång små vita svampar i krukan. Tog hela plantan ur krukan och satte i Atamon vatten. Om du inte vill ta ut plantan ur krukan kan fukta bomull kanske i Atamon blandning och torka av bladen. Det lönar sig att prova.

5/6 -12

Tack för tipset stella! Det ska jag helt klart prova. Tolkar ditt svar som att jag ska låta bladet vara, dvs inte skära bort delen som bär prickar, utan bara badda bladytan rakt av... Hur lång tid ska man ge behandlingen innan man ska överväga att kasta in handduken?

5/6 -12

Jag vet inte riktigt om det räcker en gång. Jag behandlade bara en gång och det har inte synts någon svamp mer. Som sagt min planta hade svamp i krukan och din planta, om det nu är svamp, på bladet. Atamon är inte skadligt för plantan så Du kan torka av kanske några gånger.

5/6 -12

Jag kör x 2 i en vecka - för säkerhets skull

5/6 -12

Cecilia K, kasta aldrig in handuken, behandla fläckarna med atamon några
gånger, sommartid med ljus, värme och lite högre luftfuktighet brukar normalt
ge plantorna bättre motståndskraft mot allehanda svampar.
Jag har kurerat de som sett betydligt värre ut på bladen, man får bara lite
extra snäll mot plantan ett tag och sköta den som en baby.
Atamon, kanel och ljus brukar ta kål på svamparna efter ett tag.

5/6 -12

Tack för de hoppfulla orden skrubbhaxan!

5/6 -12

Jeg har hatt noen ganger litt svampangrep på blader, men har aldri behøvet å gjøre noe. Ved svampangrep, initierer planten en såkalt hypersensitiv respons som betyr at vevet rundt svampen dør slik at svampen har ingenting å ernære seg på og på denne måten spres den ikke videre. Se nærmere på de svarte prikkene, hvis det er en slags lysere ring rundt prikken så er det dødt vev. Ved en slik angrep, begyner planten å synthetisere sekundære metabolitter for å forsvare seg mot videre angrep. Jeg personlig ville ikke ha gjørt noe med det og risikere å stresse planten enda mer. Svampmidler drepper også mychorrhiza som finnes på røttene og i medie og som er bra for plantene.

6/6 -12

"Mykorrhiza är symbios mellan svamphyter och växtrötter. Växten förser svampen med bl.a socker från fotosyntesen, svampen ökar växtens absorbtionsyta så att växten lättare tar upp vatten och näringsämnen". Så min fundering är att behövs det någon mykorrhiza överhuvudtaget i krukodling, man vattnar ju och ger näring till sina orkideer? Eller om det finns någon mykorrhiza?

6/6 -12

Økt nitrogen tilførsel og bra tilgang på vann minker mykorrhiza vekst. Planten trenger ikke å investere i symbiosen hvis den har det bra med næring og vann, men rotbiomassen går også ned. Men skulle det skje at planten er stresset på et eller annet måte så blir de uten mykorriza svakere enn de med. Fra eget erfaring har jeg hatt en situasjon hvor jeg fikk råd å bruke soppdrepende middel på noen planter som hadde det. Etter det ble planten svakere og produserte færre røtter. De som jeg ikke har behandlet produserte masse røtter og var mye sterkere. Jeg personlig velger at mine planter har et sterkt rotnettverk og mykorryza slik at hvis det skulle skje noe så har den nok energi å overleve. Men alt er jo individuelt. de små svarte flekkene på bladene kommer ikke til å spres videre hvis man unngår stagnerende vann inni og på planta og dårlig luft sirkulasjon. Men jeg prøver å bruke så lite som mulig ulike midler på mine planter. En gang i måneden har en profilaktikk for alle plantene mine som innebærer å tørke alle bladene over og under med en løsning av neem olje, oppvaskmiddel og DynaGro ProTekt. Bladene blir blanke og fine og neem er litt antiseptisk og dreper små insekter som skulle være på bladene.

Ge ditt svar

27/9 -11

Sjukdom?

Dendrobium; helbild. Från Henrik90.
Dendrobium; inzoomad. Från Henrik90.

Hej!

Jag har nyligen köpt en orkide (Dendrobium) men upptäckte för någon dag sen att den tyvärr inte verkar må så bra. Den har svarat prickar på undersidan av bladen, längst in mot stammen (inte i topparna). Det är inte direkt några knölar som vid tex sköldlöss utan verkar vara precis på ytan eller inuti bladen. Det savar också från de områden där det är svarta prickar.

Jag undrar vad det kan vara för sjukdom? Och hur man behandlar mot denna?

Nyckelord: svarta prickar, sjukdom, dendrobium

27/9 -11

Det är svårt att säga vad det är, finns olika allternativ. Du kan klicka längst uppe på sidan Råd om odling mm och sedan Problem med plantor. Där kanske finns hjälp.

Ge ditt svar
Från m0zen.

Hejsan, Jag köpte en Adaglossum på Blomsterlandet för ungefär två månader sen. Tänkte inte så mycket på att den hade svarta prickar på bladen förrens kanske 2 veckor efter, så jag är inte säker på att dom var där när jag köpte dom. Men nu håller jag på att flytta och då ställde jag alla orkidér tillsammans, och då upptäckte jag att det verkar "smitta" på dom andra, så jag har nu ställt adaglossum långt ifrån dom andra. Så det jag undrar är, vad är det och kan man göra nått åt det?
(syns väldigt dåligt på bilderna, tog med mobilen.)

Nyckelord: Svarta Prickar

8/11 -08

Det ser ut som svamp som ofta angriper till exempel Zygopetalum. För att motverka kan du öka luftcirkulationen med en fläkt, och om plantorna står väldigt trångt kan det vara idé att i första hand ge dem som verkar mottagliga och känsliga för dessa angrepp mer utrymme omkring sig.

Ge ditt svar

En av mina masdies har utvecklat dessa svarta prickar på 3-4 blad, mest på topparna och nu även på blommorna påden samt den som står brevid. De står precis framför luftfuktaren som går på natten (3×1 tim). Jag har en fläkt på dagtid men ej natt. Kanske skall jag köra fläkten 24 tim?

Har det kanske blivit för fuktigt under natten utan cirkulation och detta är nu röta? Eller vad är det och VAD skall jag göra åt det? Smittar det?

Nyckelord: svarta prickar, Masdevallia

26/7 -08

puff

26/7 -08

har haft något liknande på en av mina, blec bara svartare och svartare, fick tillslut slänga plantan.

27/7 -08

Hmmm... hoppas det inte går så illa. Jag klipper av de fula bladen och sätter på fläkten dygnet runt och så får vi se hur det går.

Ge din åsikt

Hej

Jag har en ganska nyinköpt Dendrobium Nobile. På undersidan av bladen har den små klibbiga droppar. De är fläst på de äldsta bladen. Någon som vet vad det är?

Ja, den har också små svarta fläckar på undersidan av bladen.(Närmast huvudnärven) det var ganska mänga när jag köpte den. Men jag tårkade bort dom. De har inte kommigt tillbara men några sitter fast. Nån som vet vad det är?

Nyckelord: kladdiga droppar, Dendrobium nobile, svarta prickar

21/5 -08

Klibbiga droppar är nog oftast sockerdroppar som plantan avger när den
har ett överskott av näring. Svarta prickar kan vara tecken på ohyra, torkar
Du bort dem, och de inte blir fler är det nog gamla skador.
Jag brukar lägga potatisskivor på komposten för att se om det finns ohyra,
trips, sniglar och spinn kryper upp på den, sedan är det bara att kolla med
lupp/förstoringsglas på potatisskivan.

14/1 -10

osram IRC i E14-sockel. Från davide82.

Jag har också svarta pricar på en av mina orkideerer. Tror det är en Dendrobium det med. Det är plantan längst till vänster på bilden.

De är riktigt riktigt små svarta prickar. Ganska säker på att det är någon form av ohyra. Vad kan det vara?Och hur gör man?

Jag hade ett angrepp förra våren med, kommer samtidigt som den får med ljus och sockerdropparna borjar komma fram.

MVH David

14/1 -10

Det ser ut att vara en Dendrobium nobiletyp, det kan vara vanligt spinn, prova att torka bort dem med
en fuktad bommullstuss, sedan sprayar Du plantan med något oljebaserat medel mot ohyra.
Du måste upprepa behandlingen ett antal gånger med 7-10 dagars mellanrum beroende på hur varmt
Du har inne.

Ge ditt svar

7/2 -08

Vad göra?

Min phalaenopsis har ett gult blad som är sladdrigt och ett blad med svarta prickar på. Vad kan detta bero på. Den står just nu i blom och jag har därfö valt att vänta med omplantering. Ska jag göra det ändå?

Nyckelord: Phalaenopsis, gula blad, svarta prickar

7/2 -08

Jag skulle inte plantera om den nu. Det gula bladet är ju det äldsta (sitter längst ner) och de kan bli gula och falla av men det är ingen fara med det. De bruna prickarna är lite svårare att säga vad det är. Jag har fått sådana på mina när de stått i för starkt ljus.

Den ser la inet så frisk ut,hur ser rötterna ut ?

8/2 -08

Jag ser inte rötterna genom krukan. En kompis skulle slänga den, men jag tog den. Ska jag vänta tills den blommat färdigt? Blommorna hänger och plantan ser inte alls ut att må bra, men blommorna sitter stenhårt på sätngeln, så jag vet inte hur jag ska göra...

8/2 -08

Plantera om genast tycker jag.

8/2 -08

klipp av stängeln den tar bara kraft från plantan..

8/2 -08

Själv så planterar jag alltid om alla min plantor direkt när jag får hem dem, oavsett om de står i blom eller ej ... enda undantaget är om den har knoppar.
För då kan jag se direkt hur rötterna ser ut och anpassa krukstorlek och vattning efter dessa .....
Så jag skulle rekomedera dig att plantera om, så du kan se om rötterna är friska, övervattnade eller om det varit brist på vatten ... med tanke på blad och blommorna på din växt !
Du behöver inte vara orolig för dina blommor, de klarar sig ... om det inte är meningen att de skall falla av !
Är rötterna utorkade så skulle jag klippa bort endast blommorna(ej stängeln) och sedan doppa ner rötterna i rent ljummet regnvatten utan näring i 5 minuter och efter det tillsätta ytterst, ytterst lite näring och sedan låta de stå i 10 minuter till ....
Efter detta bad så kan du se vilka rötter som lever och som ändrat färg ... det döda kan du klippa bort !
Är det övervattnat så låt blommorna sitta kvar och sedan klippa bort de döda rötterna och låt plantan ligga på en tidning i några dagar..... när du märker att rötterna ändrar färg och/eller volym efter ett antal dagar, så kan du du ducha för första gången lätt på rötterna och suger den åt sig synligt fukten... så är det dags att plantera den i ett luftigt substrat !
Detta är nog vad jag själv skulle göra ...

8/2 -08

Jag håller med Ewert, men jag skulle bada plantan först, innan jag klippte bort blommorna. Den kan gott få stå i badet en halvtimme eller så, och lite näring är ju också en bra idé. Om det bara visar sig att tillräckligt många rötter är friska och fina igen efter badet, så skulle jag låta blommorna sitta kvar. Phalaenopsisar brukar ju vara hårdföra, så det klarar den säkert. Fast det är klart, är plantan fullständigt utsugen, så är det nog bäst att befria den från den ansträngande plikten att försörja blomningen. Jag skulle också låta stängeln stå men klippa av den under den sista blomman. Om man lyckas balansera denna avklippta stängel på något vis kan man ju ha den i vas och på så vis njuta av blommorna lite till. En omplantering är nog som Berrak säger en god idé, och kan du öka luftfuktigheten något runt plantan är det utmärkt. Den vill inte stå med vatten i krukan men man kan till exempel ställa den på lecakulor i en större kruka, ha lite vatten i botten under lecakulorna och på så sätt skapa högre luftfuktighet omkring krukan utan att för den skull öka luftfuktigheten i hemmet. Står krukan över ett element, vilket väl är det vanliga med prydnadsväxter, ska man komma ihåg att detta vatten snabbt avdunstar, så man får pytsa lite då och då.

Det gula bladet är förmodligen bara en del av en phalaenopsis' naturliga växt - den växer "uppåt" ( monopodialt ) och inte i sidled ( sympodialt ) som många andra tropiska orkidéer - och blir med tiden lite kal nedtill, eftersom den släpper bladen ett efter ett. Så länge det är det nedersta bladet och den snart skjuter upp ett nytt, friskt blad i mitten av bladrosetten, är det ingenting att bekymra sig för. Blir den för kal planterar man om den lite djupare. De bruna prickarna har jag ingen förklaring på, men mina bruna prickar kommer sig av närkontakt med värmekälla (adventsljusstakar... Usch på mig. Min hemlängtan gör sig alltid mer gällande omkring jul, varpå jag går fullständigt amok med de svenska "trekantsljusstakarna", till irritation inte bara för de stackars orkidéerna, men också för min man som tycker att jag "går till överdrift", "är tokig", "slösar el" etc. ). Men jag tycker inte att de ser så farliga ut, håll ett öga på dem bara ifall det blir mer.

8/2 -08

Okej! Tsck så mycket för era kloka och goda råd. Som nybörjare så är det svårt att veta vad som ska göras och hur det naturliga förloppet går till. Är ju nybörjare på det där med blommor över huvud taget... Helt galet egentligen. Har aldrig varit förtjust i blommor, och nu har jag blivit fullkomligt besatt. Men det verkar ju vara många mer än jag som beskriver samma känsla av att verkligen vara "besatt" av orkidéer... Plantan står nu i bad med vatten som stått i en halv vecka (inte regnvatten men hoppas att det går bra ändå). Planterar om den sen, med vitmossa för rötterna var nästintill obefintliga. De såg ut att vara ruttna faktiskt...

Ge ditt svar

Vad har hänt med min B. echinolabium egentligen? Bladen har på loppet av ett par dagar fått ca. 5 mm stora ringar på bladen. de uppträdde först som en liten svart prick men sedan bildades det en svart ring runt dem. Nu gulnar bladet och lär falla av snarast.

Är detta virus? Ska jag slänga plantan? Jag kan inte ta någon bild just nu då min kamera är på reparation.

Nyckelord: Svarta prickar

16/6 -07

Jag har kollat upp ringfläcksviruset lite här och var på nätet nu men jag hittar ingenting om att det kan drabba bulbophyllum.

Om det nu ändå är virus så är det nog coelogyne pandurata som är den infekterade plantan. På den så där också vävnad i snabb hastighet. Den döda vävnaden ser nästan precis ut som virket av masurbjörk.

Ge ditt svar

Jag doppvattnade mina orchidéer idag (har inte gjort det på några veckor, bara sprayat och vattnat med kanna)
Då upptäckte jag att Oncidium incurvum har satt en ny stängel! Jippy! Ha, va kul. : )

Sen till det tråkiga. Min fina Paph. Lady Luck kommer inte att få följa med till mässan. Hon har tappat sin blomma.

Nyckelord: svarta prickar

21/3 -07

Hon kanske är lite blyg och vill hellre vara hemma Visst blir det tomt när blommorna faller, de har ju ofta stått ett par månader och varit fina, man blir tillvand på att de ska finnas där och man har "pratat" med dem och beundrat dem...kanske det är därför vi skaffar oss så många, och oilka, för att det inte ska bli helt tomt på blommor...?
Nu får du följa Oncidiumen och bekanta dig med den

21/3 -07

Ja, den tog ju god tid på sig sist med att utvecklas och slå ut. Så jag har nog blommor att se fram mot i september eller oktober skulle jag tro.

En annan som nog inte heller får följa med i helgen är min Phal. Orchidworld 'Joe'. Den var så fin, helt perfekt och så bröt jag av stängeln med de tre blommorna på när jag skulle binda upp den mot en pinne. Typiskt! Jag blev jätteledsen och tog till tejp för att försöka rädda den så den kan vara med i helgen, men jag tror det är kört faktiskt. : (

Ge din åsikt