Råd / Problem med plantor / · Ohyra och sjukdomar /
Skriv början av artikeln om falskt spinnInlägg med falskt spinn som nyckelord.
Hittade tuggmärken på min Paph lowii och min lilla Neo igår. Vet inte om de var där innan jag behandlade dem förut, så nu hålls det noggrann koll på plantorna i fråga.
Jag snurrade runt på olika sajter (när alla andra firade nyår) för att se vad som kan vara effektivt mot dem. Jag har ju använt Natria Pyrsol, men vill helst inte använda det igen då det är rätt elakt mot orkisarna.
Har ju blivit tipsad om FruktträdEffekt och en flaska är beställd. Beställde även Neemolja då den fungerar annorlunda jämfört med FruktträdEffekt.
Av vad jag läst på dessa olika ställen är att just dessa oljor, tillsammans med insektssåpa, verkar vara det bästa alternativet till kemiska bekämpningsmedel om du har fått dessa objudna snyltgäster, särskilt då de små kräken (spinnkvalster/falskt spinn) tydligen blir resistenta mot de kemiska medlen om de används för ofta!
Det bästa är ju att se till att de inte kommer in till att börja med, men det verkar inte lätt.
Insektssåpa verkar inte gå att få tag i Sverige, i alla fall hittade jag inget, men tydligen så ska grönsåpa fungera då den med. Kankse inte lika effektivt och så måste man kontrollera att det inte innehåller parfym och annat krafs.
Ville dela med mig av ett PDFdokument jag tyckte var informativt: Control of Red Spider and False Spider Mites on Orchids
Och ett annat: Mites on Culivated Orchids
God fortsättning och må era kvalster hålla sig på mattan!
Nyckelord: falskt spinn, bekämpning av skadeinsekter, spinnkvalster
Jag har använt FruktträdEffekt då och då. Medlet kväver de små kräken till döds. Men jag har funderat om det är så bra för plantan. Bladen har något slags porer eller klyvöppningar och oljan kanske täpper till dom. Har några Gongora och tunnbladiga som de är får det lätt spinn och jag sprayade min G histrionica ganska flitigt med FruktträdEffekt. Efter ett tag dog plantan (snyft, den var en flitig blommare, flera ggr om året).
Man ska nog inte spraya för ofta med F Effekt, för oljan täpper säkert till bladporerna. Jag har sprayat i förebyggande syfte 2 ggr/år och det har funkat för mig. Peppar, peppar......
Skickar med en länk, dvs Råd och Röns kartläggning av växtskyddsmedel. Vet inte när den är gjord, men Provado insektspinnar och Insektsspray finns med och de förbjöds under 2013, tror jag det var.
http://www.radron.se/Upload/Pdf%20tidnin...
Glömde säga att F Effekt finns med i den sista tabellen och är godkänt av Kemikalieinspektionen som ett "fysikaliskt verkande växtskyddsmedel". På flaskan står att det innehåller "rapsolja 96 vikt %". Jag skulle vilja veta vad de andra 4 % är för något, men det går inte att få fram! Det har mao varit lite detektivarbete här, men tyvärr resultatlöst.
stella: Det var bra att du sade detta också för det nämns inte i någon av artiklarna eftersom de är mer allmänna och jag visste inte detta. Skulle inte bli förvånad om inte Natria Pyrsol också täpper till klyvöppningarna då det ju lägger sig som en hinna på bladen. Något jag läste någonstans angående detta så kan det vara en bra idé att tvätta av pantorna med såpavatten mellan man använder t.ex. FruktträdEffekt och då båda fungerar mot dem, så låter det ju som en ypperlig kombo.
Nenne: Precis det har jag läst är den bästa metoden för att hålla kräken borta. Jag kan tänka mig att de övriga 4% är något som ser till att oljan blir effektivare mot insekterna, kanske något hjälpämne som underlättar att oljan kommer åt bättre och absorberas snabbare.
Dels finns ju Calypso Sprayen mot skade insekter på prydnadsväxter. Och jag köpte på mig ett par kartor av pinnarna innan de försvann från hyllorna på jobbet.
Hoppas det går bra mutanten och du blir kvitt dem.
stella, jag har idag diskuterat spinn/Fruktträd Effekt och klyvöppningar med en trädgårdsmästare och hon tror att du har rätt, dvs att bladens klyvöppningar blir igentäppta av oljan om man använder medlet för ofta.
Mutanten samma trädgårdsmästare tror inte på en såpavattentvätt mellan sprayningarna med F Effekt, för det blir för mycket slitage på bladen. Däremot fick hon en idé att testa följande blandning istället för F Effekt och såpavattentvätt:
1/4 tsk T-röd, 1 msk såpa och 3/4 msk rapsolja eller annan matolja till 1 liter vatten och spraya plantan med detta. Hon menar att oljan kommer att lösa sig i vattnet med hjälp av såpan. Jag har inte hunnit blanda ihop "brygden", men kanske värt att testa!
Tack för infon Nenne. Har funderat detta ytterligare med såpa och oljor. I min ungdom har jag varit i 'städbranschen' och gick några städkurser och då var såpa strängt förbjudet i städning eftersom den bildar en grå hinna på ytor. Så kan det även vara med växter men blandat med T-röd kanske det blir annat.
Jag har ingen aning om det bli annat med såpa + T-röd. Det enda jag vet säkert är att trädgådsmästaren är väldigt ekologisk !
Jag brukar spraya med en blandning av 1 dl såpa + 2 dl T-rödsprit till 1 l vatten. Jag har bara haft god effekt inga växter som tagit skada. Om jag ibland misslyckas (odjuren fortfarande lever)med denna blandning efter ngr sprayningar med 1 v mellanrum så får hela krukan ett bad i stark Yes lösning (diskmedel) och då tvättar jag bladen med denna lösning.
Nenne: Tack för detektivarbetet du genomfört.
T-röd löser ju upp fett så jag undrar vad det fyller för funktion i blandingen? Använde ju något liknande mot ullössen jag hade och då var T-röd till för att lösa upp vaxhöljet de har. Fråga henne vilken påverkar etanol (T-röd) har på plantorna. Läste någonstans att man inte skulle använda det för det gjorde något som jag inte minns just nu. Hon vet säkert bättre.
Truls, jag vet att du har nämnt din blandningsdos tidigare, dvs mängden T-röd, såpa till 1 liter vatten och jag har testat det på min kompis trädgårdsmästaren och då höll hon på att storkna!! Sorry, men så var det, dvs alldeles för starkt enl henne, men som sagt hon är väldigt ekologisk och kanske lite för försiktig ibland kan jag tycka!
Mutanten jag ska fråga om T-röd! Hon är bortrest över helgen, men jag återkommer, så fort jag får tag i henne!
(Törs inte berätta om min 50-50- blandning av Yes och makens fin-rom följt av mat-rapsolja (man tager vad man haver), innan Fruktträd Effekt kom till min kännedom... men ullössen blev jag av med!).
OK, nu har potatistricket gjort sitt och levererat följande uschliga resultat på två av plantorna. Ingenting på någon av de andra. Men de var sannerligen inte lätta att se...
Monster 1:
Bor i en Oncidium Sharry Baby. Kryper omkring relativt långsamt. 1×0,5 mm, ser ut att ha 6 ben och spröt fram. Har bara kommit upp från komposten, bladen har dock långa stråk av rödbrunsvarta prickar. Inga silvriga blad vad jag tycker. Inga nät eller något rött när man torkar av bladen, vilket även gjorts med tops i veck etc.
Kan det vara rött spinn ändå?
Monster 2:
Bor i en Brassia Eternal Wind. Kryper omkring snabbt, irrar lite planlöst. Mer långsmal, svårt att se på bilderna men har kanske 8 ben och spröt fram. Mörkare färg, brunsvarta. 1×0,1 mm. Har bara kommit upp ur komposten, liiiiite silveraktiga blad kanske men med samma rödbrunsvarta prickstråk. Ej heller här några nät eller smuts när man torkar av bladen.
Falskt spinn?
Jag har en flaska Provado Plus hemma men undrar:
1. hur det är när man har två katter. De brukar inte tugga på växterna men man vet ju aldrig... Den ena har i mina nybörjardagar redan varit på väg att dö en gång efter att ha vält en vas med vita liljor och tvättat av sig det röda frömjölet så jag vill helst undvika fler traumatiska äventyr.
2. Krypen bor ju i komposten? Var ska jag spaya, bladen eller komposten, eller både och?
Vad tror ni?
Nyckelord: katter, falskt spinn, rött spinn, ohyra, provado plus
Svårt att avgöra på de små bilderna...men ser inte direkt ut som skadeinsekter... :S Lite osäker när det gäller den rödaktiga...
Menar du att liljornas pollen är farligt för katter?
Ok... bilderna är inte de bästa jag vet... jag ska se om jag kan åstadkomma några bättre.
Ja, liljeväxter generellt är giftiga vad jag har förstått och jag hade stora fina vita väldoftande liljor i en vas inför en lägenhetsvisning (värsta klichén ...) När ena katten välte vasen fick han blommorna på sig och blev alldeles röd på huvudet av pollenet så det var den slutsatsen jag drog när han 2 dagar senare blev vrålsjuk och fick bo hos veterinären med dropp i en vecka. Nära döden med allvarligt njurhaveri... Om det sen var toxiciteten i sig, eller att han nog fick i sig rätt mycket när han tvättade sig vet jag inte. Men det har inte stått några liljor här inom vältavstånd sen dess i alla fall
Ojojdå! Vilken tur att han klarade sig då! Om du undrade över orkideer så är de flesta, om inte alla, ofarliga!
Jag känner inte igen småkrypen, men har själv katt angående Provado-frågan... Jag tänker att provado är ett sk. systemgift, vilket innebär att hela plantan tar upp det. Därför försöker jag själv hålla de behandlade plantorna på sådana ställen att katten inte kommer åt just dem... Sedan tänker jag på att ha dem på säkert avstånd när jag vattnar, kommer kissen åt dricker han hur vattningsbunken nämligen.
Men då kanske jag har sån tur att de är ofarliga då? Bara vanliga kryp
Ja det var nära ögat den gången, hua. Sen har det inte funnits några blommor alls här nästan, tills för 2 månader sen när jag fick en konstig orkidésjukdom som har vissa likheter med samlartvång. Och vad jag kunde hitta då var att de flesta är ofarliga. Dessutom har de lite tjockare blad och det verkar katterna inte så intresserade av. Bäst tycker man om tulpaner. Och blad- eller isbergssallad!
Mina dricker gärna ur vattningsvattnet också så det håller jag dem alltid borta från eftersom det är gödning i det. Vet inte om det är farligt men det känns bäst så...
Nr 1 och fyra ser ut som något kvalster. Om de är något spinnkvalster är svårare att säga. Har själv en del kvalster som inte verkar ge sig på plantorna, utan håller sig företrädesvis sig till komposten. De långsmala ser ut som hoppstjärtar och gillar fuktig kompost. Om du petar på dem så skall de fly som namnet säger genom att hoppa iväg. De äter svamp/döda växtdelar m.m och vad jag känner till skall de inte ge sig på plantor.
mvh,
Christer
Tack för mer input! Ja jag undrar om inte de små snabba typerna faktiskt hoppade. Jag ska fortsätta undersökningen imorgon med nya potatisbitar
Nu har det hänt mig för första gången. Falskt spinn (tror jag).
Jag försökte googla på falskt spinn och rött spinn, men det var svårt att hitta några bra bilder. I min panik slängde jag ut alla plantor med uppenbar ohyra, vilket var ca 10 st Så kan tyvärr inte ta några bilder på hur de såg ut (dumt, jag vet!). När jag kikade på Karmas blogg (http://www.orchidkarma.com/dang-red-spider-mites/) så ser skadorna på mina plantor liknande ut, men krypen är inte alls så orange-röda utan mer rödbruna. Kryper inte omkring så mycket och är pyttesmå, så antar att det var därför det tog så lång tid innan jag upptäckte dem.
Jag skulle dock gärna ta emot råd i min kamp att utrota dessa äckel. Vissa säger provado plus, andra såpavatten och duschning upprepade gånger, andra släng.
Jag har som sagt slängt ut alla som hade tydliga tecken på ohyra, men funderar nu på resterande orkidéer (som jag så klart vill behålla!) men de har stått i närheten av de plantor som haft ohyra - och jag har flyttat om blommorna flera gånger innan jag märkte angreppet.
Ska jag plantera om dessa "eventuellt smittade" och bada i såpavatten i förebyggande syfte? Jag vill så klart inte använda insektsmedel om det går att undvika, MEN jag vill inte3 heller slänga de plantor jag har kvar. Och som småbarnsmamma är det svårt att hinna såpa-doppa plantorna varje dag i hur många veckor det nu tar att bli av med eländet...
Så jag tar tacksamt emot idéer! Och om någon har bilder på falskt spinn eller rött spinn får ni gärna lägga upp dem eller länka etc!
/En besviken Anna
Nyckelord: rött spinn, ohyra, falskt spinn
Låter som om du har falskt spinn. Det som jag skrev om på bloggen var också falskt spinn, kom jag fram till senare. Vanligt rött spinn ser du vanligtvis lite spunna trådar/nät, men det gör du inte med falskt spinn. Falskt spinn är pytte pytte små (ca 1/3 av storleken på vanligt rött spinn) och är väldigt svåra att se utan förstoringsglas, speciellt då de rör sig väldigt, väldigt långsamt. Lättast att upptäcka dem, förutom skadebilden som du ser då så klart, är att ta en vit pappershandduk och dra den under bladen. Blir den rostfärgad, då har du falskt spinn. När du ser skadebilden (utsugna lite silvriga eller rostbruna blad... eller kan bli svarta prickar) har de oftast redan förflyttat sig till ett nytt blad. Lite svåra att bli av med dessa tyvärr... man får vara enträgen. Nematoder har viss effekt, men inte alls så effektivt mot just falskt spinn som rött spinn. Såpavatten funkar i att du dränker krypen (såpan gör att ytspänningen försvinner), men jag vet ärligt talat inte hur effektivt jag personligen tycker att det är... neem olja har jag ingen erfarenhet av då pleurothallider är känsliga för det. Provado plus sprejen funkar bäst, men problemet är att du nästan måste spreja direkt på vuxna kryp för att det skall funka, och då återbehandla någon vecka senare för att nita de nykläckta äggen, och kanske några gånger till efter det... den envise vinner. I USA hade vi något mer effektivt som hette Avid (aktiv ingrediens Abamectin) men det har jag inte hittat här i Sverige. Spinn trivs bäst i varm torr miljö, ökad luftfuktighet hjälper i förebyggande syfte. Lycka till!
Nu börjar jag bli så trött på det här att jag snart ger upp hela orkidé hobbyn min!! Jag tror jag snart har haft all sorts ohyra på mina orkidéer som man kan ha. Ena veckan är det ull löss och nu det här...
Denna gång tror jag mig ha hittat falskt spinn. Det är rödbruna små små, glansiga prickar som rör sig långsamt. Finns på främst på mina phalaenopsisar och lite på en dendrobium. De finns både på under och översidan av bladen och hittade även några som kröp omkring på barken. Ser inget spinn. Alla mina orkidéer står i samma fönster så dom borde ju alla va drabbade, men det lustiga är att de som är värst drabbade är de som har blivit lite solbrända medan en som har stått precis intill dem inte hade ett enda djur på sig. Ingen av orkidéerna har någo synliga skador och det har heller inte kommit nån ny till samlingen men falskt spinn lär skall trivas då det blir varmt (vilket det är i det fönster där dom står).
Ja vad tror ni? Är det falskt spinn? Hur skall jag bäst bekämpa det. Provado plus skulle väl kanske kunna fungera, men det tycks man inte få tag på här i vårt land
Nyckelord: ohyra, falskt spinn
Provado plus finns på orchidehustets webbshop.
Bauhaus brukar ha provado + i sitt sortiment.
Du är nog inte ensam, jag hittade 2 löss på en av mina plantor idag, de såg ut att vara
bladlöss. Dags att hämta in lite spindlar igen, de brukar göra processen kort med ohyran.
Letherneck: Där fick jag spetsa öronen igen, vilka spindlar ska man göra avtal med? Jag hoppas förstås på lockespindlar som jag trivs utmärkt med
provado plus finns att köpa hos orchidéhuset.
provado plus säljs helt enkelt inte i finland. Skall pröva med annat först och sen beställa från orchidéhuset.
letherneck--> ja usch. Bladlöss har jag ännu inte haft. Men spindlarna lär väl inte vilja ha mina spinn ändå
Jag har hört sägas att Provado inte funkar mot falskt spinn, men det är bara hörsägen, saknar egna erfarenheter av detta.
Provado finns i alla växtvaruhusen här , men värre att hitta några artrena orkidéer
Jag tog hem allt mot ohyra jag läst om här när jag började med orkidéer men ännu har jag aldrig använt nått , de kanske ser burkarna i lådan
Nu har jag ju 4 plantor på balkongen så nu lär man väl få in allt skit....minns när mamma tog in pelargonerna på hösten och satte någon fin i fönstret...huva ..
Lasse - Provado Plus fungerar - men det gör även Frukträds Effekt, den är oljebaserad och giftfri. Provado Plus har dock en annan effekt en direktverkande - den tas upp av bladen och fungerar s a s inifrån också.
Hur är det med såpa-vatten skulle det kunna fungera mot falska spinnet?
Jag fick rött spinn på mina plantor och försökte med både det ena och det andra, men inget gav riktigt bra och hållbart resultat förrän jag sprayade alla med Provado Plus. Såpvatten fungerar bra mot nästan allt, utom just rött spinn. FruktträdsEffekt har jag letat efter men inte lyckats hitta.
Jannie, jag köpte Fruktträd Effekt på Granngården, men kommer inte ihåg till hundra, om det var i Gislaved
eller Värnamo. Mest troligt att det var i Värnamo.
Gör ett försök där
Tack, Gun, då kilar jag in till grannen!
Säluttern, jag kallar dem hoppspindlar, de är 2-5 mm stora, jag har hur många som helst
på balkongen. Nu på sommaren hämtar jag in ett antal och planterar dem på orkidèerna
så fort jag ser något som kan misstänkas vara löss, men de gör processen kort även med
fuktflugor och liknande. Det kan bli lite störande när de får ungar, och de får MÅNGA, ungarna
är lite svåra att skilja från löss i början. Jag provade med vanliga husspindlar ett tag, de är ju
betydligt större, men det gick inte så bra, jag har 2 kattdamer som inte tvekar att ge sig in och
jaga dem bland plantorna. Men hoppspindlar går bra. och totalt ofarliga, utom för lössen.
Nåja nu har jag behandlat alla orkidéer med såpa-vatten. Har flyttat alla orkidéer till ett fönster och vanliga växter till ett annat (eftersom jag bara har hittat nån enstaka på dem). I en av krukorna (phalaenopsis) så finns det väldigt mycket av dessa djur på barken, på undersidan av barken. Och det lustiga är ju att falskt spinn inte lär ska tycka om då det är fuktigt (vilket det ju är under barken), vara väldigt små och gå långsamt. jag tycker dessa är små men visst ser man dem och ganska snabba är dom nog så kanske det ändå skulle kunna vara något annat?? Kanske nåt som kan ha kommit in med vitmossan?
Nästa vecka blir det the big omplanteringsdag för allihop och såpa behandling igen.
Hur ser falskt spinn ut? hittar bara uppförstorade bilder på nätet så dom säger ju inte så mycket.
såfia, för mig är allt som rör sig på plantor och i komposten ohyra och ska bort,
utom spindlarna. Är barken fin kan Du använda den igen efter 1/2 tim i ugnen på
100 grader, om man är snål som jag alltså. Phalaenopsis brukar jag spola av med
dushen, bladen på båda över/undersidor och även rötterna. Har Du använt såp-
tvätt före så kan även många av äggen spolas bort.
jo jag vill ju ha bort det oberoende av vad det är, men det underlättar ju lite att veta vad det är så man vet hur man skall bekämpa det. Och som biolog som jag skall bli så vill jag ju veta vad alla växter och djur omkring mig heter .
Hej såfia, småkryp som finns nere i krukan är inte spinn. Spinnkvalster, liksom annan ohyra som kan vara skadlig för orkidén, befinner sig i stort sett alltid på de gröna delarna av växten där de livnär sig.
Lassse--> Ja det tycker man ju. Jag tänkte att de i misstag har virrat ner i komposten också. Men nu börjar jag bli rätt så säker på att det bara är klothoppstjärtar som irrat sig upp på plantan (för det finns en hel del av dem i komposten), visserligen hoppar de inte så gärna men någon tyckte jag mig se hoppa iväg (eller så var det bara inbilldning). Det skulle ju också förklara varför de inte finns på vanliga växter och en orkidé som står i vitmossa.
Min sambo har skött orkidéerna de senaste veckorna och han har inte percis vad man kan kalla gröna fingrar (hälften av orkidéerna mina stod i ytterkrukor som var halvfyllda med
vatten så det är nog ganska troligt att det är hoppstjärtar!).
Jag tror också att dessa blanka saker är ofarliga... Jag har också haft sådana (om det är samma) som inte gjort någon skada. Sen kanske de bidrar till att bryta ner komposten onödigt fort.
Har du tittat på dem i lupp? Du kan då räkna benen och avgöra om de är insekter eller spindeldjur och kan jämföra med uppförstorade bilder i böcker tex.
Margaux--> ja vi får hoppas dom är ofarliga. Jo, jag har tittat på dem i lupp men de är såpass små att jag inte kan räkna benen på dem så det hjälper heller ej så mycket. Men men jag får pröva med omplantering för jag vill ändå inte ha dessa oinbjudna gäster hos mig
Hjälp!
Hejhopp. Nu har jag fått ohyra. Eller snarare, i somras fick jag ohyra, som jag nu har hittat igen. Jag tar det från början.
I somras köpte jag en Dendrobium nobile-hybrid på ICA. Otålig som jag är så monterade jag den direkt på mitt experimentrör med mossa; ett dräneringsrör av terra cotta fastlimmat på ett fat med höga kanter och fyllt med vatten. Efter en dryg vecka hittade jag små vita prickar som kröp omkring på röret. De trivdes jättebra i mossan och på okridén. "Aha! Behandla!" tänkte jag. Hittade ett recept på Provado+-lösning och satte igång. Sprayade också med gift... Inget hjälpte. Krypen brydde sig lika lite om det som jag bryr mig om division 7-fotboll. Jag gav upp och slängde ut röret (som ska få spendera vintern ute, det kanske hjälper) med okridé och allt.
I förra veckan såg jag att prickarna på min Dendrobium Nakka Tjakka (eller vad den nu heter) rörde på sig. Genast plockade jag fram luppen. Jodå, antagligen samma kryp, fast nu ljust röda. Dendrobien brevid hade också pricka som rörde på sig. Ve och fasa! Jag hade inte hjärta att slänga dem med en gång - båda har var sin blommställning på gång. Så förrgår hittade jag små röda prickar som kröp omkring på min stora Oncidium Twinkle "Red Fantasy". Igår hittade jag samma sak på mina två små Aerangis som bott i en liten kammare tillsammans med en massa annat smått och sött.
Nu vågar jag knappt vattna mer - tänk om jag hittar fler invaderade plantor!?
Rött spinn är det inte för de tål Provado+ och det finns inget "spinn". Så då återstår Falsk spinn. Inga Rovkvalster som finns att få tag på käkar Falsk spinn. Det allmänna rådet är "Kasta planta - och det fort!" eller "Använd Ardap, men gör det utomhus". Utomhus är det kallt. Vad göra!?
Nyckelord: falskt spinn
Oj, stackars dig. Det låter verkligen inge kul. Har tyvärr inget tips på hur du ska göra. Är du säker på att det är falskt spinn?
Isch, Simon, det där var inte roligt alls:-( Har ingen erfarenhet att dela med mig av jag heller, men jag hoppas du kommer på råd och att det går att rädda dina skatter!
ja,
låter väldigt surt
hoppas också du får ordning på d.
Tack för stödet. Just nu känns det lite uppgivet. Funderade igår kväll att på allvar slänga allihop (ja alla, även de utan synliga symptom), vänta ett halvår eller två och sedan börja om från början...
Om det är någon som som har bra idéer om vad det skulle kunna vara eller vad jag ska göra - tveka inte! Även ett halmstrå uppskattas!
Mitt svar beror lite på hur många plantor vi talar om. Är det fem eller femtio plantor du ska slänga? Är det bara en handfull så säger jag också Släng!, men är det många plantor så skulle det göra ont i min plånbok i alla fall och då är jag mer benägen att säga slåss! I artikeln på följande hemsida http://www.orkidesallskapet.se/artiklar/... kan man läsa att man rekommenderar idoghet och såpvatten m.m. mot falskt spinn. Där finns också en strimma av hopp att du faktiskt har fel, för där sägs att växthusspinnkvalster i viloskede blir röda och i så fall skulle ju Provado + kunna hjälpa. Kanske värt att försöka det en gång till?
Lycka till, Simon!
Jag tror inte du behöver vara så orolig .....
Jag skulle i första hand hoppa över detta med kemiska medel .....
Själv så skulle jag utifrån det du skrivit, samla ihop alla dina växter till en plats i huset som de inte skall befinna sig när behandlingen är över ..... sedan skulle jag frilägga all rötter från kompostmaterial och slänga det, och låta de vara barrotade under behandlingen.
Första dagen skulle jag doppa ner alla plantor i en spann med sopavatten (snabbdopp) och sedan ligga utspridda på en ljus plats på tidningspapper ....
Andra dagen skulle jag doppa återigen ner plantorna, men då i regnvatten utan sopa och sedan få ligga på tidningar som du byter varje dag .....
Tredje dagen "Vila" så den får torka till lite ...
Sedan skulle jag upprepa detta i 2 veckor ......
När du blandar i sopa i vattnet, så känn av med att gnugga fingrarna att det känns såpigt... då har du tillräkligt i ! ... såpvattnet behöver du inte byta var 3:e dag, det kan du ha samma !
Lycka till om du skulle tro på detta !
Har Du provat Pyretal, jag har använt det mot spinn och bomullslöss på bladen med
bra resultat. De som höll till nere i komposten använde jag Provadopinnar upplösta
i vatten, och vattnade med, enligt det recept som man rekommenderat här på OP.
Det tog ett par veckor, men ohyran försvann. Slänga plantor är lite väl drastikt åtgärd
när det bara gäller ohyra, de går att besegra med lite envishet.
Tack för alla tipsen och stödet! Jag ska allt ge dem mig på dem (ohyran alltså) en gång till. Om inte annat så kanske jag lär mig ett och annat. Jag har ju ett par plantor att behandla så jag välja tänkte prova lite olika strategier...
Ewert: ska jag doppa hela plantan?
Ja, med all den tid och pengar du lagt ner på alla dina växter... så tycker jag att du gör rätt i att försöka igen, istället för att kasta dom !
Ja, jag skulle doppa hela plantan ..... om nu alternativet är att spruta gift !
Såpan är mild mot växterna, och kväver parasiterna ...... men se till att du blandar i tillräkligt med såpa så du tar bort ytspänningen och så det då inte finns en schans att det blir luftblåsor på parasiterna !
Jag kom just på att jag kanske har ett tips i alla fall. Jag använder ren läkarsprit till att behandla mina plantor som fått ohyra. Hade fått bomullslus på en Sedeira japonica och tog upp den ur krukar och spolade plantan under rinnande vatten och petade bort alla löss som jag hittade, sedan sprayade jag plantan i 97%-ig alkohol och väntade nån minut innan jag sköljde av plantan. Jag sprayade rötter, blad och allt. Sen diskade jag ur krukan och sprayade den med alkohol också för att vara på den säkra sidan.
Sen planterade jag om den och efter det så var det två blad som inte riktigt gillade behandlingen eller om det var odjuren som gjort skada. Två blad har i vilket fall trillat av, men nu efter ca 6 mån så har den fått 1 nytt blad och 4 nya rötter och jag ser antydan till 2 stänglar som kommer växa fram.
Så det blev en solskenshistoria i vilket fall.
Eländes! Jag tror jag får vara uppe i natt. Kommer få mardrömmar efter att ha läst om eländet till ohyra. Men ge inte upp! Kan bladglans ha någon hindrande effekt och binda fast dem på bladen så de åtminstonde inte sprider sig så lätt? Prit? Såpa? Eftersom flera plantor drabbats kan du ju testa på två grupper och se vilken behandling som vinner. Lycka till!
Vad är falskt spinn?
Nyckelord: falskt spinn, spinn, ohyra
Det är det 8-benade kvalster som inte spinner nät. Tex. rött spinn som är tufft att bli av med...
Man kan se dem i en lupp och de är väldigt mycket mindre än de 6-beniga o-djur jag stött på.
Hur blir man av med dem? År det dem jag har har? Såg en hög med rött som verkade lite klibbigt, jag klippte bort det, sedan lite längre ner på bladet satt som ett rött puder, och då jag rörde vid det föll det ner på bänken, vilken jag narturligtvis torkade av. Varför får jag detta nu? Det verkar ha kommit in med min Phrag. Jag har aldrig sett detta förut.
Tack Margaux, möjligt är det vad jag tor det kan vara som jag har på ett par av min orkisar.
Det låter som om du har ett väldigt stort angrepp om det är rött spinn! Det finns även röda mögelsvampar som kan sätta sig på rötterna, de placerar sig mer klumpvis. De röda spinn jag sett har inte varit klibbigt.
Titta gärna på det röda i ett förstoringsglas, då kan du ev. se om de rör sig eller ej även om du inte kan räkna benen.
Om det är spinn hade jag börjat med att skölja av denna och alla plantor intill med en hård stråle med ljummet vatten. Sedan ska de isoleras från de friska. Jag hade tittat över alla plantor i samma rum för säkerhets skull.
Sen finns det olika preparat att använda bla. Såpsprit eller Provado Plus, där Plus-delen står för att det är mot spinn. Vanlig Provado eller Pyrex biter inte på spinn.
Sen finns det även ett oljepreparat som heter Frukt Effekt som är väldigt drygt och som även kan användas i trädgården. Detta är inte giftigt och ska enligt många fungera bra.
Hoppas du får bukt med eländet, vad det än är!
Detta är inte rött sinn, jag har haft det tidigare och jag känner de där krypen. Dessa rör inte på på samma sätt som spinna som man kan se springa omkring om man tittar noga. Jag har naturligtvis isolerat de jag nu tror är 2 st. Phragen har mörkt vinröda småfläckar som sitter på baksidan av bladen, det ser ut som sug fläckar, på vissa delar av bladet är det blanka fläckar som verkar lite klibbiga,också på undersidan. På Peggy Ruth som nyss blivit angripen har den bara en liten mörk fläck. Den röda klibb massan 1mm i diam. har jag ju klippt bort. Om den nu var klibbig vet jag inte men den glänste. Under Pragens blad sitter hårda mörkröda vårtliknande saker på några ställen, de också små men liksom i öar.
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter