Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /
Skriv början av artikeln om skadedjurInlägg med skadedjur som nyckelord.
Är det någon av er som har i sin LED belysning enstaka UV dioder?
UV-ljus är som bekant skadlig för levande organismer... alltså för människan och i synnerhet för våra ögon och hud. Men samtidigt så effektivt mot skadeinsekter och även bakterier och virus.
Så jag undrar... är det någon som använder sig av LED-lampor som har 1-2 st UV-dioder inbyggda som profilax för att inte få något angrep på orkidéer?
TILLÄGGS FRÅGA:
Och om ni har UV-dioder med i LED-lampor, hur starka i Watt är då era lampor?
Nyckelord: Skadedjur, UV strålning, LED belysning
Det är ingen fara med UV dioderna. UV ljus finns i betydligt större mängder i vanligt dagsljus, så det lilla som kommer från dioderna är ofarligt. Det är bra armaturer som har IR och UV dioder.
Jag vet att det är ingen större fara om man inte befinner sig direkt under eller stirrar rakt in i lampan. Alltså är man på sidan av armaturen som hänger i fönsterluckan eller skåpet, så behöver man inte oroa sig även om det handlar om flera hundtra W.
Men jag undrar fortfarande... hur många här använder UV på daglig-basis för att hålla plantor friska?
Jag skulle gärna
Inom mitt område är det sedan länge känt att UV är bakteriedödande och kan knäcka DNA kedjan på mikroorganismer tex Cryptosporidim mf. Dock måste man upp i en viss effekt (W) för att effekten skall uppnås. Just där är det nog svårt i orkidé sammanhang veta vilket effektnivå man skall upp i. Har läst en del men inte hitta testar kring detta. Att bara ha "ett par UV LED" betvivlar jag skulle fungera.
Precis Oled... man skulle önska mer undersökningar om UV-påverkan på orkideer.
Sen tänkte jag... det måste finnas en relation mellan styrkan och resultatet. Alltså det borde krävas mycket mer UV-strålning för att bota redan angripna plantor... kanske så mycket att det skulle skada själva blomman... att jämföra med UV-ljus som profilax och för att stärka plantans egen motståndskraft.
Min egen armatur är nästan klartbyggd o lampor beställda... så jag kommer ha ca 2-3% av ljuset som blir 380-400 nm.
2% låter kanske inte mycket, men med styrkan på flera hundra W, så blir det inte helt obetydligt....
Jag tror inte uv ljus har någon effekt på skadeinsekter. Det fungerar bara på bakterier och mikroorganismer. För skadeinsekter behöver man nog komma upp i kraft. Typ som en laser pistol. Skjut dom jäklarna
BobbaFet...
Beroende på vågländ så delas UV ljus i 3 grupper: UVA (315-400 nm), UVB (280-15 nm) och UVC (100-280 nm). Det finns ju skadegränsvärden för respektive tre och de påverkar olika områden... ex skadeverkan för hög UVA är mest termisk, UVC påverkan är istället fotokemisk.
Som sagt... man skulle önska kunna mer om detta.... som Oled skriver... det är svårt att hitta info om UV i samband med orkidee-odling....
Kul att du testa men får vi genom ditt experiment reda på om det har effekt eller inte?
skrattar
Ja du Oled... för att få någon fingervisande statistik så krävs det minst 30 st fall... om jag minns rätt det här med analys och sannolikhet
Sen är det ju bara om jag får något ohyra som man skulle kunna säga att UV har ingen effekt... förblir plantor friska, så vet jag sjutton vad ska man tillskriva detta faktum... parametrar är ju många
Man kanske kan testa att köra plantor genom ett akvarie uv-filter? Haha fast då är de nog mindre fina när de kommer ut på andra sidan!
Ett enda litet året-om-växthus med väldigt mycket plats, sponsring och övrig försörjning, barnpassning med mera säkrad, så lovar jag att testa allas teorier med minst 30 enheter eller vad som nu krävs!! Skulle vara sååå kul att kunna 'testa' grejer...
Heja Xara!!!
Om du har dina plantor i ett växthus har du ju UV gratis på ett naturligt och beprövat sätt och behöver inte experimentera så därmed avstår jag som sponsor
oled: Som synes fanns det fler saker att bidra med ! Men nåja, lite natur-UV skulle verkligen inte sitta fel för både folk & plantor just nu.
Med det du skriver om dina barn så tror jag jag avstår barnvaktssponsring.;). Gällande försörjning verkar ni ha en bra ekonomi så även här avstår jag. Om du vill testa artificiellt UV så starta på 100%. Om dina 30 enheter trillar av pinnen så köp 30 nya och gå ned till 75%. Om de trillar av ....... osv. När de väl överlever så köper du 30 till som du sätter under vanlig belysning. Sedan fortsätter du så i 10 år. Sedan kan du jämföra resultat mha konfidensintervall och redovisa här på OP. Lycka till!!
OK, tack! Lägger in en påminnelse i kalendern för när det är redovisningsdags .
Jag troooor jag kanske har det i min ena... UV alltså... De dioderna är mörka och lyser väldigt lite, men är dement och kommer inte ihåg om det var UV eller ngt annat :-P
Elcatania...de där helt mörka dioder kan vara IR... men de lampor som har IR diod(er) brukar också ha UV diod(er).
Dorra Ja IR var det nog! Ska kolla vad han skrev
Hittade små smala djur, några röda och några svarta, på en av mina Phalaenopsis. Blommorna har tydliga skador.
Vad är det för nåt?
Och hur blir jag av med dem?
Nyckelord: Skadedjur, Phalaenopsis
Ser ut som tripsskador, att du nämner att de är smala tyder också på trips. Men röda brukar de väl inte vara iofs :S
Kanske blev de röda av dieten
Tack för svar!
Jag ska försöka bekämpa dem. Skulle ni rekommendera att klippa bort alla blomstänglarna? Även de utan synliga skador just nu? Blir också rädd att den ska smitta mina andra plantor. Försöker hålla den på avstånd så länge. Vill helst inte kassera den helt.
Ja, eftersom några var svarta så kanske de röda var välfödda. De röda bodde på den mest ätna blomman faktiskt.
skaffa ett insektsspray o låt blommorna vara så länge, men spraya hela växten
Tack, Blomtjuven, ska göra det!
Valde att kassera hela plantan, vågade inte riskera att den smittade några av mina andra plantor. Och nu slipper jag osäkerheten och besväret att behandla. Men lite hjärtskärande var det.
Tack för hjälp att identifiera och tips iaf! Jag har lärt mig nåt.
Du fattade ett mycket klokt beslut! Jag skulle också ha kastat den, men ville inte ge det rådet tidigare, eftersom du var så inställd på att rädda den.
Usch ja det är hemskt men emellanåt nödvändigt. Bra kämpat!
Tack Nenne och Xara.
Ser ut som att den blivit bränd.
Håller helt med.
Jag undrar om sniglar äter guckuskor?
Nyckelord: skadedjur, cypripedium, sniglar
Hittade ena små eländiga djävlar på min ena phal. Har letat igenom grannar men hittar inget på dem, och verkar bara vara en stängel på den här som är angripen, men vet inte vad det är för monster, tycker varken det ser ut som sköldlöss eller ullöss, men har aldrig haft något sådant här förut så kan ju mycket väl ha fel.
Nyckelord: Skadedjur
Ber om ursäkt för min mobilkort, de ser bättre ut i telefonen än här
Lite otydlig bild, men jag gissar att det är unga ullöss, ofta läggs äggen
vid knopparna för att det är lättast för småttingarna att få hål på de möra
färska blommorna.
Klipp bort stänglarna och behandla plantan med Pyretal eller liknande
några gånger.
Jo har tyvärr bara mobil att fota med och då går det inte att få bättre bild. Då ska jag klippa bort den och Pyrantel behandla. Tack för rådet
Jo nu hittade jag en fullvuxen ull lus, blaj, blev less och slängde ut plantan i snön... Men ska köra några svängar med Pyretal på alla andra orkidéer.
Men det var väl elakt att kasta ut hela plantan...
Jag hade klippt stänglarna och sen tvättat hela plantan med såpsprit. Därefter använt Provado..
Jo det var lite elakt, jag har problem med kryp och freakade lite... Nu idag ångrar jag mig lite. Men det var bara en onamnad hybrid från Blomsterlandet annars hade jag nog försökt kväva mördartankarna lite till.
Tror dessutom att jag har ullös i mina andra planta från Blomsterlandet, även om jag inte hittade några nu så har det varit några konstiga saker tidigare på en keiki. Har satt den i karantän tills vidare.
Det är så trist när man drabbas av ohyra! Då är det lätt att reagera med att slänga ut hela ekipaget! Lite synd var det, men det är också ett sätt att lösa det
Hoppas inte fler drabbas, bra att du håller ett öga på dem...
Vad synd att du slängde den, ullöss är ju ganska lätta att bli av me eftersom
de syns så bra.
Blommorna på plantan var ju vackra, ser nästan ut som en Liodoro.
Jo alltså, jag ångrar mig som sagt nu... Hmm, måste försöka skärpa mig ang min kryp skräck!! Men har köpt hem Pyretal, ska man behandla övriga blommor med en Pyretaldrink i förebyggande eller vänta tills man ser några fler ullöss?
Spraya på Pyretal på de som stod närmast, ullöss brukar spridas genom
närkontakt av plantor, eller att man råkar ruska av dem över andra plantor
när man flyttar på dem.
Men håll utkik efter något vitt "skräp" på de andra plantorna någon månad
framåt, de kan vara riktigt duktiga på att gömma sig.
Nyckelord: skadedjur, Dendrobium Phalaenopsis, semihydro
Hej!
Jag upptäckte häromdan att en stor blomknopp från min gula brudorkidé låg på fönsterbrädan. Tänkte att någon gått emot plantan. Idag ser jag att blombladen är till hälften uppätna, från ytterkant och unåt. Även kanterna på bladen är angripna. Jag tog plantan under stark lampa och se på sjutton!!! Nere vid rotbasen under ett blad satt en skalbagge, avlång ca 1,5 cm svart med lite bruna prickar på ryggen. Har någon erfarenhet av detta angrepp? Jag kastade ut baggen i snöyran. Tror ni den förökat sig?
Tacksam för alla upplysningar!
Nyckelord: skadedjur, äten blomma
Nu har jag hittat den perfekta lösningen för mej som har ett skåp. Detta är helt giftfritt!!!
Nematoder mot sorgmygga, mjöllöss, spinnrovkvalster i små lämpliga förpackningar för oss hobbyodlare. Kostar inte mer än ett par hundra kronor. Gå in och kika ni också på,
http://www.bioplant.dk/Nyttedyrse/
I våras hade jag problem med spinn i mitt skåp. Skickade då efter rovpinnkvalster ifrån bioplant. Har gått igenom mina plantor noga utan att hitta ett enda spinn.
Rekommenderas varmt!!!!
Hej Ninalina! Jag har inga problem än men tack för tipset och länken.
Hälsningar Helen
Snart är det dags att flytta in de orkidéer som fått vara ute hela sommaren. Har haft bladlus i mina vanliga perenner och är nu orolig att oknytt av någon sort ska ha bosatt sig i orkidéerna. Brukar ni "avmaska" era orkidéer när ni tar in dom? Vilka preparat kan man använda i så fall`?
Jag har kört provado plus på en del och jag har dom som kommer utifrån på övervåningen ett tag. Så man kan ha lite koll på dom. Några har fått några gnagmärken vet ej vad det är.
Sniglar och tvestjärtar som brukar gömma sig i krukor kan man lösa genom att man ställer hela krukan i vatten i ungefär en timme.
När jag vattnade min Cymbidium upptäckte jag något märkligt som krälade runt i komposten.
Det jag såg var flera otäcka varelser som liknade tusenfotingar. Färgen var ljusbrungråaktig (konstig benämning på en färg)och den långa smala kroppen hade många ben, påminde mycket om en tusenfoting. När jag vattnade stack de snabbt ner i jorden.
I morgon skall den upp ur krukan och sedan få ny kompost.
Har någon här på OrkidéPrat haft besök av sådana här varelser i någon orkidé någon gång? Vad kan det vara?
Jag är rädd att de har förstört rötterna på denna så välväxta och frodiga planta.
Bör den få vara inomhus efter omplantering eller klara den ett liv utomhus, nu när den blir omplanterad?
Nyckelord: skadedjur
Aha! En sådan hittade jag oxå i en kruka jag nyligen hade fått hem. Tyckte att jag såg en rörelse vid genomvattningen, hällde på lite till och jodå, en "minitusenfoting". Komposten åkte i ilfart till utekomposten, men jag tittade noga i den och fann inga fler väsen som krälade eller kröp, plantan spolades ren, pudrades med kanel och sattes i ny kompost. Fick bo ute några dygn (det var när vi hade sommar för ett tag sen) för säkerhets skull, men där dök inte upp nåt mer. Tror inte den hade gjort nån skada, men det var bara en enda, vem vet vad de tar sig för när de kommer i grupp som i din kruka?
Jag har haft sådana i en del krukor. Dom har inte skadat orkideerna men dom verkar svåra att bli av med.
Jag har oxå haft sådana små tusenfotingar hos 2 av mina phal, men det har varit när de kommit in efter att ha stått ute under sommaren, det har tagit en eller 2 vattningar sedan har de försvunnit, har bara haft 1-2 st i 2 krukor, men de är obehagliga ändå även om de inte gjort någon skada på plantorna, får se om de får påhälsning i år igen, vet inte vad man ska göra för att inte få dem i krukorna.
Jag har också sett dom. Brukar följa med när man köper nya växter från blomsterhandeln. Tror inte dom gillar klimatet inomhus så dom packar nog å drar vidare.
Vanligtvis är det dubbelfotingar som lever i komposten. Plantera INTE om pga att de finns i krukan, de är nyttodjur.
hmm det är ett rovdjur det vet jag jag va på jackt effter ett rovdjur jag tänkte itrodusera till orkisarna som skulle kunna mörda sniglarna dessa "tusenfotingar " eller mer exackt så som dendritic skriver dubbelfotingar är dock inte några nyttodjur när dom e små då dom är ca 1cm och är vita för då har dom en elak hobby nämligen att tugga bort den gröna delen av rötter dock äter dom inte det av någon konstig anledning och det finns flera som har sett detta fenomen så det e inte bara jag som inbillar mig ; ) så jag skulle nog iakta plantorna välldigt noga
Mvh Fredrik
Njae .... nu reder vi ut detta..
Mångfotingar delas in i flera klasser:
+Dubbelfotingar+ som är nerbrytare och tar hand om förmultnanade delar. Vanligtvis känner man igen dessa eftersom de har ganska hård hud.
+Enkelfotingar+ som är ganska kvicka rovdjur och som har betydligt mjukare hud.
Skillnaden mellan dessa är ganska lätt att ta reda på. Dubbelfotingar rullar ihopsig när man tar upp en i handen, det gör inte enkelfotingar.
Sedan har vi +Dvärgfotingar+ som inte är att leka med, de blir ca 4-5mm långa och är vita till färgen. De lever av rötter och kan snabbt förstöra rotsystemet hos en planta.
ommen se där ja : ) aa mena yu enkelfotingar ja och det lär vara dvärgfotingar dessutom elaka små jäv...ar så har vi lärt oss något nytt i dag med : ) tackar Oskar
Mvh Fredrik
Tack för alla svar.
Nu har jag verkligen fått en lektion i DUBBEL, ENKEL och DVÄRGFOTINGAR.
Efter inläggen jag läst bestämde jag mig för att inte plantera om.Men nu ska den ändå tas ur krukan, för att jag ska kunna undersöka hur dessa varelser beter sig när jag tar upp dem i handen. Intessant.
Jag vet då om de får bo kvar eller inte.
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter