Min phalaenopsis har ett gult blad som är sladdrigt och ett blad med svarta prickar på. Vad kan detta bero på. Den står just nu i blom och jag har därfö valt att vänta med omplantering. Ska jag göra det ändå?
Nyckelord: gula blad, Phalaenopsis, svarta prickar
Jag skulle inte plantera om den nu. Det gula bladet är ju det äldsta (sitter längst ner) och de kan bli gula och falla av men det är ingen fara med det. De bruna prickarna är lite svårare att säga vad det är. Jag har fått sådana på mina när de stått i för starkt ljus.
Den ser la inet så frisk ut,hur ser rötterna ut ?
Jag ser inte rötterna genom krukan. En kompis skulle slänga den, men jag tog den. Ska jag vänta tills den blommat färdigt? Blommorna hänger och plantan ser inte alls ut att må bra, men blommorna sitter stenhårt på sätngeln, så jag vet inte hur jag ska göra...
Plantera om genast tycker jag.
klipp av stängeln den tar bara kraft från plantan..
Själv så planterar jag alltid om alla min plantor direkt när jag får hem dem, oavsett om de står i blom eller ej ... enda undantaget är om den har knoppar.
För då kan jag se direkt hur rötterna ser ut och anpassa krukstorlek och vattning efter dessa .....
Så jag skulle rekomedera dig att plantera om, så du kan se om rötterna är friska, övervattnade eller om det varit brist på vatten ... med tanke på blad och blommorna på din växt !
Du behöver inte vara orolig för dina blommor, de klarar sig ... om det inte är meningen att de skall falla av !
Är rötterna utorkade så skulle jag klippa bort endast blommorna(ej stängeln) och sedan doppa ner rötterna i rent ljummet regnvatten utan näring i 5 minuter och efter det tillsätta ytterst, ytterst lite näring och sedan låta de stå i 10 minuter till ....
Efter detta bad så kan du se vilka rötter som lever och som ändrat färg ... det döda kan du klippa bort !
Är det övervattnat så låt blommorna sitta kvar och sedan klippa bort de döda rötterna och låt plantan ligga på en tidning i några dagar..... när du märker att rötterna ändrar färg och/eller volym efter ett antal dagar, så kan du du ducha för första gången lätt på rötterna och suger den åt sig synligt fukten... så är det dags att plantera den i ett luftigt substrat !
Detta är nog vad jag själv skulle göra ...
Jag håller med Ewert, men jag skulle bada plantan först, innan jag klippte bort blommorna. Den kan gott få stå i badet en halvtimme eller så, och lite näring är ju också en bra idé. Om det bara visar sig att tillräckligt många rötter är friska och fina igen efter badet, så skulle jag låta blommorna sitta kvar. Phalaenopsisar brukar ju vara hårdföra, så det klarar den säkert. Fast det är klart, är plantan fullständigt utsugen, så är det nog bäst att befria den från den ansträngande plikten att försörja blomningen. Jag skulle också låta stängeln stå men klippa av den under den sista blomman. Om man lyckas balansera denna avklippta stängel på något vis kan man ju ha den i vas och på så vis njuta av blommorna lite till. En omplantering är nog som Berrak säger en god idé, och kan du öka luftfuktigheten något runt plantan är det utmärkt. Den vill inte stå med vatten i krukan men man kan till exempel ställa den på lecakulor i en större kruka, ha lite vatten i botten under lecakulorna och på så sätt skapa högre luftfuktighet omkring krukan utan att för den skull öka luftfuktigheten i hemmet. Står krukan över ett element, vilket väl är det vanliga med prydnadsväxter, ska man komma ihåg att detta vatten snabbt avdunstar, så man får pytsa lite då och då.
Det gula bladet är förmodligen bara en del av en phalaenopsis' naturliga växt - den växer "uppåt" ( monopodialt ) och inte i sidled ( sympodialt ) som många andra tropiska orkidéer - och blir med tiden lite kal nedtill, eftersom den släpper bladen ett efter ett. Så länge det är det nedersta bladet och den snart skjuter upp ett nytt, friskt blad i mitten av bladrosetten, är det ingenting att bekymra sig för. Blir den för kal planterar man om den lite djupare. De bruna prickarna har jag ingen förklaring på, men mina bruna prickar kommer sig av närkontakt med värmekälla (adventsljusstakar... Usch på mig. Min hemlängtan gör sig alltid mer gällande omkring jul, varpå jag går fullständigt amok med de svenska "trekantsljusstakarna", till irritation inte bara för de stackars orkidéerna, men också för min man som tycker att jag "går till överdrift", "är tokig", "slösar el" etc. ). Men jag tycker inte att de ser så farliga ut, håll ett öga på dem bara ifall det blir mer.
Okej! Tsck så mycket för era kloka och goda råd. Som nybörjare så är det svårt att veta vad som ska göras och hur det naturliga förloppet går till. Är ju nybörjare på det där med blommor över huvud taget... Helt galet egentligen. Har aldrig varit förtjust i blommor, och nu har jag blivit fullkomligt besatt. Men det verkar ju vara många mer än jag som beskriver samma känsla av att verkligen vara "besatt" av orkidéer... Plantan står nu i bad med vatten som stått i en halv vecka (inte regnvatten men hoppas att det går bra ändå). Planterar om den sen, med vitmossa för rötterna var nästintill obefintliga. De såg ut att vara ruttna faktiskt...
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 05:59:10 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter