Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om CatasetumInlägg med Catasetum som nyckelord.
Underbar film på X om hur Catasetum sprider sitt pollen.
Hoppas den går att se här. Raderar annars.
https://x.com/gunsnrosesgirl3/status/182...
Nyckelord: Catasetum
Haha ja den var kul
Det är ett honkön, gör som den vill
Blommar i år igen, efter bladfällningen. Doftar stjärnfrukt/mild terpentin. Nu får den gå i vila.
Nyckelord: Clowesetum Jumbo Circle, Clowesia, Catasetum
Dessa fascinerar mig, med sitt nakna utseende och snygga blommor.. Väldigt vacker!
Vacker, men den doften vill iaf jag helst stå över!
/Mvh, I
Doften märks inte förrän man har näsan djupt ner i krukan. Så den är inte påträngande.
Läcker
Jättefin!!
Bedårande
Stärnfrukt luktar gott men terpentin lät inte som det mest väldoftande direkt.
Jag tänkte visa en bild för att illustrera hur olika Catasetum, både arter, former & hybrider kan ligga till i tid vad det gäller växtfaser, i ett & samma hushåll så att säga.
Jag samlade ihop mina plantor & tog ett gruppfoto.
Från vä syns naturhybriden Catasetum x altaflorestense - den är försommarblommande & således först ut att starta tillväxten hos mig, den har just börjat sätta nästa stängel. I mitten bak står den stora Catasetum pileatum (som kommer ifrån Mattias) som jag ska plantera om. Sedan till höger den stora Cyc. Wine Delight (oxå ifrån Mattias) som jag planterat om & glömde kanelen på innan jag satte ner den i nya krukan, om det är orsaken till detta konstiga som hände med två (2) utav de äldre bulberna vet jag inte, men skottet växer iaf stadigt på sedan detta hände så jag hoppas att den kommer klara sig.
Längst fram till vänster är senaste tillskottet ifrån M.Å. Fredclarkeara No Doubt & till hö en form av pileatum som heter Catasetum pileatum var. imperial som precis nu har påbörjat sin tillväxt.
Nyckelord: Catasetum pileatum var. imperial, Fredclarkeara No Doubt, Catasetum x altaflorestense, Catasetum, Cyc. Wine Delight, Catasetum pileatum
Den tog god tid på sig men till sist ville den ändå visa sin rätta sida
Tack Olga för ett intressant inslag i samlingen!!
Nyckelord: Catasetum, Clowesia, Clowesetum
Den som väntar på något gott kan inte vänta för länge, snygg som hundan
Härlig, grattis!
Jättefin!
Något har ändå gått lite fel....
Den tappade mer än hälften av alla knoppar just som den andra stängeln bröt fram. Kanske den nya tog för mycket kraft? Eller någon som har en susning...?
Vill Du se den live finns den på VSOS möte i Göteborg nu på lördag att beskåda!
7 blommor utslagna och 7 knoppar på den nya stängeln!
Fin den er Takk selv for ha tatt så godt vare på denne fine planten! Det at den mister knopper kan skylles enten stressfaktorer eller at den ikke ha nok energi å gi til alle blomstene. Disse krever en del vann og gjødsel. men ofte hvis de mister en stengel så kommer de fort med en ny en. Hvis den fortsatt har grønne blader så er det bare å vanne og gi den mer gjødsel og nok lys og varme. Mange av mine kom med stengler og har fortsatt grønne blader, men jeg skal tvinge de i dvale hvis de ikke slutter å vokse til 1 desember.
Hej Olga. Den ska visas upp i göteborgsklubben imorgon.
Läs också inlägg nr 4! Har du någon idé om varför det blev så?
Så fint at den skal vises frem! Som du sier så kan det være mangel på nok næring for å fullføre utvikling av alle knoppene. Lav temperatur kan også føre til dette. Jeg har selv en Fdk. After Dark Black Pearl med 4 (!!!) stengler som jeg ber som bare det at de skal alle utvikle seg fint for jeg vil vise den fram til julemøtet i klubben Tenk å ha denne skjønnheten med 4 stengler!
Håller tummarna för det! Fantastiskt! Det blir väl en bild här också så småningom hoppas jag,
Gödningen tror jag inte är problemet för mig. Har gött den med vanlig krukväxtnäring, alltså inte orkidénäring, så gott som varje dag. Möjligen kan jag ha lite för svalt nattetid. Ska pröva att ställa den varmare så får vi se om den gillar det
Dom är snygga, din är extra fin
Fyra??! Sanslöst!! Har meddelat min en-gång-en-stängel vilken målbild jag har !
Prøv å holde temperaturen over +18 C om natten og høyre på dagen så se hvis det blir bedre. Mine catasetinas har vokst noe enormt og dannet noen gigantiske bulber isommer. De har fått 5 måneder med veldig mye lys, varme, vann og gjødsel i drivhuset så de responderte veldig bra på det. Min Black Pearl kjøpte jeg ifjår med 3 bulber og nå har jeg solgt 3 bulber og den har 5 store til så her er det mye vekst
Om den hade 3 bulber och du sålt 3 st.... Hur kan du då ha 5 kvar? Så det blev 8?
Jag tror beräkningen bygger på kvatmekanik, och där är allt möjligt, men hur som är tipsen nog värda att beakta
Kvantmekanik är mer uppstyrt än man kan tro. (Såvitt vi vet än så länge, kanske jag ska tillägga !)
Jo men man exatera till en högre energinivå vilket vore samma sak. Jag har fastnat i Catasetum träsket, också....... ett helt härligt släkte
Men besvärligt. Fast otroligt rewarding!!
Stulun: det betyr at den vokste så enormt at jeg hadde totalt 8 bulber ja Må rette meg, jeg solgte 2 og ikke 3 så det betyr at totalt var det 7. Nå vokser den meg ut av potta så den må deles igjenn neste år
Se där, kvantmekaniken fungerar som den ska
Ser fram mot en leverans till Sverige framledes. Sätt upp mig på listan för svarta pärlors fan-club.
Jag har redan en men den vill inte riktigt trivas ihop med mig. Kanske kommer den på bättre tankar till våren?? Annars...!!
Svarta pärlor är underbara men svåruppfostrade. Kan inte minnas att barnen var så här svåra att få att vila, men det kanske är ren förnekelse . Min växer hur som helst glatt på år två!
För en tid sedan visade jag detta skott som kom på den catasetum jag fick från beställningen av Peruflora, innan flytten såg skotten fint och fylligt ut, men nu?!
Det ser nästan ut som det vuxit för fort och sedan gått av..? Jag har sprejat för ca en vecka sedan med det kalkrika vattnet, luftfuktigheten är mer än halverad här och den står ovan ett element vilket den inte gjort innan...vad kan göra att detta inträffar?
Nyckelord: catasetum, konstigt skott
Nu har en av mina mindre Catasetum tappat sina blad, den består av två små bulber, men på den större av dem ser jag en liten tillväxt. Nu blir jag därför osäker på om det är dags att dra ner på vattningen, eller om jag ska vattna som vanligt pga det nya skottet..?
Jag tänker på det jag hört om att man ska börja vattna på våren först då rötterna uppnått en viss längd, gäller detta även mot hösten/vintern? Torkar inte skottet in om jag drar ner på vattningen nu?
Har ingen någon gissning..?
Annika, det nye tilveksten har sikkert ingen røtter så det logiske er å ikke vanne før du ser godt med røtter. Den kan fortsatt stå lyst, men vent med vanningen. En spray i ny og ne fra dusjflaske kan være ok for å øke RH rundt den. Du kan legge ut en bilde tterhvert så kan vi vurdere derifra
Tack för svaret, Olga, ska jag sluta helt med vatten eller trappa ner, tycker du (jag tolkar det som att jag ska sluta helt på en gång)? Den nya tillväxten är bara ett par-tre milimeter stor, så den har inga rötter alls
...men nu blev jag osäker, det är jättesvårt att se om rötterna kommer från den större bulben eller om det lilla skottet har någon rot? Jag skulle gissa på att det mest sannolika är att rötterna hör till den större bulben bara..?
Jeg ville ikke ha vannet i det heletatt denne planten. Røttene er fra de store bulbene og når bulbene har ikke blader så skjer ingen fotosynthese og dermed trenger ikke planten vann. Disse røttene vil dø nå snart som er naturlig. Vanning vil da føre til råte og død av planten. hvis du vil at planten skal leve, ikke vann den nå.
Tack för rådet, Olga! Hurra, då börjar perioden av minimal skötsel, härligt!
Men jag sprejar den/barken lite nu och då?
Ja du kan spraya den någon gång ibland. Du kan ställa undan den där den inte får så mycket sol/ljus nu också och vänta med att börja vattna innan de nya rötterna till våren är minst 3-4 cm.
Ska göra detta, den har delat burk/fat med en annan catasetum som har bladen kvar, så ska ställa undan den torrare och lite mörkare
Nu börjar tålamodsprövningen då, känns lite onaturligt att inte vattna alls, men det ska bli kul att se om jag klarar min första vinterperiod med catasetum
Fixar du lätt Annika Du kan ge en liten skvätt vatten om du ser att bulberna börjar skrumpna ihop.
Har stött på och sett Catasetum många gånger genom åren, men aldrig riktigt orkat sätta mig in i hur dessa plantor är. Har nu läst lite här och där om dem och de verkar ju intressanta på många sätt och vis.
De verkar ju rätt lättskötta över lag i alla fall. Hur skulle ni jämföra dem med de bladfällande Calanthe?
Fråga två, de är ju han och honblommor på dessa. Verkar ju även så att det kan förekomma båda blommorna på samma planta. Har inte riktigt fått klart för mig vad som bestämmer vilken sorts blommor det blir. Är det ljus och värme som styr eller?
Puff
Extra mycket sol och värme tidigt på våren främjar honblommor, lite mörkare/svalare förhållanden ger huvudsakliken hanblommor.
Vad som gäller jämförelsen mellan calanthe och catasetinae, så tycker jag att calanthe är mycket mer robusta och tåliga än catasetinae, som dör massvis i röta efter vintervilan.
Tack för infon. Kul att läsa in sig på nya familjer och arter, får se om jag beslutar mig för att skaffa en Catasetum. Frestande
Svetlana. Drabbas de av röta lika lätt även efter att rötterna börjat växa? Borde kanske vara bra ide att lägga stora lecakulor eller stora barkbitar närmast bulberna då?
Det hjälper inte, de ruttnar även utan kompost. Det händer främst p g a att plantan är utmattad efter torra vintervilan och därför mottaglig för infektioner. Enda lösningen är att inte ta upp plantan från krukan och fukta lätt då och då under vilan. På det sättet förblir en del rötter aktiva och plantan starkare.
Tackar tackar för råden.
Det vanskeligste med disse er å ikke vanne dem når de ikke er i vekstfasen
Du kan dusje den lett for at ikke bulbene skal skrumpe inn. Når det kommer nye skudd kan .du forsiktig begynne å vanne og gi næring, men ikke før skuddene har fått røtter som er ca. fem cm. lange. Og de vil ha mye lys og varme under vekstfasen.
En av mine favoritt arter er Catasetinaer. De er akkurat som Vandaer, for en er aldri nok
Lykke til
Tack för tipset, enligt säljaren så är den i växtfas, hon klippte bara bladen för att den inte skulle ruttna under transporten...
Det er jo mye lettere å transportere dem uten 30 cm. lange blader, men det er synd å skamfere en plante på den måten.
Tror jeg hadde satt den litt høyere i komposten så ikke bulbene hvilte mot hverken bark eller mose, så er det bare å gi den masse TLC og håpe på noen fantastiske blomster om noen måneder
En av mine Catasetum kommer med nyskudd høyt over komposten. Når jeg potter om må jeg plante de eldste bulbene nede i komp. for at den nye skal få sphag. rundt røttene. Er det ok eller er det fare for at de som blir stående nede i mosen kan råtne?
Nyckelord: Catasetum, omplantering
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter